Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva

 

Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete

140 let PGD ŽiberciV Apaški dolini je bilo minuli konec tedna sila veselo in razigrano, kajti PGD Žiberci je pripravilo svečanost, s katero so proslavili 140. obletnico delovanja društva. Zvrstile so se številne aktivnosti, od gasilske vaje, da razstave gasilske in podobne opreme povezane z zaščito in reševanjem, družabnega srečanja z veselico, na kateri je za zabavo skrbel ansambel Spev. Ob tem so prevzeli novo prenosno črpalko, ki so jo kupili s pomočjo donatorskih sredstev vaščanov, podjetnikov in občine Apače. Na svečanosti, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so podelili priznanja gasilcem in tistim, ki z gasilci Žiberci dolgo časa odlično sodelujejo in jim pomagajo v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. PGD Žiberci je sicer eno izmed najstarejših prostovoljnih društev ne le v Pomurju temveč veliko širše. Trenutno ga vodi predsednik Sašo Peček, poveljnik pa je Robert Šlemer.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v svojem nagovoru gasilkam in gasilcem zahvalil, da so ga ob visokem in pomembnem jubileju povabili medse. „V veliko čast mi je, da lahko z vami delim te ponosne trenutke," je dejal predsednik Pahor ter gasilkam in gasilcem čestital v imenu države in ljudi, ki jih ima čast predstavljati. „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in nacionalne identitete," je ob tej priložnosti s ponosom povedal in poudaril, da si življenja brez gasilcev, njihove pomoči in povezovalnosti pravzaprav sploh ne znamo predstavljati. „Ta slavna in dolga tradicija kaže na plemenitost poslanstva, ki ga opravljate," je dejal predsednik Pahor in ocenil, da bodo številčne generacije mladih gasilcev širom Slovenije to slavno tradicijo nadaljevale. Predsednik republike je ob tem posebej poudaril, da se ljudje na gasilce trdno zanesemo, hkrati pa nas navdihujejo, ker svoje delo opravljajo prostovoljno, dobrosrčno in požrtvovalno. Hkrati je Pahor ob visokem jubileju društva v znak hvaležnosti predsedniku PGD Žiberci Sašu Pečku podaril posebno protokolarno priznanje - zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, kot izraz občudovanja in hvaležnosti za njihovo nenadomestljivo in plemenito poslanstvo, ki nas povezuje in navdihuje, da si stojimo ob strani in pomagamo drug drugemu.
PGD Žiberci so čestitali tudi drugi visoki gostje, na svečanosti pa so podelili posebna priznanja gasilcem in drugim prostovoljcem, ki so jim nenadomestljivo pomagali v njihovih prizadevanjih in skrbi za lokalno skupnost. Predsednik PGD Žiberci Sašo Peček pa je v nagovoru ob visokem jubileju poudaril, da so gasilci vedno pripravljeni pomagati vsem, ne glede na razlike. „Gasilca odlikuje čut ljubezni do človeka, naroda in domovine," je dejal Peček in nadaljeval: „140 let gasilstva ni lahek zalogaj, je vzgled trde delavnosti, požrtvovalnosti ter predaje dejavnosti, ki ne prinaša materialnih dobrin, edino plačilo, ki ga prejmemo je prijeten občutek, da smo naredili nekaj koristnega, da smo pomagali drugi osebi. Največ pove njegov nasmeh in besedica hvala. Gasilci smo posebna sorta ljudi, posebna sorta, zato ker prihajamo z vseh vetrov in na koncu ne razlikujemo ne med vero, ne med političnimi načeli, ne med finančnimi statusi. Skratka pomagamo vsakomur, vsepovsod ter ob vsakem vremenu. Tako je tudi v našem društvu, 140 let ni kar tako, pa čeprav marsikdo misli, da je to le pač številka na papirju. Ampak za vsakega gasilca predvsem starejše generacije, ki so pripeljale to društvo do teh let se zelo zavedajo pomena te številke in s ponosom lahko povem, kljub vsem težavam, da se tega zavedajo tudi mlajše generacije".
PGD Žiberci je bilo ustanovljeno junija leta 1878, zaradi večjih požarov, ki so v tedanjem času pustošili po vasi. Prvi načelnik je bil g. Baušuster, ki je tudi sam financiral izgradnjo prvega gasilskega doma. Leta 1900 se je v teh krajih mudil Franc Jožef tedanji cesar, ki si je vzel čas ter se sestal s tedanjim vodstvom PGD Žiberci, kar je bila prava redkost. Spregovoril je o težavah katere jih bremenijo, na srečo je vzpodbujal gasilstvo in je PGD Žiberci podaril prvo ročno črpalko. Med 1. in 2. svetovno vojno je sicer v društvu prihajalo do nekaj trenj vendar modernizacija in poslanstvo gasilstva nista bila od tega prizadeta. Maja 1968 leta se je začel ponoven vzpon društva in to z nabavo nove motorne črpalke Savica in se nadaljevalo 1973 leta z dogradnjo gasilskega doma. Prav tako se je 1978 ob 100 letnici delovanja nabavilo novo gasilsko vozilo znamke VAZ s pripadajočo prikolico za prevoz črpalke in opreme. Leta 1982 se je nabavila nova motorna črpalka znamke Rosenbauer, ob tem so zgradili protipožarni bazen za 40.000 litrov vode. Zaradi pomanjkanja prostora in stalno večjega obsega opreme so se leta 1988 ob 110 letnici društva odločili o ponovni dograditvi gasilskega doma ter nakupu sirene za obveščanje kar je doprineslo za veliko modernizacijo v tedanjih časih. Leta 1993 se je vodstvo PGD odločilo za kompletno obnovo in dozidavo gasilskega doma, ki še zdaj razen par popravkov krasi vas Žiberci. Vsa obnova je bila zaključena leta 1998 ob 120 letnici društva. Leta 2000 je prišel čas za nabavo novega vozila kateri je v uporabi še sedaj. V letu 2008 se je nabavila nova prikolica z visokotlačno črpalko in se uporablja za prevoz motorne črpalke, ki je bila prevzeta na 130. letnici društva. PGD je vse do leta 2016 obnavljalo in opremljalo ves gasilski dom z okolico. 2015 leta se je vodstvo odločilo da se podamo v nabavo nove motorne črpalke, katero smo ob trdem delu nabavili konec leta 2016 in je uradno prevzeta na tokratni 140. letnici društva.
Predsednik Peček je tudi dejal, da so ponosni na prehojeno pot, ter da so 3. najstarejše društvo v pomurskem in štajerskem okolišu. Zahvalil se je predsedniku Pahorju, da si je vzel čas za njihovo slovesnost ter nadaljeval; „Vsem državljanom RS bi rad povedal, da smo gasilci vedno tukaj, pripravljeni za vas s svojimi sposobnostmi, svojim znanjem in vedno bomo dali vse, da vam lahko le pomagamo. V veliko čast mi je, da lahko sodelujem v domačem društvu, ter da sodelujem z ostalimi, ki se borimo za pomoč ljudem in se tako borimo za boljši jutri in boljšo Slovenijo. Zato s ponosom vsepovsod povem, da sem gasilec in tovariši gasilci tudi vi povejte tako s častjo in ponosom kot ga premorete. Gasilca ne dela bleščeči kroj, temveč čut ljubezni do človeštva, čut ljubezni do svojega bližnjega, čut ljubezni do naroda in svoje domovine. Hvala vam in na pomoč".
Za črpalko, ki so jo tokrat slovesno prevzeli, so plačali dobrih 14.000 evrov. Del denarja je zagotovila občina Apače, nekaj je bilo lastnih sredstev društva, denar so prispevali tudi botri in vaščani. Ker jim je uspelo zbrali več denarja, kot so pričakovali, so ga porabili za dodaten nakup opreme. Tako je društvo bogatejše še za hidrantni nastavek, vrvi in nekaj druge gasilske opreme, omare za urejanje arhiva in posodo za kuhinjo.
Za dolgoletno požrtvovalno delo in pomoč pri razvoju društva so ob jubileju priznanja prejeli: Stanislav Brandl, Mihael Caharijas, Slavko Cunk, Gorazd Brandl, Jure Dobaja, Ferdo Flisar, Mitja Horvat, Bojan Kajdič, Adorni Korunič, Franc Kranclbinder, Bojan Likovič, Adolf Potočnik, Klemen Šafran, Robert Šlemer, Bogdan Štelcar, Slavko Kozel, Alojz Kozel, Hermina Šlemer, Olga Brandl, Jožica Caharijas, Terezija Kavaš, Petra Novak, Silva Potočnik, Štefanija Sobočan, Štefanija Staniša, Janez Senekovič, Milan Šafran, Ignac Sobočan, Ignac Vučko in Sašo Peček. Za pomoč pri delovanju društva pa so priznanja prejeli: Marjeta Erdela, Stanislav Bratuša, Družina Kozel, Marijica Tropenauer, Marija Steyer in BAS d.o.o. Lovrenc na Dravskem polju.
Kakorkoli že, gasilke in gasilci, pravzaprav vsi krajani Žibercev so lahko upravičeno ponosni na svoje PGD. Da gre za odlično organizirano društvo je potrdila tudi proslava tega visokega jubileja, ki je prav po zaslugi samih gasilk in gasilcev, potekala brezprekorno. Imeli so tudi srečo z vremenom, zato so se po uradnem delu praznovanja jubileja, tako gasilci kot krajani in njihovi gosti iz soseščine, upravičeno poveselili ob zvokih ansambla Spev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Gasilci in gasilke Žibercev obeležili 140-letnico svojega prostovoljnega društva