Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tudi radenski vrtec v programu Ekošola

 

Državna sekretarka podelila 23 novih Zelenih zastav

Eko šolaZačelo se je novo šolsko leto in spet so oživele tudi druge aktivnosti, ki se izvajajo na področju vzgoje in izobraževanja. Sem sodi tudi program Ekošola, in tako je 23 slovenskih ustanov - vrtcev, osnovnih, srednjih šol in fakulteta – letos v Sloveniji prvič pridobilo mednarodni okoljski znak Zelena zastava, s katerim izkazujejo izpolnjevanje vsebin kriterijev dela v programu Ekošola. Zelene zastave je eko koordinatorjem, ravnateljem, učencem in dijakom izročila Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport na letni koordinatorjev programa Ekošola, ki so jo namenili aktualni temi podnebne spremembe. Na njej je gostoval tudi Matevž Lenarčič.

S prejemom mednarodnega okoljskega znaka Zelena zastava se je 23 ustanov – vrtcev, osnovnih in srednjih šol, letos tudi Center za usposabljanje Radovljica in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani – pridružilo največji mreži otrok in mladih za okoljsko vzgojo in izobraževanje ter udejanjanje načel trajnostnega razvoja na svetu. Ustanova, ki pridobi okoljski znak Zelena zastava, izkazuje načrtno in sistematično vključevanje okoljskih vsebin v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki potekajo kot del učnega načrta, interesnih ali obšolskih dejavnosti. Zeleno zastavo morajo ustanove obnavljati vsako šolsko leto. Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je v uvodnem nagovoru pred podelitvijo znaka Zelena zastava izpostavila pomen znanja, ki ga pridobimo prek formalnega in neformalnega izobraževanja, kamor štejemo tudi program Ekošola.
V programu Ekošola v letošnjem šolskem letu uvajajo nov tematski sklop podnebne spremembe, ki je na mednarodni ravni programa že samostojna tema. Z njo želijo spodbujati vključene ustanove, da z vsakim dejanjem vplivamo na podnebne spremembe. »V sklopu projekta Podnebne spremembe v Ekošoli bomo v letošnjem letu začeli spodbujati vrtce in šole, da tej temi namenijo več pozornosti in praktično pri vseh svojih dejavnostih vključujejo tudi podnebne spremembe. Za mentorje smo zasnovali posebno gradivo in učne liste, ki jim bodo v pomoč pri njihovem delu,« pojasnjuje mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji.
Eko šolaPodnebne spremembe so bile tudi osrednja tema letne konference koordinatorjev programa Ekošola, ki se je je letos udeležilo rekordnih 490 vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev, mentorjev, ravnateljev in drugih sodelavcev programa Ekošola. Med predavatelji konference je bil tudi Matevž Lenarčič, ki je opisal svoje večkratne odprave merjenja črnega ogljika, pri čemer je poudaril, da se premalo zavedamo, da potuje z zračnimi masami na velike razdalje, povzročamo pa ga z nepopolnim izgorevanjem ogljičnih materialov. Zato povzroča lokalne, regionalne in globalne probleme. O podnebnih spremembah sta govorili tudi mag. Mojca Dolinar z Agencije RS za okolje in dr. Darja Piciga z Ministrstva za okolje in prostor.
Ustanove, ki so prvič prejele znak Zelena zastava programa Ekošola so: Otroška igralnica Malina, Ljubljana; Vrtec Hansa Christiana Andersena, Ljubljana; Vrtec Navihanček pri OŠ Središče ob Dravi; Vrtec Radenci – Radenski mehurčki; Vrtec Slovenske Konjice; Vrtec Ciciban, Ljubljana; OŠ Sveti Tomaž in Vrtec pri OŠ Sveti Tomaž; OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad in Vrtec Gornji Grad; OŠ Štore, podružnica Kompole; OŠ Karla Destovnika Kajuha, Ljubljana; OŠ Kidričevo; OŠ Polzela, Podružnična šola Andraž; OŠ Helene Puhar Kranj; OŠ Kozara Nova Gorica; Center za usposabljanje delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica; Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica; Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor; GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem; Šolski center Slovenj Gradec, Srednja zdravstvena šola; Srednja trgovska šola Ljubljana; Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana; Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.
Kaj je program Ekošola?
Program Ekošola v Sloveniji deluje od leta 1996, vanj je vključenih več kot 700 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter fakultet, v aktivnostih sodeluje več kot 130.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev. Program dela temelji na metodologiji sedmih korakov, ki je enoten po celem svetu. Ustanove, ki uspešno zaključijo aktivnosti po sedmi korakih, pridobijo mednarodno uveljavljeni okoljski znak Zelena zastava. Po svetu se v program vključuje več kot 13 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 44.000 ustanov v 65 državah po vsem svetu.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tudi radenski vrtec v programu Ekošola