Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci Hrašenskega Vrha spet imajo lastno streho!

 

Po sedmih letih prizadevanj in veliko opravljenih prostovoljnih urah gasilski dom pod streho

PGD Hrašenski vrh - strehaZadnji vikend letošnjega julija bo gotovo ostal posebej zabeležen v kronikah gasilk in gasilcev iz PGD Hrašenski Vrh, v občini Radenci. Kako tudi ne, ko pa so v soboto, 30. julija prekrili prvi del strehe na svojem novem gasilskem domu, katerega gradijo praktično sedem let, saj nesreča nikoli ne počiva in tako je prizadela tudi gasilce, ki ob nesrečah drugih vedno prvi priskočijo na pomoč. Ko pa gasilcev ne potrebujemo, pa žal vse prehitro pozabimo na njihovo požrtvovalnost in tudi njihove potrebe. Predvsem manjša prostovoljna društva so večinoma odvisna od prostovoljnih prispevkov, tudi PGD Hrašenski Vrh v občini Radenci, ki ga je prizadela še nesreča, ko je rdeč petelin uničil tudi njihov gasilski dom.

Spomnimo; Požar je izbruhnil med neurjem, ki je nad Pomurjem in Slovenskimi goricami divjalo v soboto, 25. julija 2009, potem ko je udar strele najprej uničil del poslopja s stolpom. Zjutraj okrog druge ure je prišlo sporočilo po odzivniku, da gori gasilski dom na Hrašenskem Vrhu. Po hitri intervenciji domačih gasilcev in gasilcev iz okoliških krajev jim je uspelo rešiti dvorano in garažo z avtocisterno, v celoti pa so pogoreli stolp s sireno, pisarna s celotnim arhivom, prapor in nekaj opreme. Škode je bilo za 55.000 evrov. Petinpetdeset članov, ki varujejo skoraj 800 ljudi iz domače in okoliških vasi, je tako v nekaj minutah ostalo brez gasilskega doma. Na srečo so pred ognjem rešili staro avtocisterno in gasilsko opremo, a škoda na domu je bila tako velika, da ga ni bilo vredno obnavljati. „Ker je strokovnjak, ki si je ogledal pogorišče, ocenil, da moramo poslopje porušiti, če hočemo kaj na novo graditi, in ker je gasilski dom brez lastnega dovoza in brez zemlje, smo odločili, da si poiščemo novo parcelo. Našli smo jo v bližini nekdanjega doma, in občina Radenci nam jo je dala v najem za 99 let; 2010. smo začeli urejati papirje, jeseni 2013. pa smo pridobili vso potrebno dokumentacijo za novogradnjo. Potem smo takoj začeli graditi, vložili smo vsa lastna finančna sredstva, 60.000 evrov, ko pa smo jih porabili, se je gradnja ustavila, saj denarja od drugod ni bilo. Letos smo ga želeli spravili pod streho, da zaščitimo, kar smo do zdaj ustvarili, a nam je uspelo le delno, ostalo brez dodatne širše družbene pomoči žal ne bo šlo,« pravi predsednik PGD Hrašenski Vrh Stanislav Klemenčič, ki dodaja, kako je gasilski dom sicer tudi glavno zbirališče vseh krajanov, ne le gasilcev, je prostor, brez katerega si je težko predstavljati družabno življenje v vasi.
Tudi zaradi tega so se kljub nekaterim pomislekom, ali sploh potrebujejo tako velik novi dom, pogumno in drzno odločili, da bodo stavbo porušili in zgradili nov gasilski dom. Poleg lastnega denarja, od zavarovalnice, so jim na pomoč priskočili lokalna skupnosti, organizacije, podjetja in posamezniki, pomagali pa so tudi bralke in bralci Slovenskih novic, ki so preko Krambergerjevega sklada primaknili del sredstev, ki so jih porabili za gradbeni material, so večino dela gasilci in gasilke opravili sami. Tudi streho nad bivalnim delom doma so v teh vročih poletnih dneh pokrili sami gasilci PGD Hrašenski Vrh pokrili sami, sedaj pa bi potrebovali še denar za streho nad garažo, potem pa še za opremo ipd., saj je bila vrednost investicije ocenjena na več sto tisočakov, od zavarovalnine in s prostovoljnimi prispevki so zbrali 65.000 evrov. Veliko nam pomeni, da smo pokrili vsaj del strehe, saj nam je dež počasi uničeval na pol zgrajeno stavbo", pravi Klemenčič, ki je pohvalil domačine, ki so zbrali hlodovino za streho, sedaj pa je nepokrit ostal le še garažni del stavbe, kjer bodo trije parkirni prostori za gasilska vozila. „Problem je v tem, da bi potrebovali še najmanj 15.000 evrov, da bi lahko s ploščo garaži naredili streho, zato poskušajo krajani napeti vse sile, da bi spet zbrali denar.
V gasilskem društvu dodajajo, da jim tudi v bodoče pride prav vsaka pomoč, ne samo denarna, potrebujejo tudi material, od cementa do vrat in oken. Zaključna dela že lahko sami naredijo, do tam pa morajo stvar pustiti gradbincu, torej strokovnjaku, saj se nov dom ne gradi vsak dan. Z gradnjo novega doma na Hrašenskem Vrhu pa skrbi ne bodo prenehale, kajti potem ko se bodo gasilci vselili v novi dom, podrtijo starega pa prodali, saj dveh ne morejo vzdrževati, se bodo morali prej ali slej soočiti s še enim velikim projektom – nakupom novega gasilskega vozila. Zdajšnji je že starodobnik, izdelan je bil daljnega leta 1976. „Streha je glavna, in sedaj bomo počasi delali naprej, saj je na vrsti opremljanje notranjosti objekta", poudarja predsednik Klemenčič, ki je kljub vsemu vesel, da so naredili vsaj to kar so. Seveda se na Hrašenskem Vrhu še naprej ne bodo branili vseh dobrih ljudi, ki bi bili gasilcem, ki ob nesrečah zares prvi takoj nesebično priskočijo na pomoč, pri dokončni izgradnji novega gasilskega doma tudi sami pripravljeni priskočiti na pomoč. Fantje in dekleta iz PGD Hrašenski Vrh so vedno pripravljeni pomagati, tudi tvegati lastna življenja, zdaj pa potrebujejo pomoč...
Serija nesreč na gasilskih domovih!
V občini Radenci je v zadnjem desetletju sreča očitno obrnila hrbet, ne le gasilcem s Hrašenskega Vrha, temveč so vremenske ujme in nesreče tudi drugim srčnim prostovoljcem neusmiljeno uničevale domove in opremo. Gradbinci so denimo med sanacijo regionalne ceste Radenci–Ljutomer spodkopali gasilski dom PGD Hrastje Mota, ki so ga morali zato podreti in zgraditi novega. Kmalu zatem so ognjeni zublji po domnevni eksploziji v celoti uničili gasilski dom PGD Radenci-Boračeva v Radencih, tudi tega so morali nato v celoti podreti in graditi novega. A še preden sta prizadeti društvi dobili nove prostore, je, kot rečeno, med neurjem julija 2009 strela zanetila ogenj v gasilskem domu PGD Hrašenski Vrh in ga opustošila. Hitra intervencija domačih gasilcev in kolegov iz PGD Kapela, PGD Janžev Vrh, PGD Vučja vas ter PGD Okoslavci je tedaj rešila vsaj njihovo gasilsko opremo.
Takratni poveljnik PGD Hrašenski Vrh Vinko Vogrinec nam je ob nesreči povedal, da je velikokrat sodeloval v gašenju in reševanju, da pa se ne da opisati, kako hudo je, ko gori pri tebi doma, ko gori vse tisto, kar »smo ustvarjali polnih 55 let«. Kdo ve, ali so se torej gasilci iz občine Radenci kaj zamerili svojemu zaščitniku, sv. Florjanu, da jim je ta v minulih letih obrnil hrbet. Namesto da bi reševali tuje, morajo namreč čuvati in reševati predvsem svoje imetje. A kljub temu so vedno tudi na preži, če kdorkoli potrebuje pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci Hrašenskega Vrha spet imajo lastno streho!