Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen

 

Obetajo se nove investicije na širšem območju Gornje Radgone

ELEKTRO MB humanitarna pomočElektro Maribor tudi letos nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju Območne enote Gornja Radgona bodo zato letos investirali 1,8 mio EUR. Ob tem Elektro Maribor nadaljuje tudi letošnji cikel že tradicionalne pomoči humanitarnim organizacijam. Rast rabe električne energije in obračunske moči, nadpovprečni delež pametnih števcev, številne izvedene in načrtovane investicije, zelo dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, so samo nekateri dejavniki, ki so ji vodilni na Elektro Maribor, s predsednikom uprave Borisom Sovičem, še posebej izpostavili na srečanju z novinarji v Gornji Radgoni.

OE Gornja Radgona, ki pokriva območje 13 občin, na 460 km2 velikem področju, je najmanjša izmed petih območnih enot Elektra Maribor. Ima dve nadzorništvi, in sicer v Gornji Radgoni in Ljutomeru. Enota ima 54 stalno zaposlenih in 5 projektno zaposlenih za določen čas. Oskrbuje več kot 19.000 odjemalcev (kar predstavlja skoraj 9 % vseh odjemalcev Elektra Maribor), v letu 2015 je distribuirala 176 GWh električne energije (kar predstavlja več kot 8 % skupne distribuirane energije na območju Elektra Maribor) in ima več kot 2.000 km (oziroma več kot 12 %) skupne dolžine elektrodistribucijskega omrežja. Enota upravlja z omrežjem dveh razdelilno transformatorskih postaj, in sicer RTP Radenci in RTP Ljutomer. Glavne usmeritve enote so: povečanje robustnosti obstoječega omrežja, zmanjšanje zunanjih vplivov na naše omrežje, reševanje slabih napetostnih razmer in povečevanje prenosnih kapacitet omrežja za priključevanje novih odjemalcev.
V letu 2015 je zabeležena skupna rast rabe za 1,9 %, na celotnem območju Elektra Maribor pa 1,5 % . Raba gospodinjskih odjemalcev je bila za 2,5 % večja kot v 2014, kar je podobno kot na območju Elektra Maribor. Raba odjemalcev na srednji napetosti je bila za 2,8 % manjša (Elektro Maribor za 0,3 % večja), raba poslovnih odjemalcev na nizki napetosti je bila za 9,1 % večja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 2,9 % večja). Skupna obračunska moč je bila za 0,8 % višja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 0,6 % večja). Proizvodni viri na območju enote so leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje. V letu 2015 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal 13 %. Na območju, ki ga pokriva enota, je v sistem naprednega merjenja vključenih 11.223 merilnih mest, kar predstavlja 59 (53) % vseh merilnih mest na tem območju.
Elektro Maribor nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju OE Gornja Radgona so tako v preteklem letu realizirali za 1,9 mio EUR investicij, tudi letos bodo zanje namenili 1,8 mio EUR. V tem okviru bodo kablirali 20,16 km nizko in srednje napetostnih vodov, zgradili ali obnovili 5,02 km nizko in srednjenapetostnih zračnih vodov, zgradili 6 novih transformatorskih postaj in obnovili 8 obstoječih, zamenjali ali zaradi kabliranja odstranili 1.246 drogov, izvedli poseke na 64,5 km tras daljnovodov in priključili 1.150 merilnih mest v sistem naprednega merjenja...
Elektro Maribor nadaljuje letošnji cikel pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na oskrbnem območju družbe. Sredstva so tokrat namenjena humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone. Predsednik uprave Elektra Maribor, mag. Boris Sovič, in vodja Elektro Maribor, OE Gornja Radgona, Andrej Roškar, sta tokrat predala dve donaciji v vrednosti po 1.500 eur. Prevzeli sta jih Dušan Zagorc, član območnega odbora OZ Rdečega križa Gornja Radgona, in Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra. Na dogodku sta predstavnika organizacij predstavila delo svojih organizacij in čemu bodo sredstva namenjena.
Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob predaji sredstev organizacijama povedal: »V Elektru Maribor se zavedamo naše družbene odgovornosti. Izpričujemo jo z izpolnjevanjem našega temeljnega poslanstva, distribucije električne energije in izvajanja naprednih storitev. Tradicionalno že nekaj let zapored aktivno sodelujemo tudi s humanitarnimi organizacijami, tako da podpiramo njihove aktivnosti usmerjene v pomoč ljudem, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Solidarnost je pomembna vrednota povezane skupnosti. Tokrat podpiramo programe dveh humanitarnih organizacij iz Gornje Radgone, ki bodo pripomogli k reševanju težav ljudi, ki so znašli v stiski.«
Dušan Zagorc, član območnega odbora Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, je o odločitvi za porabo sredstev pojasnil: »Po svojih najboljših močeh se trudimo, da lajšamo stiske ljudi, vendar njihove potrebe pogosto presegajo naše zmožnosti. Zato se po pomoč obračamo na naše donatorje, ki znatno pripomorejo k reševanju težkih življenjskih situacij, v katerih se prosilci znajdejo. Donacijo Elektra Maribor bomo namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom za ureditev bivalnih razmer in poplačilo osnovnih življenjskih stroškov. Zahvaljujemo se za pomoč in podporo.« Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra, o porabi sredstev pa: »Naša dobrodelna organizacija šteje 22 prostovoljcev, ki pomagajo ljudem v stiski. Ker so naša finančna sredstva skromna, je prejeta pomoč še kako dobrodošla. Prejeta sredstva bomo namenili za plačilo položnic, nabavo prehrambnih in higienskih paketov, šolskih potrebščin in plačilo letovanj otrok. Za prejeta sredstva se najprisrčneje zahvaljujemo.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen