Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk

 

Tisoče gasilcev in gasilk „zasedlo" mesto sejmov in penin!

Državno gasilsko prvenstvoMesto sejmov in penine Gornja Radgona je prejšnji konec minulega tedna dobesedno pokalo po šivih. V okviru 7. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja „Sobra 2018", je namreč na Pomurskem sejmišču ter sosednjem TŠC Trate, v soboto in nedeljo, potekalo letošnje Državno gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na tekmovanju, kjer je nastopilo 195 ekip pionirk, pionirjev, mladink in mladincev ter 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, je tako tekmovalo skoraj 5.000 gasilcev in gasilk, od tistih najmlajših, ki so komajda pošteno shodili pa vse tja do izkušenih gasilskih lisjakov, ki so gasilci že pol stoletja in več.

Poleg vseh tekmovalk in tekmovalcev, se je v Gornjo Radgono pripeljalo tudi vsaj še dvakrat toliko spremljevalcev in navijačev, bodisi staršev, dedkov in babic, bodisi gasilskih tovarišev, tako da sta mesto in bližnja okolica bila v eni sami gasilski barvi. In še enkrat se je potrdilo, da slovensko gasilstvo v civilni zaščiti in varovanju pred požari, poplavami in drugimi elementarnimi nesrečami, nima alternative. Gasilci so ljudje z veliko začetnico. Res je sicer, da je na prizoriščih vladala velika tekmovalnost, a izven tekmovališč, na vsakem koraku tovarištvo in prijateljstvo vseh gasilk in gasilcev, od Lendave do Debelega rtiča in od Svečine do Metlike.
Tekmovanje, ki ga je odlično organizirala Gasilska zveza Gornja Radgona, je potrdilo dobro pripravljenost gasilskih enot, tako najmlajših tekmovalk in tekmovalcev, kot vseh ostalih. Ob tem so se izkazali tudi domači organizatorji, saj ni enostavno gostiti takšne množice tekmovalcev in spremljevalcev, poskrbeti da jim ničesar ne manjka. Nad opravljenim delom, ki se je pričelo veliko pred samim tekmovanjem je bil ponosen predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona in organizacijskega odbora prvenstva, Peter Cvetkovič, ki se je zahvalil množicam domačih gasilcev iz celotne zveze, v kateri deluje 16 prostovoljnih gasilskih društev iz občin Gornja Radgona in Apače. „Gasilsko dejavnost izvajamo z več kot 1800 člani, med katerimi ne manjka članic in najmlajših. Društva sestavlja preko 420 strokovno usposobljenih operativnih članov. Naša odlika je prostovoljnost in to se je potrdilo tudi pri organizaciji državnega tekmovanja, kjer je vsakdo prispeval svoj delček v mozaik uspešne organizacije tega velikega dogodka", je povedal Cvetkovič, ki se je zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri odlični organizaciji prireditve, še posebej Pomurskem sejmu, kjer so gasilcem zelo naklonjeni.
Prvi dan prvenstva, v soboto, ko so se pomerili pionirji in pionirke, ki so tekmovali v vajah z vedrovko, štafeto s prenosom vode in v vaji razvrščanja, ter mladinke in mladinci, ki so tekmovali v mokri vaji s hidrantom, vaji razvrščanja in teoretičnem testiranju, je nekoliko nagajalo vreme, a tudi to ni moglo do živega tistim, ki bodo v bližnji ali daljni prihodnosti nosili glavno breme pri gašenju in reševanju. Ko gre za tekmovalne dosežke v pionirski in mladinski konkurenci pa so razred zase bili dekleta in fantje iz PGD Šoštanj – mesto, ki so v štirih konkurencah osvojili po dve zlati in srebrni medalji. Zmagali so namreč v konkurenci pionirk in pionirjev, drugo mesto pa jim je pripadlo v konkurenci mladink in mladincev, kjer so prvi bili PGD Dobje (mladinke) ter PGD Drešinja vas (mladinci). Prav omenjeni dve društvi s Kozjanskega oziroma Savinjske doline, sta osvojili še po eno srebrno medaljo in so po dosežkih takoj za mladimi gasilci iz Šaleške doline.
Končni vrstni red, pionirke (44) ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Dobje, 3. PGD Stojnci, 4. PGD Brezovica pri Borovnici, 5. PGD Libeliče itd.; pionirji (54 ekip): 1. PGD Šoštanj – mesto, 2. PGD Drešinja vas, 3. PGD Ptuj, 4. PGD Spuhlja, 5. PGD Rečica ob Savinji itd.; mladinke (43 ekip): 1. PGD Dobje, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Šmartno ob Paki, 4. Moravče, 5. PGD Lokvica itd.; mladinci (51 ekip): 1. Drešinja vas, 2. PGD Šoštanj – mesto, 3. PGD Mavčiče, 4. PGD Lokovica, 5. PGD Pristava pri Mestinju itd.
V nedeljo so članice A in B ter člani A in B tekmovali v taktični mokri vaji, vaji razvrščanja, teoretičnem testiranju in vaji s hidrantom, starejši gasilci in gasilke pa v vaji s hidrantom in vaji raznoterosti. Tekmovalo je 270 ekip članic, članov, starejših gasilk in gasilcev, na prizorišču pa je bilo zbranih okoli 3.000 gasilcev in gasilk, še veliko več je bilo navijačev in gledalcev zanimivega tekmovanja. Članice in člani so pri tekmovanju uporabljali gasilsko sekiro, reševalno vrv, oviro za vstop v prostor, stojalo za vezanje vozlov, leseno lestev in samostoječo A lestev, starejše gasilke in gasilci pa vedrovko, vedro, tlačno C cev, cevni pritrdilec, spojni ključ, hidrantni nastavek, trojak in vrv. Pokale in medalje sta najboljšim podelila predsednik Vlade RS Marjan Šarec in predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec.
Končni vrstni red, člani A (50 ekip): 1. PGD Lokvica, 2. PGD Dolenja straža, 3. PGD Andraž nad Polzelo, 4. PGD Kebelj II, 5. PGD Libeliče I itd.; Članice A (45): 1. Krka Novo mesto, 2. PGD Semič, 3. PGD Bodonci, 4. PGD Majšperk, 5. PGD Pekre itd.; Člani B (45): 1. PGD Kebelj, 2. PGD Žiri, 3. PGD Ratež, 4. Krka Novo mesto, 5. PGD Mavčiče II itd.; Članice B (40): 1. PGD Žiri, 2. PGD Sušje, 3. PGD Legen, 4. PGD Starše, 5. PGD Nova Cerkev itd.; Starejši gasilci (50): 1. PGD Kotelj, 2. PGD Šale, 3. PGD Ponova vas, 4. PGD Gerečja vas, 5. PGD Ostrožno itd.; Starejše gasilke (45): 1. PGD Polje, 2. PGD Gaberke, 3. PGD Petrova vas, 4. PGD Dobrovce, 5. PGD Vuhred itd.
Borut Pahor – gasilcem: Iskrena hvala!
Ob državnem gasilskem tekmovanju v Gornji Radgoni smo zbrali tudi nekaj izjav, kjer ni velikih razlik, saj se je potrdilo, da so gasilke in gasilci, kot največja organizacija v državi, zelo cenjeni in spoštovani, pa ne zaradi lepih uniform ter vrlih deklet in fantov...
Borut Pahor, predsednik države: „Prostovoljno gasilstvo je del naše kulturne in narodne identitete. Brez znanj, veščin in vrlin gasilk ter gasilcev si pravzaprav sploh ne znamo predstavljati varne prihodnosti posameznikov in skupnosti kot celote... Iskrena hvala za vaš nenadomestljiv prispevek pri utrjevanju vrednot solidarnosti in medsebojne pomoči na poti k boljši družbi!"
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS: „Z državnim tekmovanjem za memorial Matevža Haceta v Gornji Radgoni, se zaključuje pomemben cikel tekmovanj za memorial v sezoni 2017/18. Da so tekmovanja na vseh nivojih in vseh gasilskih disciplinah v vseh starostnih kategorijah pomemben del mozaika usposabljanj za operativna dela v gasilstvu, je že dolgo znano. Posebej pomembno je tudi dejstvo, ka krovna organizacija prostovoljnega gasilstva GZS zgledno skrbi za ta pomemben segment, ki pripomore k splošni usposobljenosti prostovoljnih gasilk in gasilcev za vsakodnevno operativno delo".
Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje: „V Gornji Radgoni je bila letošnja tekma vseh tekem, saj so tekmovali najboljši med najboljšimi. Gasilci so se na državno tekmovanje uvrstili preko izbirnih tekmovanj na nivojih občin, gasilskih zvez in gasilskih regij. Dosežki v Gornji Radgoni so bili v drugem planu, kajti pomembno je, da so vsi izkoristili priložnost za nepozabna doživetja, medsebojno druženje, izmenjavo dragocenih izkušenj in krepitev prijateljstev".
Franci Petek, poveljnik GZS: „V Gornji Radgoni je bil pravi praznik gasilstva. Biti udeleženec državnega tekmovanja je za tekmovalne ekipe veliko priznanje, pri tako močni konkurenci, kot jo imamo v Sloveniji, je že sama uvrstitev velik uspeh. Zraven tekmovalnih enot z okoli 5000 tekmovalcev, ne smemo pozabiti spremljevalcev – navijačev, društev, gasilskih zvez, ki to vzamejo kot praznik".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Radgona gostila letošnje državno tekmovanje gasilcev in gasilk