Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Za cilj si je zadal gorski prelaz Mont Blanc

 

Jožef Vöröš z novim izzivom: 100 vzponov v 100-ih dneh za 100 plemenitih ciljev

Jožef VöröšEden izmed slovenskih lastnikov Guinnessovega rekorda, Jožef "Jojo" Vöröš se po sedmih letih ponovno vrača na sceno, kjer bo s svojim monociklom premagoval nove cilje in skušal dosegati nove rekorde. Potem, ko je v minulih letih premagal hudo bolezen, se bo sedaj z monociklom podal novim izzivom nasproti. Z novim projektom bo poizkušal podreti kar deset svetovnih rekordov. Pomurski monociklaš, ki ima na svojem kontu štiri svetovne rekorde, si je zastavil projekt, ki bo imel tudi humanitarno noto. Z izzivom, ki ga je poimenoval „100 vzponov v 100-ih dneh za 100 plemenitih ciljev" želi namreč pomagati otrokom, ki bolehajo za levkemijo.

 

Tudi Vöröšu, večkratnem svetovnem prvaku in Guinnessovem rekorderju, je leta 2007 športno pot prekrižala huda bolezen, saj je zbolel za rakom.

In potem, ko je tega po dveh letih in pol uspešno premagal, se je vrnil še bolj odločen kot kdajkoli. Sedaj se vrača na monocikel, za pripravo na zahteven projekt pa bo potreboval okrog osem mesecev. Prvi od stotih vzponov bo na vrsti 1. maja prihodnje leto, Vöröš pa bo med svojim izzivom poleg Slovenije „obiskal" še Avstrijo, Italijo, Švico, Francijo in Španijo. Glavni cilj pomurskega monociklista pa je vzpon na gorski prelaz Mont Blanca. „Ko sem pred leti izvedel za mojo bolezen, so se moje sanje porušile v trenutku. Toda podobno kot v športu, se tudi v najtežji bitki svojega življenja nisem predal. Pred menoj so tako novi podvigi. Torej, po sedmih letih se ponovno vračam v svet športa s projektom; »100 vzponov v 100-ih dneh za 100 plemenitih ciljev!", pravi Jojo, ki se bo med drugim lotil tudi pisanja knjige, v kateri bo strnil svoje dosežke in opisal svoj boj z boleznijo. Kot je povedal, bo knjiga posvečena tudi Tariku, lansko leto preminulemu otroku, ki je skupaj z Vöröšem ležal v ljubljanskem UKC med opravljanjem kemoterapij.

Ob letošnjem tednu brez avtomobilov je Jožef Vöröš uprizoril vožnjo z monociklom po pomurskih cestah, po progi kjer je dosegel svoj prvi svetovni rekord. Po sami progi (Murska Sobota, Bakovci, Dokležovje, Ižakovci, Beltinci, Lipa, Turnišče, Dobrovnik, Strehovci, Filovci, Bogojina, Tešanovci, Moravske Toplice, Martjanci in Murska Sobota) dolgi 50 km, ki je bila posvečena njegovemu tragično preminulemu prijatelju in maserju Francu Jančarju, so se mu pridružili številni kolesarji, ki so se z njim popeljali vse do cilja, pred murskosoboškim lokalom »Mercedes bar«, kjer je Jojo tudi predstavil projekt: »100 vzponov v 100-ih dneh za 100 plemenitih ciljev!«.

Kdo je pravzaprav Jožef Vöröš?

Je štirikratni svetovni in guinnessov rekorder v monociklizmu. V svoji 25 letni športni karieri je dosegel številne rekorde in hkrati organiziral mnoge humanitarne akcije s katerimi je pomagal bolnim otrokom, revnim, starejšim osebam in invalidnim osebam. Svojo profesionalno pot je sicer začel v rojstni Murski Soboti. Njegovi dosežki, med drugim, so: leta 1994 svetovni rekord s 300 cm visokim monociklom in vpis v Guinnessovo knjigo rekordov sveta v Londonu; leta 1995 je prekolesaril Slovenijo, od Murske Sobote do Portoroža; leta 1996 je postal vice svetovni prvak v hitrostni vožnji z časom 13,56 sekund na progi dolgi 100 m; leta 1997 se je zapeljal s 6,5 m visokim monociklom ter tako dosegel evropski rekord, v sezoni 1999 pa je svoj rekord še popravil z višino 8,5 m; leta 2002 sledi vožnja od Portoroža do Goričkega kjer je sodeloval v prometno preventivni akciji: »Vozniki pozor tudi počasi se daleč pride!«, V sklopu tega projekta je prekolesaril tudi gorski prelaz Vršič; Leta 2004 je dosegel drugi svetovni rekord za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, ko je v 60-metrskem krogu neprestano kolesaril kar 24 ur; istega leta je dosegel še tretji svetovni rekord, ko se je s 120 cm visokim monociklom povzpel čez gorski prelaz Grossglockner s časom 2 uri 36 min; leta 2007 je dosegel četrti svetovni rekord, ko je v 24 urni vožnji prekolesaril kar 280 km in tako premagal takrat 21 let star rekord, ki ga je imel Švicar Stefan Gauler...

„Nekako nepričakovano me je v isti sezoni doletel zelo hladen tuš, zbolel sem za rakom in moje sanje so se v trenutku porušile. Sledile so razne terapije, zdravljenje in boj z boleznijo, kjer pa kot športnik nisem popuščal in se nisem vdal v usodo. S pomočjo prijateljev in predvsem številnih zdravnikov sem premagal nemogoče in tako se mi je ponudila še ena priložnost, ki pa jo bom z velikim podvigom tudi realiziral v sezoni 2014, ko se bom kar 100 dni z monociklom vzpenjal na številne gorske prelaze po Evropi z ciljem na gorskem prelazu Mont Blanc. To je moj zadnji projekt s katerim bom pomagal otrokom, ki bolehajo za levkemijo, prav tako pa bomo 100 otrok popeljali na nepozaben teden počitnic. Podvig nosi tudi posebno težnost, saj bom premagoval gorske prelaze kjer noben ni nižji od 1.500 metrov nadmorske višine (mnv), najvišji pa nekje 4.100 mnv. Ob tem bom poskušal premagati kar 10 svetovnih rekordov v raznih disciplinah (čas vzpona, hitrost vožnje ob vzponu, število obratov, vzpon na najvišji gorski prelaz, prevoženih največ vzponov v 100 dneh, prevoziti 100 vzponov z eno gumo in enakim monociklom, prevoziti vse vzpone brez postanka ob vzpenjanju...)", razlaga Vöröš, ki dodaja, da je vse skupaj povezano tudi z velikimi finančnimi sredstvi.

V okviru projekta ga bo namreč spremljala tudi posebna spremljevalna ekipa, v kateri bodo: zdravnik, maser, vodja ekipe, serviser, kuhar...Seveda bodo zraven tudi mediji, tako domači kot tuji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Za cilj si je zadal gorski prelaz Mont Blanc