Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki

 

Na razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah so pripravili slovesno odprtje razpršenega Hotela Vinarium

Hotel VinariumEna osrednjih izletniško - turističnih destinacij na skrajnjem severovzhodu Slovenije, stolp Vinarium v Lendavskih iz Dolgovaških goricah, ki ga je že obiskalo nad 300.000 gostov, se lahko ponaša z novo koristno pridobitvijo. Namenu so namreč predali nov hotel, ki pa ne predstavlja le ene velike hiše s številnimi sobami, temveč povezuje številne vinske kleti, razpršene po vinorodnem območju nad Lendavo. Projekt, ki ga izvajajo Turistična zveza Lendava vabi, Društvo vinogradnikov Strehovci in Društvo vinogradnikov Kobilje, je vreden 53.000 evrov, hotel pa za zdaj sestavlja 12 zidanic, novi lastniki pa se še prijavljajo. Lastnike zidanic je povezal v mrežo Zavod za turizem in razvoj Lendava in sam prevzel administrativne naloge, servis gostov in trženje, lastniki kleti pa bodo te in njihovo notranjo opremo vzdrževali.

Ob odprtju zanimive pridobitve za domačine in seveda obiskovalce, je državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, med drugim poudarila, da to ni samo pridobitev za Pomurje, ampak za celotno Slovenijo, ter pohvalila Lendavčane, da pomembno soustvarjajo slovenski turizem, kar dokazuje tudi prestižna nagrada Slovenske turistične organizacije sejalec. To je ena od pomembnih novih zgodb za skupno soustvarjanje slovenskega turizma, ki ga je sprejela tudi vlada, to je čez šest milijonov obiskovalcev in 15.000 nočitev ter predvsem Slovenija kot zelena, aktivna, zdrava dežela za petzvezdična doživetja, je povedala Štravs Podlogarjeva in poudarila: „Vsekakor lahko zagotovim, da to, kar imate tukaj, je eno od petzvezdičnih doživetij." Podobno je menil tudi lendavski župan Janez Magyar, ki se je strinjal, da so se ob tem projektu pomembno povezali različni akterji in da lendavska ponudba podpira strategijo petzvezdičnih doživetij.
Direktor zavoda za turizem in razvoj Lendava Romeo Varga pa je dodal, da so turisti že pokazali zanimanje za novo ponudbo ter da ta ponuja izjemne priložnosti za turizem in rekreacijo, obenem pa dopolnjuje tovrstno ponudbo na madžarski strani. S projektom bodo v Lendavi in okolici vzpostavili nove nočitvene zmogljivosti na vinorodnem območju, ki bodo lastnikom zagotovile dodaten zaslužek, gostje z drugačnimi turističnimi zahtevami pa naj bi z večjo zunajpenzionsko porabo prinašali dohodek tudi drugim ponudnikom aktivnega in kulturnega turizma, velnesa ter gostincem. Glavni prodajni vir je spletna stran hotelvinarium.si, na kateri so predstavljene zidanice, ki jih je mogoče takoj rezervirati s plačilno kartico, predstavljena je tudi dodatna ponudba v okolici, od wellnessa, kulinarike in kulture do doživetij. Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov razvoja nastanitvenih zmogljivosti v zidanicah, odobren od Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Program Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost (CLLD) je zanj prispeval 38 tisoč evrov.
„Gre za hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava pa je samo povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme," pojasnjujejo snovalci projekta, ki dodajajo, da je namen projekta vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, ki bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne le več gostov, temveč tudi goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo potrošnjo bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.
Tudi odprtje hotela Vinarium je bilo nekoliko drugačno, saj niso prerezali nobenega traku, temveč sta Janez Magyar, lendvaski župan, in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zadolžena za področje turizma, na vrhu stolpa prerezala vrvico z baloni, ki so poleteli v nebo. Kmalu zatem so se pri treh zidanicah spustili baloni in tako označili njihove lokacije oziroma razpršenost. Udeleženci odprtja so si nato ogledali tudi vinsko klet Vile Idila in Vinum Vidae, pri čemer so jim lastniki podrobneje predstavili zidanice in svoje zgodbe. Kot rečeno, poleg sedanjih 12 članov, ki sestavljajo hotel Vinarium, je še dodatnih pet pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. „Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene," poudarjajo v Zavodu za turizem in razvoj Lendava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki