Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tako ustvarjajo cicibani Vrtca Manka Golarja

 

Na ogled je zanimiva razstava del nastalih na 2. otroški likovni koloniji

Likovna kolonija vrtecGalerija in avla Doma kulture v Gornji Radgoni sta bili skorajda premajhni, da bi sprejeli vse zainteresirane, ki so si želeli ogledati odprtje razstave slik, ki so jih ustvarili cicibani Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na letošnji, svoji 2. likovni koloniji. Otvoritveno dogajanje je povezovala predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatovič, ki je dejala, da je letošnja likovna kolonija otrok iz Vrtca Manka Golarja, konec maja potekala v radgonskem parku. Zato se je zahvalila tudi mentoricam likovne kolonije iz vrtca (Dana Štrucelj, Darja Veingerl, Marina Rožman, Hermina Holer, Nuša Mencinger, Nataša Benko), še posebej alfi in omegi Dani Štrucelj, ki je idejni vodja dogodka in je tudi članica LD Radgona.

„Prav ona je bila tista, ki je društvo povezala z vrtcem. Tako smo v času kolonije tudi druge članice društva sodelovale na likovni koloniji. Likovno ustvarjanje je potekalo v radgonskem parku pod budnim očesom naše članice Saše Bezjak, akademske kiparke in magistrice kiparstva, Milena Reščič je z otroci kiparila, sama sem ustvarjala dišečo sliko. Za vse nas je bila to posebna izkušnja in nova srčna zgodba, ki ne bo šla v pozabo", je med drugim dejala Mijatovićeva. Prisotne na otvoritvi razstave je v imenu Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, pozdravila Tatjana Kotnik Karba. Pred plesno-glasbenim nastopom otrok iz vrtca, je spregovorila tudi ravnateljica Vrtca Manka Golarja, mag. Breda Forjanič, ki je izrazila zadovoljstvo, da je 2. kolonija njihovega vrtca v radgonskem parku znova povezala otroke, strokovne delavke vrtca, ostale vrtce v okolici (Radenci, Apače, Ljutomer) ter predstavnike LD Radgona v ustvarjalno celoto, katere rezultati so likovna dela, ki so na ogled.
„Idejni vodja celotnega projekta in motivatorka otrok in strokovnih delavk vrtca je Danica Štrucelj, ki je z idejo o likovni koloniji našega vrtca spodbudila nov didaktični pristop, ki nastaja v naravni učilnici parka, v kateri udeleženci združijo različna področja in likovne tehnike, ki jih med seboj integrirajo v celoto – od likovnega ustvarjanja do vključitve čutil vida, volja, sluha, tipa in še bi lahko naštevali. Hvala tudi za ekološko usmerjenost mladih ustvarjalcev, saj si jim pokazala, da lahko z recikliranjem materialov, ki jih ne zavržemo, temveč ponovno uporabimo, ustvarimo čudovite izdelke in pri tem še skrbimo za okolje in ohranjamo naš planet. Mreženje med otroki iz različnih vrtcev in umetnikov ter povezovanje strokovnih delavcev in staršev različnih vrtcev je bogata izkušnja, ki spodbuja otroško ustvarjalnost, krepi odnose in prijateljstva med udeleženci in spodbuja timski duh med udeleženci pedagoškega procesa", je med drugim dejala ravnateljica Forjaničeva, ki se je zahvalila otrokom in vsem drugim, ki so pričarali enkratno razstavo. Ker na otvoritvi ni bilo strokovne voditeljice likovne kolonije, mag. Saše Bezjak, je njeno strokovno recenzijo prebrala pomočnica ravnateljice vrtca, Tatjana Jakopec Kager.
„Likovna kolonija za najmlajše v Vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni je zelo pomembna, predvsem zato, ker se znanje, ki ga imajo v tem vrtcu, širi na druge vrtce, ki so odprti za drugačne in nove pristope in ki so prav tako sodelovali v dveh dosedanjih kolonijah. Namreč, v tej instituciji je ob podpori ravnateljice vrtca mag. Brede Forjanič in glavne pobudnice kolonije vzgojiteljice Dane Štrucelj poskrbljeno za kakovostno izvajanje likovne kreativnosti vsa leta do sedaj. Vrtec je deležen potrditev strokovne javnosti, predvsem z najvišjimi nagradami in izbori v Sloveniji in v tujini, na katerih je vrtec sodeloval z izdelki otrok. Dana Štrucelj je celotno svojo življenjsko pot namenila študiju dela na tem področju in je tako neformalna mentorica svojim mlajšim kolegicam v vrtcu.
Na letošnji likovni koloniji so bile zajete vse likovne dejavnosti (slikanje, grafika, kiparstvo ...), celo sodobni pristopi v likovni umetnosti, kot je land art. Ponudili so krasen, inovativen material in pripravili so kakovostno izvedbo. Za posamezno skupino so izbrali mentorice iz vrtca, ki so področje, kjer so bile prisotne, dobro poznale in kakovostno usmerjale otroke. Filozofija tega dela je za marsikoga zelo enostavna - otroke spodbujamo, da se z materialom igrajo brez zadržkov, ne glede na končni rezultat. Vendar je za izvajanje tega, da so mentorice sproščene pri usmerjanju, potrebna dolga in raziskovalna pot vsake posameznice", je med drugim zapisala mag. Saša Bezjak, akad. slik.
Po njenem je vzdušje kolonije bilo neponovljivo. Delo je spremljala prijetna glasba. Kolonijo so izvedli v srcu Gornje Radgone, torej v parku, tako da so bili prisotni mimoidoči, ljudje iz Doma starejših občanov, in kot aktivni udeleženci tudi člani LD Radgona. Tako so otroci imeli vpogled v delo lokalnih umetnikov. „Kot akademska slikarka in učiteljica vem, da ima veliko odraslih, ki meni, da niso likovno nadarjeni, blokado iz preteklosti. Po odprtem pogovoru vselej ugotovim, da jim je nekdo iz njihovega okolja, ponavadi učitelj, v otroštvu vsilil mnenje, da ne znajo risati. To ni res. Revolucionarni nemški umetnik Joseph Beuys je v prejšnjem stoletju izrekel enostavno misel: »Everybody is an artist.«  Torej v prevodu: » Vsak je umetnik .« Prepričana sem, da če bi v šolskih sistemih dolgoročno dali poudarek kreativnosti, posledično ne bi bilo vojn, saj bi ljudje našli srečo in zadovoljstvo drugje, kot ju sedaj", je še dodala Bezjakova.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tako ustvarjajo cicibani Vrtca Manka Golarja