Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Članice Društva poslovnih žensk FAM obiskale najbolj vzhodno slovensko mesto Lendavo

 

Tam, kjer ženska podpira vse štiri vogale, ne more biti slabo

Poslovne ženske LendavaKar prijetno, veselo in zanimivo je bilo na skrajnem severovzhodu države, v Lendavi in okolici, ko so na svoje tradicionalno septembrsko srečanje prispele članice Društva poslovnih žensk Slovenije – FAM (Association of Female Managers), katerega predsednica je dr. Nataša Pirc Musar, podpredsednica Andreja Ilgo, vodja in zastopnica pa Silvia Lippai. Dobra četrtina, izmed skupno 160 članic društva, ki ima sedež v Grosupljem, iz cele države, večinoma uspešnih poslovnih žensk, je imela pester popoldan in večer. Kakšnih 50 uspešnih poslovnih žensk se je tokrat lahko prepričalo, da skrajni severovzhod Slovenije, torej tudi Lendava, ni „nikakršna zaostala džungla".

Po videnem in slišanem na tokratnem srečanju pa smo se lahko znova prepričali, da bo še bolj, kot znana fraza, da za uspešnim možem stoji žena, ki podpira tri vogale, držalo dejstvo, da „tam, kjer ženska podpira vse štiri vogale, niti ne more biti slabo", kot je pripomnil eden izmed redkih prisotnih moških.
Da je temu tako je potrdila gostiteljica slovenskih poslovnih žensk, direktorica in solastnica enega najuspešnejših podjetij na severovzhodu države in tudi širše, lendavskega Varisa, ki sodi med tri najboljše evropske proizvajalce gotovih kopalnic, Sabina Sobočan. Še pred prihodom v omenjeno podjetje, kjer je zaposlenih 284 ljudi, poleg iz Slovenije, tudi iz Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Anglije..., so se članice FAM udeležile vodenega ogleda razstave izvrstnega belorusko-francoskega slikaja Marca Chagalla, ki poteka na Lendavskem gradu. Po dobrodošlici in ogledu proizvodnih in drugih prostorov podjetja Varis Lendava, je mag. Sabina Sobočan pripravila tudi svečani sprejem članic FAM, ter drugih gostov, prisotne je pozdravila tudi predsednica društva FAM, dr. Nataša Pirc Musar, ki je po predstavitvi Skupine Varis (mag. Sabina Sobočan) in pomurskega gospodarstva (Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice), vodila zanimivo in odmevno okroglo miza na temo: »Sodobni izzivi sodobnih menedžerjev - kako voditi!« Osrednji govorniki na omenjeno aktualno temo so bili: Iztok Polanič – Pomgrad Murska Sobota; Martin Žigo - Lušt Paradajz Renkovci; Sabina Sobočan - Varis Lendava; Janko Kodila – Kodila Markišavci. Ob koncu pa je seveda sledilo družabno srečanje po prekmursko, ki bo gotovo veliki večini prisotnih ostalo v lepem spominu, pa ne le po odlični kulinariki in kapljici...
Med predstavitvijo Skupine Varis so se prisotne poslovne ženske prepričale, da gre za zelo uspešno podjetje, ki je med minulo gospodarsko krizo sicer utrpelo veliko škodo, a je preživelo in je napredno, saj ima prodane skoraj vse kapacitete gotovih kopalnic za leti 2018 in 2019. Gotove kopalnice so industrijsko izdelani samostojni modularni gradbeni elementi, ki se na objekt dostavijo popolnoma dokončane (oploščene s ploščicami in z vsemi montažnimi elementi, kot so umivalniki, pipe, ogledala, straniščne školjke, sušilniki za lase – z vso notranjo opremo), z vso inštalacijo in se po priklopu vseh inštalacij že lahko uporabljajo. Proizvajajo tudi radiatorje, kjer gre za kakovostna grelna telesa, ki se vgrajujejo v toplovodne sisteme ogrevanja. So dizajnersko dodelani, izdelujejo jih v barvah po želji kupca. Za radiator Memory so leta 2015 prejeli eno najprestižnejših oblikovalskih nagrad, Red Dot. Seveda pa je bilo še veliko več nagrad in priznanj, domačih in mednarodnih. Tudi za Skate parke in pump track steze. Skate elementi so tovarniško izdelani elementi iz betona. Iz široke palete elementov se na poljubnih lokacijah (parki, šole, hoteli, stanovanjska naselja, ...) izdelajo raznovrstne kombinacije elementov, ki se uporabljajo za rolkanje.
Za vse svoje izdelke imajo posebno dobre reference, predvsem iz tujine, saj so skorajda vsi njihovi izdelki namenjeni izvozu. Poleg v EU in sploh v Evropi (daleč največ v Nemčiji) nekaj svojih gotovih kopalnic prodajo celo v Indoneziji.
FAM je pomembno združenje!
Društvo poslovnih žensk Slovenije - FAM, ki ima sedež v Perovem pri Grosupljem, sicer združuje najuspešnejše managerke in poslovne ženske iz vse Slovenije, ne glede na status firme oziroma institucije, v katerih delujejo. Poleg predsednice in podpredsednice Nataše Pirc Musar, oz. Andreja Ilgo, društvo vodi Silvia Lippai, ki je obenem tudi ustanoviteljica in zastopnica društva. Začetki njihovega delovanja segajo v leto 1996, ko se je začela oblikovati ideja o ustanovitvi tovrstne asociacije. Do tedaj so bila taka združenja predvsem v moški domeni. Prve misli so bile v smeri združenja v »Ženski poslovni svet«. Kasneje, okrog leta 1997 pa so pričele preko Agencije za management delovati kot Klub poslovnih žensk. Ko pa je delovanje samo po sebi preraslo ta okvir, so se preoblikovale v društvo, ki ima kot takšno več možnosti za realizacijo stališč in delovanje svojih članic. Kar nekaj časa so potrebovale za postavitev temeljev in okvirnih programskih stališč društva, ki predstavlja njihovo identiteto. Cilj jim je, da je društvo prepoznavno po svojem delovanju na vseh področjih, ki so kakorkoli povezana s programom društva.
Namen društva je, da povezuje članice, jih spodbuja v njihovi poklicni uspešnosti in upravljanju na področju, kjer delujejo, zlasti pa v managementu, vpliva na oblikovanje pogojev gospodarjenja, nudi članicam podporo pri zaščiti njihovih poklicnih interesov v okviru društva ter priteguje članice k sodelovanju v raznih koristnih dobrodelnih ali podobnih dejavnostih, pomembnih za celotno slovensko družbo. Pri sklepanju poslov je bolj kot znanje samo, pomembno to, da poznaš prave ljudi na pravih mestih, saj posle še vedno delamo ljudje. Torej poslov brez pravih znanstev, ne moreš sklepati, saj posameznik sam nima ključnega vpliva, večji krog ljudi pa lahko ideje lažje uresničuje. Predvsem si društvo prizadeva povezati uspešne posameznice, ki delujejo na različnih področjih v močno skupnost, ki bo s svojim potencialom in ambicijami imela vpliv na nadaljnji razvoj družbe. V društvu so članice različnih znanj, mnenj in opredelitev, ki ne iščejo vedno le skupnih stališč, ampak s svojo širokostjo vplivajo na odpiranje novih tem kot podlago naši poslovni bodočnosti.
Za uresničevanje svojega namena in poslanstva, opravlja društvo številne naloge, kot so: Organizira redna mesečna in občasna srečanja zaradi druženja članic, izmenjave medsebojnih izkušenj, izobraževanja, medsebojne pomoči ter poslovnega sodelovanja; Oblikuje stališča v skladu z interesi članic o zadevah s področja delovanja društva in jih posreduje pristojnim organom in odpira nove teme, kot podlago za nadaljnje diskusije družbe; Spremlja in opozarja članice na nova dogajanja s področja zakonodaje, managementa in drugih področij, pomembnih za članice, jih spodbuja k njihovemu spoznavanju in pridobivanju novih znanj; Pomaga članicam pri medsebojnem sodelovanju ter sodelovanju strokovnjakov na razvoju njihove osebnosti in pri uveljavljanju managerske poslovne etike; Izvaja razne druge neprofitne dejavnosti, ki pomenijo izvrševanje ciljev društva in za članice koristne aktivnosti.
Aktivnosti društva so usmerjene predvsem v izmenjavo poslovnih izkušenj posameznih članic, predstavitev različnih programov domačih in tujih gospodarskih subjektov ter njihovih produktov, pomoč pri vzpostavljanju poslovnih stikov med članicami in s člani drugih društev, združenj, klubov, ipd. ter pomoč pri organiziranju možnosti za izmenjavo aktualnih informacij s področij, ki prispevajo k temu, da je sodobna poslovna ženska redno in popolno seznanjena z vsemi poslovnimi dogodki doma in v svetu. Seveda pa se aktivnosti društva širijo in sproti prilagajajo željam članic. Svoje naloge društvo uresničuje samostojno, sodeluje pa tudi z drugimi podobnimi asociacijami doma in v tujini, z ustreznimi strokovnimi organizacijami ter drugimi subjekti. Dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo so: poslovne, kulturno – družabne, športno – rekreativne, dobrodelna, storitvena (strokovna pomoč in svetovalno delo, mnenja, študije, lobiranje, izobraževanje). Poslovno področje zajema predvsem: izmenjava poslovnih izkušenj; posredovanje poslov med članicami ter drugimi; predstavitev dejavnosti podjetij doma in v tujini; prezentacija novih proizvodov domačih in tujih proizvajalcev; organizacijo ustreznih pogojev za poslovna srečanja; organizacijo poslovnega turizma; organizacijo predstavitve mode doma in v svetu ipd. Velik poudarek dajemo kulturnemu in družabnemu življenju članic, športno - rekreativni dejavnosti, storitveni in dobrodelni dejavnosti. Društvo poslovnih žensk je društvo zaprtega tipa, samo za njene članice, povezuje pa se s sorodnimi društvi in klubi doma kot tudi v tujini. Predvsem skušajo dobro sodelovati z Združenjem Manager – sekcijo managerk, Klubom managerjev Ljubljana, društvom SILA, Društvom GIZ podjetnost pri GZS, ...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Članice Društva poslovnih žensk FAM obiskale najbolj vzhodno slovensko mesto Lendavo