Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ob ZD Gornja Radgona že raste Center za krepitev zdravja

( 1 Ocena ) 

Novi prizidek bo izboljšal pogoje za zaposlene in bolnike, med drugim bodo zraven tudi nove ambulante družinske medicine

ZD Gornja Radgona - gradbiščeČeprav je v Gornji Radgoni in okolici kar nekaj gradbišč, predvsem gradijo stanovanja in sanirajo ceste, je trenutno v radgonski občini in tudi širše največje gradbišče, izgradnja Centra za krepitev zdravja (CKZ) oziroma prizidka k Zdravstvenemu domu Gornja Radgona. Delavci Gradbenega podjetja Milan Pintarič iz Spodnje Ščavnice, so s temeljitimi pripravami in začetnimi deli pričeli konec letošnjega junija, sedaj pa so že končana zemeljska dela in prvi obrisi CKZ Gornja Radgona so že vidni. Objekt, na mestu, kjer je doslej bil park, med dosedanjo stavbo ZD in regionalno cesto, bo zgrajen v treh etažah in bo z obstoječim poslopjem povezan s „tunelom". Naložba znaša 1.080.617,10 evrov, investitorji pa so občine – ustanoviteljice: Gornja Radgona, ki je tudi nosilka investicije, Radenci, Apače in Sv. Jurij ob Ščavnici. Del sredstev bo primaknil tudi Zdravstveni dom Gornja Radgona, seveda pa bosta svojo mošnjo odprla tudi Evropska unija in Republika Slovenija.

Ko bo CKZ Gornja Radgona zgrajen, predvidoma pomladi prihodnje leto, bodo pogoji delovanja v tej zdravstveni ustanovi bistveno boljši. Kot nam je povedal direktor ZD Gornja Radgona Jože Primožič, poleg omenjenega centra, bo v novem objektu mesto dobilo še nekaj služb, predvsem pa bodo v prizidku tudi nove ambulante, kar pomeni, da bodo zdravniki „bolj na kupu", saj morajo sedaj nekatere ambulante družinske medicine delovati tudi v sosednjem objektu, kjer domuje Lekarna Špringer. Sedanja investicija je sicer ena največjih, če ne največja v ZD Gornja Radgona, kjer je zaposlenih okoli 130 zdravnikov ter drugega medicinskega in tehničnega osebja, vse od leta 1965, ko je objekt bil zgrajen. Trinajst let pozneje, leta 1978, pa so mimogrede zgradili še prizidek. Vmes je bilo še kar nekaj večjih in manjših investicij, predvsem vzdrževalnih, ureditve fasad, v zadnjih letih pa je kar nekaj sredstev vloženih v energetske sanacije, v okviru katere so zamenjali vsa okna, garažna vrata in namestili žaluzije. Zraven je tudi prišla nova zunanja fasada, tako da znaša prihranek energije na letni ravni okoli 13 tisoč evrov.

Za tekočo naložbo »Izgradnja CKZ«, je občina Gornja Radgona konec leta 2017 uspešno kandidirala na javnem razpisu za izbor operacij »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih – sklop 2«, ki ga je objavilo Ministrstvo za zdravje. S tem je občina pristopila k izvedbi projekta »Izgradnja CKZ«, kar sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v  programskem obdobju 2014-2020. Ustanoviteljice in solastnice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona so Občina Gornja Radgona, Občina Radenci, Občina Apače in Občina Sveti Jurij ob Ščavnici. Po soglasnem dogovoru občin ustanoviteljic bo v njihovem imenu celotno investicijo izvajala Občina Gornja Radgona.
Namen investicije je izgradnja prizidka k obstoječemu ZD Gornja Radgona v treh etažah. V sklopu prizidka bodo urejeni prostori za reševalno službo, pokrito parkirišče, prostori namenjeni splošnim in referenčnim ambulantam, 3. etaža pa  bo pretežno namenjena prostorom za izvajanje preventivnih programov. Zelo pomembna pridobitev v okviru investicije bo tudi dvigalo, ki bo zagotovilo dostop gibalno oviranim osebam do višjih etaž  prizidka ter hkrati do 1. nadstropja obstoječega objekta Zdravstvenega doma. S tem bodo občine ustanoviteljice zagotovile javnemu zdravstvenemu zavodu Zdravstveni dom Gornja Radgona kvalitetno  izvajanje preventivne zdravstvene vzgoje na sedežu zavoda v Gornji Radgoni in njeno širitev še na druge deležnike v lokalni skupnosti, kot so osebe, ki tvegajo socialno izključenost, starejši iz socialno  ogroženih okolij in skupine prebivalstva z večjim tveganjem za kronične bolezni. Hkrati bodo z investicijo pridobljeni tudi ustrezni dodatni prostori za izvajanje primarnega zdravstvenega varstva na  območju občin G. Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici. Investicijski projekt bo Zdravstvenemu domu Gornja Radgona na sedežu zavoda omogočil kontinuirano delovanje integriranega  centra za krepitev zdravja kot samostojne enote v zdravstvenem domu in ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja zdravstveno-vzgojnih obravnav, ki je bila vzpostavljena v letu 2018. Gradbena dela so se pričela v mesecu juniju 2019, naložba bo zaključena do konca junija 2020. Celotna ocenjena vrednost investicije v izgradnjo Centra za krepitev zdravja znaša 1.080.617,10 EUR z DDV. V skladu s pogodbo bo investicija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za zdravje sofinancirana v skupni višini največ do 185.802,00  EUR. Preostalo vrednost naložbe bodo sofinancirale občine ustanoviteljice Zdravstvenega doma G. Radgona (po ključu solastniškega deleža) in Zdravstveni dom Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Ob ZD Gornja Radgona že raste Center za krepitev zdravja