Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tako ustvarjajo cicibani Vrtca Manka Golarja

 

Na ogled je zanimiva razstava del nastalih na 2. otroški likovni koloniji

Likovna kolonija vrtecGalerija in avla Doma kulture v Gornji Radgoni sta bili skorajda premajhni, da bi sprejeli vse zainteresirane, ki so si želeli ogledati odprtje razstave slik, ki so jih ustvarili cicibani Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na letošnji, svoji 2. likovni koloniji. Otvoritveno dogajanje je povezovala predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatovič, ki je dejala, da je letošnja likovna kolonija otrok iz Vrtca Manka Golarja, konec maja potekala v radgonskem parku. Zato se je zahvalila tudi mentoricam likovne kolonije iz vrtca (Dana Štrucelj, Darja Veingerl, Marina Rožman, Hermina Holer, Nuša Mencinger, Nataša Benko), še posebej alfi in omegi Dani Štrucelj, ki je idejni vodja dogodka in je tudi članica LD Radgona.

„Prav ona je bila tista, ki je društvo povezala z vrtcem. Tako smo v času kolonije tudi druge članice društva sodelovale na likovni koloniji. Likovno ustvarjanje je potekalo v radgonskem parku pod budnim očesom naše članice Saše Bezjak, akademske kiparke in magistrice kiparstva, Milena Reščič je z otroci kiparila, sama sem ustvarjala dišečo sliko. Za vse nas je bila to posebna izkušnja in nova srčna zgodba, ki ne bo šla v pozabo", je med drugim dejala Mijatovićeva. Prisotne na otvoritvi razstave je v imenu Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, pozdravila Tatjana Kotnik Karba. Pred plesno-glasbenim nastopom otrok iz vrtca, je spregovorila tudi ravnateljica Vrtca Manka Golarja, mag. Breda Forjanič, ki je izrazila zadovoljstvo, da je 2. kolonija njihovega vrtca v radgonskem parku znova povezala otroke, strokovne delavke vrtca, ostale vrtce v okolici (Radenci, Apače, Ljutomer) ter predstavnike LD Radgona v ustvarjalno celoto, katere rezultati so likovna dela, ki so na ogled.
„Idejni vodja celotnega projekta in motivatorka otrok in strokovnih delavk vrtca je Danica Štrucelj, ki je z idejo o likovni koloniji našega vrtca spodbudila nov didaktični pristop, ki nastaja v naravni učilnici parka, v kateri udeleženci združijo različna področja in likovne tehnike, ki jih med seboj integrirajo v celoto – od likovnega ustvarjanja do vključitve čutil vida, volja, sluha, tipa in še bi lahko naštevali. Hvala tudi za ekološko usmerjenost mladih ustvarjalcev, saj si jim pokazala, da lahko z recikliranjem materialov, ki jih ne zavržemo, temveč ponovno uporabimo, ustvarimo čudovite izdelke in pri tem še skrbimo za okolje in ohranjamo naš planet. Mreženje med otroki iz različnih vrtcev in umetnikov ter povezovanje strokovnih delavcev in staršev različnih vrtcev je bogata izkušnja, ki spodbuja otroško ustvarjalnost, krepi odnose in prijateljstva med udeleženci in spodbuja timski duh med udeleženci pedagoškega procesa", je med drugim dejala ravnateljica Forjaničeva, ki se je zahvalila otrokom in vsem drugim, ki so pričarali enkratno razstavo. Ker na otvoritvi ni bilo strokovne voditeljice likovne kolonije, mag. Saše Bezjak, je njeno strokovno recenzijo prebrala pomočnica ravnateljice vrtca, Tatjana Jakopec Kager.
„Likovna kolonija za najmlajše v Vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni je zelo pomembna, predvsem zato, ker se znanje, ki ga imajo v tem vrtcu, širi na druge vrtce, ki so odprti za drugačne in nove pristope in ki so prav tako sodelovali v dveh dosedanjih kolonijah. Namreč, v tej instituciji je ob podpori ravnateljice vrtca mag. Brede Forjanič in glavne pobudnice kolonije vzgojiteljice Dane Štrucelj poskrbljeno za kakovostno izvajanje likovne kreativnosti vsa leta do sedaj. Vrtec je deležen potrditev strokovne javnosti, predvsem z najvišjimi nagradami in izbori v Sloveniji in v tujini, na katerih je vrtec sodeloval z izdelki otrok. Dana Štrucelj je celotno svojo življenjsko pot namenila študiju dela na tem področju in je tako neformalna mentorica svojim mlajšim kolegicam v vrtcu.
Na letošnji likovni koloniji so bile zajete vse likovne dejavnosti (slikanje, grafika, kiparstvo ...), celo sodobni pristopi v likovni umetnosti, kot je land art. Ponudili so krasen, inovativen material in pripravili so kakovostno izvedbo. Za posamezno skupino so izbrali mentorice iz vrtca, ki so področje, kjer so bile prisotne, dobro poznale in kakovostno usmerjale otroke. Filozofija tega dela je za marsikoga zelo enostavna - otroke spodbujamo, da se z materialom igrajo brez zadržkov, ne glede na končni rezultat. Vendar je za izvajanje tega, da so mentorice sproščene pri usmerjanju, potrebna dolga in raziskovalna pot vsake posameznice", je med drugim zapisala mag. Saša Bezjak, akad. slik.
Po njenem je vzdušje kolonije bilo neponovljivo. Delo je spremljala prijetna glasba. Kolonijo so izvedli v srcu Gornje Radgone, torej v parku, tako da so bili prisotni mimoidoči, ljudje iz Doma starejših občanov, in kot aktivni udeleženci tudi člani LD Radgona. Tako so otroci imeli vpogled v delo lokalnih umetnikov. „Kot akademska slikarka in učiteljica vem, da ima veliko odraslih, ki meni, da niso likovno nadarjeni, blokado iz preteklosti. Po odprtem pogovoru vselej ugotovim, da jim je nekdo iz njihovega okolja, ponavadi učitelj, v otroštvu vsilil mnenje, da ne znajo risati. To ni res. Revolucionarni nemški umetnik Joseph Beuys je v prejšnjem stoletju izrekel enostavno misel: »Everybody is an artist.«  Torej v prevodu: » Vsak je umetnik .« Prepričana sem, da če bi v šolskih sistemih dolgoročno dali poudarek kreativnosti, posledično ne bi bilo vojn, saj bi ljudje našli srečo in zadovoljstvo drugje, kot ju sedaj", je še dodala Bezjakova.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tako ustvarjajo cicibani Vrtca Manka Golarja