Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nemčija še doslej ni plačala vseh odškodnin

 

Radgonski izgnanci, ki ostro nasprotujejo potvarjanju zgodovine, spregovorili o svojem delu

Izgnanci GRS pesmijo izgnancev avtorja Marjana Horna, ki jo izgnanci imajo tudi za svojo himno: „Lastovke so se vrnile, saj je tu že mesec maj, z njimi zaživel je znova njihov in naš rojstni kraj. Prišli smo nazaj izgnanci, ki izgnani smo bili, v tuje kraje v širnem svetu, ker Slovenci smo bili. Smo nasilno zapustili njive, polja, rodni krov, dan za dnem smo hrepeneli, da prišel bi spet domov. Zdaj smo spet v domačem kraju, srečni smo, ker smo doma, pozabili pa ne bomo nam storjenega gorja", katero je zrecitiral Jože Rotar predsednik Društva izgnancev Gornja Radgona, se je začel letošnji letni zbor omenjenega društva. V gostišču Zver v Apačah se je zbora, ki ga je vodil Dušan Zagorc, udeležilo okoli 30 (od skupno nekaj čez 40) članic in članov, zraven pa je bilo tudi nekaj gostov iz sorodnih organizacij in združenj. Žalostno so ugotovili, da je lokalnim oblastnikom malo mar za njihov obstoj in delovanje, saj se zbora ni udeležil niti en sam predstavnik katere izmed štirih občin, katere pokrivajo.

Po minuti molka v spomin na članice in člane, preminule v minulem letu, je o delovanju društva poročal predsednik Rotar, ki je opozoril na zaskrbljujoče stanje v društvu, kjer se članstvo stara in so jih samo lani izgubili deset, torej skoraj petino vseh. „Povprečna starost članov DI je 80 let. Zato zdaj, dokler je še čas, ohranjajmo zgodovinske dogodke o genocidni okupaciji Slovenije in izgonu Slovencev med 2. svetovno vojno. Vso to žalostno resnico prenašajmo tudi na naše otroke in vnuke, kajti v nasprotnem bo naše trpljenje hitro šlo v pozabo in naši pravnuki bodo vedeli le povedati, da so njihovi pradedki in prababice, v mladosti kampirali v Dahau, Ravensburgu, na Rabu ipd. Žalostno je, da se izgon Slovencev med 2. svetovno vojno, v šolah sploh ne omenja", je razčlenil Rotar, ki je nanizal vse aktivnosti, ki so jih realizirali v letu 2018 in ni jih bilo malo. Spomnil je tudi, da Nemčija izgnancem še ni poplačala vseh odškodnin, zaradi česar je nekoliko okrcal tudi slovenske politike, ki da nimajo „jajc" v pogovoru z nemškimi kolegi vztrajati pri pravičnih zahtevah. Pri odškodninah so dejali, kako so do slednje, po smrti žrtve vojnega nasilja upravičeni tudi dediči, zakonec, otrok, vnuk ali vnukinja. Svojci morajo samo izkazati sorodstveno razmerje, toda zakon po katerem bi za vse žrtve vojnega nasilja enaka odškodnina znašala 6000 evrov, mora še v 2. obravnavo v DZ.
Brez obstoja Društva izgnancev Slovenije, ki ga vseskozi vodi Ivica Žnidaršič, kot smo slišali, izgnanci nobenih odškodnin nikoli ne bi videli. Sedaj pa, poleg nekaterih rednih odškodnin, izgnanci prejemajo tudi redne mesečne rente, ob tem jim ni treba plačevati dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Zato so na zboru izrazili zadovoljstvo nad delovanjem društva vse od njegove ustanovitve (9.7.1991). V društvu se borijo tudi, da bi pridobili še nekatere pravice, kot so: klimatsko zdravljenje, prioriteta za sprejem v domove starejših, pomoč na domu, predvsem pa izterjavo vojne odškodnine od Nemčije. Zato, kot so poudarili, morajo pomladiti svoje vrste, saj se starejši ne bodo dolgo mogli boriti za omenjene in druge pravice. In že na zboru so vpisali nekaj novih članov, predvsem vnukov in drugih svojcev. Slišati je bilo ostre očitke na potvarjanje zgodovine, kar nikakor ni dobro. V planu dela za letos so si izgnanci iz občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, zapisali kar nekaj nalog, kjer bodo predvsem obujali spomine na dogodke izpred dobrih sedemdesetih let. Seveda bodo pri tem sodelovali z ostalimi domoljubnimi organizacijami in združenji, se udeleževali različnih srečanj in proslav v lokalnih skupnostih in na državnem nivoju. Stalna aktivnost vseh članov pa ostaja pomlajevanje njihovih vrst. Na zboru so, namesto umrle Marije Novak, za novo blagajničarko društva izvolili Ireno Zupančič, za novega člana NO pa so izvolili Karla Klobaso.
Sicer pa so prisotne člane Društva izgnancev, kjer razpolagajo s skromnimi financami, pozdravili nekateri gostje, kot npr. predsednik in podpredsednica, radgonskega Združenja borcev za vrednote NOB, Boris Edšidt in Rija Červič, ter Dušan Zagorc, v imenu OZ VVS Gornja Radgona. Vsi so čestitali društvu izgnancev za dobro delo in si še v naprej zaželeli dobrega sodelovanja. Predstavnik Zveze izgnancev Slovenije Milan Skledar je poročal o delu vodstva društva v Ljubljani, ter načrtih za bodoče. Dolgoletni (20 let) predsednik DI Gornja Radgona Drago Mastinšek je spomnil na 75-letnico vračanja iz izgnanstva, kar bi morali še posebej obeležiti. Vračanja domov nihče in nikoli ne bo pozabil, saj so se mnogi takrat znova rodili, čeprav so nekateri, tudi iz bližnje Hrvaške, ali Srbije, do doma, ki ga običajno ni več bilo, vračali tudi več kot mesec dni...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nemčija še doslej ni plačala vseh odškodnin