Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Malčki so sporočili, kakšno Muro želijo

 

Postavili so opozorilno tablo za čisto reko Muro, s katero želijo otroci iz radgonskega vrtca ohraniti pomursko lepotico zase - Stop, ribe nimajo rade smeti

Opozorilna tabla ob MuriTik pred „krompirjevimi počitnicami" je na obrežju reke Mure, neposredno ob športnem centru in domu starejših občanov, v Gornji Radgoni, potekala posebna slovesnost, katere osrednji akterji so bili najmlajši – otroci iz bližnjega Vrtca Manka Golarja. Po EKO himni, ki so jo ob spremstvu vzgojiteljice Sabine Steyer Debeljak, zapeli otroci stari štiri in pet let, je namreč omenjena skupina otrok iz skupine vzgojiteljice Nataše Benko in njene pomočnice v šolskem letu 2015/16, ko je projekt potekal, Darje Vajngerl, svojemu namenu predala opozorilno tablo, na kateri so sami malčki spisali kakšno reko Muro si želijo. Gre za hvalevreden projekt, kjer otroci sporočajo, da želijo tudi zase ohraniti pomursko lepotico.

„Naši skupini se je danes uresničila velika želja, da skupaj postavimo tablo, ki bo ozaveščala ljudi, da ohranimo čisto reko Muro", je povedala vzgojiteljica Benkova, ki je še pred pozdravnim nagovorom župana občine Gornja Radgona, Stanislava Rojka, ter ravnateljice Vrtca Manka Golarja, mag. Brede Forjanič, ki sta pohvalila prizadevanja otrok in strokovnega kadra vrtca, predstavila tudi začetek projekta in hkrati namignila kako je sploh prišlo do te ideje.
„Namen našega projekta 'Turizem in vrtec', s podnaslovom Zeleni detektivi je bil, da otrok spoznava oziroma raziskuje svoj kraj in okolico v vsej lepoti in tudi »črnih luknjah«. Pričeli smo z raziskovanjem gozda, reke Mure, Lisjakove struge, radgonskega gradu, parka, športnega centra...in ob tem opazovali lepote in črna odlagališča, polomljen inventar, smeti ipd. Vse skupaj smo fotografirali, risali, slikali, izdelali zemljevide, opazovali različne opozorilne table, iskali informacije na spletu, v literaturi, preštevali korake, drevesa, hiše, izdelovali časopis, snemali radijsko oddajo Biba buba baja. Na jutranjem krogu smo se veliko pogovarjali o tem kaj storiti, da ljudje ne bi metali smeti v naravo. Odločili smo se, da bomo narisali plakat, ki bo ozaveščal vse metalce smeti v naravo, da se to ne počne, ampak da so zato postavljeni koši", je med drugim dejala Nataša Benko.
Njena sodelavka in tudi mentorica plakata Darja Vajngerl pa je dodala: „Povedati je potrebno, da je plakat nastajal izključno iz idej in zamisli, ki so nastajale v otroških glavah. S sodelavko sva otroke neprestano spodbujali in jim dajali možnost izbire. Torej teren ob reki Muri smo temeljito raziskali in se vsakič, ko smo se vrnili v vrtec o videnem temeljito pogovorili in vse tudi zapisali. Med bolj pomembne pogovore štejem tega, na katerem smo se pogovarjali ter razmišljali o onesnaževanju in motu oziroma namenu, ki bi opozarjal ljudi na to, da odpadki sodijo v koš. Kot je videno smo izglasovali tega: Stop, ribe nimajo rade smeti. Vsi ti zapisi in ideje so ustvarjali mozaik o tem kaj storiti, da bo reka Mura postala bolj čista reka, vse je prišlo prav pri snovanju skice plakata. Z odprtimi vprašanji je bilo potrebno otroke neprestano spodbujati in usmerjati. Jim tudi kaj svetovati in dati kakšen predlog. Končna odločitev je pripadala otrokom. Konkretno to pomeni, da smo najprej s skupnimi močmi zasnovali skico. Slednjo smo na velik plakat narisali večje, sliko pobarvali ter nanjo zapisali tudi namen. Pri vsem tem je imelo veliko vlogo usmerjanje otrok. Plakat je nastajal približno mesec dni in čisto vsak otrok iz oddelka je prispeval ideje, predloge, črte ter barve zanj".
Celotni projekt so otroci in njuni vzgojiteljici, zaključili z okroglo mizo na katero so povabili tudi župana Stanka Rojko ter ravnateljico, mag. Bredo Forjanič. Župana so otroci vprašali ali bi lahko postavili ob reki Muri svoj plakat oziroma tablo. „Zelo lepo je bilo videti nasmejane obraze, ko je gospod župan odobril postavitev njihovega dela in jih pohvalil, ker jim je mar za naravo. Ko je bil plakat izdelan, smo prosili gospo ravnateljico, da je poiskala izvajalca, ki bo naredil opozorilno tablo", je dejala Benkova, ki je dodala, da je tablo izdelalo podjetje ZR Grafika, kjer si v družini Ravnikar tudi prizadevajo za ekologijo in s tem ohranitev reke Mure. Tablo pa je na mestu, kjer se giblje veliko ljudi, tako športnikov, kot sprehajalcev, pohodnikov, kolesarjev in sploh ljubiteljev narave, okolja in zdravja, je postavil hišnik v vrtcu Miran Mauko.
Opozorilno tablo sta ob spremstvu župana Rojka in ravnateljice Forjaničeve, ob glasbeni spremljavi Sabine Steyer Debeljak, namenu predala Daša in Nik, ki so ju vrstniki demokratično izbrali za to prijetno dolžnost. Že pred tem so poučno zgodbo pod naslovom Tri muhe in umazana reka, predstavili sami otroci, s čimer so samo potrdili, da so sicer majhni, a njihova dejanja so lahko izjemno velika. Res pa je, da brez takšne in drugačne pomoči odraslih tudi ne bi šlo, in zato se je Nataša Benko zahvalila prav vsem, zlasti Urošu Ravnikarju (ZR Grafika), za doniranje table, županu, za dovoljenje postavitve table, ravnateljici, za spodbudne besede in pomoč pri realizaciji projekta, Jožetu Tivadarju (Betonarna Tivadar), za donirani beton za postavitev table, hišniku Miranu, za postavitev table, vsem staršem otrok, ki so bili vključeni v projekt ipd. Vsi otroci bi bili sicer še posebej veseli, če bi vsi odrasli ob reki Muri upoštevali zaključni stavek njihove vzgojiteljice Nataše, in sicer: Želimo si, da ekološko sporočilo najmlajših prispeva k trajnostnemu varovanju okolja!

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Malčki so sporočili, kakšno Muro želijo