Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nujne so nove investicije in reforma šolstva

 

Pomursko gospodarstvo je uspešno in stabilno, toda...

Pomurkski gospodarstvenikiKo je direktor Pomurske gospodarske zbornice, Robert Grah, uspešnim poslovnim ženskam Slovenije predstavljal pomursko gospodarstvo je kratko dejal, da je to uspešno in stabilno. Dobri gospodarski rezultati (rast izvoza, nove investicije, upad brezposelnih, nove zaposlitve) potjujejo, da je gospodarstvo v solidni kondiciji. Gospodarska moč regije se krepi. Blagovne menjave je bila v letu 2017 rekordna in je znašala 1,7 milijarde €, od tega za 847 Mio € izvoza, kar pomeni za 9,6 % povečanje izvoza glede na enako obdobje leta 2016. Obdobje 1- 5. 2018 napram 1- 5 2017 spet povečanje za 6 %. Po zapolnjenih naročilih in kapacitetah v predelovalni dejavnostih se je prav tako povečal neto prihodek na 2.5 milijarde €, neto čisti dobiček pa znaša 58 mio €.

„Torej vsi trendi še naprej nakazujejo na optimizem in stabilnost pomurskega gospodarstva. Stabilnost regije so dajala predvsem izvozno usmerjena podjetja. Najpomembnejši izvozni partnerici Pomurja še naprej ostajata Nemčija in Avstrija v kateri gre več kot polovica celotnega izvoza. Največji izvozniki v regiji pa so: Carthago, Elrad international, Arcont, Fermtech, Panvita, Planika, Varis Lendava, GMT, Transpak in Makoter. Regija pridobiva tudi na geostrateški legi in prometnih povezavah saj ima v obsegu 300 km na voljo 15 milijonov potrošnikov. Skozi pokrajino potekajo številne pomembne mednarodne prometne poti. V zadnjih desetih letih se pomursko gospodarstvo spreminja in preoblikuje iz nekdaj tradicionalnih panog v panoge, kjer se uporablja najsodobnejša napredna tehnologija, ter proizvaja visoko kakovostne izdelke in rešitve, ki lahko globalno dosegajo najvišjo dodano vrednost", trdi Grah.
Najbolj stabilne panoge so kovinsko predelovalna, ki tudi v zadnjih letih največ zaposluje, elektro, živilska in gradbeništvo. Prav tako pa se pri prodaji pozna dvig domače porabe, predvsem pri živilcih. V zadnjih treh letih beležijo dvig večine gospodarskih kazalnikov in tudi števila zaposlenih, saj podjetja izvajajo nove investicije in povečujejo število zaposlenih. „In kakšna je krvna slika pomurskega gospodarstva? Imamo še vedno 18 % delovnih mest v vsaj 447 podjetjih, ki ne dosegajo dodano vrednost na zaposlenega prek 20.000 €. Vsa ta delovna mesta so ogrožena in ustvarjajo v regijski bilanci precej čiste izgube. Na drugi strani pa imamo pozitiven ekstrem podjetjih, ki ustvarijo povprečno med 50.000 in 60.000 € dodane vrednosti na zaposlenega in generirajo večino regijskega čistega dobička. Delovna mesta z nizko dodano vrednostjo so tista, ki jih v regiji moramo prestrukturirati v naslednjih nekaj letih. Tudi s pomočjo zakona za Pomurje, ki je podaljšan do konca leta 2019. Do sedaj je bilo tako skozi zakon podprtih 246 razvojno investicijskih projektov v sofinancirani vrednosti 23,2 Mio €, in glede visoke obsorbcijske moči naših podjetij bo teh še v naslednjih dveh letih vsaj 20-30. V letu 2018 si želimo tudi dviga kazalnika konkurenčnosti oz. produktivnosti pa tudi dvig povprečne neto dodane vrednosti na zaposlenega v gospodarskih družbah na vsaj 35.000 €. V letu 2017 je bila 32.409 € (v letu 2010 je bila 25.000 € , leta 2004 pa 17.000 € )", pravi direktor PGZ.
Stopnja registrirane brezposelnosti v regiji se v zadnjem letu tudi zmanjšuje. Še januarja 2016 je bila visokih 21%, povprečna stopnja za leto 2017 je bila 15,2%, trenutna je 12,7%, in je še vedno visoko nad slovenskim povprečjem (9,5%). Število brezposelnih je bilo leta 2009 - 11.094. V letu 2017 je bilo 7.144 evidentiranih brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje. Danes jih je 5,863, kar pomeni 12,7 %, brezposelnost. Tako je rast zaposlovanja že trčila ob zid razpoložljivega števila iskalcev dela. Delež podjetij, ki ne najde ustreznega kadra za zaposlitev je že več kot tretjinski. Strategija regije v novi finančni perspektivi 2017-2022 so razvojni projekti v podjetjih, ki bi morali rezultirali na novih produktih in storitvah ter posledično dvigu konkurenčnosti in višji dodani vrednosti v predelovalni dejavnosti. Za ta korak pa je potrebno imeti razvojni denar, nove domače in tuje investicije in seveda visoko kvalificirane kadre, katerih nam predvsem na tehničnem področju v zadnjih letih primanjkuje kljub temu, da se vpis v srednješolske programe tehnike v regiji povečuje.
„Stanje je torej dokaj stabilno, ostaja pa še kar nekaj problemov, ki jih bomo morali še razrešiti: Nekonkurenčno poslovno okolje z vedno več novimi obremenitvami (visoka obremenitev plač – visoki bruto nizki neto – posledica skromne neto plače - v Nem/AT za enak bruto 30 % več Neto in popolno davčno razbremenitev 13. in 14. plače. Uvedba novele zakona o socialnem in plačilnem dampingu v sosednji Avstriji z 1.1.2017. Absurdne kazni za naša podjetja zaradi manjših birokratskih prekrškov in s tem preprečevanje čezmejnega opravljanja storitev. Nujne so nove tuje in domače investicije. Nujno je začeti izvajanje regijskih projektov zajetih v RRP 2017-2022. Projekti s strani gospodarstva so že pripravljeni, predvsem na individualni ravni posameznih podjetij. Po pozivu za razvoj regije, ki ne prepozna gospodarskih projektov se čaka na ustrezne razpise v letu 2018, ki bi omogočili dodatna sredstva za izvedbo teh projektov. Na koncu še: Nujna je Reforma izobraževanja – vajeniški poklici", je še povedal Robert Grah, direktor PGZ.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nujne so nove investicije in reforma šolstva