Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci Hrašenskega Vrha spet imajo lastno streho!

 

Po sedmih letih prizadevanj in veliko opravljenih prostovoljnih urah gasilski dom pod streho

PGD Hrašenski vrh - strehaZadnji vikend letošnjega julija bo gotovo ostal posebej zabeležen v kronikah gasilk in gasilcev iz PGD Hrašenski Vrh, v občini Radenci. Kako tudi ne, ko pa so v soboto, 30. julija prekrili prvi del strehe na svojem novem gasilskem domu, katerega gradijo praktično sedem let, saj nesreča nikoli ne počiva in tako je prizadela tudi gasilce, ki ob nesrečah drugih vedno prvi priskočijo na pomoč. Ko pa gasilcev ne potrebujemo, pa žal vse prehitro pozabimo na njihovo požrtvovalnost in tudi njihove potrebe. Predvsem manjša prostovoljna društva so večinoma odvisna od prostovoljnih prispevkov, tudi PGD Hrašenski Vrh v občini Radenci, ki ga je prizadela še nesreča, ko je rdeč petelin uničil tudi njihov gasilski dom.

Spomnimo; Požar je izbruhnil med neurjem, ki je nad Pomurjem in Slovenskimi goricami divjalo v soboto, 25. julija 2009, potem ko je udar strele najprej uničil del poslopja s stolpom. Zjutraj okrog druge ure je prišlo sporočilo po odzivniku, da gori gasilski dom na Hrašenskem Vrhu. Po hitri intervenciji domačih gasilcev in gasilcev iz okoliških krajev jim je uspelo rešiti dvorano in garažo z avtocisterno, v celoti pa so pogoreli stolp s sireno, pisarna s celotnim arhivom, prapor in nekaj opreme. Škode je bilo za 55.000 evrov. Petinpetdeset članov, ki varujejo skoraj 800 ljudi iz domače in okoliških vasi, je tako v nekaj minutah ostalo brez gasilskega doma. Na srečo so pred ognjem rešili staro avtocisterno in gasilsko opremo, a škoda na domu je bila tako velika, da ga ni bilo vredno obnavljati. „Ker je strokovnjak, ki si je ogledal pogorišče, ocenil, da moramo poslopje porušiti, če hočemo kaj na novo graditi, in ker je gasilski dom brez lastnega dovoza in brez zemlje, smo odločili, da si poiščemo novo parcelo. Našli smo jo v bližini nekdanjega doma, in občina Radenci nam jo je dala v najem za 99 let; 2010. smo začeli urejati papirje, jeseni 2013. pa smo pridobili vso potrebno dokumentacijo za novogradnjo. Potem smo takoj začeli graditi, vložili smo vsa lastna finančna sredstva, 60.000 evrov, ko pa smo jih porabili, se je gradnja ustavila, saj denarja od drugod ni bilo. Letos smo ga želeli spravili pod streho, da zaščitimo, kar smo do zdaj ustvarili, a nam je uspelo le delno, ostalo brez dodatne širše družbene pomoči žal ne bo šlo,« pravi predsednik PGD Hrašenski Vrh Stanislav Klemenčič, ki dodaja, kako je gasilski dom sicer tudi glavno zbirališče vseh krajanov, ne le gasilcev, je prostor, brez katerega si je težko predstavljati družabno življenje v vasi.
Tudi zaradi tega so se kljub nekaterim pomislekom, ali sploh potrebujejo tako velik novi dom, pogumno in drzno odločili, da bodo stavbo porušili in zgradili nov gasilski dom. Poleg lastnega denarja, od zavarovalnice, so jim na pomoč priskočili lokalna skupnosti, organizacije, podjetja in posamezniki, pomagali pa so tudi bralke in bralci Slovenskih novic, ki so preko Krambergerjevega sklada primaknili del sredstev, ki so jih porabili za gradbeni material, so večino dela gasilci in gasilke opravili sami. Tudi streho nad bivalnim delom doma so v teh vročih poletnih dneh pokrili sami gasilci PGD Hrašenski Vrh pokrili sami, sedaj pa bi potrebovali še denar