Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Odprli prenovljeno dislocirano bivalno enoto Apače

 

Različnost nas bogati

Bivalna enota ApačeVodstvo Socialno varstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec je, skupaj z državno sekretarko Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Bredo Božnik, v sklopu dogodkov ob 70-letnici zavoda slovesno odprlo prenovljeno dislocirano bivalno enoto (DBE) v Apačah pri Gornji Radgoni. Slavnostna govornica, omenjena državna sekretarka Breda Božnik je nagovoru vsem čestitala za novo pridobitev in se zahvalila vsem, ki so prispevali svojo energijo, voljo in čas, ob tem je poudarila, da v SVZ Hrastovec „v težnji k normalizaciji življenja ustanavljajo dislocirane bivalne enote in se s tem vedno bolj odpirajo, kar pa ustvarja strpnejšo in odprto družbo do drugačnosti". Ob uradni otvoritvi DBE Apače, pod sloganom Različnost nas bogati, so kulturni program pripravili učenke in učenci OŠ Apače, domači župnik Janez Ferencek pa je opravil blagoslov prostorov.

DBE Apače se je sicer odprla v mesecu septembru 2018. V hiši, ki je zasnovana v modernem slogu z dvigalom in prostori prilagojenim osebam na invalidskih vozičkih, biva 14 stanovalcev, ki potrebujejo 24-urno prisotnost strokovnega delavca. Stanovalci dnevno potrebujejo pomoč in podporo pri izvajanju osebne higiene ter aktivnem preživljanju prostega časa. Zaposleni v enoti poskrbijo, da se stanovalci počutijo čim bolj prijetno in domače. Zbrane je ob otvoritvi nagovorila tudi direktorica SVZ Hrastovec, mag. Andreja Raduha, ki je izpostavila, „da za stanovalce iščejo vedno nove, različne izven institucionalne oblike bivanja v skupnosti, ki so za človeka manj stigmatizirajoče, omejujoče in nudijo bolj kvalitetne oblike življenja ter izvajanje psihosocialnih in rehabilitacijskih postopkov,".
Hkrati je Raduhova dodala: „Zavedamo se, da so pred nami številni izzivi. Pričeli smo z majhnimi koraki in vztrajali. Vsem svojim sodelavkam in sodelavcem se želim zahvaliti, da s svojimi ravnanji prispevajo k temu, da se v naši družbi gradijo mostovi in ne zidovi. Da se trudijo širiti plemenito idejo strpnosti, sožitja, medgeneracijskega sodelovanja, predvsem pa zavedanja, da živimo drug ob drugem in da drug drugega potrebujemo. Hvala tudi lokalni skupnosti in županu Občine Apače, da so jih sprejeli s kar dvema enotama takšne, kot so. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Apače Franc Pižmoht, ki je izrazil naklonjenost in hvaležnost, da lahko s stanovalci in stanovalkami skupaj bogatijo ta kraj, sodelujejo in ustvarjajo ter dokazujejo, da slogan Različnost nas bogati resnično drži. Zbrane je pozdravila tudi ravnateljica OŠ Apače Violeta Kardinar, ki je stanovalcem poklonila sliko, ki so jo ustvarili njihovi učenci in prikazuje prav vse, kar je potrebno za srečno življenje - sonce, zeleno okolico, veselje, prijateljstvo in sodelovanje - ravno tega se v osnovni šoli najbolj veselijo, saj se dobro počutijo v družbi stanovalk in stanovalcev SVZ Hrastovec, ki domujejo v apaških DBE.
Socialno varstveni zavod Hrastovec je sicer bil ustanovljen leta 1948, kot Dom za duševno defektne in mladino ter je, tako danes pravijo v zavodu, veljal za zadnjo postajo norosti, kamor človeka odložijo, ko vsi obupajo nad njim in ga ni mogoče spraviti v okvir "normalne" družbe. V zadnjih dvajsetih letih je postal ustanova, ki ljudem omogoča nov začetek. Trenutno v SVZ Hrastovec prebiva 640 stanovalcev, ki imajo težave v duševnem zdravju in duševnem razvoju. V SVZ Hrastovec so hkrati z investicijo DBE Apače zaključili tudi investicijo na sedežu SVZ Hrastovec, kjer so uredili dodatne prostore za fizioterapijo z dvigalom. Prav tako pa so v SVZ Hrastovec v letošnjem letu pričeli z investicijo v Voličini. Danes je zavod s transformacijo svojega dela in ustanovitvijo 25 dislociranih enot v lokalno okolje preselil okoli 270 stanovalcev.
Da bi svoje aktivnosti predstavili širši javnosti, so v sklopu praznovanja 70-letnice pripravili več prireditev, s katerimi želijo hkrati opozoriti, da brez širše pomoči družbe, ki mora biti strpnejša in bolj odprta do drugačnosti, ne bodo uspeli uresničiti vseh zastavljenih ciljev. Kot pravi direktorica Andreja Raduha, moramo vsi skupaj spoznati, da je različnost bogastvo za družbo. Tako so med drugim v stavbi lenarške občine odprli razstavo fotografij, ki prikazujejo utrinke iz življenja stanovalcev v Mariboru. Avtor fotografij je Zdravko Kuhta, razstava pa bo na ogled do 19. novembra.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Odprli prenovljeno dislocirano bivalno enoto Apače