Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Projekt Igrajmo se skupaj vse bolj priljubljen med pomurskimi otroki

 

Starostniki otrokom predstavili igre svojega otroštva in mladosti

Igrajmo se skupajStanovalci Doma starejših občanov Radenci (DOSOR) že nekaj časa sodelujejo v projektu Igrajmo se skupaj, katerega namen je spodbujati prepletenost generacij v okviru nekaj ur iger, kjer stanovalci Dosorja skupaj ustvarjajo in otroke učijo igrati igre, ki so se jih oni igrali v njihovem otroštvu in mladosti. In v zadnjih letih so tako stanovalci, ki si na tak način tudi krajšajo čas, obiskali številne šole in tudi vrtce v Pomurju (OŠ Bakovci, POŠ Dokležovje, OŠ Šalovci, Vrtec Murska Sobota, večkrat OŠ Radenci in OŠ Kapela ipd.), kjer so predstavili tudi svoje konjičke in poklice, ki so jih nekoč opravljali, današnjim otrokom pa je to bolj kot ne tuje.

Starostniki, običajno jih na teren, skupaj s kakšnim spremljevalcem, gre okoli deset, večinoma obiskujejo pomurske šole, tokrat pa se je zgodilo obratno. Otroci, učenci (s prilagojenim programom) OŠ IV Murska Sobota so namreč obiskali Dosor in v tamkajšnji telovadnici je bilo sila razigrano in veselo. Samo kratko je trajalo sramežljivo spoznavanje, nato pa so si vsi bili enaki in stekla je igra, izdelovanje in predstavitev različnih predmetov, kot so vetrnice, ladjice, punčke, vožnja s skiroji, branje pravljic..., seveda pa v vogalu ni manjkalo soka, sadja, sladkarij ipd.
Kot nam povedala socialna delavka v Dosorju, Barbara Lukač, ki je tudi koordinatorka projekta Igrajmo se skupaj, so z zadevo začeli leta 2015 in se je izpostavilo kot zelo koristno sodelovanje in medgeneracijsko povezovanje z otroci iz širše okolice. „Projekt so predlagali stanovalci sami, saj so imeli veliko predlogov in idej, tudi različnih iger iz preteklosti. Nekateri so izkoristili tudi svoje poklice, kar je dobrodošlo. Sploh je naša želja bila, da so stanovalci glavni akterji, kar nam je tudi uspelo. Vse skupaj smo uskladili tukaj, ter s šolami in težav ni bilo. Tudi šole in vrtci so zelo zainteresirani za projekt, kar nas dodatno veseli, saj smo že sodelovali ali sodelujemo z najmanj dvajsetimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami. Nekatere obiščemo mi, drugi obiščejo nas in projekt poteka tukaj, kot je bilo tokrat z OŠ IV Murska Sobota", nam je razložila Barbara Lukač, ki je dodala, da projekt predstavljajo tudi otrokom zaposlenih v Dosorju, in sicer v poletnem tednu varstva otrok pri njih. Enako projekt predstavljajo tudi otrokm zaposlenih v družbi Saubermacher Slovenija.
Sodelujoči starostniki, stanovalci Dosorja so pravzaprav ponosni, da so lahko tudi danes koristni in da se lahko igrajo z otroki. Tako je nekdanja pedagoginja Anica Kondrič, sicer domačinka iz Radencev, poleg igre, otrokom prebrala tudi pravljico - zgodbico Vesne Radovanovič: Zakaj je dedkovo kolo najboljše? „Lepo se je družiti z otroci. Večinoma jim preberem kakšno zgodbo, saj sem vse življenje učila in mi to ni tuje. Otroci so veseli, mi smo zadovoljni, tako da gre dejansko za dober projekt", nam pove Anica Kondrič. Tudi Mariborčan Maksimiljan Korošec je bil prav vesel, da svoje mojstrovine lahko pokaže otrokom. „Vse življenje sem bil mizar in sedaj lahko na otroke prenašam svoje znanje pri izdelovanju vetrnic, hišk za ptice in podobne reči. Otroci so veseli, da se kaj naučijo, ali pa vsaj vidijo, kako določena reč nastaja. Šesto leto sem tukaj v Dosorju in si tudi na ta lepi način krajšam čas", pravi popularni Maks. Podobnega mnenja je tudi njegov nekdanji someščan iz štajerske prestolnice, Smiljan Homec, ki se je ukvarjal s kovinarstvom, sedaj pa otrokom prikazuje, kako se izdelujejo skiroji in nekatere druge tehnične reči. Različne reči v okviru projekta izdeluje tudi Jože Urankar, ki je v Dosor prišel iz Domžal, vesel pa je tudi, da je del medgeneracijskega projekta, ki vsem samo koristi. Enako kot tudi drugi stanovalci in stanovalke Dosorja, ki se že veselijo novega srečanja z otroci. In to bodo najbrž malčki zaposlenih v Dosorju, ki vsako poletje za teden dni, v domu gostijo svoje otroke...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Projekt Igrajmo se skupaj vse bolj priljubljen med pomurskimi otroki