Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice

 

Direktorica direktorata MDDSZ mag. Barbara Tiselj na slavnostni podelitvi certifikatov NPK socialni oskrbovalec v Zavodu Vitica

Vitica V prostorih Zavoda Vitica (nekdanja poročna dvorana) v Gornji Radgoni je potekala slavnostna podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka, trinajstim kandidatkam iz širšega pomurskega območja, ki jim je bilo preverjanje in potrjevanje financirano s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod okriljem izvajalca Socialne zbornice Slovenije in podizvajalca Zavoda Vitica. Slovesnega dogodka so se udeležili številni gostje, kot so: mag. Barbara Tiselj, direktorica Direktorata za socialne zadeve MDDSZ, mag. Jelka Kozjak Jezernik, vodja sektorja NPK pri Državnem izpitnem centru RS, mag. Barbara Velkov Rozman, višja svetovalka za področje poklicnih standardov in NPK Centra RS za poklicno izobraževanje, Ivan Arnič, mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, Karmen Šeruga, vodja enote CSD Gornja Radgona in župan radgonske občine Stanislav Rojko, ki so enako kot direktorica Zavoda Vitica in članica izpitne komisije, Zora Borko, pozdravili prisotne in spregovorili o pomenu novih usposobljenih izvajalk oskrbovanja.

Prireditev, na kateri sta certifikate kandidatkam (prejele so jih: Karmen Biderman Dogša, Lucija Fike, Aleksandra Ferk, Jana Kuchtova, Darja Ferk, Simona Selinšek, Lucija Lilić Medved, Maja Trojnar, Valentina Salapija, Maša Lešnik, Ana Marinič, Danijela Baša in Valerija Gerlič) podelila Barbara Tiselj in Vilko Kolbl in katero je povezoval Marjan Maučec, so popestrili glasbeni nastopi učencev GŠ Gornja Radgona.
Zavod Vitica je sicer nevladna, neprofitna organizacija s podeljenim statusom delovanja v javnem interesu. Delujejo na področju storitev za starejše, so enota Večgeneracijskega centra Pomurja, izvajajo program dnevnega centra za osebe s težavami v duševnem zdravju I Z A in zadnje leto program socialne aktivacije. Od leta 2016 imajo status socialnega podjetja in zaposlujejo osebe iz ranljivih ciljnih skupin. Z recikliranjem blaga izdelujejo različne patchwork izdelke, uporabnikom programov pa dejavnost omogoča razvoj kreativnosti, druženje ob šivanju in delovno okupacijo. Z izvajanjem Nacionalne poklicne kvalifikacije socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka so kot podizvajalec SZS pričeli v letu 2018 s prvo skupino kandidatk, ki je bila zelo uspešna, celoten proces pa se je ponovil tudi letošnjo pomlad, ko je 13 kandidatk uspešno pridobilo poklic socialna oskrbovalka. Gre za poklic, ki je glede na staranje prebivalstva in vedno večji potrebi po raznovrstnih oblikah pomoči starejšim, invalidom in kronično bolnim, poklic prihodnosti in je izjemnega pomena, saj osebam, ki potrebujejo pomoč pri oskrbi, zagotavlja potrebno podporo, razumevanje in učinkovito pomoč. Brez njih si ni mogoče predstavljati socialne oskrbe oseb, zato so na trgu dela vse bolj iskan profil. Izvajanje socialne oskrbe terja od socialnega oskrbovalca/socialne oskrbovalke potrebna znanja, spretnosti in predvsem socialni čut za delo z ljudmi. Izobraževalni program udeležencem omogoča celovito in sistematično pridobivanje teoretičnega znanja v okviru predavanj ter celovito praktično usposabljanje in neposredno delo z uporabniki socialne oskrbe na terenu.
Direktorica zavoda, Zora Borko je v tej zgodbi izvedla postopek svetovanja in poskrbela za ustvarjanje okolja, v katerem so kandidatke bile ključni akter v procesu preverjanja in potrjevanja poklicne kvalifikacije. Svetovalni pogovori so potekali preko osebnih srečevanj s kandidatkami, po telefonu in e-pošti. Kandidatke so v dogovorjenem roku in odgovorno opravile vse aktivnosti, povezane s pripravo osebne zbirne mape, ki je bila podlaga za vrednotenje njihovih pridobljenih znanj in spretnosti za področje socialne oskrbe. Svetovalka je kandidatkam nudila oporo pri zbiranju in iskanju ustreznih dokazil, določanju njihove ustreznosti pri pripravi zbirne mape oz. osebnega portfolia. Celoten proces svetovanja je temeljil na avtonomiji posameznice. Borkova je ob tem strnila misli: »Celoten proces je bil prepleten z življenjskimi zgodbami kandidatk, številnimi čustvenimi doživljanji, vztrajanjem in pogumom kandidatk, da dosežejo zastavljen in jasen cilj pomagati starejšim in drugim osebam pri njihovi oskrbi, da jim bodo v podporo in zadovoljstvo ter bodo mnogim polepšale njihov vsakdan v jeseni življenja. Skozi celotno obdobje ste stopale z veliko pozitivne energije in držale skupaj, da ste delovale povezano, učeče in prejemale podporo druga od druge«.
Ob tej priložnosti se je zahvalila Socialni zbornici Slovenije za podporo in dobro sodelovanje in vsekakor za priložnost, da delujejo na področju NPK za socialno oskrbo, ki jo dobro poznajo. Zahvalila se je tudi Republiškemu izpitnemu centru za odprto sodelovanje in izdajo dovoljenja za izvajanje te dejavnosti in vsekakor MDZS za tokratno financiranje certificiranja. Prav tako Občini Gornja Radgona in županu, ki jim zagotavlja prostorske možnosti za izvedbo postopka oz. neposrednega preverjanja. Za sam pomurski prostor je ta dogodek izjemnega pomena, saj ni izvajalcev, ki bi v tem okolju kandidatom omogočili opravljanje tega izpita. Zelo pomemben je odziv in obisk iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je ponovno pričelo sofinancirati certificiranje, katero je bilo zagotovljeno tem kandidatkam. Velika prednost Zavoda Vitica je, da imajo strokovni delavci znanja s področja socialne oskrbe, da se lahko kandidate kakovostno in strokovno obravnava ter usmerja na tej poklicni poti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice