Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ljutomer je gostil osrednjo pomursko regijsko slovesnost ob dnevu civilne zaščite

 

Za Prleke in Prekmurce 23 priznanj in nagrad

Civilna zaščitaPrvi marec se v Sloveniji praznuje kot »dan Civilne zaščite« že od leta 1992, ko je to določila takratna Vlada RS. Z dnevom Civilne zaščite (CZ) želijo krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi CZ pri varstvu pred njimi, želijo pa tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja. In v počastitev letošnjega dneva Civilne zaščite je Štab CZ za Pomurje, z Upravo RS za zaščito in reševanje - Izpostavo Murska Sobota, v sodelovanju z Občino Ljutomer, konec tedna v Domu kulture Ljutomer organiziral osrednjo regijsko slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad CZ v letu 2018. Ob tej priložnosti so bila vročena priznanja in nagrade CZ najbolj zaslužnim pripadnikom CZ, poklicnih in prostovoljnih reševalnih sestavov ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč za leto 2017.

Komisija za nagrade in priznanja CZ je na podlagi predlogov različnih reševalnih služb, organov, občin, izpostav in drugih, ob letošnjem Dnevu CZ predlagala podelitev skupaj 358 priznanj in nagrad CZ posameznikom in organizacijam, od tega 217 bronastih, 77 srebrnih in 33 zlatih znakov, 30 plaket in en kipec CZ. Za območje Pomurja je poveljnik CZ RS podelil skupaj 23 priznanj
in nagrad CZ, in sicer: 12 bronastih znakov CZ, 6 srebrnih znakov CZ, 3 zlate znake CZ in 2 plaketi CZ. Gre za priznanja, ki so zahvala za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju zaščite, reševanja in pomoči, številna pa tudi za hrabra dejanja ob različnih vrstah nesreč. Plaketi CZ sta prejeli: Franc Olaj iz Rakičana, ter PGD Žiberci, ki letos praznuje za 140-letnico aktivnega delovanja. Zlati znak CZ so prejeli: Branko Novak iz Radomerja, ter PGD Noršinci in PGD Zenkovci, ki letos praznujeta 120-letnico aktivnega delovanja. Srebrni znak CZ so prejeli: Romeo Gal iz Čentibe, Leonardo Markovič iz Dobrovnika, Milan Antolin iz Borejcev; Goran Klemenčič iz Martjancev; ter PGD Dolga vas in PGD Križevci, ki letos praznujeta 110-letnico aktivnega delovanja. Bronasti znak CZ so prejeli: Sandi Kolarič z Zagajskega Vrha, Štefan Koren iz Murske Sobote, Ivan Kramberger iz Lastomercev, Aleš Lazič iz Murske Sobote, Izidor Novak iz Gibine, Lidija Tivadar iz Gančanov ter Ekipa prve pomoči Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Gornja Radgona. Bronasti znak Civilne zaščite »za enkratno dejanje« so prejeli: Dušan Hunjadi iz Ljutomera; Zvonko Polanič iz Cezanjevcev; PGD Ljutomer, in občina Ljutomer, vsi kot priznanje za požrtvovalno in uspešno delo ob velikem požaru na industrijskem objektu Eko Plastkom v Ljutomeru, Mestna občina Murska Sobota, kot priznanje za pripravljenost, zgledno sodelovanje, soorganizacijo ter uspešno izvedbo državne prireditve »Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017«, ki je potekala 8.-10. junija 2017 v Murski Soboti.
Letos se priznanja CZ za visoke obletnice prostovoljnih gasilskih društev in gasilskih zvez niso vročila na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu CZ, temveč so bili dobitniki le slavnostno razglašeni. Priznanja bodo priložnostno vročena dobitnikom ob slovesnostih v počastitev visokih okroglih obletnic posameznih prostovoljnih gasilskih društev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Ljutomer je gostil osrednjo pomursko regijsko slovesnost ob dnevu civilne zaščite