Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi Negovčani: Hočemo, rabimo, želimo!

 

OŠ Negova med prejemniki daril-opreme za posodobitev telovadnice

OŠ Negova telovadnicaKonec letošnjega maja in s tem zaključek šolskega leta, ki se počasi bliža, bo gotovo še dolgo pomnila slaba stotnija učenk in učencev, ter tudi zaposleni na OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi. Kako tudi ne, ko pa so bili uspešni na natečaju Univerze v Ljubljani, Fakultete za šport, ki je pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ter še nekaterih gospodarskih subjektov, pod naslovom „HUDOdobra TELOvadnica" (HUDO TELO, dobra vadba). Namen natečaja je bil opozoriti na nujnost posodobitve šolskih telovadnic z vidika zagotavljanja kakovostne in varne vadbe, ki bi različnim ciljnim skupinam šolskih telovadnic omogočila ustrezno telesno zmogljivost ter posledično zdravje. Iz didaktičnega in razvojnega vidika je pomemben element takšne posodobitve strokovno primerna ter varna športna oprema. In med 167 predlogi iz prav toliko šol, je OŠ Negova, katero je doslej obiskovalo veliko znanih Slovencev, med njimi tudi vrhunskih športnikov, prišla med deset najboljših, s čimer so bili deležni kar nekaj opreme za telovadnico.

Na posebni slovesnosti, katere so se poleg vseh učencev in zaposlenih, udeležili tudi starši šolarjev ter gosti, je omenjeno opremo ravnateljici negovske OŠ Slavici Trstenjak, izročila profesorica na Fakulteti za šport v Ljubljani, dr. Vedrana Sember. Slednja je predstavila celotni projekt, ki je bil zelo odmeven in pohvalila nagrajene šole, med katerimi je OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. „Zelo je pohvalno, da so mnoga gradiva plod dejavnega sodelovanja učencev in dijakov z učitelji pri zasnovi, snemanju in montaži gradiv. Vse šole so prikazale tematiko natečaja: uporabo športne opreme v šolski telovadnici z namenom razvoja telesnih zmogljivosti na zanimiv način. Nekatere od njih so bile pri tem res zelo izvirne", je dejala dr. Semberjeva. Vesel in zadovoljen je bil tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki izvira iz Negove in tudi sam je „gulil" nagrajeno šolo. Sam je pohvalil projekt, ki so ga pripravili na negovski šoli ter zaželel, da bi se v telovadnici pripravljali novi bodoči evropski in svetovni prvaki. „Danes je za nas, za našo šolo, naše učence in vse, ki čutimo posebno naklonjenost do kvalitetnega dela, še posebej na področju športnih dejavnosti z mladimi res poseben dan. Dan, ko resnično lahko pokažemo, da HOČEMO, RABIMO, ŽELIMO!" je med drugim dejala ravnateljica Trstenjakova, ki je hkrati pozdravila vse prisotne ter se zahvalila vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri projektu. „Hvala, da ste se udeležili tega dogodka in nam tudi s tem pokazali, da vam je mar za nas. Natečaj Hudodobra telovadnica, ki ga je razpisala Fakulteta za šport v Ljubljani, pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ob pomoči podjetja Elan Invest, Zavarovalnice Triglav, TV Svet na kanalu A in Zveze društev športnih pedagogov Slovenije, je bila za nas izziv, o katerem si kot majcena šola na podeželju nismo upali sanjati. Prepričani smo bili, da imajo velike šole velike talente, veliko več priložnosti in možnosti, da uspejo. Čeprav stisnjeni med večino in po starosti šolajočih večjih, smo se odločili, da kot krtki izvrtamo luknjo na plano in se pokažemo Sloveniji. Tudi majhni zmoremo!"
Tudi občina Gornja Radgona je verjela v negovske šolarje in vedela, da se „vsakega izziva lotimo odločno, načrtovano, z voljo zaposlenih in zagretostjo naših učencev. Tako smo pomanjkljivosti naše športne opreme in telovadnice v nekaj sekundah že prikazali pri informativni oddaji Svet na kanalu A. Snemalec pa je v svoj objektiv zajel poleg dotrajane opreme v telovadnici tudi lepote našega kraja. Zanimivo, kako ljudje od drugod pripovedujejo o prelepi vasici na rahli vzpetini, ujeti med griči in obdelanimi polji, v objemu negovskega gradu, cerkve in šole, ki kot nagovarjajoči vršaci vabijo k obisku popotnika. Toda predstavitev na televiziji ni bila dovolj. Pogoji za sodelovanje na natečaju za novo opremo, so zahtevali kratek filmček o tem, kako nujno, nujno potrebujemo dobro opremo za dobro vadbo. In zgodilo se je! Naj še dodam, da na šoli nimamo kakšne vrhunske snemalne opreme, ampak samo kamero in stojalo. In seveda odlične učitelje, ki takoj začnejo vrteti možgane in iskati ideje ter možnosti izpeljave. Tudi naši učenci, naši otroci so takoj za akcijo. Ko jih je učiteljica za šport nagovorila za sodelovanje, ni bilo težav. Zadolžitve so vzeli zelo resno, a hkrati ob tem tudi uživali in se hudomušno zabavali. To se vidi tudi na posnetem filmčku", je bila ponosna ravnateljica Slavica, ki je dodala, da je negovska šola, Zdrava šola. V mreži zdravih šol je deveto leto.
Tako so se sami že pred toliko leti zavezali, da bodo spodbujali in skrbeli za zdrav razvoj otrok in mladine ter jim postavljali temelje za zdrav in vsestranski razvoj v smeri koristnega preživljanja prostega časa. „Naša šola promovira zdravje skozi različne celoletne dejavnosti tako na fizičnem in psihičnem področju. Želimo, da se vsi počutimo dobro in si prizadevamo za skupno blagostanje. Da to res želimo, smo potrdili s sodelovanjem v lanskem nacionalnem projektu Uživajmo v zdravju, v katerega smo bolj načrtovano in nagovarjajoče vključevali poleg učencev tudi naše starše. Naša naloga je bila še v večji meri osveščati o zdravem načinu prehranjevanja, povezanega s telesno aktivnostjo. S temi majhnimi utrinki sem želela spomniti, da je naša šola izjemno aktivna na področju privzgoje in ponotranjanja vrednote ZDRAVJE. Zato nam bo vse, karkoli bomo deležni iz razpisanega projekta Hudodobra telovadnica, dodana vrednost našim prizadevanjem za zdrav in uravnotežen razvoj naših otrok, naših učencev, da bodo z vadbo na varnih športnih pripomočkih krepili svoje telesne sposobnosti", je še dodala Trstenjakova, ki je za uspeh njihovega projekta še posebej pohvalila tri šolnike: Vesno, Vitoja in Petro.
Sicer pa, na slovesnosti v negovski telovadnici so se ob ustrezni glasbi, s športnimi in rekreativnimi vložki predstavili prav domači šolarji, na čelu z nekoliko starejšo Tami Ščančar. Pri izbiri projektov je sicer žirija, med drugim želela, da bi v prejetem posnetku bila vključena tudi stara športna oprema ali pa se v njem na zanimiv način prikaže dotrajanost šolske telovadnice. Ključne stvari, na katere je bila pozorna žirija, so bili sporočilnost (ki izhaja iz besedne igre naslova projekta HUDOdobra TELOvadnica - HUDO TELO, dobra vadba), izvirnost, ustvarjalnost, enostavnost, pomenskost, hudomušnost, tehnična dovršenost in estetika posnetka. Pri šolah, ki so prišle v ožji izbor za nagrado, je žirija ovrednotila tudi prikaz stanja šolske telovadnice. Prva nagrada: Športna oprema za celostno posodobitev šolske telovadnice vključno z montažo, v vrednosti 55.000 EUR po prodajnem katalogu podjetja Elan Inventa, in strokovna pomoč zmagovalcu natečaja pri pripravi zasnove in projekta celostne posodobitve šolske telovadnice. Tri nagrade: športna oprema podjetja Elan Inventa za SLOfit meritve (konzolni drog, blazine, skrinja, merilna deska za predklon, prevleka za skok v daljino, kaliper), strokovna literatura za posodobitev šolske telovadnice ter dodatno še 2 klopi, velika odrivna deska in koza; Šest nagrad: športna oprema podjetja Elan Inventa za SLOfit meritve (konzolni drog, blazine, skrinja, merilna deska za predklon, prevleka za skok v daljino, kaliper) in strokovna literatura za posodobitev šolske telovadnice.
Poleg negovske šole so se med deset nagrajenih projektov uvrstili še: Ekonomska šola Ljubljana; OŠ Metlika; OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, Podružnična šola Šentviška Gora; OŠ profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled; SE Pier Paolo Vergerio il Vecchio Capodistria; Škofijska klasična gimnazija, in Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Mladi Negovčani: Hočemo, rabimo, želimo!