Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom

 

Ko gasilci, občani in lokalna skupnosti držijo skupaj...

Gasilci BenediktOb letošnjem 20. občinskem prazniku občine Benedikt, je še poseben razlog za slavje in zadovoljstvo imelo 115 članic in članov PGD Benedikt. Kako tudi ne, ko pa je društvo, ki obstaja in uspešno deluje že 92 let, na posebni gasilski veselici z domačimi Klapovühi in Vilijem Resnikom, po mnogih letih prizadevanj, prevzelo novo gasilsko vozilo GVM - 1, kar je za delovanje enega osrednjih gasilskih društev v tem delu Slovenskih goric, izjemnega pomena. Na slovesnosti, ki sta jo vodila: Saša Lovrenčič in Damjan Veršič, je predsednik PGD Benedikt, Franc Lakner, ključe novega gasilskega vozila, izročil poveljniku Gregorju Jančiču, slednji pa glavnemu strojniku društva Dragu Ješovniku, ki je obljubil, da bo dobro skrbel za novo pridobitev društva. Ob tem so si vsi zaželeli, da bi vozilo največ koristili za vaje, usposabljanje mladih in starejših gasilcev, če pa bodo potrebne intervencije, tudi za to.

Že pred predajo ključev je predsednik benediških gasilcev Franc Lakner, med drugim dejal, da so v društvu, v tem času napredka tehnike in hitrih spremembah zakonskih predpisov, ki tudi prostovoljnim gasilskim organizacijam dodeljujejo vedno nova in nova pooblastila in naloge, na nek način bili primorani dopolniti oz. pomladiti svoj vozni park. Popvprečna starost njihovih treh dosedanjih vozil je namreč skoraj 18 let, kar za zakonodajo in zavarovalništvo pomeni, da so vozila prestara. Zato je bila v letu 2018 sprejeta dločitev o nabavi novega vozila GVM-1, katerega so naročili v podjetju WEBO iz Maribora. „Skupna investicija nabave vozila znaša debelih 50 tisočakov. To pa je za društvo pomenilo velik finančni zalogaj, ki ga društvo samo ne bi premoglo. Sredstva iz koledarske akcije iz lanskega leta so nam dajala možnosti, da pripravimo finančno konstrukcijo za nabavo vozila znamke VW Transporter. Seveda moram takoj poudariti, da se brez naših velikodušnih občanov in občank in zvestih pristašev naše gasilske organizacije, ne bi izšlo. Naši botri, donatorji in ostali občani ste po svojih najboljših močeh pripomogli k dobro izpeljani nabiralni akciji in na ta način omogočili uresničiti naše sanje o vozilu, katerega danes z velikim ponosom sprejemamo in predajamo v uporabo", je med drugim dejal Lakner, ki je dodal, da se je s prispevki občanov, botrov in donatojrev zbralo več kot 40.000 evrov.
„Veseli smo vsakega prispevka, žalosti pa nas dejstvo, da so med nami še tudi takšni, ki bi lahko prispevali, pa nam ob prihodu zapirajo vrata. Gasilci žrtvujemo svoj prosti čas, da pomagamo ljudem ob najrazličnejših, največkrat nesrečnih dogodkih, se dodatno prostovoljno izobražujemo in zato ne zahtevamo plačila. Vse to počnemo v dobro vseh nas", je še dodal predsednik benediških gasilcev, ki se je vsem, ki so kakorkoli pomagali, zahvalil. Prisotne v prepolnem velikem šotoru, kjer se je trlo gasilcev, krajanov in gostov, sta pozdravila župan občine Benedikt, mag. Milan Repič in predstavnik pobratenega PGD Kamniška Bistrica, Nejc Koželj, novo vozilo pa je blagoslovil domači župnik Marjan Rola. Župan Repič se je med drugim gasilcem zahvalil za njihovo humano dejavnost, s katero pomagajo občanom Benedikta pri elementarnih in drugih nesrečah. Dejal je tudi, kako je vesel, da se v društvo vključujejo mladi, ki so garant za obstoj društva. Dodal je, da so »gasilci med občani zelo spoštovani"
Poleg več sto tistih, ki so prispevali nižje zneske, je bilo veliko tudi tistih, ki so prejeli zahvalnico za: bronasto (79), srebrno (11) in zlato (9) botrstvo. Nad 500 evrov pa je prispevalo 16 donatorjev, in sicer: Občina Benedikt; Izidor Gungl, s.p.; Ograjni sistemi Roland Lovrec, s.p.; AZA svetovanje, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.; Saubermacher Slovenija; Dinos – družba za pripravo sekundarnih surovin; Mariborski vodovod; Gostišče na kmetiji Kaučič; Gradbenik Stanislav BernjakM Kmetijsko in podjetniško svetovanje Uroš Neudauer; Glasbeno – turistično društvo Klapovühi; Izdelovanje okrasnih betonskih izdelkov Stojan Tomažič; Branko Sever, Žepovci; Avtoprevozništvo in storitve Janko Peklar; TBP Tovarna bovdenov in plastike; Gradbeništvo – Krovstvo, kleparstvo in tesarstvo, Branko Sraka.
Že pred gasilsko veselico in sploh veselim dogodkom, prevzema novega gasilskega vozila, kjer so med drugim pripravili bogat srečelov, s katerim so nekoliko omilili stroške prireditve, je potekalo tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje, in sicer 7. spominsko meddruštveno pokalno tekmovanje v spomin na preminula člana društva Dušana Mauriča in Marjana Klobaso. Na tekmovanju, v vaji z motorno brizgalno ter metanju torbice v krog, kjer je v različnih kategorijah, od najmlajših do veteranov, nastopilo 18 ekip, so najboljšim podelili pokale in druga priznanja. Prejeli so jih, med pionirji: 1. PGD Podlehnik, 2. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Pionirke: 1. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Sveta Ana v Slovenskih goricah; Mladinci: PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Benedikt; Članice: 1. PGD Benedikt, 2. PGD Gočova, 3. PGD Lutverci; Člani: 1. PGD Šratovci, 2. PGD Sveta Trojica, 3. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Veteranke: 1. PGD Lutverci.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom