Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Policijsko veteransko društvo Sever podelilo priznanja društva in Združenja Sever

 

Slovenci so se veselili obiska posebne policijske enote

Posebna policijska enotaLetos mineva že 43 let odkar je bila na igrišču v Tacnu ustanovljena Posebna enota milice (PEM) takratnega Republiškega sekretariata za notranje zadeve, ki je do takrat (od leta 1972) delovala kot bataljon milice. Zato je Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota, na sedežu omenjene uprave, pripravilo posebno slovesnost, kjer so med drugim bila podeljena tudi priznanja društva in Združenja Sever. PEM je šla skozi razna usposabljanja, vaje in dejansko delovanje v razvoju milice, do kvalitete najbolj elitne enote milice. To se je pokazalo med akcijo Sever v Krškem in v Pomurju in med osamosvojitveno vojno, ko se je na koncu vojne preimenovala v Posebno policijsko enoto (PPE). Ta je tudi danes udarna pest policije, ko in kjer je potrebno ukrepati s posebno taktiko, oborožitvijo in opremo.

Da bi današnji pripadniki PPE cenili in razumeli tradicijo razvoja in dela PEM in pozneje PPE je v Enoti vodnikov službenih psov (EVSP) Petanjci potekalo srečanje pripadnikov PEM in sestava PPE, kjer so si izmenjali izkušnje in so prejšnje pripadnike enote seznani z današnjimi nalogami in napredkom. Na srečanju je enota PPE izvedla vajo in pokazala sedanjo opremo, vse skupaj pa se je končalo s prijetnim srečanjem, klepetom in druženjem, med upokojenim PEM iz osamosvojitvene vojne in policisti PPE PU Murska Sobota, udarnih pesti pomurske policije nekoč in danes. Direktor PUMS Damir Ivančić je ponosen, da je znotraj pomurske policije delovala in še deluje tako elitna enota policije. To je tudi udarna pest policije, ko in kjer je treba ukrepati s posebno taktiko, oborožitvijo in opremo. Drago Ribaš, nekdanji direktor PUMS in predsednik Veteranskega društva Sever za Pomurje, pa se je v Petanjcih obregnil ob tiste, ki po njegovem potvarjajo zgodovino, ko negirajo, da se naj za zametke slovenske policije šteje 27. junij 1991 in ne recimo 1. december 1989.
Torej pred nekaj dnevi, 1. decembra je minilo 29 let od policijske akcije Sever, ene prvih obrisov suverene države še pred osamosvojitvenimi procesi. Ko so se že začele kazati napetosti med Jugoslavijo in njeno republiko Slovenijo, je takratni slovenski politični vrh 1. decembra 1989 prepovedal, da bi se v Ljubljani zbrali somišljeniki na zborovanju za nekdanjo državo. Takrat so pripadniki pomurske PEM – postavili blokado v Krakovskem gozdu na prometnici Ljubljana–Zagreb, da bi preprečili prihod ljudi na miting resnice. „Sto nas je z dvema avtobusoma in s policijskimi vozili že 29. novembra odšlo v Krško. Ljudje so nas na poti pozdravljali in nam metali cvetje. Ponosni smo bili, da smo policisti. A vedeli smo, da to ni bila naša zadnja akcija. Akcija Sever je bila zato dobra izkušnja za naše delovanje v letu 1990 in med osamosvojitveno vojno," je povedal Alojz Flisar, v devetdesetih letih poveljnik pomurske PEM. Flisar se je s sotrpini junija in julija 1991 bojeval v Gornji Radgoni. „Ko smo se pripravljali na morebitno vojno, so na urjenih v Ljubljani govorili: Iz golobov moramo narediti sokole. Vsak tedanji miličnik je bil za novo domovino pripravljen dati življenje," je še dejal upokojeni poveljnik Flisar, ki je ponosen, da zdajšnja PPE PUMS nadaljuje s tradicijo elitne enote pomurske policije.
Denis Zupančič, ki je poveljnik PPE PUMS, je pojasnil, da se PPE običajno skliče za naloge, ko redne policijske sile ne morejo ustrezno ukrepati oziroma ko gre za večje kršitve JRM, različne preiskave, aretacije storilcev hujših kaznivih dejanj, iskanje pogrešanih ljudi ter ob naravnih in drugih nesrečah. Člani enote so namreč dodatno opremljeni in usposobljeni za opravljanje težjih in zahtevnejših nalog. V preteklosti je bila med drugim aktivirana maja 2004 po streljanju na Pušči in septembra 2006 med napetostmi na Hotizi. Levji delež pa je imela tudi drugod po državi pri zagotavljanju JRM na nogometnih tekmah, ter med ljudskimi vstajami ob koncu leta 2012 in začetku leta 2013 ter med begunsko krizo leta 2015. Kot je dejal poveljnik Zupančič, so kot prva policijska enota bili poslani na mejni prehod Dobova, kjer so na položajih nepretrgoma ostali 28 ur. „Da to zmoremo, nas vodi vodilo Vsi za enega, eden za vse," je še dodal Zupančič.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Policijsko veteransko društvo Sever podelilo priznanja društva in Združenja Sever