Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom

 

Ko gasilci, občani in lokalna skupnosti držijo skupaj...

Gasilci BenediktOb letošnjem 20. občinskem prazniku občine Benedikt, je še poseben razlog za slavje in zadovoljstvo imelo 115 članic in članov PGD Benedikt. Kako tudi ne, ko pa je društvo, ki obstaja in uspešno deluje že 92 let, na posebni gasilski veselici z domačimi Klapovühi in Vilijem Resnikom, po mnogih letih prizadevanj, prevzelo novo gasilsko vozilo GVM - 1, kar je za delovanje enega osrednjih gasilskih društev v tem delu Slovenskih goric, izjemnega pomena. Na slovesnosti, ki sta jo vodila: Saša Lovrenčič in Damjan Veršič, je predsednik PGD Benedikt, Franc Lakner, ključe novega gasilskega vozila, izročil poveljniku Gregorju Jančiču, slednji pa glavnemu strojniku društva Dragu Ješovniku, ki je obljubil, da bo dobro skrbel za novo pridobitev društva. Ob tem so si vsi zaželeli, da bi vozilo največ koristili za vaje, usposabljanje mladih in starejših gasilcev, če pa bodo potrebne intervencije, tudi za to.

Že pred predajo ključev je predsednik benediških gasilcev Franc Lakner, med drugim dejal, da so v društvu, v tem času napredka tehnike in hitrih spremembah zakonskih predpisov, ki tudi prostovoljnim gasilskim organizacijam dodeljujejo vedno nova in nova pooblastila in naloge, na nek način bili primorani dopolniti oz. pomladiti svoj vozni park. Popvprečna starost njihovih treh dosedanjih vozil je namreč skoraj 18 let, kar za zakonodajo in zavarovalništvo pomeni, da so vozila prestara. Zato je bila v letu 2018 sprejeta dločitev o nabavi novega vozila GVM-1, katerega so naročili v podjetju WEBO iz Maribora. „Skupna investicija nabave vozila znaša debelih 50 tisočakov. To pa je za društvo pomenilo velik finančni zalogaj, ki ga društvo samo ne bi premoglo. Sredstva iz koledarske akcije iz lanskega leta so nam dajala možnosti, da pripravimo finančno konstrukcijo za nabavo vozila znamke VW Transporter. Seveda moram takoj poudariti, da se brez naših velikodušnih občanov in občank in zvestih pristašev naše gasilske organizacije, ne bi izšlo. Naši botri, donatorji in ostali občani ste po svojih najboljših močeh pripomogli k dobro izpeljani nabiralni akciji in na ta način omogočili uresničiti naše sanje o vozilu, katerega danes z velikim ponosom sprejemamo in predajamo v uporabo", je med drugim dejal Lakner, ki je dodal, da se je s prispevki občanov, botrov in donatojrev zbralo več kot 40.000 evrov.
„Veseli smo vsakega prispevka, žalosti pa nas dejstvo, da so med nami še tudi takšni, ki bi lahko prispevali, pa nam ob prihodu zapirajo vrata. Gasilci žrtvujemo svoj prosti čas, da pomagamo ljudem ob najrazličnejših, največkrat nesrečnih dogodkih, se dodatno prostovoljno izobražujemo in zato ne zahtevamo plačila. Vse to počnemo v dobro vseh nas", je še dodal predsednik benediških gasilcev, ki se je vsem, ki so kakorkoli pomagali, zahvalil. Prisotne v prepolnem velikem šotoru, kjer se je trlo gasilcev, krajanov in gostov, sta pozdravila župan občine Benedikt, mag. Milan Repič in predstavnik pobratenega PGD Kamniška Bistrica, Nejc Koželj, novo vozilo pa je blagoslovil domači župnik Marjan Rola. Župan Repič se je med drugim gasilcem zahvalil za njihovo humano dejavnost, s katero pomagajo občanom Benedikta pri elementarnih in drugih nesrečah. Dejal je tudi, kako je vesel, da se v društvo vključujejo mladi, ki so garant za obstoj društva. Dodal je, da so »gasilci med občani zelo spoštovani"
Poleg več sto tistih, ki so prispevali nižje zneske, je bilo veliko tudi tistih, ki so prejeli zahvalnico za: bronasto (79), srebrno (11) in zlato (9) botrstvo. Nad 500 evrov pa je prispevalo 16 donatorjev, in sicer: Občina Benedikt; Izidor Gungl, s.p.; Ograjni sistemi Roland Lovrec, s.p.; AZA svetovanje, inženiring, trgovina in storitve, d.o.o.; Saubermacher Slovenija; Dinos – družba za pripravo sekundarnih surovin; Mariborski vodovod; Gostišče na kmetiji Kaučič; Gradbenik Stanislav BernjakM Kmetijsko in podjetniško svetovanje Uroš Neudauer; Glasbeno – turistično društvo Klapovühi; Izdelovanje okrasnih betonskih izdelkov Stojan Tomažič; Branko Sever, Žepovci; Avtoprevozništvo in storitve Janko Peklar; TBP Tovarna bovdenov in plastike; Gradbeništvo – Krovstvo, kleparstvo in tesarstvo, Branko Sraka.
Že pred gasilsko veselico in sploh veselim dogodkom, prevzema novega gasilskega vozila, kjer so med drugim pripravili bogat srečelov, s katerim so nekoliko omilili stroške prireditve, je potekalo tudi tradicionalno gasilsko tekmovanje, in sicer 7. spominsko meddruštveno pokalno tekmovanje v spomin na preminula člana društva Dušana Mauriča in Marjana Klobaso. Na tekmovanju, v vaji z motorno brizgalno ter metanju torbice v krog, kjer je v različnih kategorijah, od najmlajših do veteranov, nastopilo 18 ekip, so najboljšim podelili pokale in druga priznanja. Prejeli so jih, med pionirji: 1. PGD Podlehnik, 2. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Pionirke: 1. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Sveta Ana v Slovenskih goricah; Mladinci: PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah, 2. PGD Benedikt; Članice: 1. PGD Benedikt, 2. PGD Gočova, 3. PGD Lutverci; Člani: 1. PGD Šratovci, 2. PGD Sveta Trojica, 3. PGD Sveti Jurij v Slovenskih goricah; Veteranke: 1. PGD Lutverci.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Benediški gasilci in gasilke po petnajstih letih z novim gasilskim vozilom