Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Plače višje kot predvideva kolektivna pogodba?!

 

Nižja koncesnina pripomogla k vzpostavitvi pogojev za višje plače zaposlenim v družbi Sava Turizem d.d.

Zdravilišče RadenciRadenci - Potem ko je Vlada Republike Slovenije pred kratkim določila faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za zdravilišča v vrednosti 0,6 (faktor D), so bili v družbi Sava Turizem d.d. ustvarjeni pogoji za povišanje plač zaposlenim v gostinski in turistični dejavnosti. Del povišanja plač bo namreč omogočila prav nižja koncesnina, ki jo je zagotovil sprejeti nižji faktor od prvotno predlaganega (1) in ki jo bodo destinacije Sava Hotels & Resorts (Terme 3000 - Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci in Terme Lendava) v letu 2018 plačevale državi za uporabo termalne vode. Plače v družbi Sava Turizem d.d. so se tako na vseh šestih turističnih destinacijah povišale s 1.1.2018.

„Zadovoljni smo, da smo uspeli prepričati vlado o še sprejemljivi vrednosti faktorja D. Za leto 2018 postavljena vrednost faktorja na 0,6 je za poslovanje destinacij in celotne skupine Sava Hotels & Resorts bolj vzdržna od prvotno predlagane. Sredstva iz naslova nižjih koncesnin bodo pri nas namenjena zvišanju plač zaposlenim, ki opravljajo nosilne poklice v naši dejavnosti. V preteklih letih so pomembno pripomogli k dobrim poslovnim rezultatom naše družbe in so si to tudi zaslužili," sporočajo iz družbe Sava Turizem d.d., kjer zatrjujejo, da so se plače zaposlenim v gostinski in turistični dejavnosti v družbi Sava Turizem d.d. z letom 2018 sicer že povišale na osnovi konec novembra podpisanega aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Republike Slovenije. „A povišanje bo pri največjem ponudniku turističnih storitev v Sloveniji tudi zaradi nižjih koncesnin še višje kot ga določa omenjena kolektivna pogodba. Vodstvo družbe in sindikat sta se namreč dogovorila o še dodatnem dvigu plač v četrtem in petem tarifnem razredu, kamor spada večina zaposlenih, ki opravljajo nosilne poklice v družbi", dodaja Zala Praprotnik, vodja odnosov z javnostmi v Savi Turizem d.d.
Sicer pa omenjeni podpis aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma, s čimer se je nekoliko dvignila tudi plača, naj bi se nekoliko znižalo pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra. Naša država namreč gradi vizijo razvoja na področju turizma in z njim povezanim gostinstvom, po drugi strani pa zaposlenim, zlasti kuharjem natakarjem, receptorjem in podobnim kadrom, nudijo zelo nizke plače in stimulacije. Zato ne preseneča, da Turistično gostinska zbornica že dalj časa zaznava pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra in je bilo potrebo ustrezno vrednotenje dela. „Zavedamo se, da nadaljnji razvoj in rast turizma ne bosta možna brez reševanja kadrovske problematike, v kar bo treba vložiti več naporov tako na strani delodajalcev kot pristojnih državnih organov. Zavedanje pomena vlaganj v kadre terja celosten pristop k ukrepom za višje vrednotenje dela, motivacijo zaposlenih v panogi in višjo kakovost storitve, ki so pogoj za uspešen nadaljnji razvoj gostinstva in turizma v Sloveniji," je opozoril predsednik omenjene zbornice Andrej Prebil. Ob tem pa izpostavil, da je povišanje vrednosti posameznih tarifnih razredov le eden od nujnih ukrepov na tem področju.
Z dvigom plač so se osredotočili predvsem na plače najbolj obremenjenih delovnih mest, to so predvsem kuharji in natakarji, ki spadajo v četrti in peti tarifni razred in ki se jim plače zvišujejo za 15 odstotkov, je pojasnil predsednik sekcije gostinstva in turizma pri Združenju delodajalcev Igor Škrinjar. „S tem bomo tudi pridobili nov kader, predvsem pa ga je treba tudi zadržati," je dejal in dodal, da je velik odliv kadra v druge poklice. Po podpisu aneksa se osnovne plače v prvem tarifnem razredu, kamor spadajo predvsem čistilke, zvišujejo za dober odstotek, v drugem, kjer so povečini sobarice, se osnovne plače zvišujejo za slabe tri odstotke, v tretjem tarifnem razredu, kamor spadajo sobarice in pomožni kuharji ter pomožni natakarji, pa se zvišujejo za 14,7 odstotka. Za 15,5 odstotka se zvišujejo plače v četrtem tarifnem razredu, v petem pa za 12,2 odstotka. V ta dva razreda spadajo kuharji in natakarji.
Turistična sezona je že drugo leto zapored rekordna, zelo pozitivne so tudi napovedi za prihodnjih pet let, je dejala generalna sekretarka sindikata Karmen Leban. Kako bomo ta leta speljali in kako bomo ustvarili zastavljeno rast, pa je vprašanje, je opozorila in dodala, da bo prihodnje leto v gostinstvu in turizmu zmanjkalo 10.000 nosilnih kadrov, manjka tudi 8000 postelj. „Balon, ki se je letos napihnil v številu prihodov, bo prihodnje leto verjetno počil, ker ne vem, kam bomo nastanili in kako bomo postregli vse turiste," je dejala Lebnova. Glavni razlogi za pomanjkanje kadrov v turizmu so po oceni sindikata trije: nizke plače, neenakomerno razporejen in neugoden delovni čas ter dejstvo, da ti poklici niso cenjeni. „Delodajalci imajo do svojih delavcev velikokrat zelo nespoštljive odnose. Prisoten je mobing, stres, preobremenitve starejših delavcev," je izpostavila generalna sekretarka sindikata.
Povprečna plača v panogi je v obdobju od januarja do avgusta letos - ko je turizem rušil rekorde - znašala 1106,19 evra bruto oz. 755,49 evra neto. Povprečno izplačana bruto plača v državi je bila v tem obdobju pri 1601,40 evra. S tem so plače v turizmu in gostinstvu pod mejo 70 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji. Sindikat gostinstva in turizma je po petih letih sedaj uspel popraviti najnižje osnovne plače. Delodajalci so sprejeli predlog sindikata, da se plače v nosilnih poklicih v dejavnosti - natakarji, kuharji, maserji, receptorji, sobarice, organizatorji v turizmu - povišajo za več kot 10 odstotkov. Podpis aneksa pa je odprl pot do pogajanj o novi kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma - veljavna se je iztekla konec lanskega leta. V kolektivni pogodbi bo v ospredju med drugim poglavje delovnega časa, je pojasnila Lebnova, ki ob tem poziva tudi delodajalce, da v podjetniških pogodbah v sodelovanju s sindikati uredijo plačne razrede in razmerja med plačnimi razredi. „Vsem je jasno, da so plače eden od bistvenih dejavnikov, zakaj delavcev ni, zakaj so imeli letos tak problem pri zagotavljanju gostinskega kadra," je poudarila Lebnova. Velik problem so tudi prerazporeditvene ure, maja lani je bilo takih ur že več kot milijon. „Mi smo začeli aktivnosti za to, da se te prerazporeditvene ure predvsem v podjetjih, ki so neposredno vezane na sezono, mesečno sproti plačujejo v vrednosti nadure. Ocenjujemo, da je kar nekaj ur na tak način bilo že izplačanih in da bodo ostale ure delavci koristili v času nesezone," je dodala Lebnova, ki je vesela, da bo denar od znižanja koncesnin za vodo, ki jih morajo plačevati zdravilišča, prišel v žepe delavcev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Plače višje kot predvideva kolektivna pogodba?!