Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk

 

Tisoče gasilcev in gasilk „zasedlo" mesto sejmov in penin!

Državno gasilsko prvenstvoMesto sejmov in penine Gornja Radgona je prejšnji konec minulega tedna dobesedno pokalo po šivih. V okviru 7. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018", je namreč na Pomurskem sejmišču ter sosednjem TŠC Trate, v soboto in nedeljo, potekalo letošnje Državno gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na tekmovanju, kjer je nastopilo 195 ekip pionirk, pionirjev, mladink in mladincev ter 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, je tako tekmovalo skoraj 5.000 gasilcev in gasilk, od tistih najmlajših, ki so komajda pošteno shodili pa vse tja do izkušenih gasilskih lisjakov, ki so gasilci že pol stoletja in več.

Poleg vseh tekmovalk in tekmovalcev, se je v Gornjo Radgono pripeljalo tudi vsaj še dvakrat toliko spremljevalcev in navijačev, bodisi staršev, dedkov in babic, bodisi gasilskih tovarišev, tako da sta mesto in bližnja okolica bila v eni sami gasilski barvi. In še enkrat se je potrdilo, da slovensko gasilstvo v civilni zaščiti in varovanju pred požari, poplavami in drugimi elementarnimi nesrečami, nima alternative. Gasilci so ljudje z veliko začetnico. Res je sicer, da je na prizoriščih vladala velika tekmovalnost, a izven tekmovališč, na vsakem koraku tovarištvo in prijateljstvo vseh gasilk in gasilcev, od Lendave do Debelega rtiča in od Svečine do Metlike.
Tekmovanje, ki ga je odlično organizirala Gasilska zveza Gornja Radgona, je potrdilo dobro pripravljenost gasilskih enot, tako najmlajših tekmovalk in tekmovalcev, kot vseh ostalih. Ob tem so se izkazali tudi domači organizatorji, saj ni enostavno gostiti takšne množice tekmovalcev in spremljevalcev, poskrbeti da jim ničesar ne manjka. Nad opravljenim delom, ki se je pričelo veliko pred samim tekmovanjem je bil ponosen predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona in organizacijskega odbora prvenstva, Peter Cvetkovič, ki se je zahvalil množicam domačih gasilcev iz celotne zveze, v kateri deluje 16 prostovoljnih gasilskih društev iz občin Gornja Radgona in Apače. „Gasilsko dejavnost izvajamo z več kot 1800 člani, med katerimi ne manjka članic in najmlajših. Društva sestavlja preko 420 strokovno usposobljenih operativnih članov. Naša odlika je prostovoljnost in to se je potrdilo tudi pri organizaciji državnega tekmovanja, kjer je vsakdo prispeval svoj delček v mozaik uspešne organizacije tega velikega dogodka", je povedal Cvetkovič, ki se je zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri odlični organizaciji prireditve, še posebej Pomurskem sejmu, kjer so gasilcem zelo naklonjeni.
Prvi dan prvenstva, v soboto, ko so se pomerili pionirji in pionirke, ki so tekmovali v vajah z vedrovko, štafeto s prenosom vode in v vaji razvrščanja, ter mladinke in mladinci, ki so tekmovali v mokri vaji s hidrantom, vaji razvrščanja in teoretičnem testiranju, je nekoliko nagajalo vreme, a tudi to ni moglo do živega tistim, ki bodo v bližnji ali daljni prihodnosti nosili glavno breme pri gašenju in reševanju. Ko gre za tekmovalne dosežke v pionirski in mladinski konkurenci pa so razred zase bili dekleta in fantje iz PGD Šoštanj – mesto, ki so v štirih konkurencah osvojili po dve zlati in srebrni medalji. Zmagali so namreč v konkurenci pionirk in pionirjev, drugo mesto pa jim je pripadlo v konkurenci mladink in mladincev, kjer so prvi bili PGD Dobje (mladinke) ter PGD Drešinja vas (mladinci). Prav omenjeni dve društvi s Kozjanskega oziroma Savinjske doline, sta osvojili še po eno srebrno medaljo in so po dosežkih takoj za mladimi gasilci iz Šaleške doline.
Končni vrstni red, pionirke (44) ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Dobje, 3. PGD Stojnci, 4. PGD Brezovica pri Borovnici, 5. PGD Libeliče itd.; pionirji (54 ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Drešinja vas, 3. PGD Ptuj, 4. PGD Spuhlja, 5. PGD Rečica ob Savinji itd.; mladinke (43 ekip): 1. PGD Dobje, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Šmartno ob Paki, 4. Moravče, 5. PGD Lokvica itd.; mladinci (51 ekip): 1. Drešinja vas, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Mavčiče, 4. PGD Lokovica, 5. PGD Pristava pri Mestinju itd.
V nedeljo so članice A in B ter člani A in B tekmovali v taktični mokri vaji, vaji razvrščanja, teoretičnem testiranju in vaji s hidrantom, starejši gasilci in gasilke pa v vaji s hidrantom in vaji raznoterosti. Tekmovalo je 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, na prizorišču pa je bilo zbranih okoli 3.000 gasilcev in gasilk, še veliko več je bilo navijačev in gledalcev zanimivega tekmovanja. Članice in člani so pri tekmovanju uporabljali gasilsko sekiro, reševalno vrv, oviro za vstop v prostor, stojalo za vezanje vozlov, leseno lestev in samostoječo A lestev, starejše gasilke in gasilci pa vedrovko, vedro, tlačno C cev, cevni pritrdilec, spojni ključ, hidrantni nastavek, trojak in vrv. Pokale in medalje sta najboljšim podelila predsednik Vlade RS Marjan Šarec in predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec.
Končni vrstni red, člani A (50 ekip): 1. PGD Lokvica, 2. PGD Dolenja straža, 3. PGD Andraž nad Polzelo, 4. PGD Kebelj II, 5. PGD Libeliče I itd.; Članice A (45): 1. Krka Novo mesto, 2. PGD Semič, 3. PGD Bodonci, 4. PGD Majšperk, 5. PGD Pekre itd.; Člani B (45): 1. PGD Kebelj, 2. PGD Žiri, 3. PGD Ratež, 4. Krka Novo mesto, 5. PGD Mavčiče II itd.; Članice B (40): 1. PGD Žiri, 2. PGD Sušje, 3. PGD Legen, 4. PGD Starše, 5. PGD Nova Cerkev itd.; Starejši gasilci (50): 1. PGD Kotelj, 2. PGD Šale, 3. PGD Ponova vas, 4. PGD Gerečja vas, 5. PGD Ostrožno itd.; Starejše gasilke (45): 1. PGD Polje, 2. PGD Gaberke, 3. PGD Petrova vas, 4. PGD Dobrovce, 5. PGD Vuhred itd.
Borut Pahor – gasilcem: Iskrena hvala!
Ob državnem gasilskem tekmovanju v Gornji Radgoni smo zbrali tudi nekaj izjav, kjer ni velikih razlik, saj se je potrdilo, da so gasilke in gasilci, kot največja organizacija v državi, zelo cenjeni in spoštovani, pa ne zaradi lepih uniform ter vrlih deklet in fantov...
Borut Pahor, predsednik države: „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in narodne identitete. Brez znanj, veščin in vrlin gasilk ter gasilcev si pravzaprav sploh ne znamo predstavljati varne prihodnosti posameznikov in skupnosti kot celote... Iskrena hvala za vaš nenadomestljiv prispevek pri utrjevanju vrednot solidarnosti in medsebojne pomoči na poti k boljši družbi!"
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS: „Z državnim tekmovanjem za memorial Matevža Haceta v Gornji Radgoni, se zaključuje pomemben cikel tekmovanj za memorial v sezoni 2017/18. Da so tekmovanja na vseh nivojih in vseh gasilskih disciplinah v vseh starostnih kategorijah pomemben del mozaika usposabljanj za operativna dela v gasilstvu, je že dolgo znano. Posebej pomembno je tudi dejstvo, ka krovna organizacija prostovoljnega gasilstva GZS zgledno skrbi za ta pomemben segment, ki pripomore k splošni usposobljenosti prostovoljnih gasilk in gasilcev za vsakodnevno operativno delo".
Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje: „V Gornji Radgoni je bila letošnja tekma vseh tekem, saj so tekmovali najboljši med najboljšimi. Gasilci so se na državno tekmovanje uvrstili preko izbirnih tekmovanj na nivojih občin, gasilskih zvez in gasilskih regij. Dosežki v Gornji Radgoni so bili v drugem planu, kajti pomembno je, da so vsi izkoristili priložnost za nepozabna doživetja, medsebojno druženje, izmenjavo dragocenih izkušenj in krepitev prijateljstev".
Franci Petek, poveljnik GZS: „V Gornji Radgoni je bil pravi praznik gasilstva. Biti udeleženec državnega tekmovanja je za tekmovalne ekipe veliko priznanje, pri tako močni konkurenci, kot jo imamo v Sloveniji, je že sama uvrstitev velik uspeh. Zraven tekmovalnih enot z okoli 5000 tekmovalcev, ne smemo pozabiti spremljevalcev – navijačev, društev, gasilskih zvez, ki to vzamejo kot praznik".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk