V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob ZD Gornja Radgona že raste Center za krepitev zdravja

( 1 Ocena ) 

Novi prizidek bo izboljšal pogoje za zaposlene in bolnike, med drugim bodo zraven tudi nove ambulante družinske medicine

ZD Gornja Radgona - gradbiščeČeprav je v Gornji Radgoni in okolici kar nekaj gradbišč, predvsem gradijo stanovanja in sanirajo ceste, je trenutno v radgonski občini in tudi širše največje gradbišče, izgradnja Centra za krepitev zdravja (CKZ) oziroma prizidka k Zdravstvenemu domu Gornja Radgona. Delavci Gradbenega podjetja Milan Pintarič iz Spodnje Ščavnice, so s temeljitimi pripravami in začetnimi deli pričeli konec letošnjega junija, sedaj pa so že končana zemeljska dela in prvi obrisi CKZ Gornja Radgona so že vidni. Objekt, na mestu, kjer je doslej bil park, med dosedanjo stavbo ZD in regionalno cesto, bo zgrajen v treh etažah in bo z obstoječim poslopjem povezan s „tunelom". Naložba znaša 1.080.617,10 evrov, investitorji pa so občine – ustanoviteljice: Gornja Radgona, ki je tudi nosilka investicije, Radenci, Apače in Sv. Jurij ob Ščavnici. Del sredstev bo primaknil tudi Zdravstveni dom Gornja Radgona, seveda pa bosta svojo mošnjo odprla tudi Evropska unija in Republika Slovenija.

Ko bo CKZ Gornja Radgona zgrajen, predvidoma pomladi prihodnje leto, bodo pogoji delovanja v tej zdravstveni ustanovi bistveno boljši. Kot nam je povedal direktor ZD Gornja Radgona Jože Primožič, poleg omenjenega centra, bo v novem objektu mesto dobilo še nekaj služb, predvsem pa bodo v prizidku tudi nove ambulante, kar pomeni, da bodo zdravniki „bolj na kupu", saj morajo sedaj nekatere ambulante družinske medicine delovati tudi v sosednjem objektu, kjer domuje Lekarna Špringer. Sedanja investicija je sicer ena največjih, če ne največja v ZD Gornja Radgona, kjer je zaposlenih okoli 130 zdravnikov ter drugega medicinskega in tehničnega osebja, vse od leta 1965, ko je objekt bil zgrajen. Trinajst let pozneje, leta 1978, pa so mimogrede zgradili še prizidek. Vmes je bilo še kar nekaj večjih in manjših investicij, predvsem vzdrževalnih, ureditve fasad, v zadnjih letih pa je kar nekaj sredstev vloženih v energetske sanacije, v okviru katere so zamenjali vsa okna, garažna vrata in namestili žaluzije. Zraven je tudi prišla nova zunanja fasada, tako da znaša prihranek energije na letni ravni okoli 13 tisoč evrov.

Za tekočo naložbo »Izgradnja CKZ«, je občina Gornja Radgona konec leta 2017 uspešno kandidirala na javnem razpisu za izbor operacij »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih – sklop 2«, ki ga je objavilo Ministrstvo za zdravje. S tem je občina pristopila k izvedbi projekta »Izgradnja CKZ«, kar sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v  programskem obdobju 2014-2020. Ustanoviteljice in solastnice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona so Občina Gornja Radgona, Občina Radenci, Občina Apače in Občina Sveti Jurij ob Ščavnici. Po soglasnem dogovoru občin ustanoviteljic bo v njihovem imenu celotno investicijo izvajala Občina Gornja Radgona.
Namen investicije je izgradnja prizidka k obstoječemu ZD Gornja Radgona v treh etažah. V sklopu prizidka bodo urejeni prostori za reševalno službo, pokrito parkirišče, prostori namenjeni splošnim in referenčnim ambulantam, 3. etaža pa  bo pretežno namenjena prostorom za izvajanje preventivnih programov. Zelo pomembna pridobitev v okviru investicije bo tudi dvigalo, ki bo zagotovilo dostop gibalno oviranim osebam do višjih etaž  prizidka ter hkrati do 1. nadstropja obstoječega objekta Zdravstvenega doma. S tem bodo občine ustanoviteljice zagotovile javnemu zdravstvenemu zavodu Zdravstveni dom Gornja Radgona kvalitetno  izvajanje preventivne zdravstvene vzgoje na sedežu zavoda v Gornji Radgoni in njeno širitev še na druge deležnike v lokalni skupnosti, kot so osebe, ki tvegajo socialno izključenost, starejši iz socialno  ogroženih okolij in skupine prebivalstva z večjim tveganjem za kronične bolezni. Hkrati bodo z investicijo pridobljeni tudi ustrezni dodatni prostori za izvajanje primarnega zdravstvenega varstva na  območju občin G. Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici. Investicijski projekt bo Zdravstvenemu domu Gornja Radgona na sedežu zavoda omogočil kontinuirano delovanje integriranega  centra za krepitev zdravja kot samostojne enote v zdravstvenem domu in ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja zdravstveno-vzgojnih obravnav, ki je bila vzpostavljena v letu 2018. Gradbena dela so se pričela v mesecu juniju 2019, naložba bo zaključena do konca junija 2020. Celotna ocenjena vrednost investicije v izgradnjo Centra za krepitev zdravja znaša 1.080.617,10 EUR z DDV. V skladu s pogodbo bo investicija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za zdravje sofinancirana v skupni višini največ do 185.802,00  EUR. Preostalo vrednost naložbe bodo sofinancirale občine ustanoviteljice Zdravstvenega doma G. Radgona (po ključu solastniškega deleža) in Zdravstveni dom Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Ob ZD Gornja Radgona že raste Center za krepitev zdravja