Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice

 

Direktorica direktorata MDDSZ mag. Barbara Tiselj na slavnostni podelitvi certifikatov NPK socialni oskrbovalec v Zavodu Vitica

Vitica V prostorih Zavoda Vitica (nekdanja poročna dvorana) v Gornji Radgoni je potekala slavnostna podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka, trinajstim kandidatkam iz širšega pomurskega območja, ki jim je bilo preverjanje in potrjevanje financirano s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod okriljem izvajalca Socialne zbornice Slovenije in podizvajalca Zavoda Vitica. Slovesnega dogodka so se udeležili številni gostje, kot so: mag. Barbara Tiselj, direktorica Direktorata za socialne zadeve MDDSZ, mag. Jelka Kozjak Jezernik, vodja sektorja NPK pri Državnem izpitnem centru RS, mag. Barbara Velkov Rozman, višja svetovalka za področje poklicnih standardov in NPK Centra RS za poklicno izobraževanje, Ivan Arnič, mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, Karmen Šeruga, vodja enote CSD Gornja Radgona in župan radgonske občine Stanislav Rojko, ki so enako kot direktorica Zavoda Vitica in članica izpitne komisije, Zora Borko, pozdravili prisotne in spregovorili o pomenu novih usposobljenih izvajalk oskrbovanja.

Prireditev, na kateri sta certifikate kandidatkam (prejele so jih: Karmen Biderman Dogša, Lucija Fike, Aleksandra Ferk, Jana Kuchtova, Darja Ferk, Simona Selinšek, Lucija Lilić Medved, Maja Trojnar, Valentina Salapija, Maša Lešnik, Ana Marinič, Danijela Baša in Valerija Gerlič) podelila Barbara Tiselj in Vilko Kolbl in katero je povezoval Marjan Maučec, so popestrili glasbeni nastopi učencev GŠ Gornja Radgona.
Zavod Vitica je sicer nevladna, neprofitna organizacija s podeljenim statusom delovanja v javnem interesu. Delujejo na področju storitev za starejše, so enota Večgeneracijskega centra Pomurja, izvajajo program dnevnega centra za osebe s težavami v duševnem zdravju I Z A in zadnje leto program socialne aktivacije. Od leta 2016 imajo status socialnega podjetja in zaposlujejo osebe iz ranljivih ciljnih skupin. Z recikliranjem blaga izdelujejo različne patchwork izdelke, uporabnikom programov pa dejavnost omogoča razvoj kreativnosti, druženje ob šivanju in delovno okupacijo. Z izvajanjem Nacionalne poklicne kvalifikacije socialni oskrbovalec/socialna oskrbovalka so kot podizvajalec SZS pričeli v letu 2018 s prvo skupino kandidatk, ki je bila zelo uspešna, celoten proces pa se je ponovil tudi letošnjo pomlad, ko je 13 kandidatk uspešno pridobilo poklic socialna oskrbovalka. Gre za poklic, ki je glede na staranje prebivalstva in vedno večji potrebi po raznovrstnih oblikah pomoči starejšim, invalidom in kronično bolnim, poklic prihodnosti in je izjemnega pomena, saj osebam, ki potrebujejo pomoč pri oskrbi, zagotavlja potrebno podporo, razumevanje in učinkovito pomoč. Brez njih si ni mogoče predstavljati socialne oskrbe oseb, zato so na trgu dela vse bolj iskan profil. Izvajanje socialne oskrbe terja od socialnega oskrbovalca/socialne oskrbovalke potrebna znanja, spretnosti in predvsem socialni čut za delo z ljudmi. Izobraževalni program udeležencem omogoča celovito in sistematično pridobivanje teoretičnega znanja v okviru predavanj ter celovito praktično usposabljanje in neposredno delo z uporabniki socialne oskrbe na terenu.
Direktorica zavoda, Zora Borko je v tej zgodbi izvedla postopek svetovanja in poskrbela za ustvarjanje okolja, v katerem so kandidatke bile ključni akter v procesu preverjanja in potrjevanja poklicne kvalifikacije. Svetovalni pogovori so potekali preko osebnih srečevanj s kandidatkami, po telefonu in e-pošti. Kandidatke so v dogovorjenem roku in odgovorno opravile vse aktivnosti, povezane s pripravo osebne zbirne mape, ki je bila podlaga za vrednotenje njihovih pridobljenih znanj in spretnosti za področje socialne oskrbe. Svetovalka je kandidatkam nudila oporo pri zbiranju in iskanju ustreznih dokazil, določanju njihove ustreznosti pri pripravi zbirne mape oz. osebnega portfolia. Celoten proces svetovanja je temeljil na avtonomiji posameznice. Borkova je ob tem strnila misli: »Celoten proces je bil prepleten z življenjskimi zgodbami kandidatk, številnimi čustvenimi doživljanji, vztrajanjem in pogumom kandidatk, da dosežejo zastavljen in jasen cilj pomagati starejšim in drugim osebam pri njihovi oskrbi, da jim bodo v podporo in zadovoljstvo ter bodo mnogim polepšale njihov vsakdan v jeseni življenja. Skozi celotno obdobje ste stopale z veliko pozitivne energije in držale skupaj, da ste delovale povezano, učeče in prejemale podporo druga od druge«.
Ob tej priložnosti se je zahvalila Socialni zbornici Slovenije za podporo in dobro sodelovanje in vsekakor za priložnost, da delujejo na področju NPK za socialno oskrbo, ki jo dobro poznajo. Zahvalila se je tudi Republiškemu izpitnemu centru za odprto sodelovanje in izdajo dovoljenja za izvajanje te dejavnosti in vsekakor MDZS za tokratno financiranje certificiranja. Prav tako Občini Gornja Radgona in županu, ki jim zagotavlja prostorske možnosti za izvedbo postopka oz. neposrednega preverjanja. Za sam pomurski prostor je ta dogodek izjemnega pomena, saj ni izvajalcev, ki bi v tem okolju kandidatom omogočili opravljanje tega izpita. Zelo pomemben je odziv in obisk iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je ponovno pričelo sofinancirati certificiranje, katero je bilo zagotovljeno tem kandidatkam. Velika prednost Zavoda Vitica je, da imajo strokovni delavci znanja s področja socialne oskrbe, da se lahko kandidate kakovostno in strokovno obravnava ter usmerja na tej poklicni poti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Trinajst jih je usposobljeno za oskrbnice