Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki

 

Na razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah so pripravili slovesno odprtje razpršenega Hotela Vinarium

Hotel VinariumEna osrednjih izletniško - turističnih destinacij na skrajnjem severovzhodu Slovenije, stolp Vinarium v Lendavskih iz Dolgovaških goricah, ki ga je že obiskalo nad 300.000 gostov, se lahko ponaša z novo koristno pridobitvijo. Namenu so namreč predali nov hotel, ki pa ne predstavlja le ene velike hiše s številnimi sobami, temveč povezuje številne vinske kleti, razpršene po vinorodnem območju nad Lendavo. Projekt, ki ga izvajajo Turistična zveza Lendava vabi, Društvo vinogradnikov Strehovci in Društvo vinogradnikov Kobilje, je vreden 53.000 evrov, hotel pa za zdaj sestavlja 12 zidanic, novi lastniki pa se še prijavljajo. Lastnike zidanic je povezal v mrežo Zavod za turizem in razvoj Lendava in sam prevzel administrativne naloge, servis gostov in trženje, lastniki kleti pa bodo te in njihovo notranjo opremo vzdrževali.

Ob odprtju zanimive pridobitve za domačine in seveda obiskovalce, je državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, med drugim poudarila, da to ni samo pridobitev za Pomurje, ampak za celotno Slovenijo, ter pohvalila Lendavčane, da pomembno soustvarjajo slovenski turizem, kar dokazuje tudi prestižna nagrada Slovenske turistične organizacije sejalec. To je ena od pomembnih novih zgodb za skupno soustvarjanje slovenskega turizma, ki ga je sprejela tudi vlada, to je čez šest milijonov obiskovalcev in 15.000 nočitev ter predvsem Slovenija kot zelena, aktivna, zdrava dežela za petzvezdična doživetja, je povedala Štravs Podlogarjeva in poudarila: „Vsekakor lahko zagotovim, da to, kar imate tukaj, je eno od petzvezdičnih doživetij." Podobno je menil tudi lendavski župan Janez Magyar, ki se je strinjal, da so se ob tem projektu pomembno povezali različni akterji in da lendavska ponudba podpira strategijo petzvezdičnih doživetij.
Direktor zavoda za turizem in razvoj Lendava Romeo Varga pa je dodal, da so turisti že pokazali zanimanje za novo ponudbo ter da ta ponuja izjemne priložnosti za turizem in rekreacijo, obenem pa dopolnjuje tovrstno ponudbo na madžarski strani. S projektom bodo v Lendavi in okolici vzpostavili nove nočitvene zmogljivosti na vinorodnem območju, ki bodo lastnikom zagotovile dodaten zaslužek, gostje z drugačnimi turističnimi zahtevami pa naj bi z večjo zunajpenzionsko porabo prinašali dohodek tudi drugim ponudnikom aktivnega in kulturnega turizma, velnesa ter gostincem. Glavni prodajni vir je spletna stran hotelvinarium.si, na kateri so predstavljene zidanice, ki jih je mogoče takoj rezervirati s plačilno kartico, predstavljena je tudi dodatna ponudba v okolici, od wellnessa, kulinarike in kulture do doživetij. Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov razvoja nastanitvenih zmogljivosti v zidanicah, odobren od Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Program Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost (CLLD) je zanj prispeval 38 tisoč evrov.
„Gre za hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava pa je samo povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme," pojasnjujejo snovalci projekta, ki dodajajo, da je namen projekta vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, ki bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne le več gostov, temveč tudi goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo potrošnjo bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.
Tudi odprtje hotela Vinarium je bilo nekoliko drugačno, saj niso prerezali nobenega traku, temveč sta Janez Magyar, lendvaski župan, in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zadolžena za področje turizma, na vrhu stolpa prerezala vrvico z baloni, ki so poleteli v nebo. Kmalu zatem so se pri treh zidanicah spustili baloni in tako označili njihove lokacije oziroma razpršenost. Udeleženci odprtja so si nato ogledali tudi vinsko klet Vile Idila in Vinum Vidae, pri čemer so jim lastniki podrobneje predstavili zidanice in svoje zgodbe. Kot rečeno, poleg sedanjih 12 članov, ki sestavljajo hotel Vinarium, je še dodatnih pet pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. „Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene," poudarjajo v Zavodu za turizem in razvoj Lendava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki