Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen

 

Obetajo se nove investicije na širšem območju Gornje Radgone

ELEKTRO MB humanitarna pomočElektro Maribor tudi letos nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju Območne enote Gornja Radgona bodo zato letos investirali 1,8 mio EUR. Ob tem Elektro Maribor nadaljuje tudi letošnji cikel že tradicionalne pomoči humanitarnim organizacijam. Rast rabe električne energije in obračunske moči, nadpovprečni delež pametnih števcev, številne izvedene in načrtovane investicije, zelo dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, so samo nekateri dejavniki, ki so ji vodilni na Elektro Maribor, s predsednikom uprave Borisom Sovičem, še posebej izpostavili na srečanju z novinarji v Gornji Radgoni.

OE Gornja Radgona, ki pokriva območje 13 občin, na 460 km2 velikem področju, je najmanjša izmed petih območnih enot Elektra Maribor. Ima dve nadzorništvi, in sicer v Gornji Radgoni in Ljutomeru. Enota ima 54 stalno zaposlenih in 5 projektno zaposlenih za določen čas. Oskrbuje več kot 19.000 odjemalcev (kar predstavlja skoraj 9 % vseh odjemalcev Elektra Maribor), v letu 2015 je distribuirala 176 GWh električne energije (kar predstavlja več kot 8 % skupne distribuirane energije na območju Elektra Maribor) in ima več kot 2.000 km (oziroma več kot 12 %) skupne dolžine elektrodistribucijskega omrežja. Enota upravlja z omrežjem dveh razdelilno transformatorskih postaj, in sicer RTP Radenci in RTP Ljutomer. Glavne usmeritve enote so: povečanje robustnosti obstoječega omrežja, zmanjšanje zunanjih vplivov na naše omrežje, reševanje slabih napetostnih razmer in povečevanje prenosnih kapacitet omrežja za priključevanje novih odjemalcev.
V letu 2015 je zabeležena skupna rast rabe za 1,9 %, na celotnem območju Elektra Maribor pa 1,5 % . Raba gospodinjskih odjemalcev je bila za 2,5 % večja kot v 2014, kar je podobno kot na območju Elektra Maribor. Raba odjemalcev na srednji napetosti je bila za 2,8 % manjša (Elektro Maribor za 0,3 % večja), raba poslovnih odjemalcev na nizki napetosti je bila za 9,1 % večja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 2,9 % večja). Skupna obračunska moč je bila za 0,8 % višja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 0,6 % večja). Proizvodni viri na območju enote so leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje. V letu 2015 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal 13 %. Na območju, ki ga pokriva enota, je v sistem naprednega merjenja vključenih 11.223 merilnih mest, kar predstavlja 59 (53) % vseh merilnih mest na tem območju.
Elektro Maribor nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju OE Gornja Radgona so tako v preteklem letu realizirali za 1,9 mio EUR investicij, tudi letos bodo zanje namenili 1,8 mio EUR. V tem okviru bodo kablirali 20,16 km nizko in srednje napetostnih vodov, zgradili ali obnovili 5,02 km nizko in srednjenapetostnih zračnih vodov, zgradili 6 novih transformatorskih postaj in obnovili 8 obstoječih, zamenjali ali zaradi kabliranja odstranili 1.246 drogov, izvedli poseke na 64,5 km tras daljnovodov in priključili 1.150 merilnih mest v sistem naprednega merjenja...
Elektro Maribor nadaljuje letošnji cikel pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na oskrbnem območju družbe. Sredstva so tokrat namenjena humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone. Predsednik uprave Elektra Maribor, mag. Boris Sovič, in vodja Elektro Maribor, OE Gornja Radgona, Andrej Roškar, sta tokrat predala dve donaciji v vrednosti po 1.500 eur. Prevzeli sta jih Dušan Zagorc, član območnega odbora OZ Rdečega križa Gornja Radgona, in Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra. Na dogodku sta predstavnika organizacij predstavila delo svojih organizacij in čemu bodo sredstva namenjena.
Mag. Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob predaji sredstev organizacijama povedal: »V Elektru Maribor se zavedamo naše družbene odgovornosti. Izpričujemo jo z izpolnjevanjem našega temeljnega poslanstva, distribucije električne energije in izvajanja naprednih storitev. Tradicionalno že nekaj let zapored aktivno sodelujemo tudi s humanitarnimi organizacijami, tako da podpiramo njihove aktivnosti usmerjene v pomoč ljudem, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Solidarnost je pomembna vrednota povezane skupnosti. Tokrat podpiramo programe dveh humanitarnih organizacij iz Gornje Radgone, ki bodo pripomogli k reševanju težav ljudi, ki so znašli v stiski.«
Dušan Zagorc, član območnega odbora Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, je o odločitvi za porabo sredstev pojasnil: »Po svojih najboljših močeh se trudimo, da lajšamo stiske ljudi, vendar njihove potrebe pogosto presegajo naše zmožnosti. Zato se po pomoč obračamo na naše donatorje, ki znatno pripomorejo k reševanju težkih življenjskih situacij, v katerih se prosilci znajdejo. Donacijo Elektra Maribor bomo namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom za ureditev bivalnih razmer in poplačilo osnovnih življenjskih stroškov. Zahvaljujemo se za pomoč in podporo.« Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra, o porabi sredstev pa: »Naša dobrodelna organizacija šteje 22 prostovoljcev, ki pomagajo ljudem v stiski. Ker so naša finančna sredstva skromna, je prejeta pomoč še kako dobrodošla. Prejeta sredstva bomo namenili za plačilo položnic, nabavo prehrambnih in higienskih paketov, šolskih potrebščin in plačilo letovanj otrok. Za prejeta sredstva se najprisrčneje zahvaljujemo.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Elektro Maribor tudi dobrodelno usmerjen