Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki

 

Na razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah so pripravili slovesno odprtje razpršenega Hotela Vinarium

Hotel VinariumEna osrednjih izletniško - turističnih destinacij na skrajnjem severovzhodu Slovenije, stolp Vinarium v Lendavskih iz Dolgovaških goricah, ki ga je že obiskalo nad 300.000 gostov, se lahko ponaša z novo koristno pridobitvijo. Namenu so namreč predali nov hotel, ki pa ne predstavlja le ene velike hiše s številnimi sobami, temveč povezuje številne vinske kleti, razpršene po vinorodnem območju nad Lendavo. Projekt, ki ga izvajajo Turistična zveza Lendava vabi, Društvo vinogradnikov Strehovci in Društvo vinogradnikov Kobilje, je vreden 53.000 evrov, hotel pa za zdaj sestavlja 12 zidanic, novi lastniki pa se še prijavljajo. Lastnike zidanic je povezal v mrežo Zavod za turizem in razvoj Lendava in sam prevzel administrativne naloge, servis gostov in trženje, lastniki kleti pa bodo te in njihovo notranjo opremo vzdrževali.

Ob odprtju zanimive pridobitve za domačine in seveda obiskovalce, je državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, med drugim poudarila, da to ni samo pridobitev za Pomurje, ampak za celotno Slovenijo, ter pohvalila Lendavčane, da pomembno soustvarjajo slovenski turizem, kar dokazuje tudi prestižna nagrada Slovenske turistične organizacije sejalec. To je ena od pomembnih novih zgodb za skupno soustvarjanje slovenskega turizma, ki ga je sprejela tudi vlada, to je čez šest milijonov obiskovalcev in 15.000 nočitev ter predvsem Slovenija kot zelena, aktivna, zdrava dežela za petzvezdična doživetja, je povedala Štravs Podlogarjeva in poudarila: „Vsekakor lahko zagotovim, da to, kar imate tukaj, je eno od petzvezdičnih doživetij." Podobno je menil tudi lendavski župan Janez Magyar, ki se je strinjal, da so se ob tem projektu pomembno povezali različni akterji in da lendavska ponudba podpira strategijo petzvezdičnih doživetij.
Direktor zavoda za turizem in razvoj Lendava Romeo Varga pa je dodal, da so turisti že pokazali zanimanje za novo ponudbo ter da ta ponuja izjemne priložnosti za turizem in rekreacijo, obenem pa dopolnjuje tovrstno ponudbo na madžarski strani. S projektom bodo v Lendavi in okolici vzpostavili nove nočitvene zmogljivosti na vinorodnem območju, ki bodo lastnikom zagotovile dodaten zaslužek, gostje z drugačnimi turističnimi zahtevami pa naj bi z večjo zunajpenzionsko porabo prinašali dohodek tudi drugim ponudnikom aktivnega in kulturnega turizma, velnesa ter gostincem. Glavni prodajni vir je spletna stran hotelvinarium.si, na kateri so predstavljene zidanice, ki jih je mogoče takoj rezervirati s plačilno kartico, predstavljena je tudi dodatna ponudba v okolici, od wellnessa, kulinarike in kulture do doživetij. Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov razvoja nastanitvenih zmogljivosti v zidanicah, odobren od Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Program Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost (CLLD) je zanj prispeval 38 tisoč evrov.
„Gre za hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava pa je samo povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme," pojasnjujejo snovalci projekta, ki dodajajo, da je namen projekta vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, ki bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne le več gostov, temveč tudi goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo potrošnjo bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.
Tudi odprtje hotela Vinarium je bilo nekoliko drugačno, saj niso prerezali nobenega traku, temveč sta Janez Magyar, lendvaski župan, in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zadolžena za področje turizma, na vrhu stolpa prerezala vrvico z baloni, ki so poleteli v nebo. Kmalu zatem so se pri treh zidanicah spustili baloni in tako označili njihove lokacije oziroma razpršenost. Udeleženci odprtja so si nato ogledali tudi vinsko klet Vile Idila in Vinum Vidae, pri čemer so jim lastniki podrobneje predstavili zidanice in svoje zgodbe. Kot rečeno, poleg sedanjih 12 članov, ki sestavljajo hotel Vinarium, je še dodatnih pet pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. „Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene," poudarjajo v Zavodu za turizem in razvoj Lendava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki