Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva

 

Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete

140 let PGD ŽiberciV Apaški dolini je bilo minuli konec tedna sila veselo in razigrano, kajti PGD Žiberci je pripravilo svečanost, s katero so proslavili 140. obletnico delovanja društva. Zvrstile so se številne aktivnosti, od gasilske vaje, da razstave gasilske in podobne opreme povezane z zaščito in reševanjem, družabnega srečanja z veselico, na kateri je za zabavo skrbel ansambel Spev. Ob tem so prevzeli novo prenosno črpalko, ki so jo kupili s pomočjo donatorskih sredstev vaščanov, podjetnikov in občine Apače. Na svečanosti, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so podelili priznanja gasilcem in tistim, ki z gasilci Žiberci dolgo časa odlično sodelujejo in jim pomagajo v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. PGD Žiberci je sicer eno izmed najstarejših prostovoljnih društev ne le v Pomurju temveč veliko širše. Trenutno ga vodi predsednik Sašo Peček, poveljnik pa je Robert Šlemer.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v svojem nagovoru gasilkam in gasilcem zahvalil, da so ga ob visokem in pomembnem jubileju povabili medse. „V veliko čast mi je, da lahko z vami delim te ponosne trenutke," je dejal predsednik Pahor ter gasilkam in gasilcem čestital v imenu države in ljudi, ki jih ima čast predstavljati. „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete," je ob tej priložnosti s ponosom povedal in poudaril, da si življenja brez gasilcev, njihove pomoči in povezovalnosti pravzaprav sploh ne znamo predstavljati. „Ta slavna in dolga tradicija kaže na plemenitost poslanstva, ki ga opravljate," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da bodo številčne generacije mladih gasilcev širom Slovenije to slavno tradicijo nadaljevale. Predsednik republike je ob tem posebej poudaril, da se ljudje na gasilce trdno zanesemo, hkrati pa nas navdihujejo, ker svoje delo opravljajo prostovoljno, dobrosrčno in požrtvovalno. Hkrati je Pahor ob visokem jubileju društva v znak hvaležnosti predsedniku PGD Žiberci Sašu Pečku podaril posebno protokolarno priznanje - zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, kot izraz občudovanja in hvaležnosti za njihovo nenadomestljivo in plemenito poslanstvo, ki nas povezuje in navdihuje, da si stojimo ob strani in pomagamo drug drugemu.
PGD Žiberci so čestitali tudi drugi visoki gostje, na svečanosti pa so podelili posebna priznanja gasilcem in drugim prostovoljcem, ki so jim nenadomestljivo pomagali v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. Predsednik PGD Žiberci Sašo Peček pa je v nagovoru ob visokem jubileju poudaril, da so gasilci vedno pripravljeni pomagati vsem, ne glede na razlike. „Gasilca odlikuje čut ljubezni do človeka, naroda in domovine," je dejal Peček in nadaljeval: „140 let gasilstva ni lahek zalogaj, je vzgled trde delavnosti, požrtvovalnosti ter predaje dejavnosti, ki ne prinaša materialnih dobrin, edino plačilo, ki ga prejmemo je prijeten občutek, da smo naredili nekaj koristnega, da smo pomagali drugi osebi. Največ pove njegov nasmeh in besedica hvala. Gasilci smo posebna sorta ljudi, posebna sorta, zato ker prihajamo z vseh vetrov in na koncu ne razlikujemo ne med vero, ne med političnimi načeli, ne med finančnimi statusi. Skratka pomagamo vsakomur, vsepovsod ter ob vsakem vremenu. Tako je tudi v našem društvu, 140 let ni kar tako, pa čeprav marsikdo misli, da je to le pač številka na papirju. Ampak za vsakega gasilca predvsem starejše generacije, ki so pripeljale to društvo do teh let se zelo zavedajo pomena te številke in s ponosom lahko povem, kljub vsem težavam, da se tega zavedajo tudi mlajše generacije".
PGD Žiberci je bilo ustanovljeno junija leta 1878, zaradi večjih požarov, ki so v tedanjem času pustošili po vasi. Prvi načelnik je bil g. Baušuster, ki je tudi sam financiral izgradnjo prvega gasilskega doma. Leta 1900 se je v teh krajih mudil Franc Jožef tedanji cesar, ki si je vzel čas ter se sestal s tedanjim vodstvom PGD Žiberci, kar je bila prava redkost. Spregovoril je o težavah katere jih bremenijo, na srečo je vzpodbujal gasilstvo in je PGD Žiberci podaril prvo ročno črpalko. Med 1. in 2. svetovno vojno je sicer v društvu prihajalo do nekaj trenj vendar modernizacija in poslanstvo gasilstva nista bila od tega prizadeta. Maja 1968 leta se je začel ponoven vzpon društva in to z nabavo nove motorne črpalke Savica in se nadaljevalo 1973 leta z dogradnjo gasilskega doma. Prav tako se je 1978 ob 100 letnici delovanja nabavilo novo gasilsko vozilo znamke VAZ s pripadajočo prikolico za prevoz črpalke in opreme. Leta 1982 se je nabavila nova motorna črpalka znamke Rosenbauer, ob tem so zgradili protipožarni bazen za 40.000 litrov vode. Zaradi pomanjkanja prostora in stalno večjega obsega opreme so se leta 1988 ob 110 letnici društva odločili o ponovni dograditvi gasilskega doma ter nakupu sirene za obveščanje kar je doprineslo za veliko modernizacijo v tedanjih časih. Leta 1993 se je vodstvo PGD odločilo za kompletno obnovo in dozidavo gasilskega doma, ki še zdaj razen par popravkov krasi vas Žiberci. Vsa obnova je bila zaključena leta 1998 ob 120 letnici društva. Leta 2000 je prišel čas za nabavo novega vozila kateri je v uporabi še sedaj. V letu 2008 se je nabavila nova prikolica z visokotlačno črpalko in se uporablja za prevoz motorne črpalke, ki je bila prevzeta na 130. letnici društva. PGD je vse do leta 2016 obnavljalo in opremljalo ves gasilski dom z okolico. 2015 leta se je vodstvo odločilo da se podamo v nabavo nove motorne črpalke, katero smo ob trdem delu nabavili konec leta 2016 in je uradno prevzeta na tokratni 140. letnici društva.
Predsednik Peček je tudi dejal, da so ponosni na prehojeno pot, ter da so 3. najstarejše društvo v pomurskem in štajerskem okolišu. Zahvalil se je predsedniku Pahorju, da si je vzel čas za njihovo slovesnost ter nadaljeval; „Vsem državljanom RS bi rad povedal, da smo gasilci vedno tukaj, pripravljeni za vas s svojimi sposobnostmi, svojim znanjem in vedno bomo dali vse, da vam lahko le pomagamo. V veliko čast mi je, da lahko sodelujem v domačem društvu, ter da sodelujem z ostalimi, ki se borimo za pomoč ljudem in se tako borimo za boljši jutri in boljšo Slovenijo. Zato s ponosom vsepovsod povem, da sem gasilec in tovariši gasilci tudi vi povejte tako s častjo in ponosom kot ga premorete. Gasilca ne dela bleščeči kroj, temveč čut ljubezni do človeštva, čut ljubezni do svojega bližnjega, čut ljubezni do naroda in svoje domovine. Hvala vam in na pomoč".
Za črpalko, ki so jo tokrat slovesno prevzeli, so plačali dobrih 14.000 evrov. Del denarja je zagotovila občina Apače, nekaj je bilo lastnih sredstev društva, denar so prispevali tudi botri in vaščani. Ker jim je uspelo zbrali več denarja, kot so pričakovali, so ga porabili za dodaten nakup opreme. Tako je društvo bogatejše še za hidrantni nastavek, vrvi in nekaj druge gasilske opreme, omare za urejanje arhiva in posodo za kuhinjo.
Za dolgoletno požrtvovalno delo in pomoč pri razvoju društva so ob jubileju priznanja prejeli: Stanislav Brandl, Mihael Caharijas, Slavko Cunk, Gorazd Brandl, Jure Dobaja, Ferdo Flisar, Mitja Horvat, Bojan Kajdič, Adorni Korunič, Franc Kranclbinder, Bojan Likovič, Adolf Potočnik, Klemen Šafran, Robert Šlemer, Bogdan Štelcar, Slavko Kozel, Alojz Kozel, Hermina Šlemer, Olga Brandl, Jožica Caharijas, Terezija Kavaš, Petra Novak, Silva Potočnik, Štefanija Sobočan, Štefanija Staniša, Janez Senekovič, Milan Šafran, Ignac Sobočan, Ignac Vučko in Sašo Peček. Za pomoč pri delovanju društva pa so priznanja prejeli: Marjeta Erdela, Stanislav Bratuša, Družina Kozel, Marijica Tropenauer, Marija Steyer in BAS d.o.o. Lovrenc na Dravskem polju.
Kakorkoli že, gasilke in gasilci, pravzaprav vsi krajani Žibercev so lahko upravičeno ponosni na svoje PGD. Da gre za odlično organizirano društvo je potrdila tudi proslava tega visokega jubileja, ki je prav po zaslugi samih gasilk in gasilcev, potekala brezprekorno. Imeli so tudi srečo z vremenom, zato so se po uradnem delu praznovanja jubileja, tako gasilci kot krajani in njihovi gosti iz soseščine, upravičeno poveselili ob zvokih ansambla Spev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva