Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico

 

Tudi invalidi, v spopadu s svojo usodo, pogosto zmagujejo!

Invalidi GR jubilejV prostorih gasilskega doma Orehovci je potekala posebna slovesnost, na kateri so obeležili 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja Medobčinskega društva invalidov (MDI) Gornja Radgona. Pod geslom „Skupaj že 40 let" se je proslave udeležilo 130 (od skupno 540) članic in članov društva, ki pokriva občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, zraven pa tudi nekaj gostov, kot so: Drago Novak, predsednik Zveza delovnih invalidov Slovenije, predstavniki pobratenih društev iz Vrhnike in Slovenj Gradca, potem predstavniki DI Maribor in tudi predstavniki ostalih invalidskih društev KOO - Pomurja, žal pa ni bilo niti enega izmed štirih županov, le radgonski podžupan Robert Žinkovič je prišel.

O zgodovini in aktualnem delovanju MDI Gornja Radgona, ki deluje v treh aktivih (Gornja Radgona, Apače ter Radenci-Kapela) je spregovorila aktualna predsednica Alenka Husar. Poleg pozdravnih nagovorov in kulturnega programa, ki so ga uprizorili dijaki Glasbene šole Gornja Radgona, pod vodstvom mentoric Olge Radolič in Klavdije Kovič, so na prireditvi, ki jo je vodila Hedvika Weingerl, podelili tudi številna priznanja tistim, ki so zaslužni za uspešno delovanje društva.
Predsednica MDI Radgona Alenka Husar je svoj nagovor začela besedami enega največjih umov prejšnjega stoletja, svetovno znane invalidne osebe Helen Keller »Življenje je izzivalna pustolovščina, ali pa nič. Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi«. Ob tem je Husarjeva dodala, da se tudi članstvo MDI spopada vsak s svojo usodo in v teh spopadih često zmagujejo, včasih obupujejo, vendar pa morajo vse sile združiti v hotenju, da bodo ostali nepremagljivi. „Na tej poti velikokrat potrebujemo pomoč, vzpodbudo, toplo besedo in to je namen društva invalidov, da pomaga pomoči potrebnim. Iz teh razlogov je pred štiridesetimi leti bilo ustanovljeno naše društvo, katerega jubilej danes praznujemo. Zavedamo se, da smo močnejši, če se povezujemo s podobnimi društvi na širšem območju Slovenije," je uvodoma dejala Husarjeva, ki se je zahvalila županom vseh štirih občin, ki pomagajo pri delovanju društva. Enako tudi donatorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili tokratno slavje.
„Če se danes ozremo na štiridesetletno delo našega društva lahko ugotovimo, da smo veliko naredili. Že na ustanovnem občnem zboru leta 1978 je bil sprejet bogat delovni program. Vsa leta smo ga nadgrajevali in posvečali posebno pozornost predvsem socialnim programom, ki so temelj dela za invalidnega človeka. V MDI smo se zavedali, da je nujno aktivirati tudi preostale sposobnosti vseh vrst invalidov. Zato smo ustanavljali še druge skupine, v katere so se vključevali invalidi. To je skupina za ročna dela, skupina za samopomoč, ki se druži enkrat tedensko s svojim bogatim programom. V dobro razvitem delu športa in rekreacije so posebno uspešni ribiči, ki so se že večkrat udeležili državnega prvenstva Andrej Novak in Marjeta Lorber in posegli tudi po najvišjih mestih. Predvsem Marjeta je bila že večkrat državna prvakinja. Tudi v kegljanju je Kaučič Majda že večkrat bila državna prvakinja. V balinanju kjer se je ženska ekipa tudi letos uvrstila na državno prvenstvo v zasedbi Natalija Dolamič, Zofka Frank in Cvetka Zorec pa so še posebej vesele saj so prvič postale tudi državne prvakinje. Tudi moški balinarji ne zaostajajo kaj dosti za ženskami. Uspešni sta tudi sekciji pikada za moške in ženske, ki so se večkrat uvrstili na državno prvenstvo in tam dosegli vidne rezultate. Za to, da so dobri rezultati že na naših treningih skrbita referent za šport Danijel Vrabelj in Branko Habjanič", je med drugim dejala predsednica MDI Radgona Alenka Husar, ki je svoj nagovor zaključila z mislijo De Saita: „Je čas, ko izbiramo semena, je pa tudi čas, ko se veselimo, ker gre seme v klasje", ter dodala: In to je želja vseh nas, ki delamo za lepše, bogatejše življenje invalidnih ljudi.
Bilo je sicer 13. aprila 1978, ko je, na pobudo sindikata občine Gornja Radgona potekala ustanovna skupščina DI Gornja Radgona. Izdala je sklep o imenovanju iniciativnega odbora, ki je pripravil pravila in program društva ter vse postopke potrebne za ustanovitev društva. Med devetimi ustanovitelji so bili: Franc Bale, Štefka Brus, Franc Dimec, Viljem Jud, Ludvik Klančar, Stanko Korošec, Janko Strajnšak, Jožef Vesel in Jurij Žagar. Kot razlog za ustanovitev je bilo navedeno, da v Sloveniji, v tistem obdobju, deluje že več DI, ki skrbijo za potrebe invalidov različnih stopenj invalidnosti. V občini Gornja Radgona je bilo evidentiranih 500 invalidnih oseb, v to število pa ni bila vključena mladina in ne invalidi, ki so prejemali socialno pomoč. Vsa DI v Sloveniji so se vključila v Zvezo društev invalidov Slovenije, današnjo ZDIS. Iz takrat enotne občine Gornja Radgona, sta leta 1994 nastali še dve, in sicer občini Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, od leta 2006 tudi občina Apače . Vendar so člani DI želeli ostati združeni tako, da so se preimenovali v MDI Gornja Radgona z aktivi: Gornja Radgona, Radenci – Kapela in Apače, s sedežem v Gornji Radgoni. Vsak aktiv ima svoje poverjenike oziroma prostovoljce, ki bivajo na istem območju tako, da svoje oskrbovance dobro poznajo. Na ta način se lažje pride do informacij o potrebah invalidov, do potrebnega zaupanja, da se ga lažje vključi v zanj ustrezen program. Aktive trenutno vodijo: Hedvika Weingerl (Gornja Radgona), Štefka Pučko (Radenci-Kapela) in Irena Primožič (Apače). Prvi predsednik DI je bil Viljem Jud, ki je bil tudi med ustanovitelji. Za njim je bila leta 1982 izvoljena Marta Bregar in društvo uspešno vodila do leta 2005 . Nasledil jo je Branko Habjanič in leta 2016 Alenka Husar. Danes izvaja društva osem posebnih programov:
Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti; Zagotavljanje zagovorništva; Informativna dejavnost; Usposabljanje za aktivno življenje; Ohranjevanja zdravja; Rekreacija in šport; Dnevni centri in klubi; Kulturna dejavnost.
Ob 40. letnici društva so podelili veliko priznanj, ki so jih prejeli, iz Aktiva Radgona: Janez Novak, Branko Breznik, Marija Korošec, Oto Strah, Anica Mlinarič, Marija Kurbus, Tatjana Ivajnšič, Peter Fekonja, Veronika Hamler, Sanja Vreča, Štefan Cimerman, Andrej Peklar, Hedvika Weingerl in najstarejša prostovoljka v društvu Apolonija Novak; Iz aktiva Radenci-Kapela: Stanko Borkovič, Anica Lukman, Jožef Šafarič, Marjeta Lorber, Slavica Serec, Janez Pučko, Štefka Pučko; Iz aktiva Apače: Marija Šebjanič, Ignac Vučko, Pavla Lebar, Štefanija Staniša, Silvester Primožil, Ana Uhan, Alojz Vučko, Sonja Obal, Irena Primožič. Priznanja za aktivnosti na različnih področjih so prejeli: Danijel Vrabelj, Natalija Dolamič, Zvonka Černjavič, Tonček Mlinarič, Andrej Fišinger, Marija Kolarič, Andrej Novak, Nada Žurman, Alenka Husar in Branko Habjanič. Zahvalnice za dobro sodelovanje so prejele občine: Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, pobratena društva Slovenj Gradec in Vrhnika, ter društva s katerimi dobro sodelujejo: DI Maribor, MDI Lendava, MDI Murska Sobota, MDI Ljutomer in ZDIS – Drago Novak.
Za prijetno druženje, po uradnem delu proslave, je skrbel humoristično – glasbeno nabrušen „One-man-band", Marjan Podhosnik, za kulinarične in tekoče dobrote pa so poskrbeli gostinci s Turistične kmetije „Benko" iz Spodnje Ščavnice.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico