Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico

 

Tudi invalidi, v spopadu s svojo usodo, pogosto zmagujejo!

Invalidi GR jubilejV prostorih gasilskega doma Orehovci je potekala posebna slovesnost, na kateri so obeležili 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja Medobčinskega društva invalidov (MDI) Gornja Radgona. Pod geslom „Skupaj že 40 let" se je proslave udeležilo 130 (od skupno 540) članic in članov društva, ki pokriva občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, zraven pa tudi nekaj gostov, kot so: Drago Novak, predsednik Zveza delovnih invalidov Slovenije, predstavniki pobratenih društev iz Vrhnike in Slovenj Gradca, potem predstavniki DI Maribor in tudi predstavniki ostalih invalidskih društev KOO - Pomurja, žal pa ni bilo niti enega izmed štirih županov, le radgonski podžupan Robert Žinkovič je prišel.

O zgodovini in aktualnem delovanju MDI Gornja Radgona, ki deluje v treh aktivih (Gornja Radgona, Apače ter Radenci-Kapela) je spregovorila aktualna predsednica Alenka Husar. Poleg pozdravnih nagovorov in kulturnega programa, ki so ga uprizorili dijaki Glasbene šole Gornja Radgona, pod vodstvom mentoric Olge Radolič in Klavdije Kovič, so na prireditvi, ki jo je vodila Hedvika Weingerl, podelili tudi številna priznanja tistim, ki so zaslužni za uspešno delovanje društva.
Predsednica MDI Radgona Alenka Husar je svoj nagovor začela besedami enega največjih umov prejšnjega stoletja, svetovno znane invalidne osebe Helen Keller »Življenje je izzivalna pustolovščina, ali pa nič. Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi«. Ob tem je Husarjeva dodala, da se tudi članstvo MDI spopada vsak s svojo usodo in v teh spopadih često zmagujejo, včasih obupujejo, vendar pa morajo vse sile združiti v hotenju, da bodo ostali nepremagljivi. „Na tej poti velikokrat potrebujemo pomoč, vzpodbudo, toplo besedo in to je namen društva invalidov, da pomaga pomoči potrebnim. Iz teh razlogov je pred štiridesetimi leti bilo ustanovljeno naše društvo, katerega jubilej danes praznujemo. Zavedamo se, da smo močnejši, če se povezujemo s podobnimi društvi na širšem območju Slovenije," je uvodoma dejala Husarjeva, ki se je zahvalila županom vseh štirih občin, ki pomagajo pri delovanju društva. Enako tudi donatorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili tokratno slavje.
„Če se danes ozremo na štiridesetletno delo našega društva lahko ugotovimo, da smo veliko naredili. Že na ustanovnem občnem zboru leta 1978 je bil sprejet bogat delovni program. Vsa leta smo ga nadgrajevali in posvečali posebno pozornost predvsem socialnim programom, ki so temelj dela za invalidnega človeka. V MDI smo se zavedali, da je nujno aktivirati tudi preostale sposobnosti vseh vrst invalidov. Zato smo ustanavljali še druge skupine, v katere so se vključevali invalidi. To je skupina za ročna dela, skupina za samopomoč, ki se druži enkrat tedensko s svojim bogatim programom. V dobro razvitem delu športa in rekreacije so posebno uspešni ribiči, ki so se že večkrat udeležili državnega prvenstva Andrej Novak in Marjeta Lorber in posegli tudi po najvišjih mestih. Predvsem Marjeta je bila že večkrat državna prvakinja. Tudi v kegljanju je Kaučič Majda že večkrat bila državna prvakinja. V balinanju kjer se je ženska ekipa tudi letos uvrstila na državno prvenstvo v zasedbi Natalija Dolamič, Zofka Frank in Cvetka Zorec pa so še posebej vesele saj so prvič postale tudi državne prvakinje. Tudi moški balinarji ne zaostajajo kaj dosti za ženskami. Uspešni sta tudi sekciji pikada za moške in ženske, ki so se večkrat uvrstili na državno prvenstvo in tam dosegli vidne rezultate. Za to, da so dobri rezultati že na naših treningih skrbita referent za šport Danijel Vrabelj in Branko Habjanič", je med drugim dejala predsednica MDI Radgona Alenka Husar, ki je svoj nagovor zaključila z mislijo De Saita: „Je čas, ko izbiramo semena, je pa tudi čas, ko se veselimo, ker gre seme v klasje", ter dodala: In to je želja vseh nas, ki delamo za lepše, bogatejše življenje invalidnih ljudi.
Bilo je sicer 13. aprila 1978, ko je, na pobudo sindikata občine Gornja Radgona potekala ustanovna skupščina DI Gornja Radgona. Izdala je sklep o imenovanju iniciativnega odbora, ki je pripravil pravila in program društva ter vse postopke potrebne za ustanovitev društva. Med devetimi ustanovitelji so bili: Franc Bale, Štefka Brus, Franc Dimec, Viljem Jud, Ludvik Klančar, Stanko Korošec, Janko Strajnšak, Jožef Vesel in Jurij Žagar. Kot razlog za ustanovitev je bilo navedeno, da v Sloveniji, v tistem obdobju, deluje že več DI, ki skrbijo za potrebe invalidov različnih stopenj invalidnosti. V občini Gornja Radgona je bilo evidentiranih 500 invalidnih oseb, v to število pa ni bila vključena mladina in ne invalidi, ki so prejemali socialno pomoč. Vsa DI v Sloveniji so se vključila v Zvezo društev invalidov Slovenije, današnjo ZDIS. Iz takrat enotne občine Gornja Radgona, sta leta 1994 nastali še dve, in sicer občini Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, od leta 2006 tudi občina Apače . Vendar so člani DI želeli ostati združeni tako, da so se preimenovali v MDI Gornja Radgona z aktivi: Gornja Radgona, Radenci – Kapela in Apače, s sedežem v Gornji Radgoni. Vsak aktiv ima svoje poverjenike oziroma prostovoljce, ki bivajo na istem območju tako, da svoje oskrbovance dobro poznajo. Na ta način se lažje pride do informacij o potrebah invalidov, do potrebnega zaupanja, da se ga lažje vključi v zanj ustrezen program. Aktive trenutno vodijo: Hedvika Weingerl (Gornja Radgona), Štefka Pučko (Radenci-Kapela) in Irena Primožič (Apače). Prvi predsednik DI je bil Viljem Jud, ki je bil tudi med ustanovitelji. Za njim je bila leta 1982 izvoljena Marta Bregar in društvo uspešno vodila do leta 2005 . Nasledil jo je Branko Habjanič in leta 2016 Alenka Husar. Danes izvaja društva osem posebnih programov:
Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti; Zagotavljanje zagovorništva; Informativna dejavnost; Usposabljanje za aktivno življenje; Ohranjevanja zdravja; Rekreacija in šport; Dnevni centri in klubi; Kulturna dejavnost.
Ob 40. letnici društva so podelili veliko priznanj, ki so jih prejeli, iz Aktiva Radgona: Janez Novak, Branko Breznik, Marija Korošec, Oto Strah, Anica Mlinarič, Marija Kurbus, Tatjana Ivajnšič, Peter Fekonja, Veronika Hamler, Sanja Vreča, Štefan Cimerman, Andrej Peklar, Hedvika Weingerl in najstarejša prostovoljka v društvu Apolonija Novak; Iz aktiva Radenci-Kapela: Stanko Borkovič, Anica Lukman, Jožef Šafarič, Marjeta Lorber, Slavica Serec, Janez Pučko, Štefka Pučko; Iz aktiva Apače: Marija Šebjanič, Ignac Vučko, Pavla Lebar, Štefanija Staniša, Silvester Primožil, Ana Uhan, Alojz Vučko, Sonja Obal, Irena Primožič. Priznanja za aktivnosti na različnih področjih so prejeli: Danijel Vrabelj, Natalija Dolamič, Zvonka Černjavič, Tonček Mlinarič, Andrej Fišinger, Marija Kolarič, Andrej Novak, Nada Žurman, Alenka Husar in Branko Habjanič. Zahvalnice za dobro sodelovanje so prejele občine: Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, pobratena društva Slovenj Gradec in Vrhnika, ter društva s katerimi dobro sodelujejo: DI Maribor, MDI Lendava, MDI Murska Sobota, MDI Ljutomer in ZDIS – Drago Novak.
Za prijetno druženje, po uradnem delu proslave, je skrbel humoristično – glasbeno nabrušen „One-man-band", Marjan Podhosnik, za kulinarične in tekoče dobrote pa so poskrbeli gostinci s Turistične kmetije „Benko" iz Spodnje Ščavnice.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico