Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice

 

Direktorica direktorata MDDSZ mag. Barbara Tiselj na slavnostni podelitvi certifikatov NPK socialni oskrbovalec v Zavodu Vitica

Vitica V prostorih Zavoda Vitica (nekdanja poročna dvorana) v Gornji Radgoni je potekala slavnostna podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka, trinajstim kandidatkam iz širšega pomurskega območja, ki jim je bilo preverjanje in potrjevanje financirano s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod okriljem izvajalca Socialne zbornice Slovenije in podizvajalca Zavoda Vitica. Slovesnega dogodka so se udeležili številni gostje, kot so: mag. Barbara Tiselj, direktorica Direktorata za socialne zadeve MDDSZ, mag. Jelka Kozjak Jezernik, vodja sektorja NPK pri Državnem izpitnem centru RS, mag. Barbara Velkov Rozman, višja svetovalka za področje poklicnih standardov in NPK Centra RS za poklicno izobraževanje, Ivan Arnič, mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, Karmen Šeruga, vodja enote CSD Gornja Radgona in župan radgonske občine Stanislav Rojko, ki so enako kot direktorica Zavoda Vitica in članica izpitne komisije, Zora Borko, pozdravili prisotne in spregovorili o pomenu novih usposobljenih izvajalk oskrbovanja.

Prireditev, na kateri sta certifikate kandidatkam (prejele so jih: Karmen Biderman Dogša, Lucija Fike, Aleksandra Ferk, Jana Kuchtova, Darja Ferk, Simona Selinšek, Lucija Lilić Medved, Maja Trojnar, Valentina Salapija, Maša Lešnik, Ana Marinič, Danijela Baša in Valerija Gerlič) podelila Barbara Tiselj in Vilko Kolbl in katero je povezoval Marjan Maučec, so popestrili glasbeni nastopi učencev GŠ Gornja Radgona.
Zavod Vitica je sicer nevladna, neprofitna organizacija s podeljenim statusom delovanja v javnem interesu. Delujejo na področju storitev za starejše, so enota Večgeneracijskega centra Pomurja, izvajajo program dnevnega centra za osebe s težavami v duševnem zdravju I Z A in zadnje leto program socialne aktivacije. Od leta 2016 imajo status socialnega podjetja in zaposlujejo osebe iz ranljivih ciljnih skupin. Z recikliranjem blaga izdelujejo različne patchwork izdelke, uporabnikom programov pa dejavnost omogoča razvoj kreativnosti, druženje ob šivanju in delovno okupacijo. Z izvajanjem Nacionalne poklicne kvalifikacije socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka so kot podizvajalec SZS pričeli v letu 2018 s prvo skupino kandidatk, ki je bila zelo uspešna, celoten proces pa se je ponovil tudi letošnjo pomlad, ko je 13 kandidatk uspešno pridobilo poklic socialna oskrbovalka. Gre za poklic, ki je glede na staranje prebivalstva in vedno večji potrebi po raznovrstnih oblikah pomoči starejšim, invalidom in kronično bolnim, poklic prihodnosti in je izjemnega pomena, saj osebam, ki potrebujejo pomoč pri oskrbi, zagotavlja potrebno podporo, razumevanje in učinkovito pomoč. Brez njih si ni mogoče predstavljati socialne oskrbe oseb, zato so na trgu dela vse bolj iskan profil. Izvajanje socialne oskrbe terja od socialnega oskrbovalca/socialne oskrbovalke potrebna znanja, spretnosti in predvsem socialni čut za delo z ljudmi. Izobraževalni program udeležencem omogoča celovito in sistematično pridobivanje teoretičnega znanja v okviru predavanj ter celovito praktično usposabljanje in neposredno delo z uporabniki socialne oskrbe na terenu.
Direktorica zavoda, Zora Borko je v tej zgodbi izvedla postopek svetovanja in poskrbela za ustvarjanje okolja, v katerem so kandidatke bile ključni akter v procesu preverjanja in potrjevanja poklicne kvalifikacije. Svetovalni pogovori so potekali preko osebnih srečevanj s kandidatkami, po telefonu in e-pošti. Kandidatke so v dogovorjenem roku in odgovorno opravile vse aktivnosti, povezane s pripravo osebne zbirne mape, ki je bila podlaga za vrednotenje njihovih pridobljenih znanj in spretnosti za področje socialne oskrbe. Svetovalka je kandidatkam nudila oporo pri zbiranju in iskanju ustreznih dokazil, določanju njihove ustreznosti pri pripravi zbirne mape oz. osebnega portfolia. Celoten proces svetovanja je temeljil na avtonomiji posameznice. Borkova je ob tem strnila misli: »Celoten proces je bil prepleten z življenjskimi zgodbami kandidatk, številnimi čustvenimi doživljanji, vztrajanjem in pogumom kandidatk, da dosežejo zastavljen in jasen cilj pomagati starejšim in drugim osebam pri njihovi oskrbi, da jim bodo v podporo in zadovoljstvo ter bodo mnogim polepšale njihov vsakdan v jeseni življenja. Skozi celotno obdobje ste stopale z veliko pozitivne energije in držale skupaj, da ste delovale povezano, učeče in prejemale podporo druga od druge«.
Ob tej priložnosti se je zahvalila Socialni zbornici Slovenije za podporo in dobro sodelovanje in vsekakor za priložnost, da delujejo na področju NPK za socialno oskrbo, ki jo dobro poznajo. Zahvalila se je tudi Republiškemu izpitnemu centru za odprto sodelovanje in izdajo dovoljenja za izvajanje te dejavnosti in vsekakor MDZS za tokratno financiranje certificiranja. Prav tako Občini Gornja Radgona in županu, ki jim zagotavlja prostorske možnosti za izvedbo postopka oz. neposrednega preverjanja. Za sam pomurski prostor je ta dogodek izjemnega pomena, saj ni izvajalcev, ki bi v tem okolju kandidatom omogočili opravljanje tega izpita. Zelo pomemben je odziv in obisk iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je ponovno pričelo sofinancirati certificiranje, katero je bilo zagotovljeno tem kandidatkam. Velika prednost Zavoda Vitica je, da imajo strokovni delavci znanja s področja socialne oskrbe, da se lahko kandidate kakovostno in strokovno obravnava ter usmerja na tej poklicni poti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice