Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico

 

Tudi invalidi, v spopadu s svojo usodo, pogosto zmagujejo!

Invalidi GR jubilejV prostorih gasilskega doma Orehovci je potekala posebna slovesnost, na kateri so obeležili 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja Medobčinskega društva invalidov (MDI) Gornja Radgona. Pod geslom „Skupaj že 40 let" se je proslave udeležilo 130 (od skupno 540) članic in članov društva, ki pokriva občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, zraven pa tudi nekaj gostov, kot so: Drago Novak, predsednik Zveza delovnih invalidov Slovenije, predstavniki pobratenih društev iz Vrhnike in Slovenj Gradca, potem predstavniki DI Maribor in tudi predstavniki ostalih invalidskih društev KOO - Pomurja, žal pa ni bilo niti enega izmed štirih županov, le radgonski podžupan Robert Žinkovič je prišel.

O zgodovini in aktualnem delovanju MDI Gornja Radgona, ki deluje v treh aktivih (Gornja Radgona, Apače ter Radenci-Kapela) je spregovorila aktualna predsednica Alenka Husar. Poleg pozdravnih nagovorov in kulturnega programa, ki so ga uprizorili dijaki Glasbene šole Gornja Radgona, pod vodstvom mentoric Olge Radolič in Klavdije Kovič, so na prireditvi, ki jo je vodila Hedvika Weingerl, podelili tudi številna priznanja tistim, ki so zaslužni za uspešno delovanje društva.
Predsednica MDI Radgona Alenka Husar je svoj nagovor začela besedami enega največjih umov prejšnjega stoletja, svetovno znane invalidne osebe Helen Keller »Življenje je izzivalna pustolovščina, ali pa nič. Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi«. Ob tem je Husarjeva dodala, da se tudi članstvo MDI spopada vsak s svojo usodo in v teh spopadih često zmagujejo, včasih obupujejo, vendar pa morajo vse sile združiti v hotenju, da bodo ostali nepremagljivi. „Na tej poti velikokrat potrebujemo pomoč, vzpodbudo, toplo besedo in to je namen društva invalidov, da pomaga pomoči potrebnim. Iz teh razlogov je pred štiridesetimi leti bilo ustanovljeno naše društvo, katerega jubilej danes praznujemo. Zavedamo se, da smo močnejši, če se povezujemo s podobnimi društvi na širšem območju Slovenije," je uvodoma dejala Husarjeva, ki se je zahvalila županom vseh štirih občin, ki pomagajo pri delovanju društva. Enako tudi donatorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili tokratno slavje.
„Če se danes ozremo na štiridesetletno delo našega društva lahko ugotovimo, da smo veliko naredili. Že na ustanovnem občnem zboru leta 1978 je bil sprejet bogat delovni program. Vsa leta smo ga nadgrajevali in posvečali posebno pozornost predvsem socialnim programom, ki so temelj dela za invalidnega človeka. V MDI smo se zavedali, da je nujno aktivirati tudi preostale sposobnosti vseh vrst invalidov. Zato smo ustanavljali še druge skupine, v katere so se vključevali invalidi. To je skupina za ročna dela, skupina za samopomoč, ki se druži enkrat tedensko s svojim bogatim programom. V dobro razvitem delu športa in rekreacije so posebno uspešni ribiči, ki so se že večkrat udeležili državnega prvenstva Andrej Novak in Marjeta Lorber in posegli tudi po najvišjih mestih. Predvsem Marjeta je bila že večkrat državna prvakinja. Tudi v kegljanju je Kaučič Majda že večkrat bila državna prvakinja. V balinanju kjer se je ženska ekipa tudi letos uvrstila na državno prvenstvo v zasedbi Natalija Dolamič, Zofka Frank in Cvetka Zorec pa so še posebej vesele saj so prvič postale tudi državne prvakinje. Tudi moški balinarji ne zaostajajo kaj dosti za ženskami. Uspešni sta tudi sekciji pikada za moške in ženske, ki so se večkrat uvrstili na državno prvenstvo in tam dosegli vidne rezultate. Za to, da so dobri rezultati že na naših treningih skrbita referent za šport Danijel Vrabelj in Branko Habjanič", je med drugim dejala predsednica MDI Radgona Alenka Husar, ki je svoj nagovor zaključila z mislijo De Saita: „Je čas, ko izbiramo semena, je pa tudi čas, ko se veselimo, ker gre seme v klasje", ter dodala: In to je želja vseh nas, ki delamo za lepše, bogatejše življenje invalidnih ljudi.
Bilo je sicer 13. aprila 1978, ko je, na pobudo sindikata občine Gornja Radgona potekala ustanovna skupščina DI Gornja Radgona. Izdala je sklep o imenovanju iniciativnega odbora, ki je pripravil pravila in program društva ter vse postopke potrebne za ustanovitev društva. Med devetimi ustanovitelji so bili: Franc Bale, Štefka Brus, Franc Dimec, Viljem Jud, Ludvik Klančar, Stanko Korošec, Janko Strajnšak, Jožef Vesel in Jurij Žagar. Kot razlog za ustanovitev je bilo navedeno, da v Sloveniji, v tistem obdobju, deluje že več DI, ki skrbijo za potrebe invalidov različnih stopenj invalidnosti. V občini Gornja Radgona je bilo evidentiranih 500 invalidnih oseb, v to število pa ni bila vključena mladina in ne invalidi, ki so prejemali socialno pomoč. Vsa DI v Sloveniji so se vključila v Zvezo društev invalidov Slovenije, današnjo ZDIS. Iz takrat enotne občine Gornja Radgona, sta leta 1994 nastali še dve, in sicer občini Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, od leta 2006 tudi občina Apače . Vendar so člani DI želeli ostati združeni tako, da so se preimenovali v MDI Gornja Radgona z aktivi: Gornja Radgona, Radenci – Kapela in Apače, s sedežem v Gornji Radgoni. Vsak aktiv ima svoje poverjenike oziroma prostovoljce, ki bivajo na istem območju tako, da svoje oskrbovance dobro poznajo. Na ta način se lažje pride do informacij o potrebah invalidov, do potrebnega zaupanja, da se ga lažje vključi v zanj ustrezen program. Aktive trenutno vodijo: Hedvika Weingerl (Gornja Radgona), Štefka Pučko (Radenci-Kapela) in Irena Primožič (Apače). Prvi predsednik DI je bil Viljem Jud, ki je bil tudi med ustanovitelji. Za njim je bila leta 1982 izvoljena Marta Bregar in društvo uspešno vodila do leta 2005 . Nasledil jo je Branko Habjanič in leta 2016 Alenka Husar. Danes izvaja društva osem posebnih programov:
Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti; Zagotavljanje zagovorništva; Informativna dejavnost; Usposabljanje za aktivno življenje; Ohranjevanja zdravja; Rekreacija in šport; Dnevni centri in klubi; Kulturna dejavnost.
Ob 40. letnici društva so podelili veliko priznanj, ki so jih prejeli, iz Aktiva Radgona: Janez Novak, Branko Breznik, Marija Korošec, Oto Strah, Anica Mlinarič, Marija Kurbus, Tatjana Ivajnšič, Peter Fekonja, Veronika Hamler, Sanja Vreča, Štefan Cimerman, Andrej Peklar, Hedvika Weingerl in najstarejša prostovoljka v društvu Apolonija Novak; Iz aktiva Radenci-Kapela: Stanko Borkovič, Anica Lukman, Jožef Šafarič, Marjeta Lorber, Slavica Serec, Janez Pučko, Štefka Pučko; Iz aktiva Apače: Marija Šebjanič, Ignac Vučko, Pavla Lebar, Štefanija Staniša, Silvester Primožil, Ana Uhan, Alojz Vučko, Sonja Obal, Irena Primožič. Priznanja za aktivnosti na različnih področjih so prejeli: Danijel Vrabelj, Natalija Dolamič, Zvonka Černjavič, Tonček Mlinarič, Andrej Fišinger, Marija Kolarič, Andrej Novak, Nada Žurman, Alenka Husar in Branko Habjanič. Zahvalnice za dobro sodelovanje so prejele občine: Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, pobratena društva Slovenj Gradec in Vrhnika, ter društva s katerimi dobro sodelujejo: DI Maribor, MDI Lendava, MDI Murska Sobota, MDI Ljutomer in ZDIS – Drago Novak.
Za prijetno druženje, po uradnem delu proslave, je skrbel humoristično – glasbeno nabrušen „One-man-band", Marjan Podhosnik, za kulinarične in tekoče dobrote pa so poskrbeli gostinci s Turistične kmetije „Benko" iz Spodnje Ščavnice.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Medobčinski društvo invalidov Gornja Radgona obeležilo 40-letnico