Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Nad 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Trstenjakov pohodV spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. V lepem in sončnem zimskem vremenu se je nad 150 pohodnikov iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva

 

Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete

140 let PGD ŽiberciV Apaški dolini je bilo minuli konec tedna sila veselo in razigrano, kajti PGD Žiberci je pripravilo svečanost, s katero so proslavili 140. obletnico delovanja društva. Zvrstile so se številne aktivnosti, od gasilske vaje, da razstave gasilske in podobne opreme povezane z zaščito in reševanjem, družabnega srečanja z veselico, na kateri je za zabavo skrbel ansambel Spev. Ob tem so prevzeli novo prenosno črpalko, ki so jo kupili s pomočjo donatorskih sredstev vaščanov, podjetnikov in občine Apače. Na svečanosti, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so podelili priznanja gasilcem in tistim, ki z gasilci Žiberci dolgo časa odlično sodelujejo in jim pomagajo v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. PGD Žiberci je sicer eno izmed najstarejših prostovoljnih društev ne le v Pomurju temveč veliko širše. Trenutno ga vodi predsednik Sašo Peček, poveljnik pa je Robert Šlemer.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v svojem nagovoru gasilkam in gasilcem zahvalil, da so ga ob visokem in pomembnem jubileju povabili medse. „V veliko čast mi je, da lahko z vami delim te ponosne trenutke," je dejal predsednik Pahor ter gasilkam in gasilcem čestital v imenu države in ljudi, ki jih ima čast predstavljati. „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete," je ob tej priložnosti s ponosom povedal in poudaril, da si življenja brez gasilcev, njihove pomoči in povezovalnosti pravzaprav sploh ne znamo predstavljati. „Ta slavna in dolga tradicija kaže na plemenitost poslanstva, ki ga opravljate," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da bodo številčne generacije mladih gasilcev širom Slovenije to slavno tradicijo nadaljevale. Predsednik republike je ob tem posebej poudaril, da se ljudje na gasilce trdno zanesemo, hkrati pa nas navdihujejo, ker svoje delo opravljajo prostovoljno, dobrosrčno in požrtvovalno. Hkrati je Pahor ob visokem jubileju društva v znak hvaležnosti predsedniku PGD Žiberci Sašu Pečku podaril posebno protokolarno priznanje - zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, kot izraz občudovanja in hvaležnosti za njihovo nenadomestljivo in plemenito poslanstvo, ki nas povezuje in navdihuje, da si stojimo ob strani in pomagamo drug drugemu.
PGD Žiberci so čestitali tudi drugi visoki gostje, na svečanosti pa so podelili posebna priznanja gasilcem in drugim prostovoljcem, ki so jim nenadomestljivo pomagali v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. Predsednik PGD Žiberci Sašo Peček pa je v nagovoru ob visokem jubileju poudaril, da so gasilci vedno pripravljeni pomagati vsem, ne glede na razlike. „Gasilca odlikuje čut ljubezni do človeka, naroda in domovine," je dejal Peček in nadaljeval: „140 let gasilstva ni lahek zalogaj, je vzgled trde delavnosti, požrtvovalnosti ter predaje dejavnosti, ki ne prinaša materialnih dobrin, edino plačilo, ki ga prejmemo je prijeten občutek, da smo naredili nekaj koristnega, da smo pomagali drugi osebi. Največ pove njegov nasmeh in besedica hvala. Gasilci smo posebna sorta ljudi, posebna sorta, zato ker prihajamo z vseh vetrov in na koncu ne razlikujemo ne med vero, ne med političnimi načeli, ne med finančnimi statusi. Skratka pomagamo vsakomur, vsepovsod ter ob vsakem vremenu. Tako je tudi v našem društvu, 140 let ni kar tako, pa čeprav marsikdo misli, da je to le pač številka na papirju. Ampak za vsakega gasilca predvsem starejše generacije, ki so pripeljale to društvo do teh let se zelo zavedajo pomena te številke in s ponosom lahko povem, kljub vsem težavam, da se tega zavedajo tudi mlajše generacije".
PGD Žiberci je bilo ustanovljeno junija leta 1878, zaradi večjih požarov, ki so v tedanjem času pustošili po vasi. Prvi načelnik je bil g. Baušuster, ki je tudi sam financiral izgradnjo prvega gasilskega doma. Leta 1900 se je v teh krajih mudil Franc Jožef tedanji cesar, ki si je vzel čas ter se sestal s tedanjim vodstvom PGD Žiberci, kar je bila prava redkost. Spregovoril je o težavah katere jih bremenijo, na srečo je vzpodbujal gasilstvo in je PGD Žiberci podaril prvo ročno črpalko. Med 1. in 2. svetovno vojno je sicer v društvu prihajalo do nekaj trenj vendar modernizacija in poslanstvo gasilstva nista bila od tega prizadeta. Maja 1968 leta se je začel ponoven vzpon društva in to z nabavo nove motorne črpalke Savica in se nadaljevalo 1973 leta z dogradnjo gasilskega doma. Prav tako se je 1978 ob 100 letnici delovanja nabavilo novo gasilsko vozilo znamke VAZ s pripadajočo prikolico za prevoz črpalke in opreme. Leta 1982 se je nabavila nova motorna črpalka znamke Rosenbauer, ob tem so zgradili protipožarni bazen za 40.000 litrov vode. Zaradi pomanjkanja prostora in stalno večjega obsega opreme so se leta 1988 ob 110 letnici društva odločili o ponovni dograditvi gasilskega doma ter nakupu sirene za obveščanje kar je doprineslo za veliko modernizacijo v tedanjih časih. Leta 1993 se je vodstvo PGD odločilo za kompletno obnovo in dozidavo gasilskega doma, ki še zdaj razen par popravkov krasi vas Žiberci. Vsa obnova je bila zaključena leta 1998 ob 120 letnici društva. Leta 2000 je prišel čas za nabavo novega vozila kateri je v uporabi še sedaj. V letu 2008 se je nabavila nova prikolica z visokotlačno črpalko in se uporablja za prevoz motorne črpalke, ki je bila prevzeta na 130. letnici društva. PGD je vse do leta 2016 obnavljalo in opremljalo ves gasilski dom z okolico. 2015 leta se je vodstvo odločilo da se podamo v nabavo nove motorne črpalke, katero smo ob trdem delu nabavili konec leta 2016 in je uradno prevzeta na tokratni 140. letnici društva.
Predsednik Peček je tudi dejal, da so ponosni na prehojeno pot, ter da so 3. najstarejše društvo v pomurskem in štajerskem okolišu. Zahvalil se je predsedniku Pahorju, da si je vzel čas za njihovo slovesnost ter nadaljeval; „Vsem državljanom RS bi rad povedal, da smo gasilci vedno tukaj, pripravljeni za vas s svojimi sposobnostmi, svojim znanjem in vedno bomo dali vse, da vam lahko le pomagamo. V veliko čast mi je, da lahko sodelujem v domačem društvu, ter da sodelujem z ostalimi, ki se borimo za pomoč ljudem in se tako borimo za boljši jutri in boljšo Slovenijo. Zato s ponosom vsepovsod povem, da sem gasilec in tovariši gasilci tudi vi povejte tako s častjo in ponosom kot ga premorete. Gasilca ne dela bleščeči kroj, temveč čut ljubezni do človeštva, čut ljubezni do svojega bližnjega, čut ljubezni do naroda in svoje domovine. Hvala vam in na pomoč".
Za črpalko, ki so jo tokrat slovesno prevzeli, so plačali dobrih 14.000 evrov. Del denarja je zagotovila občina Apače, nekaj je bilo lastnih sredstev društva, denar so prispevali tudi botri in vaščani. Ker jim je uspelo zbrali več denarja, kot so pričakovali, so ga porabili za dodaten nakup opreme. Tako je društvo bogatejše še za hidrantni nastavek, vrvi in nekaj druge gasilske opreme, omare za urejanje arhiva in posodo za kuhinjo.
Za dolgoletno požrtvovalno delo in pomoč pri razvoju društva so ob jubileju priznanja prejeli: Stanislav Brandl, Mihael Caharijas, Slavko Cunk, Gorazd Brandl, Jure Dobaja, Ferdo Flisar, Mitja Horvat, Bojan Kajdič, Adorni Korunič, Franc Kranclbinder, Bojan Likovič, Adolf Potočnik, Klemen Šafran, Robert Šlemer, Bogdan Štelcar, Slavko Kozel, Alojz Kozel, Hermina Šlemer, Olga Brandl, Jožica Caharijas, Terezija Kavaš, Petra Novak, Silva Potočnik, Štefanija Sobočan, Štefanija Staniša, Janez Senekovič, Milan Šafran, Ignac Sobočan, Ignac Vučko in Sašo Peček. Za pomoč pri delovanju društva pa so priznanja prejeli: Marjeta Erdela, Stanislav Bratuša, Družina Kozel, Marijica Tropenauer, Marija Steyer in BAS d.o.o. Lovrenc na Dravskem polju.
Kakorkoli že, gasilke in gasilci, pravzaprav vsi krajani Žibercev so lahko upravičeno ponosni na svoje PGD. Da gre za odlično organizirano društvo je potrdila tudi proslava tega visokega jubileja, ki je prav po zaslugi samih gasilk in gasilcev, potekala brezprekorno. Imeli so tudi srečo z vremenom, zato so se po uradnem delu praznovanja jubileja, tako gasilci kot krajani in njihovi gosti iz soseščine, upravičeno poveselili ob zvokih ansambla Spev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva