Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk

 

Tisoče gasilcev in gasilk „zasedlo" mesto sejmov in penin!

Državno gasilsko prvenstvoMesto sejmov in penine Gornja Radgona je prejšnji konec minulega tedna dobesedno pokalo po šivih. V okviru 7. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018", je namreč na Pomurskem sejmišču ter sosednjem TŠC Trate, v soboto in nedeljo, potekalo letošnje Državno gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na tekmovanju, kjer je nastopilo 195 ekip pionirk, pionirjev, mladink in mladincev ter 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, je tako tekmovalo skoraj 5.000 gasilcev in gasilk, od tistih najmlajših, ki so komajda pošteno shodili pa vse tja do izkušenih gasilskih lisjakov, ki so gasilci že pol stoletja in več.

Poleg vseh tekmovalk in tekmovalcev, se je v Gornjo Radgono pripeljalo tudi vsaj še dvakrat toliko spremljevalcev in navijačev, bodisi staršev, dedkov in babic, bodisi gasilskih tovarišev, tako da sta mesto in bližnja okolica bila v eni sami gasilski barvi. In še enkrat se je potrdilo, da slovensko gasilstvo v civilni zaščiti in varovanju pred požari, poplavami in drugimi elementarnimi nesrečami, nima alternative. Gasilci so ljudje z veliko začetnico. Res je sicer, da je na prizoriščih vladala velika tekmovalnost, a izven tekmovališč, na vsakem koraku tovarištvo in prijateljstvo vseh gasilk in gasilcev, od Lendave do Debelega rtiča in od Svečine do Metlike.
Tekmovanje, ki ga je odlično organizirala Gasilska zveza Gornja Radgona, je potrdilo dobro pripravljenost gasilskih enot, tako najmlajših tekmovalk in tekmovalcev, kot vseh ostalih. Ob tem so se izkazali tudi domači organizatorji, saj ni enostavno gostiti takšne množice tekmovalcev in spremljevalcev, poskrbeti da jim ničesar ne manjka. Nad opravljenim delom, ki se je pričelo veliko pred samim tekmovanjem je bil ponosen predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona in organizacijskega odbora prvenstva, Peter Cvetkovič, ki se je zahvalil množicam domačih gasilcev iz celotne zveze, v kateri deluje 16 prostovoljnih gasilskih društev iz občin Gornja Radgona in Apače. „Gasilsko dejavnost izvajamo z več kot 1800 člani, med katerimi ne manjka članic in najmlajših. Društva sestavlja preko 420 strokovno usposobljenih operativnih članov. Naša odlika je prostovoljnost in to se je potrdilo tudi pri organizaciji državnega tekmovanja, kjer je vsakdo prispeval svoj delček v mozaik uspešne organizacije tega velikega dogodka", je povedal Cvetkovič, ki se je zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri odlični organizaciji prireditve, še posebej Pomurskem sejmu, kjer so gasilcem zelo naklonjeni.
Prvi dan prvenstva, v soboto, ko so se pomerili pionirji in pionirke, ki so tekmovali v vajah z vedrovko, štafeto s prenosom vode in v vaji razvrščanja, ter mladinke in mladinci, ki so tekmovali v mokri vaji s hidrantom, vaji razvrščanja in teoretičnem testiranju, je nekoliko nagajalo vreme, a tudi to ni moglo do živega tistim, ki bodo v bližnji ali daljni prihodnosti nosili glavno breme pri gašenju in reševanju. Ko gre za tekmovalne dosežke v pionirski in mladinski konkurenci pa so razred zase bili dekleta in fantje iz PGD Šoštanj – mesto, ki so v štirih konkurencah osvojili po dve zlati in srebrni medalji. Zmagali so namreč v konkurenci pionirk in pionirjev, drugo mesto pa jim je pripadlo v konkurenci mladink in mladincev, kjer so prvi bili PGD Dobje (mladinke) ter PGD Drešinja vas (mladinci). Prav omenjeni dve društvi s Kozjanskega oziroma Savinjske doline, sta osvojili še po eno srebrno medaljo in so po dosežkih takoj za mladimi gasilci iz Šaleške doline.
Končni vrstni red, pionirke (44) ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Dobje, 3. PGD Stojnci, 4. PGD Brezovica pri Borovnici, 5. PGD Libeliče itd.; pionirji (54 ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Drešinja vas, 3. PGD Ptuj, 4. PGD Spuhlja, 5. PGD Rečica ob Savinji itd.; mladinke (43 ekip): 1. PGD Dobje, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Šmartno ob Paki, 4. Moravče, 5. PGD Lokvica itd.; mladinci (51 ekip): 1. Drešinja vas, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Mavčiče, 4. PGD Lokovica, 5. PGD Pristava pri Mestinju itd.
V nedeljo so članice A in B ter člani A in B tekmovali v taktični mokri vaji, vaji razvrščanja, teoretičnem testiranju in vaji s hidrantom, starejši gasilci in gasilke pa v vaji s hidrantom in vaji raznoterosti. Tekmovalo je 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, na prizorišču pa je bilo zbranih okoli 3.000 gasilcev in gasilk, še veliko več je bilo navijačev in gledalcev zanimivega tekmovanja. Članice in člani so pri tekmovanju uporabljali gasilsko sekiro, reševalno vrv, oviro za vstop v prostor, stojalo za vezanje vozlov, leseno lestev in samostoječo A lestev, starejše gasilke in gasilci pa vedrovko, vedro, tlačno C cev, cevni pritrdilec, spojni ključ, hidrantni nastavek, trojak in vrv. Pokale in medalje sta najboljšim podelila predsednik Vlade RS Marjan Šarec in predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec.
Končni vrstni red, člani A (50 ekip): 1. PGD Lokvica, 2. PGD Dolenja straža, 3. PGD Andraž nad Polzelo, 4. PGD Kebelj II, 5. PGD Libeliče I itd.; Članice A (45): 1. Krka Novo mesto, 2. PGD Semič, 3. PGD Bodonci, 4. PGD Majšperk, 5. PGD Pekre itd.; Člani B (45): 1. PGD Kebelj, 2. PGD Žiri, 3. PGD Ratež, 4. Krka Novo mesto, 5. PGD Mavčiče II itd.; Članice B (40): 1. PGD Žiri, 2. PGD Sušje, 3. PGD Legen, 4. PGD Starše, 5. PGD Nova Cerkev itd.; Starejši gasilci (50): 1. PGD Kotelj, 2. PGD Šale, 3. PGD Ponova vas, 4. PGD Gerečja vas, 5. PGD Ostrožno itd.; Starejše gasilke (45): 1. PGD Polje, 2. PGD Gaberke, 3. PGD Petrova vas, 4. PGD Dobrovce, 5. PGD Vuhred itd.
Borut Pahor – gasilcem: Iskrena hvala!
Ob državnem gasilskem tekmovanju v Gornji Radgoni smo zbrali tudi nekaj izjav, kjer ni velikih razlik, saj se je potrdilo, da so gasilke in gasilci, kot največja organizacija v državi, zelo cenjeni in spoštovani, pa ne zaradi lepih uniform ter vrlih deklet in fantov...
Borut Pahor, predsednik države: „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in narodne identitete. Brez znanj, veščin in vrlin gasilk ter gasilcev si pravzaprav sploh ne znamo predstavljati varne prihodnosti posameznikov in skupnosti kot celote... Iskrena hvala za vaš nenadomestljiv prispevek pri utrjevanju vrednot solidarnosti in medsebojne pomoči na poti k boljši družbi!"
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS: „Z državnim tekmovanjem za memorial Matevža Haceta v Gornji Radgoni, se zaključuje pomemben cikel tekmovanj za memorial v sezoni 2017/18. Da so tekmovanja na vseh nivojih in vseh gasilskih disciplinah v vseh starostnih kategorijah pomemben del mozaika usposabljanj za operativna dela v gasilstvu, je že dolgo znano. Posebej pomembno je tudi dejstvo, ka krovna organizacija prostovoljnega gasilstva GZS zgledno skrbi za ta pomemben segment, ki pripomore k splošni usposobljenosti prostovoljnih gasilk in gasilcev za vsakodnevno operativno delo".
Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje: „V Gornji Radgoni je bila letošnja tekma vseh tekem, saj so tekmovali najboljši med najboljšimi. Gasilci so se na državno tekmovanje uvrstili preko izbirnih tekmovanj na nivojih občin, gasilskih zvez in gasilskih regij. Dosežki v Gornji Radgoni so bili v drugem planu, kajti pomembno je, da so vsi izkoristili priložnost za nepozabna doživetja, medsebojno druženje, izmenjavo dragocenih izkušenj in krepitev prijateljstev".
Franci Petek, poveljnik GZS: „V Gornji Radgoni je bil pravi praznik gasilstva. Biti udeleženec državnega tekmovanja je za tekmovalne ekipe veliko priznanje, pri tako močni konkurenci, kot jo imamo v Sloveniji, je že sama uvrstitev velik uspeh. Zraven tekmovalnih enot z okoli 5000 tekmovalcev, ne smemo pozabiti spremljevalcev – navijačev, društev, gasilskih zvez, ki to vzamejo kot praznik".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk