Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom

 

Ko gasilci, občani in lokalna skupnosti držijo skupaj...

Gasilci BenediktOb letošnjem 20. občinskem prazniku občine Benedikt, je še poseben razlog za slavje in zadovoljstvo imelo 115 članic in članov PGD Benedikt. Kako tudi ne, ko pa je društvo, ki obstaja in uspešno deluje že 92 let, na posebni gasilski veselici z domačimi Klapovühi in Vilijem Resnikom, po mnogih letih prizadevanj, prevzelo novo gasilsko vozilo GVM - 1, kar je za delovanje enega osrednjih gasilskih društev v tem delu Slovenskih goric, izjemnega pomena. Na slovesnosti, ki sta jo vodila: Saša Lovrenčič in Damjan Veršič, je predsednik PGD Benedikt, Franc Lakner, ključe novega gasilskega vozila, izročil poveljniku Gregorju Jančiču, slednji pa glavnemu strojniku društva Dragu Ješovniku, ki je obljubil, da bo dobro skrbel za novo pridobitev društva. Ob tem so si vsi zaželeli, da bi vozilo največ koristili za vaje, usposabljanje mladih in starejših gasilcev, če pa bodo potrebne intervencije, tudi za to.

Že pred predajo ključev je predsednik benediških gasilcev Franc Lakner, med drugim dejal, da so v društvu, v tem času napredka tehnike in hitrih spremembah zakonskih predpisov, ki tudi prostovoljnim gasilskim organizacijam dodeljujejo vedno nova in nova pooblastila in naloge, na nek način bili primorani dopolniti oz. pomladiti svoj vozni park. Popvprečna starost njihovih treh dosedanjih vozil je namreč skoraj 18 let, kar za zakonodajo in zavarovalništvo pomeni, da so vozila prestara. Zato je bila v letu 2018 sprejeta dločitev o nabavi novega vozila GVM-1, katerega so naročili v podjetju WEBO iz Maribora. „Skupna investicija nabave vozila znaša debelih 50 tisočakov. To pa je za društvo pomenilo velik finančni zalogaj, ki ga društvo samo ne bi premoglo. Sredstva iz koledarske akcije iz lanskega leta so nam dajala možnosti, da pripravimo finančno konstrukcijo za nabavo vozila znamke VW Transporter. Seveda moram takoj poudariti, da se brez naših velikodušnih občanov in občank in zvestih pristašev naše gasilske organizacije, ne bi izšlo. Naši botri, donatorji in ostali občani ste po svojih najboljših močeh pripomogli k dobro izpeljani nabiralni akciji in na ta način omogočili uresničiti naše sanje o vozilu, katerega danes z velikim ponosom sprejemamo in predajamo v uporabo", je med drugim dejal Lakner, ki je dodal, da se je s prispevki občanov, botrov in donatojrev zbralo več kot 40.000 evrov.
„Veseli smo vsakega prispevka, žalosti pa nas dejstvo, da so med nami še tudi takšni, ki bi lahko prispevali, pa nam ob prihodu zapirajo vrata. Gasilci žrtvujemo svoj prosti čas, da pomagamo ljudem ob najrazličnejših, največkrat nesrečnih dogodkih, se dodatno prostovoljno izobražujemo in zato ne zahtevamo plačila. Vse to počnemo v dobro vseh nas", je še dodal predsednik benediških gasilcev, ki se je vsem, ki so kakorkoli pomagali, zahvalil. Prisotne v prepolnem velikem šotoru, kjer se je trlo gasilcev, krajanov in gostov, sta pozdravila župan občine Benedikt, mag. Milan Repič in predstavnik pobratenega PGD Kamniška Bistrica, Nejc Koželj, novo vozilo pa je blagoslovil domači župnik Marjan Rola. Župan Repič se je med drugim gasilcem zahvalil za njihovo humano dejavnost, s katero pomagajo občanom Benedikta pri elementarnih in drugih nesrečah. Dejal je tudi, kako je vesel, da se v društvo vključujejo mladi, ki so garant za obstoj društva. Dodal je, da so »gasilci med občani zelo spoštovani"
Poleg več sto tistih, ki so prispevali nižje zneske, je bilo veliko tudi tistih, ki so prejeli zahvalnico za: bronasto (79), srebrno (11) in zlato (9) botrstvo. Nad 500 evrov pa je prispevalo 16 donatorjev, in sicer: Občina Benedikt; Izidor Gungl, s.p.; Ograjni sistemi Roland Lovrec, s.p.; AZA svetovanje, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.; Saubermacher Slovenija; Dinos – družba za pripravo sekundarnih surovin; Mariborski vodovod; Gostišče na kmetiji Kaučič; Gradbenik Stanislav BernjakM Kmetijsko in podjetniško svetovanje Uroš Neudauer; Glasbeno – turistično društvo Klapovühi; Izdelovanje okrasnih betonskih izdelkov Stojan Tomažič; Branko Sever, Žepovci; Avtoprevozništvo in storitve Janko Peklar; TBP Tovarna bovdenov in plastike; Gradbeništvo – Krovstvo, kleparstvo in tesarstvo, Branko Sraka.
Že pred gasilsko veselico in sploh veselim dogodkom, prevzema novega gasilskega vozila, kjer so med drugim pripravili bogat srečelov, s katerim so nekoliko omilili stroške prireditve, je potekalo tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje, in sicer 7. spominsko meddruštveno pokalno tekmovanje v spomin na preminula člana društva Dušana Mauriča in Marjana Klobaso. Na tekmovanju, v vaji z motorno brizgalno ter metanju torbice v krog, kjer je v različnih kategorijah, od najmlajših do veteranov, nastopilo 18 ekip, so najboljšim podelili pokale in druga priznanja. Prejeli so jih, med pionirji: 1. PGD Podlehnik, 2. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Pionirke: 1. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Sveta Ana v Slovenskih goricah; Mladinci: PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Benedikt; Članice: 1. PGD Benedikt, 2. PGD Gočova, 3. PGD Lutverci; Člani: 1. PGD Šratovci, 2. PGD Sveta Trojica, 3. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Veteranke: 1. PGD Lutverci.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom