Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"

 

Aerogolf Tivadarjevih pomembna pridobitev za Radence in Pomurje

Golf RadenciTam kjer si roke podajata radenska ravnica in kapelske vinorodne gorice, v podnožju Paričjaka in Kapelskega Vrha, imajo od letošnjega marca novo in pomembno turistično-športno-rekreacijsko pridobitev. Prav tam, kjer so minulih nekaj let že pristajala športna in sploh manjša letala, ter se pasli vročekrvni Tivadarjevi žrebci, tako sedaj že skoraj pol leta, na pobočje hriba pred vasjo Paričjak, sprejemajo goste na novem igrišču za golf z devetimi luknjami, ki ga sestavljata tudi vadbišče, garderobe s tuši, golf hiša s trgovinico, gostinskim lokalom in še čem. Samo golfišče v lasti družine Tivadar ne bi bilo niti tako posebno, če ne bi vključevalo tudi letališke steze, kamor lahko priletiš tudi iz oddaljenih mest in držav, odigraš dobro partijo golfa, se spočiješ v naravnem okolju, tik ob vrelcih mineralne vode, in se spet vrneš. Pristajališče za letala na arealu golfskega igrišča Radenci je namenjeno pristajanju manjših športnih letal. Steza je dolga 400 m in široka 20 m. Pristajanje letal ima na območju igrišča prednost pred golfisti.

