Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva

 

Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete

140 let PGD ŽiberciV Apaški dolini je bilo minuli konec tedna sila veselo in razigrano, kajti PGD Žiberci je pripravilo svečanost, s katero so proslavili 140. obletnico delovanja društva. Zvrstile so se številne aktivnosti, od gasilske vaje, da razstave gasilske in podobne opreme povezane z zaščito in reševanjem, družabnega srečanja z veselico, na kateri je za zabavo skrbel ansambel Spev. Ob tem so prevzeli novo prenosno črpalko, ki so jo kupili s pomočjo donatorskih sredstev vaščanov, podjetnikov in občine Apače. Na svečanosti, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so podelili priznanja gasilcem in tistim, ki z gasilci Žiberci dolgo časa odlično sodelujejo in jim pomagajo v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. PGD Žiberci je sicer eno izmed najstarejših prostovoljnih društev ne le v Pomurju temveč veliko širše. Trenutno ga vodi predsednik Sašo Peček, poveljnik pa je Robert Šlemer.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v svojem nagovoru gasilkam in gasilcem zahvalil, da so ga ob visokem in pomembnem jubileju povabili medse. „V veliko čast mi je, da lahko z vami delim te ponosne trenutke," je dejal predsednik Pahor ter gasilkam in gasilcem čestital v imenu države in ljudi, ki jih ima čast predstavljati. „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete," je ob tej priložnosti s ponosom povedal in poudaril, da si življenja brez gasilcev, njihove pomoči in povezovalnosti pravzaprav sploh ne znamo predstavljati. „Ta slavna in dolga tradicija kaže na plemenitost poslanstva, ki ga opravljate," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da bodo številčne generacije mladih gasilcev širom Slovenije to slavno tradicijo nadaljevale. Predsednik republike je ob tem posebej poudaril, da se ljudje na gasilce trdno zanesemo, hkrati pa nas navdihujejo, ker svoje delo opravljajo prostovoljno, dobrosrčno in požrtvovalno. Hkrati je Pahor ob visokem jubileju društva v znak hvaležnosti predsedniku PGD Žiberci Sašu Pečku podaril posebno protokolarno priznanje - zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, kot izraz občudovanja in hvaležnosti za njihovo nenadomestljivo in plemenito poslanstvo, ki nas povezuje in navdihuje, da si stojimo ob strani in pomagamo drug drugemu.
PGD Žiberci so čestitali tudi drugi visoki gostje, na svečanosti pa so podelili posebna priznanja gasilcem in drugim prostovoljcem, ki so jim nenadomestljivo pomagali v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. Predsednik PGD Žiberci Sašo Peček pa je v nagovoru ob visokem jubileju poudaril, da so gasilci vedno pripravljeni pomagati vsem, ne glede na razlike. „Gasilca odlikuje čut ljubezni do človeka, naroda in domovine," je dejal Peček in nadaljeval: „140 let gasilstva ni lahek zalogaj, je vzgled trde delavnosti, požrtvovalnosti ter predaje dejavnosti, ki ne prinaša materialnih dobrin, edino plačilo, ki ga prejmemo je prijeten občutek, da smo naredili nekaj koristnega, da smo pomagali drugi osebi. Največ pove njegov nasmeh in besedica hvala. Gasilci smo posebna sorta ljudi, posebna sorta, zato ker prihajamo z vseh vetrov in na koncu ne razlikujemo ne med vero, ne med političnimi načeli, ne med finančnimi statusi. Skratka pomagamo vsakomur, vsepovsod ter ob vsakem vremenu. Tako je tudi v našem društvu, 140 let ni kar tako, pa čeprav marsikdo misli, da je to le pač številka na papirju. Ampak za vsakega gasilca predvsem starejše generacije, ki so pripeljale to društvo do teh let se zelo zavedajo pomena te številke in s ponosom lahko povem, kljub vsem težavam, da se tega zavedajo tudi mlajše generacije".
PGD Žiberci je bilo ustanovljeno junija leta 1878, zaradi večjih požarov, ki so v tedanjem času pustošili po vasi. Prvi načelnik je bil g. Baušuster, ki je tudi sam financiral izgradnjo prvega gasilskega doma. Leta 1900 se je v teh krajih mudil Franc Jožef tedanji cesar, ki si je vzel čas ter se sestal s tedanjim vodstvom PGD Žiberci, kar je bila prava redkost. Spregovoril je o težavah katere jih bremenijo, na srečo je vzpodbujal gasilstvo in je PGD Žiberci podaril prvo ročno črpalko. Med 1. in 2. svetovno vojno je sicer v društvu prihajalo do nekaj trenj vendar modernizacija in poslanstvo gasilstva nista bila od tega prizadeta. Maja 1968 leta se je začel ponoven vzpon društva in to z nabavo nove motorne črpalke Savica in se nadaljevalo 1973 leta z dogradnjo gasilskega doma. Prav tako se je 1978 ob 100 letnici delovanja nabavilo novo gasilsko vozilo znamke VAZ s pripadajočo prikolico za prevoz črpalke in opreme. Leta 1982 se je nabavila nova motorna črpalka znamke Rosenbauer, ob tem so zgradili protipožarni bazen za 40.000 litrov vode. Zaradi pomanjkanja prostora in stalno večjega obsega opreme so se leta 1988 ob 110 letnici društva odločili o ponovni dograditvi gasilskega doma ter nakupu sirene za obveščanje kar je doprineslo za veliko modernizacijo v tedanjih časih. Leta 1993 se je vodstvo PGD odločilo za kompletno obnovo in dozidavo gasilskega doma, ki še zdaj razen par popravkov krasi vas Žiberci. Vsa obnova je bila zaključena leta 1998 ob 120 letnici društva. Leta 2000 je prišel čas za nabavo novega vozila kateri je v uporabi še sedaj. V letu 2008 se je nabavila nova prikolica z visokotlačno črpalko in se uporablja za prevoz motorne črpalke, ki je bila prevzeta na 130. letnici društva. PGD je vse do leta 2016 obnavljalo in opremljalo ves gasilski dom z okolico. 2015 leta se je vodstvo odločilo da se podamo v nabavo nove motorne črpalke, katero smo ob trdem delu nabavili konec leta 2016 in je uradno prevzeta na tokratni 140. letnici društva.
Predsednik Peček je tudi dejal, da so ponosni na prehojeno pot, ter da so 3. najstarejše društvo v pomurskem in štajerskem okolišu. Zahvalil se je predsedniku Pahorju, da si je vzel čas za njihovo slovesnost ter nadaljeval; „Vsem državljanom RS bi rad povedal, da smo gasilci vedno tukaj, pripravljeni za vas s svojimi sposobnostmi, svojim znanjem in vedno bomo dali vse, da vam lahko le pomagamo. V veliko čast mi je, da lahko sodelujem v domačem društvu, ter da sodelujem z ostalimi, ki se borimo za pomoč ljudem in se tako borimo za boljši jutri in boljšo Slovenijo. Zato s ponosom vsepovsod povem, da sem gasilec in tovariši gasilci tudi vi povejte tako s častjo in ponosom kot ga premorete. Gasilca ne dela bleščeči kroj, temveč čut ljubezni do človeštva, čut ljubezni do svojega bližnjega, čut ljubezni do naroda in svoje domovine. Hvala vam in na pomoč".
Za črpalko, ki so jo tokrat slovesno prevzeli, so plačali dobrih 14.000 evrov. Del denarja je zagotovila občina Apače, nekaj je bilo lastnih sredstev društva, denar so prispevali tudi botri in vaščani. Ker jim je uspelo zbrali več denarja, kot so pričakovali, so ga porabili za dodaten nakup opreme. Tako je društvo bogatejše še za hidrantni nastavek, vrvi in nekaj druge gasilske opreme, omare za urejanje arhiva in posodo za kuhinjo.
Za dolgoletno požrtvovalno delo in pomoč pri razvoju društva so ob jubileju priznanja prejeli: Stanislav Brandl, Mihael Caharijas, Slavko Cunk, Gorazd Brandl, Jure Dobaja, Ferdo Flisar, Mitja Horvat, Bojan Kajdič, Adorni Korunič, Franc Kranclbinder, Bojan Likovič, Adolf Potočnik, Klemen Šafran, Robert Šlemer, Bogdan Štelcar, Slavko Kozel, Alojz Kozel, Hermina Šlemer, Olga Brandl, Jožica Caharijas, Terezija Kavaš, Petra Novak, Silva Potočnik, Štefanija Sobočan, Štefanija Staniša, Janez Senekovič, Milan Šafran, Ignac Sobočan, Ignac Vučko in Sašo Peček. Za pomoč pri delovanju društva pa so priznanja prejeli: Marjeta Erdela, Stanislav Bratuša, Družina Kozel, Marijica Tropenauer, Marija Steyer in BAS d.o.o. Lovrenc na Dravskem polju.
Kakorkoli že, gasilke in gasilci, pravzaprav vsi krajani Žibercev so lahko upravičeno ponosni na svoje PGD. Da gre za odlično organizirano društvo je potrdila tudi proslava tega visokega jubileja, ki je prav po zaslugi samih gasilk in gasilcev, potekala brezprekorno. Imeli so tudi srečo z vremenom, zato so se po uradnem delu praznovanja jubileja, tako gasilci kot krajani in njihovi gosti iz soseščine, upravičeno poveselili ob zvokih ansambla Spev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva