Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Plače višje kot predvideva kolektivna pogodba?!

 

Nižja koncesnina pripomogla k vzpostavitvi pogojev za višje plače zaposlenim v družbi Sava Turizem d.d.

Zdravilišče RadenciRadenci - Potem ko je Vlada Republike Slovenije pred kratkim določila faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za zdravilišča v vrednosti 0,6 (faktor D), so bili v družbi Sava Turizem d.d. ustvarjeni pogoji za povišanje plač zaposlenim v gostinski in turistični dejavnosti. Del povišanja plač bo namreč omogočila prav nižja koncesnina, ki jo je zagotovil sprejeti nižji faktor od prvotno predlaganega (1) in ki jo bodo destinacije Sava Hotels & Resorts (Terme 3000 - Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci in Terme Lendava) v letu 2018 plačevale državi za uporabo termalne vode. Plače v družbi Sava Turizem d.d. so se tako na vseh šestih turističnih destinacijah povišale s 1.1.2018.

„Zadovoljni smo, da smo uspeli prepričati vlado o še sprejemljivi vrednosti faktorja D. Za leto 2018 postavljena vrednost faktorja na 0,6 je za poslovanje destinacij in celotne skupine Sava Hotels & Resorts bolj vzdržna od prvotno predlagane. Sredstva iz naslova nižjih koncesnin bodo pri nas namenjena zvišanju plač zaposlenim, ki opravljajo nosilne poklice v naši dejavnosti. V preteklih letih so pomembno pripomogli k dobrim poslovnim rezultatom naše družbe in so si to tudi zaslužili," sporočajo iz družbe Sava Turizem d.d., kjer zatrjujejo, da so se plače zaposlenim v gostinski in turistični dejavnosti v družbi Sava Turizem d.d. z letom 2018 sicer že povišale na osnovi konec novembra podpisanega aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Republike Slovenije. „A povišanje bo pri največjem ponudniku turističnih storitev v Sloveniji tudi zaradi nižjih koncesnin še višje kot ga določa omenjena kolektivna pogodba. Vodstvo družbe in sindikat sta se namreč dogovorila o še dodatnem dvigu plač v četrtem in petem tarifnem razredu, kamor spada večina zaposlenih, ki opravljajo nosilne poklice v družbi", dodaja Zala Praprotnik, vodja odnosov z javnostmi v Savi Turizem d.d.
Sicer pa omenjeni podpis aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma, s čimer se je nekoliko dvignila tudi plača, naj bi se nekoliko znižalo pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra. Naša država namreč gradi vizijo razvoja na področju turizma in z njim povezanim gostinstvom, po drugi strani pa zaposlenim, zlasti kuharjem natakarjem, receptorjem in podobnim kadrom, nudijo zelo nizke plače in stimulacije. Zato ne preseneča, da Turistično gostinska zbornica že dalj časa zaznava pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra in je bilo potrebo ustrezno vrednotenje dela. „Zavedamo se, da nadaljnji razvoj in rast turizma ne bosta možna brez reševanja kadrovske problematike, v kar bo treba vložiti več naporov tako na strani delodajalcev kot pristojnih državnih organov. Zavedanje pomena vlaganj v kadre terja celosten pristop k ukrepom za višje vrednotenje dela, motivacijo zaposlenih v panogi in višjo kakovost storitve, ki so pogoj za uspešen nadaljnji razvoj gostinstva in turizma v Sloveniji," je opozoril predsednik omenjene zbornice Andrej Prebil. Ob tem pa izpostavil, da je povišanje vrednosti posameznih tarifnih razredov le eden od nujnih ukrepov na tem področju.
Z dvigom plač so se osredotočili predvsem na plače najbolj obremenjenih delovnih mest, to so predvsem kuharji in natakarji, ki spadajo v četrti in peti tarifni razred in ki se jim plače zvišujejo za 15 odstotkov, je pojasnil predsednik sekcije gostinstva in turizma pri Združenju delodajalcev Igor Škrinjar. „S tem bomo tudi pridobili nov kader, predvsem pa ga je treba tudi zadržati," je dejal in dodal, da je velik odliv kadra v druge poklice. Po podpisu aneksa se osnovne plače v prvem tarifnem razredu, kamor spadajo predvsem čistilke, zvišujejo za dober odstotek, v drugem, kjer so povečini sobarice, se osnovne plače zvišujejo za slabe tri odstotke, v tretjem tarifnem razredu, kamor spadajo sobarice in pomožni kuharji ter pomožni natakarji, pa se zvišujejo za 14,7 odstotka. Za 15,5 odstotka se zvišujejo plače v četrtem tarifnem razredu, v petem pa za 12,2 odstotka. V ta dva razreda spadajo kuharji in natakarji.
Turistična sezona je že drugo leto zapored rekordna, zelo pozitivne so tudi napovedi za prihodnjih pet let, je dejala generalna sekretarka sindikata Karmen Leban. Kako bomo ta leta speljali in kako bomo ustvarili zastavljeno rast, pa je vprašanje, je opozorila in dodala, da bo prihodnje leto v gostinstvu in turizmu zmanjkalo 10.000 nosilnih kadrov, manjka tudi 8000 postelj. „Balon, ki se je letos napihnil v številu prihodov, bo prihodnje leto verjetno počil, ker ne vem, kam bomo nastanili in kako bomo postregli vse turiste," je dejala Lebnova. Glavni razlogi za pomanjkanje kadrov v turizmu so po oceni sindikata trije: nizke plače, neenakomerno razporejen in neugoden delovni čas ter dejstvo, da ti poklici niso cenjeni. „Delodajalci imajo do svojih delavcev velikokrat zelo nespoštljive odnose. Prisoten je mobing, stres, preobremenitve starejših delavcev," je izpostavila generalna sekretarka sindikata.
Povprečna plača v panogi je v obdobju od januarja do avgusta letos - ko je turizem rušil rekorde - znašala 1106,19 evra bruto oz. 755,49 evra neto. Povprečno izplačana bruto plača v državi je bila v tem obdobju pri 1601,40 evra. S tem so plače v turizmu in gostinstvu pod mejo 70 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji. Sindikat gostinstva in turizma je po petih letih sedaj uspel popraviti najnižje osnovne plače. Delodajalci so sprejeli predlog sindikata, da se plače v nosilnih poklicih v dejavnosti - natakarji, kuharji, maserji, receptorji, sobarice, organizatorji v turizmu - povišajo za več kot 10 odstotkov. Podpis aneksa pa je odprl pot do pogajanj o novi kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma - veljavna se je iztekla konec lanskega leta. V kolektivni pogodbi bo v ospredju med drugim poglavje delovnega časa, je pojasnila Lebnova, ki ob tem poziva tudi delodajalce, da v podjetniških pogodbah v sodelovanju s sindikati uredijo plačne razrede in razmerja med plačnimi razredi. „Vsem je jasno, da so plače eden od bistvenih dejavnikov, zakaj delavcev ni, zakaj so imeli letos tak problem pri zagotavljanju gostinskega kadra," je poudarila Lebnova. Velik problem so tudi prerazporeditvene ure, maja lani je bilo takih ur že več kot milijon. „Mi smo začeli aktivnosti za to, da se te prerazporeditvene ure predvsem v podjetjih, ki so neposredno vezane na sezono, mesečno sproti plačujejo v vrednosti nadure. Ocenjujemo, da je kar nekaj ur na tak način bilo že izplačanih in da bodo ostale ure delavci koristili v času nesezone," je dodala Lebnova, ki je vesela, da bo denar od znižanja koncesnin za vodo, ki jih morajo plačevati zdravilišča, prišel v žepe delavcev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Plače višje kot predvideva kolektivna pogodba?!