Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Na valovih Mure se je pomerilo 15 ekip

 

Zmaga za gasilce iz Bad Radkersburga in gasilke iz Svete Trojice

Dan reke Mure - zmagovalciNa jubilejnem, 10. Dnevu reke Mure, je bila pomurska lepotica, ki povezuje ljudi iz obeh Slovenije in Avstrije, močno »okupirana«. Med 13 moškimi in dvema ženskima ekipama pa je pri moških zmagala ekipa gasilcev iz avstrijske Radgone (Bad Radkersburg), pri ženskah pa ponovno PGD Sv. Trojica. Sicer pa, podobno kot že vrsto let, v začetku maja, je Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona tudi letos, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, Društvom Moja Mura, ter PGD iz avstrijske Radgone (FF Bad Radkersburg), pripravilo X. dan reke Mure 2019.

Samo tekmovanje na reki Muri, pod imenom "Dan reke Mure - Gornja Radgona & Bad Radkersburg 2019", je potekalo na relaciji med Termami Bad Radkersburg in mostom čez reko Muro med obema Radgonama, končni cilj pa je bil na pristanu v Gornji Radgoni. Že pred tem so organizatorji prav na omenjenem prireditvenem prostoru zbirali prijave tekmovalnih ekip, po prijavah (13 moških in 2 ženski ekipi) in žrebanju vrstnega reda tekmovalnih ekip pa se je začelo zanimivo tekmovanje, ki je potekalo na izpadanje. Udeležence tekmovanja, ki ga je strokovno povezoval Branko Klun, je med drugimi pozdravil tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki se je s sodelavci in prijatelji z druge strani reke Mure, na čelu z okrajnim glavarjem Alexandrom Majcnom in županom Bad Radkersburga Heinrichom Schmidlechnerjem, tudi spustil po reki Muri, toda izven konkurence.
Kot poudarjajo organizatorji, omenjeno prireditev, ki so jo poimenovali "Mura nas povezuje – Die Mur verbindet uns", s tekmovanjem pripravljajo z namenom usposabljanja gasilskih enot, enot civilne zaščite in drugih organizacij, ki delujejo na poplavnih območjih v Pomurju in širše. Hkrati pa je to prireditev s katero se želi opozoriti na skrb za naravno ohranjanje reke Mure z okolico. Nenazadnje ima prireditev namen druženja strokovne in nestrokovne javnosti, to je prebivalcev sosednjih držav, preko katerih se na koristen in prijeten način promovira tudi turizem obeh sosednjih dežel. Tekmovanje na dolžini 1000 metrov, ki je potekalo v kategoriji rafting čoln (posadka s 6 + 1 člani ekipe), ni bilo posebej lahko, saj je vodostaj bil nekoliko višji od normale in je tudi med tekmovanjem naraščala, in tako je dokaj visoka Mura čolne kar "zanašala". Kljub temu ni bilo nobenih težav, saj je bila organizacija izvrstna, ob tem so varovanje na reki Muri izvajali člani reševalne postaje GA-PO-RA iz Gornje Radgone, ter gasilci iz Bad Radkersburga, ki so posredovali le enkrat, a to ni bilo potrebno saj je tekmovalec iz Avstrije sam skočil v Muro in v spremstvu reševalnega čolna priplaval do prizorišča.
Na samem tekmovanju se letos niso najbolje odrezali tekmovalci PGD Trnovci, ki so slavili na 9. tekmovanju, kajti trikrat jih je že v četrtfinalu izločila na koncu drugouvrščena ekipa Brodarskega društva Bistrica. Bistričani so v finalu izgubili proti zmagovalcem iz Bad Radkersburga, med ženskami pa so slavile gasilke iz Svete Trojice v Slovenskih Goricah, a ker sta sodelovali le dve ekipi, so se Trojičanke morale v četrtfinalu pomeriti proti moški ekipi, in so izpadle v dvoboju proti poznejšim osvajalcem bronaste medalje, gasilcem iz avstrijske Gorice. Po končanem tekmovanju so vse ekipe prejele priznanja za sodelovanje, vsak član spominsko majico, pokale in medalje ter lepe praktične nagrade, ki so jih podelili vodja organizacije Bogdan Šajnovič ter predsednika gasilcev in Gornje in avstrijske Radgone. Na samem dogodku ni manjkalo niti kulinaričnih in drugih dobrot..., škoda je le, da zraven ni bilo še nekoliko več domačinov iz Gornje Radgone, ter da se tovrstne prireditve in dogodki, pri mostu čez reko Muro ne odvijajo vsaj enkrat mesečno, če ne še pogosteje, kajti bilo je čudovito.
Omeniti kaže tudi simbolno dejanje, ko sta sin Simon in hčerka Branka, ob častnem pozdravu gasilk in gasilcev ter vseh prisotnih, sredi Mure, raztrosila pepel svojega pokojnega očeta Branka Balažica, ki je vse življenje imel rad reko Muro in se do zadnjega boril, da bi pomurska lepotica še naprej tekla brez ovir. Žal je zbolel in prehitro zapustil svoje najbližje in svojo reko Muro, s katero je sedaj za vedno združen.
Končni vrstni red, moški: 1. FF Bad Radkersburg, 2. Brodarsko društvo Bistrica, 3. FF Goritz, 4. Diester team, 5.- 8. PGD Melinci, PGD Trnovci, PGD Sveta Trojica v Slovenskih Goricah in Mura rafting Grlava itd.; Končni vrstni red, ženske: 1. PGD Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, 2. Murske dekline.
Dosedanji zmagovalci (Dan Mure, 2008), šesterci: FF Alteneudörfl (A), osmerci: PGD Zbigovci, rafti: Mura Rafting; Leto 2009: PGD Gornja Radgona; Leto 2010; PGD Dolnja Bistrica; Leto 2011: PGD Savci – moški, OMW Lipovci - ženske; Leto 2012: PGD Benedikt – moški; BS OMW Lipovci – ženske; Leta 2013 je tekmovanje odpadlo zaradi previsokega vodostaja reke Mure; Leto 2014: Mura Rafting – moški; Leto 2015: PGD Savci – moški; KKRK Petanjci – ženske; Leto 2016: PGD Savci – moški, Stavenske flore – ženske; Leto 2017: PGD Trnovci – moški, PGD Sveta Trojica – ženske; Leto 2018: Odpadlo; Leto 2019: FF Bad Radkersburg – moški, PGD Sveta Trojice – ženske.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Na valovih Mure se je pomerilo 15 ekip