Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vito v Azerbajdžanu, Švici in Singapurju

 

Mladi plavalec Vito Vodenik sodi med najboljše radgonske športnike, med cilji tudi medalje na SP, EP in OI

Vito VodenikObčina Gornja Radgona je vedno imela kakšnega dobrega športnika, ki je ime kraja in regije ponesel tudi izven državnih meja. Tudi danes je kar nekaj fantov in deklet, na katere so Radgončani lahko upravičeno ponosni, prvi med njimi pa je tačas gotovo Vito Vodenik (1998), ki že od svojega predšolskega obdobja trenira plavanje. Je član PK Branik v Mariboru, kjer te dni uspešno zaključuje 2. letnik Srednje gradbene šole in gimnazije. Na omenjeni šoli mu omogočajo treniranje plavanja, in sicer trenutno vadi pri trenerki Maji Šarac, ki v njem vidi potencialnega kandidata za OI leta 2020 v Tokiu.

Vito ima kadetski državni rekord v plavanju na 200 metrov hrbtno v malem in velikem bazenu; kadetski državni rekord v plavanju na 100 metrov hrbtno v velikem bazenu; kadetski državni rekord v štafeti 4x 200 metrov v velikem in malem bazenu; je večkratni kadetski, mladinski in absolutni državni prvak...Med drugim je osvojil tudi 19. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju na 5 kilometrov.
Sedaj so Vitove plavalne discipline: 400m, 800m, 1500m in 5000m prosto, vendar ga trenerka usmerja v 200m hrbtno, kjer tudi kaže potencial in je letos januarja na DP v kratkih bazenih osvojil naslov absolutnega državnega prvaka. Te dni se bo kot mlajši letnik udeležil Evropskih iger v Bakuju, kar je izjemen uspeh. Julija letos se bo kot mlajši letnik udeležil EP v daljinskem plavanju v Švici, kjer bo tekmoval v kategoriji letnikov 1997 in 1998 na razdalji 7,5 kilometrov na jezeru Lago Maggiore v kraju Tenero. Prav tako, letos konec meseca avgusta, se bo udeležil Svetovnega mladinskega prvenstva v Singapurju, kjer bodo tekmovali letniki 1997 – 2000. Vito je letos bil izbran tudi za enega od dvanajstih mladih upov sklada „Vse bo v redu", pod pokroviteljstvom Zavarovalnice Triglav in POP TV...
Vitovi vzorniki so: Radoslav Kawecki, poljski svetovni prvak na 200 metrov hrbtno, njegov nekdanji trener Blaž Medvešek, njegova sedanja trenerka Maja Šarac in smučar prostega sloga Filip Flisar. Kot sam pove je izpolnil vse cilje in želje za letos, in sicer je dosegel normi za mladinsko evropsko prvenstvo (Evropske igre), v Bakuju v Azerbajdžanu, ter za mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo pozneje potekalo v Singapurju. Njegovi dolgoročni cilji pa so nastop na članskem svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah ter seveda tudi kakšna medalja s teh največjih tekmovanj na svetu.
Vito je, kot rečeno, splaval pri dobrih petih letih, ko ga je mama vpisala v plavalni krožek v Radencih. Ker je zelo užival v vodi in je takoj pokazal izjemen talent, ga je že naslednje leto, ko je začel obiskovati osnovno šolo, vpisala v plavalno šolo Branik v Mariboru, kjer je začel redno trenirati. Preizkusil se je v različnih tehnikah plavanja in ugotovil, da ima največ potenciala v tehniki 200 metrov hrbtno, v kateri danes tudi pretežno tekmuje in dosega rekord za rekordom. Voda ga je tako zelo prevzela, da povratka več ni bilo. Do devetega leta je zamenjal kar nekaj trenerjev, nato pa je postal varovanec svojega velikega vzornika Blaža Medveška, pri katerem je treniral vse do leta 2014, ko je začel sodelovati s sedanjo trenerko Majo Šarec. Ta zanj pravi, da bo glede na vse boljše dosežke leta 2020 najverjetneje evidenten kandidat za poletne olimpijske igre. "Vito je najmlajši član slovenske mladinske reprezentance in absolutni državni prvak v svoji kategoriji, največ potenciala pa kaže v tehniki 200 metrov hrbtno. Treningi postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni, zato se mora mlad plavalec odpovedovati številnim zabavam, manj ima časa za družino in učenje, a kljub temu dobro usklajuje športno udejstvovanje ter šolske obveznosti."
„Čas, ki ga preživim v vodi namesto v družbi ali na zabavah, je neprecenljiv, saj vem, da bom na tekmi lahko pokazal in izkoristil znanje, ki si ga nabiram na treningih. Gre za lušten šport. Je zdrav, s treniranjem dobiš lepo postavo, pa tudi punce so lepe", pravi perspektiven športnik in dodaja, da mu plavanje pomeni vse na svetu. Glede na to, da stanuje v Gornji Radgoni, se vsak dan pelje v Maribor na jutranji in popoldanski trening, kar je precejšen logistični in organizacijski podvig, a kot pravi Vito, mu ni težko, saj v plavanju neizmerno uživa.
Pri svojih rosnih šestnajstih letih se lahko Vito pohvali že s kar petimi državnimi rekordi: tremi posamičnimi in dvema s štafeto. Ponosen je tudi na udeležbo na evropskem daljinskem prvenstvu za kadetsko kategorijo, kjer je plaval na 5 kilometrov in pa na odplavane norme za to sezono. Cilje si postavlja vsako sezono sproti. Letos si tako želi čim boljše uvrstitve na evropskem mladinskem prvenstvu, naslednjo sezono pa bi se rad uvrstil med 8 najboljših evropskih mladincev v njegovi paradni disciplini 200 metrov hrbtno. Cilji so postavljeni zelo visoko, Vito pa se zaveda, da bo pot do uresničitve dolga in trnova. Popolna predanost plavanju in trdo ter vestno treniranje nista dovolj. Sodelovati mora na čim več tekmovanjih in turnirjih, saj bo le tako lahko konkurenčen v evropskem in svetovnem merilu. Vse to pa je seveda povezano z velikimi stroški, zato je obetavnemu plavalcu dobrodošla vsakršna finančna podpora. V prvi vrsti potrebuje pravilno prehrano in prehranske dodatke, da se bo lahko razvil v močnega plavalca. Potem sta tukaj pot in udeležba na evropskih in svetovnih tekmovanjih ter turnirjih, pa posebne plavalne kopalke, ki jih je treba zamenjati na pet do šest nastopov, in številni pripomočki, ki pomagajo pri kaljenju kvalitetnega profesionalnega plavalca. Vse to Vito nujno potrebuje, da bo lahko še naprej nizal državne, nekoč pa tudi evropske in svetovne rekorde ter se uveljavil v svetovni plavalni eliti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Vito v Azerbajdžanu, Švici in Singapurju