Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki

 

Na razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah so pripravili slovesno odprtje razpršenega Hotela Vinarium

Hotel VinariumEna osrednjih izletniško - turističnih destinacij na skrajnjem severovzhodu Slovenije, stolp Vinarium v Lendavskih iz Dolgovaških goricah, ki ga je že obiskalo nad 300.000 gostov, se lahko ponaša z novo koristno pridobitvijo. Namenu so namreč predali nov hotel, ki pa ne predstavlja le ene velike hiše s številnimi sobami, temveč povezuje številne vinske kleti, razpršene po vinorodnem območju nad Lendavo. Projekt, ki ga izvajajo Turistična zveza Lendava vabi, Društvo vinogradnikov Strehovci in Društvo vinogradnikov Kobilje, je vreden 53.000 evrov, hotel pa za zdaj sestavlja 12 zidanic, novi lastniki pa se še prijavljajo. Lastnike zidanic je povezal v mrežo Zavod za turizem in razvoj Lendava in sam prevzel administrativne naloge, servis gostov in trženje, lastniki kleti pa bodo te in njihovo notranjo opremo vzdrževali.

Ob odprtju zanimive pridobitve za domačine in seveda obiskovalce, je državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, med drugim poudarila, da to ni samo pridobitev za Pomurje, ampak za celotno Slovenijo, ter pohvalila Lendavčane, da pomembno soustvarjajo slovenski turizem, kar dokazuje tudi prestižna nagrada Slovenske turistične organizacije sejalec. To je ena od pomembnih novih zgodb za skupno soustvarjanje slovenskega turizma, ki ga je sprejela tudi vlada, to je čez šest milijonov obiskovalcev in 15.000 nočitev ter predvsem Slovenija kot zelena, aktivna, zdrava dežela za petzvezdična doživetja, je povedala Štravs Podlogarjeva in poudarila: „Vsekakor lahko zagotovim, da to, kar imate tukaj, je eno od petzvezdičnih doživetij." Podobno je menil tudi lendavski župan Janez Magyar, ki se je strinjal, da so se ob tem projektu pomembno povezali različni akterji in da lendavska ponudba podpira strategijo petzvezdičnih doživetij.
Direktor zavoda za turizem in razvoj Lendava Romeo Varga pa je dodal, da so turisti že pokazali zanimanje za novo ponudbo ter da ta ponuja izjemne priložnosti za turizem in rekreacijo, obenem pa dopolnjuje tovrstno ponudbo na madžarski strani. S projektom bodo v Lendavi in okolici vzpostavili nove nočitvene zmogljivosti na vinorodnem območju, ki bodo lastnikom zagotovile dodaten zaslužek, gostje z drugačnimi turističnimi zahtevami pa naj bi z večjo zunajpenzionsko porabo prinašali dohodek tudi drugim ponudnikom aktivnega in kulturnega turizma, velnesa ter gostincem. Glavni prodajni vir je spletna stran hotelvinarium.si, na kateri so predstavljene zidanice, ki jih je mogoče takoj rezervirati s plačilno kartico, predstavljena je tudi dodatna ponudba v okolici, od wellnessa, kulinarike in kulture do doživetij. Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov razvoja nastanitvenih zmogljivosti v zidanicah, odobren od Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Program Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost (CLLD) je zanj prispeval 38 tisoč evrov.
„Gre za hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava pa je samo povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme," pojasnjujejo snovalci projekta, ki dodajajo, da je namen projekta vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, ki bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne le več gostov, temveč tudi goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo potrošnjo bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.
Tudi odprtje hotela Vinarium je bilo nekoliko drugačno, saj niso prerezali nobenega traku, temveč sta Janez Magyar, lendvaski župan, in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zadolžena za področje turizma, na vrhu stolpa prerezala vrvico z baloni, ki so poleteli v nebo. Kmalu zatem so se pri treh zidanicah spustili baloni in tako označili njihove lokacije oziroma razpršenost. Udeleženci odprtja so si nato ogledali tudi vinsko klet Vile Idila in Vinum Vidae, pri čemer so jim lastniki podrobneje predstavili zidanice in svoje zgodbe. Kot rečeno, poleg sedanjih 12 članov, ki sestavljajo hotel Vinarium, je še dodatnih pet pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. „Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene," poudarjajo v Zavodu za turizem in razvoj Lendava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vinarium – razpršen hotel med vinorodnimi hribčki