Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Dogajanje v DSO Gornja Radgona

 

Dvigovanje in nošenje bremen - kako je z ergonomijo v zdravstvenih poklicih?

DSO kiparjenjeV Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona je potekalo zanimivo izobraževalno predavanje na temo »Ergonomija v zdravstvenih poklicih - dvigovanje in nošenje bremen«, ki ga je pripravil tamkajšnji delovni terapevt Matjaž Zupanc. Na predavanju, katerega se je udeležilo 30 zaposlenih, so najprej bile predstavljene fizične in psihične obremenitve, ki delujejo na naše telo, od raznega dela, drže našega telesa med delom oziroma drugimi aktivnostmi in vse do stresorjev, ki imajo velikokrat nezaveden vpliv na naše telo.

Sledili so dejavniki tveganja, ki so lahko telesni, psihični ali okoljski. Prikazano je bilo pravilno in nepravilno dvigovanje bremen ter napake, ki jih delamo pri tem ter s tem škodujemo svoji hrbtenici. Zdravstvenemu osebju so se predstavili pripravljeni kriteriji, ki so jih sestavili vodje služb skupaj z delovnim terapevtom, in ki razlagajo v katerih primerih lahko stanovalca dvigujejo zaposleni sami in kdaj poiščejo pomoč drugega ali pa uporabijo ustrezne pripomočke.
Sledil je še prikaz uporabe pripomočkov, ki jih dom zagotavlja zaposlenim, da si z njimi pri delu pomagajo. Fizična razbremenitev, kakovostne storitve in posledično večje zadovoljstvo so rezultati, ki jih razberemo tudi iz anket sistema kakovosti, ki jih vsako leto izvajajo domovi starejših po Sloveniji. V radgonskem domu starejših, kjer so pred dnevi obeležili prvo desetletnico, namreč že od samega začetka dajejo velik poudarek varovanju zdravja, tako stanovalcev kot zaposlenih in v ta namen spodbujajo zaposlene med drugim tudi k uporabi delovnih pripomočkov. Tovrstna izobraževanja v DSO organizirajo kontinuirano. S tem pomembno pripomorejo k ozaveščanju in obnovitvi znanja zaposlenih ter dvigu kakovosti opravljenih storitev.

Slika: DSO-kiparjenje

Okrasni predmeti, kot jih vidijo različne oči - medgeneracijske kiparske delavnice so se udeležili starostniki, varovanci VDC in otroci vrtca Manka Golarja

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja je v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona potekala kiparska delavnica, ki je povezala vse generacije. Iz različnih materialov so stanovalci DSO, otroci iz vrtca Manka Golarja in varovanci enote VDC Gornja Radgona, ustvarili različne okrasne predmete, kreirali »drevo želja« in izdelali papirnata letala, katerih let so kasneje tudi preizkusili. Ob zaključku delavnice je namreč potekalo tekmovanje v najdaljšem letu papirnatega letala. Ob tem so se vsi prisotni neizmerno zabavali in spomini na igre iz otroštva, so kar sami privreli na dan. Veliko je bilo smeha, dobre volje, ustvarjalne vneme in sodelovanja. Ob zaključku so se prisotni posladkali še z dobrotami iz domske kuhinje in ob pogledu na nastale izdelke zadovoljno ugotovili, da so ta dan zmagali prav vsi.
Sicer pa so omenjene medgeneracijske kiparske delavnice nameravali izvesti v lepem mestnem parku, ki se nahaja prav med vrtcem in domom starejših, a jim je ponagajal dež in so se morali preseliti v DSO, kjer je prav tako bilo čudovito.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Dogajanje v DSO Gornja Radgona