Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomagajo tudi kolegom z mariborskega in koroškega območja!

 

Na murskosoboškem sodišču kljub porastu pripada lani bistveno zmanjšanje nerešenih zadev

Branko PalatinOkrožno sodišče v Murski Soboti je skupaj s pripadajočimi okrajnimi sodišči v Gornji Radgoni, Murski Soboti, Lendavi in Ljutomeru lani dobilo v reševanje 51.503 zadev, rešilo pa jih je 53.669. Kljub porastu pripada za slabih 6 odstotkov se je število nerešenih zadev bistveno zmanjšalo, kar pomeni, da so skupno 203 zaposleni (38 sodnikov in 165 drugega sodnega osebja), dobro delali. Kot je povedal predsednik okrožnega sodišča, sodnik-svetnik Branko Palatin, je bilo na koncu leta 2015 nerešenih zadev 11.803, leta 2016 pa 9624. To pomeni, da se je število nerešenih zadev v letu 2016 zmanjšalo za 18,5 odstotka, lani pa je bilo za dobre štiri odstotke več rešenih kot prejetih zadev. „Uspešno zmanjšujemo tudi sodne zaostanke, saj je bilo leta 2015 teh zadev 8136, leta 2016 pa 5504, se pravi za dobrih 32 odstotkov manj. Pretežni del teh zadev pa predstavljajo izvršilne zadeve," razlaga Palatin.

Na soboškem okrožnem sodišču pa še vedno raste število insolvenčnih zadev, predvsem osebnih stečajev, kajti v primerjavi z letom 2015 so leta 2016 dobili za slabih 14 odstotkov več predlogov za osebni stečaj, kar je po mnenju predsednika Palatina posledica slabega gospodarskega stanja v Pomurju. Skupno so lani namreč prejeli 275 zadev v insolvenčnih postopkih. Pomurski sodniki so tudi v letu 2016 dobili v reševanje zadeve z drugih sodišč, in sicer 40 kazenskih zadev z okrožnega sodišča v Mariboru in 37 pravdnih zadev okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu. V preteklosti so sicer reševali tudi zadeve s koprskega in drugih območij. Zaradi ugodnih poslovnih rezultatov in kadrovske sestave kar nekaj sodnikov murskosoboškega okrožja opravlja sodniško funkcijo na drugih sodiščih, predvsem na okrajnem sodišču v Mariboru.
Po zagotovilih predsednika Branka Palatina, na sodiščih na območju Pomurja, večjih prostorskih težav glede kabinetov, oddelčnih pisarn in razpravnih dvoran nimajo, so pa pred časom preselili oddelek za prekrške okrajnega sodišče v matično zgradbo. Poseben problem jim še zmeraj predstavljajo prostori za hrambo dokumentarnega gradiva, so pa vse zgradbe sodišč zaradi dotrajanosti potrebne obnove. „Z veseljem pa lahko povem, da so vse tri sodne zgradbe v Murski Soboti v Slomškovi ulici v letu 2017 vključene v energetsko sanacijo, tako da bodo ustrezno obnovljene, s tem pa bomo naredili korak naprej pri energetski varčnosti in tudi pri videzu stavb,"je še povedal predsednik soboškega sodišča Branko Palatin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Pomagajo tudi kolegom z mariborskega in koroškega območja!