za streho nad garažo, potem pa še za opremo ipd., saj je bila vrednost investicije ocenjena na več sto tisočakov, od zavarovalnine in s prostovoljnimi prispevki so zbrali 65.000 evrov. Veliko nam pomeni, da smo pokrili vsaj del strehe, saj nam je dež počasi uničeval na pol zgrajeno stavbo", pravi Klemenčič, ki je pohvalil domačine, ki so zbrali hlodovino za streho, sedaj pa je nepokrit ostal le še garažni del stavbe, kjer bodo trije parkirni prostori za gasilska vozila. „Problem je v tem, da bi potrebovali še najmanj 15.000 evrov, da bi lahko s ploščo garaži naredili streho, zato poskušajo krajani napeti vse sile, da bi spet zbrali denar.
V gasilskem društvu dodajajo, da jim tudi v bodoče pride prav vsaka pomoč, ne samo denarna, potrebujejo tudi material, od cementa do vrat in oken. Zaključna dela že lahko sami naredijo, do tam pa morajo stvar pustiti gradbincu, torej strokovnjaku, saj se nov dom ne gradi vsak dan. Z gradnjo novega doma na Hrašenskem Vrhu pa skrbi ne bodo prenehale, kajti potem ko se bodo gasilci vselili v novi dom, podrtijo starega pa prodali, saj dveh ne morejo vzdrževati, se bodo morali prej ali slej soočiti s še enim velikim projektom – nakupom novega gasilskega vozila. Zdajšnji je že starodobnik, izdelan je bil daljnega leta 1976. „Streha je glavna, in sedaj bomo počasi delali naprej, saj je na vrsti opremljanje notranjosti objekta", poudarja predsednik Klemenčič, ki je kljub vsemu vesel, da so naredili vsaj to kar so. Seveda se na Hrašenskem Vrhu še naprej ne bodo branili vseh dobrih ljudi, ki bi bili gasilcem, ki ob nesrečah zares prvi takoj nesebično priskočijo na pomoč, pri dokončni izgradnji novega gasilskega doma tudi sami pripravljeni priskočiti na pomoč. Fantje in dekleta iz PGD Hrašenski Vrh so vedno pripravljeni pomagati, tudi tvegati lastna življenja, zdaj pa potrebujejo pomoč...
Serija nesreč na gasilskih domovih!
V občini Radenci je v zadnjem desetletju sreča očitno obrnila hrbet, ne le gasilcem s Hrašenskega Vrha, temveč so vremenske ujme in nesreče tudi drugim srčnim prostovoljcem neusmiljeno uničevale domove in opremo. Gradbinci so denimo med sanacijo regionalne ceste Radenci–Ljutomer spodkopali gasilski dom PGD Hrastje Mota, ki so ga morali zato podreti in zgraditi novega. Kmalu zatem so ognjeni zublji po domnevni eksploziji v celoti uničili gasilski dom PGD Radenci-Boračeva v Radencih, tudi tega so morali nato v celoti podreti in graditi novega. A še preden sta prizadeti društvi dobili nove prostore, je, kot rečeno, med neurjem julija 2009 strela zanetila ogenj v gasilskem domu PGD Hrašenski Vrh in ga opustošila. Hitra intervencija domačih gasilcev in kolegov iz PGD Kapela, PGD Janžev Vrh, PGD Vučja vas ter PGD Okoslavci je tedaj rešila vsaj njihovo gasilsko opremo.
Takratni poveljnik PGD Hrašenski Vrh Vinko Vogrinec nam je ob nesreči povedal, da je velikokrat sodeloval v gašenju in reševanju, da pa se ne da opisati, kako hudo je, ko gori pri tebi doma, ko gori vse tisto, kar »smo ustvarjali polnih 55 let«. Kdo ve, ali so se torej gasilci iz občine Radenci kaj zamerili svojemu zaščitniku, sv. Florjanu, da jim je ta v minulih letih obrnil hrbet. Namesto da bi reševali tuje, morajo namreč čuvati in reševati predvsem svoje imetje. A kljub temu so vedno tudi na preži, če kdorkoli potrebuje pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci Hrašenskega Vrha spet imajo lastno streho!