Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice

 

Direktorica direktorata MDDSZ mag. Barbara Tiselj na slavnostni podelitvi certifikatov NPK socialni oskrbovalec v Zavodu Vitica

Vitica V prostorih Zavoda Vitica (nekdanja poročna dvorana) v Gornji Radgoni je potekala slavnostna podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka, trinajstim kandidatkam iz širšega pomurskega območja, ki jim je bilo preverjanje in potrjevanje financirano s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod okriljem izvajalca Socialne zbornice Slovenije in podizvajalca Zavoda Vitica. Slovesnega dogodka so se udeležili številni gostje, kot so: mag. Barbara Tiselj, direktorica Direktorata za socialne zadeve MDDSZ, mag. Jelka Kozjak Jezernik, vodja sektorja NPK pri Državnem izpitnem centru RS, mag. Barbara Velkov Rozman, višja svetovalka za področje poklicnih standardov in NPK Centra RS za poklicno izobraževanje, Ivan Arnič, mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, Karmen Šeruga, vodja enote CSD Gornja Radgona in župan radgonske občine Stanislav Rojko, ki so enako kot direktorica Zavoda Vitica in članica izpitne komisije, Zora Borko, pozdravili prisotne in spregovorili o pomenu novih usposobljenih izvajalk oskrbovanja.

Prireditev, na kateri sta certifikate kandidatkam (prejele so jih: Karmen Biderman Dogša, Lucija Fike, Aleksandra Ferk, Jana Kuchtova, Darja Ferk, Simona Selinšek, Lucija Lilić Medved, Maja Trojnar, Valentina Salapija, Maša Lešnik, Ana Marinič, Danijela Baša in Valerija Gerlič) podelila Barbara Tiselj in Vilko Kolbl in katero je povezoval Marjan Maučec, so popestrili glasbeni nastopi učencev GŠ Gornja Radgona.
Zavod Vitica je sicer nevladna, neprofitna organizacija s podeljenim statusom delovanja v javnem interesu. Delujejo na področju storitev za starejše, so enota Večgeneracijskega centra Pomurja, izvajajo program dnevnega centra za osebe s težavami v duševnem zdravju I Z A in zadnje leto program socialne aktivacije. Od leta 2016 imajo status socialnega podjetja in zaposlujejo osebe iz ranljivih ciljnih skupin. Z recikliranjem blaga izdelujejo različne patchwork izdelke, uporabnikom programov pa dejavnost omogoča razvoj kreativnosti, druženje ob šivanju in delovno okupacijo. Z izvajanjem Nacionalne poklicne kvalifikacije socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka so kot podizvajalec SZS pričeli v letu 2018 s prvo skupino kandidatk, ki je bila zelo uspešna, celoten proces pa se je ponovil tudi letošnjo pomlad, ko je 13 kandidatk uspešno pridobilo poklic socialna oskrbovalka. Gre za poklic, ki je glede na staranje prebivalstva in vedno večji potrebi po raznovrstnih oblikah pomoči starejšim, invalidom in kronično bolnim, poklic prihodnosti in je izjemnega pomena, saj osebam, ki potrebujejo pomoč pri oskrbi, zagotavlja potrebno podporo, razumevanje in učinkovito pomoč. Brez njih si ni mogoče predstavljati socialne oskrbe oseb, zato so na trgu dela vse bolj iskan profil. Izvajanje socialne oskrbe terja od socialnega oskrbovalca/socialne oskrbovalke potrebna znanja, spretnosti in predvsem socialni čut za delo z ljudmi. Izobraževalni program udeležencem omogoča celovito in sistematično pridobivanje teoretičnega znanja v okviru predavanj ter celovito praktično usposabljanje in neposredno delo z uporabniki socialne oskrbe na terenu.
Direktorica zavoda, Zora Borko je v tej zgodbi izvedla postopek svetovanja in poskrbela za ustvarjanje okolja, v katerem so kandidatke bile ključni akter v procesu preverjanja in potrjevanja poklicne kvalifikacije. Svetovalni pogovori so potekali preko osebnih srečevanj s kandidatkami, po telefonu in e-pošti. Kandidatke so v dogovorjenem roku in odgovorno opravile vse aktivnosti, povezane s pripravo osebne zbirne mape, ki je bila podlaga za vrednotenje njihovih pridobljenih znanj in spretnosti za področje socialne oskrbe. Svetovalka je kandidatkam nudila oporo pri zbiranju in iskanju ustreznih dokazil, določanju njihove ustreznosti pri pripravi zbirne mape oz. osebnega portfolia. Celoten proces svetovanja je temeljil na avtonomiji posameznice. Borkova je ob tem strnila misli: »Celoten proces je bil prepleten z življenjskimi zgodbami kandidatk, številnimi čustvenimi doživljanji, vztrajanjem in pogumom kandidatk, da dosežejo zastavljen in jasen cilj pomagati starejšim in drugim osebam pri njihovi oskrbi, da jim bodo v podporo in zadovoljstvo ter bodo mnogim polepšale njihov vsakdan v jeseni življenja. Skozi celotno obdobje ste stopale z veliko pozitivne energije in držale skupaj, da ste delovale povezano, učeče in prejemale podporo druga od druge«.
Ob tej priložnosti se je zahvalila Socialni zbornici Slovenije za podporo in dobro sodelovanje in vsekakor za priložnost, da delujejo na področju NPK za socialno oskrbo, ki jo dobro poznajo. Zahvalila se je tudi Republiškemu izpitnemu centru za odprto sodelovanje in izdajo dovoljenja za izvajanje te dejavnosti in vsekakor MDZS za tokratno financiranje certificiranja. Prav tako Občini Gornja Radgona in županu, ki jim zagotavlja prostorske možnosti za izvedbo postopka oz. neposrednega preverjanja. Za sam pomurski prostor je ta dogodek izjemnega pomena, saj ni izvajalcev, ki bi v tem okolju kandidatom omogočili opravljanje tega izpita. Zelo pomemben je odziv in obisk iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je ponovno pričelo sofinancirati certificiranje, katero je bilo zagotovljeno tem kandidatkam. Velika prednost Zavoda Vitica je, da imajo strokovni delavci znanja s področja socialne oskrbe, da se lahko kandidate kakovostno in strokovno obravnava ter usmerja na tej poklicni poti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice