Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Dogajanje v DSO Gornja Radgona

 

Dvigovanje in nošenje bremen - kako je z ergonomijo v zdravstvenih poklicih?

DSO kiparjenjeV Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona je potekalo zanimivo izobraževalno predavanje na temo »Ergonomija v zdravstvenih poklicih - dvigovanje in nošenje bremen«, ki ga je pripravil tamkajšnji delovni terapevt Matjaž Zupanc. Na predavanju, katerega se je udeležilo 30 zaposlenih, so najprej bile predstavljene fizične in psihične obremenitve, ki delujejo na naše telo, od raznega dela, drže našega telesa med delom oziroma drugimi aktivnostmi in vse do stresorjev, ki imajo velikokrat nezaveden vpliv na naše telo.

Sledili so dejavniki tveganja, ki so lahko telesni, psihični ali okoljski. Prikazano je bilo pravilno in nepravilno dvigovanje bremen ter napake, ki jih delamo pri tem ter s tem škodujemo svoji hrbtenici. Zdravstvenemu osebju so se predstavili pripravljeni kriteriji, ki so jih sestavili vodje služb skupaj z delovnim terapevtom, in ki razlagajo v katerih primerih lahko stanovalca dvigujejo zaposleni sami in kdaj poiščejo pomoč drugega ali pa uporabijo ustrezne pripomočke.
Sledil je še prikaz uporabe pripomočkov, ki jih dom zagotavlja zaposlenim, da si z njimi pri delu pomagajo. Fizična razbremenitev, kakovostne storitve in posledično večje zadovoljstvo so rezultati, ki jih razberemo tudi iz anket sistema kakovosti, ki jih vsako leto izvajajo domovi starejših po Sloveniji. V radgonskem domu starejših, kjer so pred dnevi obeležili prvo desetletnico, namreč že od samega začetka dajejo velik poudarek varovanju zdravja, tako stanovalcev kot zaposlenih in v ta namen spodbujajo zaposlene med drugim tudi k uporabi delovnih pripomočkov. Tovrstna izobraževanja v DSO organizirajo kontinuirano. S tem pomembno pripomorejo k ozaveščanju in obnovitvi znanja zaposlenih ter dvigu kakovosti opravljenih storitev.

Slika: DSO-kiparjenje

Okrasni predmeti, kot jih vidijo različne oči - medgeneracijske kiparske delavnice so se udeležili starostniki, varovanci VDC in otroci vrtca Manka Golarja

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja je v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona potekala kiparska delavnica, ki je povezala vse generacije. Iz različnih materialov so stanovalci DSO, otroci iz vrtca Manka Golarja in varovanci enote VDC Gornja Radgona, ustvarili različne okrasne predmete, kreirali »drevo želja« in izdelali papirnata letala, katerih let so kasneje tudi preizkusili. Ob zaključku delavnice je namreč potekalo tekmovanje v najdaljšem letu papirnatega letala. Ob tem so se vsi prisotni neizmerno zabavali in spomini na igre iz otroštva, so kar sami privreli na dan. Veliko je bilo smeha, dobre volje, ustvarjalne vneme in sodelovanja. Ob zaključku so se prisotni posladkali še z dobrotami iz domske kuhinje in ob pogledu na nastale izdelke zadovoljno ugotovili, da so ta dan zmagali prav vsi.
Sicer pa so omenjene medgeneracijske kiparske delavnice nameravali izvesti v lepem mestnem parku, ki se nahaja prav med vrtcem in domom starejših, a jim je ponagajal dež in so se morali preseliti v DSO, kjer je prav tako bilo čudovito.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Dogajanje v DSO Gornja Radgona