Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Policijsko veteransko društvo Sever podelilo priznanja društva in Združenja Sever

 

Slovenci so se veselili obiska posebne policijske enote

Posebna policijska enotaLetos mineva že 43 let odkar je bila na igrišču v Tacnu ustanovljena Posebna enota milice (PEM) takratnega Republiškega sekretariata za notranje zadeve, ki je do takrat (od leta 1972) delovala kot bataljon milice. Zato je Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota, na sedežu omenjene uprave, pripravilo posebno slovesnost, kjer so med drugim bila podeljena tudi priznanja društva in Združenja Sever. PEM je šla skozi razna usposabljanja, vaje in dejansko delovanje v razvoju milice, do kvalitete najbolj elitne enote milice. To se je pokazalo med akcijo Sever v Krškem in v Pomurju in med osamosvojitveno vojno, ko se je na koncu vojne preimenovala v Posebno policijsko enoto (PPE). Ta je tudi danes udarna pest policije, ko in kjer je potrebno ukrepati s posebno taktiko, oborožitvijo in opremo.

Da bi današnji pripadniki PPE cenili in razumeli tradicijo razvoja in dela PEM in pozneje PPE je v Enoti vodnikov službenih psov (EVSP) Petanjci potekalo srečanje pripadnikov PEM in sestava PPE, kjer so si izmenjali izkušnje in so prejšnje pripadnike enote seznani z današnjimi nalogami in napredkom. Na srečanju je enota PPE izvedla vajo in pokazala sedanjo opremo, vse skupaj pa se je končalo s prijetnim srečanjem, klepetom in druženjem, med upokojenim PEM iz osamosvojitvene vojne in policisti PPE PU Murska Sobota, udarnih pesti pomurske policije nekoč in danes. Direktor PUMS Damir Ivančić je ponosen, da je znotraj pomurske policije delovala in še deluje tako elitna enota policije. To je tudi udarna pest policije, ko in kjer je treba ukrepati s posebno taktiko, oborožitvijo in opremo. Drago Ribaš, nekdanji direktor PUMS in predsednik Veteranskega društva Sever za Pomurje, pa se je v Petanjcih obregnil ob tiste, ki po njegovem potvarjajo zgodovino, ko negirajo, da se naj za zametke slovenske policije šteje 27. junij 1991 in ne recimo 1. december 1989.
Torej pred nekaj dnevi, 1. decembra je minilo 29 let od policijske akcije Sever, ene prvih obrisov suverene države še pred osamosvojitvenimi procesi. Ko so se že začele kazati napetosti med Jugoslavijo in njeno republiko Slovenijo, je takratni slovenski politični vrh 1. decembra 1989 prepovedal, da bi se v Ljubljani zbrali somišljeniki na zborovanju za nekdanjo državo. Takrat so pripadniki pomurske PEM – postavili blokado v Krakovskem gozdu na prometnici Ljubljana–Zagreb, da bi preprečili prihod ljudi na miting resnice. „Sto nas je z dvema avtobusoma in s policijskimi vozili že 29. novembra odšlo v Krško. Ljudje so nas na poti pozdravljali in nam metali cvetje. Ponosni smo bili, da smo policisti. A vedeli smo, da to ni bila naša zadnja akcija. Akcija Sever je bila zato dobra izkušnja za naše delovanje v letu 1990 in med osamosvojitveno vojno," je povedal Alojz Flisar, v devetdesetih letih poveljnik pomurske PEM. Flisar se je s sotrpini junija in julija 1991 bojeval v Gornji Radgoni. „Ko smo se pripravljali na morebitno vojno, so na urjenih v Ljubljani govorili: Iz golobov moramo narediti sokole. Vsak tedanji miličnik je bil za novo domovino pripravljen dati življenje," je še dejal upokojeni poveljnik Flisar, ki je ponosen, da zdajšnja PPE PUMS nadaljuje s tradicijo elitne enote pomurske policije.
Denis Zupančič, ki je poveljnik PPE PUMS, je pojasnil, da se PPE običajno skliče za naloge, ko redne policijske sile ne morejo ustrezno ukrepati oziroma ko gre za večje kršitve JRM, različne preiskave, aretacije storilcev hujših kaznivih dejanj, iskanje pogrešanih ljudi ter ob naravnih in drugih nesrečah. Člani enote so namreč dodatno opremljeni in usposobljeni za opravljanje težjih in zahtevnejših nalog. V preteklosti je bila med drugim aktivirana maja 2004 po streljanju na Pušči in septembra 2006 med napetostmi na Hotizi. Levji delež pa je imela tudi drugod po državi pri zagotavljanju JRM na nogometnih tekmah, ter med ljudskimi vstajami ob koncu leta 2012 in začetku leta 2013 ter med begunsko krizo leta 2015. Kot je dejal poveljnik Zupančič, so kot prva policijska enota bili poslani na mejni prehod Dobova, kjer so na položajih nepretrgoma ostali 28 ur. „Da to zmoremo, nas vodi vodilo Vsi za enega, eden za vse," je še dodal Zupančič.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Policijsko veteransko društvo Sever podelilo priznanja društva in Združenja Sever