Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen

 

Obetajo se nove investicije na širšem območju Gornje Radgone

ELEKTRO MB humanitarna pomočElektro Maribor tudi letos nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju Območne enote Gornja Radgona bodo zato letos investirali 1,8 mio EUR. Ob tem Elektro Maribor nadaljuje tudi letošnji cikel že tradicionalne pomoči humanitarnim organizacijam. Rast rabe električne energije in obračunske moči, nadpovprečni delež pametnih števcev, številne izvedene in načrtovane investicije, zelo dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, so samo nekateri dejavniki, ki so ji vodilni na Elektro Maribor, s predsednikom uprave Borisom Sovičem, še posebej izpostavili na srečanju z novinarji v Gornji Radgoni.

OE Gornja Radgona, ki pokriva območje 13 občin, na 460 km2 velikem področju, je najmanjša izmed petih območnih enot Elektra Maribor. Ima dve nadzorništvi, in sicer v Gornji Radgoni in Ljutomeru. Enota ima 54 stalno zaposlenih in 5 projektno zaposlenih za določen čas. Oskrbuje več kot 19.000 odjemalcev (kar predstavlja skoraj 9 % vseh odjemalcev Elektra Maribor), v letu 2015 je distribuirala 176 GWh električne energije (kar predstavlja več kot 8 % skupne distribuirane energije na območju Elektra Maribor) in ima več kot 2.000 km (oziroma več kot 12 %) skupne dolžine elektrodistribucijskega omrežja. Enota upravlja z omrežjem dveh razdelilno transformatorskih postaj, in sicer RTP Radenci in RTP Ljutomer. Glavne usmeritve enote so: povečanje robustnosti obstoječega omrežja, zmanjšanje zunanjih vplivov na naše omrežje, reševanje slabih napetostnih razmer in povečevanje prenosnih kapacitet omrežja za priključevanje novih odjemalcev.
V letu 2015 je zabeležena skupna rast rabe za 1,9 %, na celotnem območju Elektra Maribor pa 1,5 % . Raba gospodinjskih odjemalcev je bila za 2,5 % večja kot v 2014, kar je podobno kot na območju Elektra Maribor. Raba odjemalcev na srednji napetosti je bila za 2,8 % manjša (Elektro Maribor za 0,3 % večja), raba poslovnih odjemalcev na nizki napetosti je bila za 9,1 % večja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 2,9 % večja). Skupna obračunska moč je bila za 0,8 % višja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 0,6 % večja). Proizvodni viri na območju enote so leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje. V letu 2015 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal 13 %. Na območju, ki ga pokriva enota, je v sistem naprednega merjenja vključenih 11.223 merilnih mest, kar predstavlja 59 (53) % vseh merilnih mest na tem območju.
Elektro Maribor nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju OE Gornja Radgona so tako v preteklem letu realizirali za 1,9 mio EUR investicij, tudi letos bodo zanje namenili 1,8 mio EUR. V tem okviru bodo kablirali 20,16 km nizko in srednje napetostnih vodov, zgradili ali obnovili 5,02 km nizko in srednjenapetostnih zračnih vodov, zgradili 6 novih transformatorskih postaj in obnovili 8 obstoječih, zamenjali ali zaradi kabliranja odstranili 1.246 drogov, izvedli poseke na 64,5 km tras daljnovodov in priključili 1.150 merilnih mest v sistem naprednega merjenja...
Elektro Maribor nadaljuje letošnji cikel pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na oskrbnem območju družbe. Sredstva so tokrat namenjena humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone. Predsednik uprave Elektra Maribor, mag. Boris Sovič, in vodja Elektro Maribor, OE Gornja Radgona, Andrej Roškar, sta tokrat predala dve donaciji v vrednosti po 1.500 eur. Prevzeli sta jih Dušan Zagorc, član območnega odbora OZ Rdečega križa Gornja Radgona, in Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra. Na dogodku sta predstavnika organizacij predstavila delo svojih organizacij in čemu bodo sredstva namenjena.
Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob predaji sredstev organizacijama povedal: »V Elektru Maribor se zavedamo naše družbene odgovornosti. Izpričujemo jo z izpolnjevanjem našega temeljnega poslanstva, distribucije električne energije in izvajanja naprednih storitev. Tradicionalno že nekaj let zapored aktivno sodelujemo tudi s humanitarnimi organizacijami, tako da podpiramo njihove aktivnosti usmerjene v pomoč ljudem, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Solidarnost je pomembna vrednota povezane skupnosti. Tokrat podpiramo programe dveh humanitarnih organizacij iz Gornje Radgone, ki bodo pripomogli k reševanju težav ljudi, ki so znašli v stiski.«
Dušan Zagorc, član območnega odbora Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, je o odločitvi za porabo sredstev pojasnil: »Po svojih najboljših močeh se trudimo, da lajšamo stiske ljudi, vendar njihove potrebe pogosto presegajo naše zmožnosti. Zato se po pomoč obračamo na naše donatorje, ki znatno pripomorejo k reševanju težkih življenjskih situacij, v katerih se prosilci znajdejo. Donacijo Elektra Maribor bomo namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom za ureditev bivalnih razmer in poplačilo osnovnih življenjskih stroškov. Zahvaljujemo se za pomoč in podporo.« Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra, o porabi sredstev pa: »Naša dobrodelna organizacija šteje 22 prostovoljcev, ki pomagajo ljudem v stiski. Ker so naša finančna sredstva skromna, je prejeta pomoč še kako dobrodošla. Prejeta sredstva bomo namenili za plačilo položnic, nabavo prehrambnih in higienskih paketov, šolskih potrebščin in plačilo letovanj otrok. Za prejeta sredstva se najprisrčneje zahvaljujemo.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen