Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Članice in člani PGD Sovjak obeležili okrogel jubilej – 70. letnico

 

Priznanja in zahvale zaslužnim gasilcem in gasilkam!

Gasilci Sovjak - jubilejV idilični vasi Sovjak, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici so v teh pomladnih dneh obeležili 70. letnico delovanja prostovoljnega gasilskega društva, v katerega je vključeno veliko krajanov Sovjaka in tudi sosednjih vasi Kraljevci, Kutinci in Kočki Vrh. Vas, ki je bila v ohranjenih zgodovinskih listinah prvič omenjena leta 1356, je gosto poseljena s hišami, ki so razvrščene po slemenih. Nekoč so to bile v večini „cimprane", lesene, viničarije pokrite s slamo, danes pa stojijo na teh temeljih moderno grajene hiše. Zaradi pogostih požarov so se krajani organizirali v bran proti požarom. Tako je po drugi svetovni vojni v krajanih tlela želja, da ustanovijo lastno društvo, kar se je tudi zgodilo pred 70 leti.

In osrednja proslava ob 70-letnici društva se je odvijala ob gasilskem domu v Sovjaku. Na proslavi, ki jo je vodila Patricia Fras, se je zbralo veliko gasilcev iz sosednjih društev, krajanov in gostov, med njimi tudi poveljnik regijskega gasilskega sveta za Pomurje Dušan Utroša, predsednik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič. Cenjena gosta sta bila tudi častni predsednik PGD Sovjak Ivan Kocuvan in edina živeča ustanovna članica društva 85 letna Tina Bolkovič.
Kot običaj se je proslava pričela z mimohodom gasilcev z gasilskimi prapori, katere so na platoju pred gasilskim domom, kjer se je odvijala proslava, pozdravili predsednik domačega društva Ivan Fras, župan Miroslav Petrovič, Anton Klemenčič in Dušan Utroša. Proslavo je s svojim kulturnim nastopom obogatila Jürjovška pihalna godba in otroci iz Sovjaka, katere je vodila Mojca Fras. Pozdrav gostom in obiskovalcem je prvi namenil predsednik društva Ivan Fras, ki je podrobno predstavil zgodovino in razvoj društva. »Na pobudo krajanov je bil sklican ustanovni občni zbor dne 10.7.1947. Na zboru je bilo prisotnih 20 krajanov; izvolili so sedemčlanski upravni odbor, ter nadzorni odbor. V ožje vodstvo so bili izvoljeni: Franc Trofenik kot predsednik, Avgust Kurbus za poveljnika, Franc Hauzer za tajnika ter Janez Horvat za blagajnika.« Kot je bilo razbrati iz poročila predsednika, se je društvo borilo, da bi pridobili svoj prostor, kjer bi se lahko sestajali in bi se odvijala gasilska dejavnost. To sta jim omogočila vaščana Sovjaka, Ljudmila in Jakob Kreft, ki sta 1970 leta društvu podarila parcelo na kateri sedaj, z veliko opravljenega prostovoljnega dela, stoji zgrajeni gasilski dom, ki je ponos gasilcev in krajanov, kateri so povezani z gasilstvom. V njem se ob gasilskih dejavnostih odvijajo tudi kulturne prireditve in družabna srečanja. 20 letnico društva so leta 1967 proslavili z nabavo prve Tomosove črpalke, čez 21 let so od PGD Rožički Vrh v dar prejeli 400 litrsko Zieglerjevo motorno črpalko, 800 litrsko črpalko MB Jugoturbina pa so prevzeli leta 1988. Prvo terensko vozilo UAZ, ki sedaj že krasi muzej starodobnih vozil v Žihlavi, so prevzeli leta 1982.
Ob tej priliki je spregovoril tudi župan Miroslav Petrovič, ki je gasilcem čestital ob jubileju. Dejal je, da je njihova humana dejavnost neprecenljiva za krajane in širše. Gasilcem je čestital tudi regijski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša, ki je dejal, kako je počaščen, da je lahko udeleženec te veličastne proslave PGD Sovjak. »Gasilci ne govorimo na pamet in ne sadimo rožic. Gasilci svojo čast in dejanja dokazujemo vsak dan v praksi. Zato ni dilem, kdo v državi je prva violina sistema zaščite, reševanja in pomoči. In zato tudi ni dilem, da so gasilci največji junaki današnjega časa. Med temi junaki ste tudi vi«, je povedal gasilcem iz Sovjaka kjer ima, »gasilstvo častitljivo tradicijo, ki je jasna, bogata in nedvoumna, vam v ponos, bližnjemu v pomoč«, je med drugim povedal Utroša in predsedniku Ivanu Frasu ob 70 letnici PGD Sovjak izročil priznanja: Priznanje 2. stopnje Gasilske zveze Slovenije, A ekipama članov in članic pa priznanja GZS za dosežene izjemne uspehe.
Kakor je običaj, so ob koncu prireditve podelili priznanja zaslužnim gasilcem in gasilkam, ter podpornikom društva. Podelili so tudi priznanja in pokale udeležencem gasilskega tekmovanja, ki se je odvijalo na dan praznovanja na šolskem igrišču pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Proslavo so zaključili z gasilsko veselico, na kateri je za zabavo poskrbel ansambel Jeruzalem.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Članice in člani PGD Sovjak obeležili okrogel jubilej – 70. letnico