Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Dogajanje v DSO Gornja Radgona

 

Dvigovanje in nošenje bremen - kako je z ergonomijo v zdravstvenih poklicih?

DSO kiparjenjeV Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona je potekalo zanimivo izobraževalno predavanje na temo »Ergonomija v zdravstvenih poklicih - dvigovanje in nošenje bremen«, ki ga je pripravil tamkajšnji delovni terapevt Matjaž Zupanc. Na predavanju, katerega se je udeležilo 30 zaposlenih, so najprej bile predstavljene fizične in psihične obremenitve, ki delujejo na naše telo, od raznega dela, drže našega telesa med delom oziroma drugimi aktivnostmi in vse do stresorjev, ki imajo velikokrat nezaveden vpliv na naše telo.

Sledili so dejavniki tveganja, ki so lahko telesni, psihični ali okoljski. Prikazano je bilo pravilno in nepravilno dvigovanje bremen ter napake, ki jih delamo pri tem ter s tem škodujemo svoji hrbtenici. Zdravstvenemu osebju so se predstavili pripravljeni kriteriji, ki so jih sestavili vodje služb skupaj z delovnim terapevtom, in ki razlagajo v katerih primerih lahko stanovalca dvigujejo zaposleni sami in kdaj poiščejo pomoč drugega ali pa uporabijo ustrezne pripomočke.
Sledil je še prikaz uporabe pripomočkov, ki jih dom zagotavlja zaposlenim, da si z njimi pri delu pomagajo. Fizična razbremenitev, kakovostne storitve in posledično večje zadovoljstvo so rezultati, ki jih razberemo tudi iz anket sistema kakovosti, ki jih vsako leto izvajajo domovi starejših po Sloveniji. V radgonskem domu starejših, kjer so pred dnevi obeležili prvo desetletnico, namreč že od samega začetka dajejo velik poudarek varovanju zdravja, tako stanovalcev kot zaposlenih in v ta namen spodbujajo zaposlene med drugim tudi k uporabi delovnih pripomočkov. Tovrstna izobraževanja v DSO organizirajo kontinuirano. S tem pomembno pripomorejo k ozaveščanju in obnovitvi znanja zaposlenih ter dvigu kakovosti opravljenih storitev.

Slika: DSO-kiparjenje

Okrasni predmeti, kot jih vidijo različne oči - medgeneracijske kiparske delavnice so se udeležili starostniki, varovanci VDC in otroci vrtca Manka Golarja

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja je v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona potekala kiparska delavnica, ki je povezala vse generacije. Iz različnih materialov so stanovalci DSO, otroci iz vrtca Manka Golarja in varovanci enote VDC Gornja Radgona, ustvarili različne okrasne predmete, kreirali »drevo želja« in izdelali papirnata letala, katerih let so kasneje tudi preizkusili. Ob zaključku delavnice je namreč potekalo tekmovanje v najdaljšem letu papirnatega letala. Ob tem so se vsi prisotni neizmerno zabavali in spomini na igre iz otroštva, so kar sami privreli na dan. Veliko je bilo smeha, dobre volje, ustvarjalne vneme in sodelovanja. Ob zaključku so se prisotni posladkali še z dobrotami iz domske kuhinje in ob pogledu na nastale izdelke zadovoljno ugotovili, da so ta dan zmagali prav vsi.
Sicer pa so omenjene medgeneracijske kiparske delavnice nameravali izvesti v lepem mestnem parku, ki se nahaja prav med vrtcem in domom starejših, a jim je ponagajal dež in so se morali preseliti v DSO, kjer je prav tako bilo čudovito.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Dogajanje v DSO Gornja Radgona