Prav zaradi kombinacije golfa in letalstva, so novemu podjetju, katerega direktorici sta sestri Ida in Anica Tivadar, dali ime Aerogolf. Podjetniška in ena najbolj znanih družin na tem območju, Tivadarjevi, oče Jože, mama Ida, hčerki Ida in Anica ter vnukinja Ines (štirikratna državna prvakinja v dresurnem jahanju op.p.), že desetletja uspešno izvaja proizvodne dejavnosti, kot so gradbeništvo, krznarstvo, usnjarstvo, šiviljstvo..., je vrsto let imela veliko željo, v svoje okolje pridobiti pilote golfiste. Poleg domačih golfistvo, si namreč želijo pridobiti takšne goste, ki bodo prileteli na igranje golfa kar z letalom ter nato odigrali partijo golfa na novem golfišču, kjer je tudi vadbišče in golfhiša. Čeprav so uradno začeli delovati šele z letošnjim marcem, pa je povpraševanja za njihovo ponudbo, ki je velika pridobitev za vse - radenski, pomurski in slovenski turizem, že zelo veliko. Prvi so igrišče z devetimi luknjami preizkusili igralci, ki so člani Golf klub Radenci, kjer imajo že kar 97 članov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, in katerega predsednik je Jože Ivačič – po vzoru iz tujine imajo predsednik ter najboljša igralca označene posebne parkirne prostore. Na igrišču so začeli tudi s tečaji Spoznaj golf, kjer je učitelj znani golfist Bojan Gaberc iz Lipovcev v Prekmuru, za otroke pa imajo posebne otroške treninge. Otroci lahko začnejo trenirati že s šestimi leti – z njimi pa se ukvarja Klavdija Toplak, ki si je prej osem let nabirala izkušnje na golfišču v Moravskih Toplicah.
Novo golf igrišče Radenci leži sicer med gozdovi in rodovitnimi polji, ki v sebi skrivajo vrelce zdravilne vode, obdajajo pa ga Kapelske gorice, ki so 250 dni v letu obsijane s soncem. Zdravilišče Radenci je oddaljeno 1,3 km, avstrijske Terme Bad Radkersburg le 6 km, nekoliko več pa Bio terme Moravci, Terme Banovci, Terme 3000 in Terme Vivat... Devet igralnih lukenj ponuja pestro in zanimivo igro tako za začetnike kot tudi za izkušene igralce golfa. Skupaj z blagodejno radensko mikroklimo je igranje golfa čisti užitek. Svoj čar mu dodaja igralno polje št. 5, ki se ponaša z dvema zelenicama, ločenima z vodno oviro. Prava posebnost golf igrišča Radenci je skrbno načrtovano vzletišče za ultralahka letala, ki je edinstveno v Sloveniji in prava redkost nasploh. Pristajalna steza se nahaja v sredini samega golf igrišča. V neposredni bližini golf hiše, na drugi strani potočka, se nahaja osvetljeno vadišče , ki omogoča vadbo kratke igre, vadbo na vadbeni zelenici in zelenico s peščeno oviro tudi ob večernih urah. Na vadbenem poligonu dolgem 200 metrov je mogoče vaditi tudi dolge udarce. Bližina gozda ter žuborenje vode v potoku dajeta treningu dodatno motivacijo. Na recepciji si lahko izposodite tudi opremo za golf in se dogovorite za ure pri učitelju golfa. Šola golfa je namenjena: vsem, ki se želijo samo seznaniti z osnovami golfa; vsem, ki želijo opraviti tečaj golfa in spoznati igrišča po celem svetu ali pa samo v Sloveniji; vsem, ki želijo izpopolniti svoje znanje v igranju golfa; otrokom od 6. leta dalje...Vadba je prilagojena glede na starost in se izvaja individualno ali v skupinah. Na vadišču golf igrišča Radenci, kot rečeno, izvaja šolo golfa profesionalni učitelj golfa Bojan Gaberc, ki je tudi na razpolago za vsa vprašanja v zvezi s pravili golfa, neželenimi situacijami na golf igrišču...
Ponudbo zaokroža sodobno opremljena golf hiša, ki zadovoljuje tako potrebe golfistov kot dnevnih obiskovalcev, pod geslom: Vse na enem mestu! Vaše želje in potrebe uredite enostavno in hitro „Mini golf shop". V golf trgovini nudijo osnovne artikle, ki so potrebni za igro golfa, in sicer žogice, nastavke za žogice, rokavice ipd. Posebnost Tivadarjeve prodajalne so tudi modni dodatki iz naravnega krzna podjetja Krznarstvo Tivadar. Zraven je tudi dnevni bar Cafe Green, v katerem na lepi sončni terasi, ob potoku obdanem z gozdom, postrežejo s pijačo, če se oglaša želodček, pa tudi z jedačo. S terase lahko občudujemo skoraj celotno golf igrišče in vadbišče. Bar je sicer namenjen vsem obiskovalcem od blizu in daleč, in ne le golfistom.
„Krivec" za vse kar imajo med Radenci, Paričjakom in Rihtarovci, je ugledni podjetnik Jože Tivadar. „Tako je, moj oče je vedno sanjal vse to kar sedaj vidimo okrog. Najprej je nakupil vse to zemljišče, pa zgradil pristajalno stezo za ULL ter hangarje za letala, nato pa še golf igrišče, kar je bila njegova velika želja. In sedaj kot to imamo se je začela še ena naša zgodba. Tukaj se uči igranje golfa, veliko je turnirjev in sploh druženja. Kmalu bomo dobili tudi uradno oceno zahtevnosti igrišča, kjer bodo potem igrali za točke (hendikep). Tukaj imamo tudi pro igralce, a tudi ostale, ki se želijo družiti, ali pa so komaj začeli. Pri nas je možno igrati praktično cele dneve, že od zgodnjega jutra, do teme. Za našo družino je to dolgoročna naložba, in prepričani smo, da se bo povrnila, saj je tukaj vloženo ogromno sredstev in truda", pravi direktorica Ida Tivadar, ki še posebej izpostavljajo odlično sodelovanje z Golf klubom Radenci, ki je bil ustanovljen marca 2001, in deluje med 42 tovrstnih klubov z okoli 6500 golfistov v Sloveniji. Ob ustanovitvi je GK Radenci štel 11 članov, letos pa jih je 97, med katerimi je tudi pet članov družine Tivadar. Približno dobra tretjina je članic, ostalo so člani.
„S tem smo med večjimi slovenskimi klubi, med članstvom je največ Slovencev (predvsem iz Pomurja), sledijo Avstrijci, Hrvati in Nemci. V ospredju je druženje, saj se vedno po kakšnem turnirju, usedemo ter poklepetamo, se družimo. Zadovoljni smo z udeležbo na turnirjih, saj ne smemo pozabiti, da so v krogu nekaj deset kilometrov, še štiri igrišča v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v avstrijskih Bad Gleichenbergu ter Klöchu. Ko smo ustanovili klub je takratno vodstvo Radenske resno načrtovalo gradnjo velikega golf igrišča ob reki Muri, med Radenci in Hrastjem Mota, a ker projekt ni bil realiziran, je naš uspešni krajan, Jože Tivadar to realiziral. Zato smo zelo veseli in ponosni, tudi zaradi otrok in odraslih, ki se nam želijo pridružiti ter naučiti igrati golf", nam je razlagal predsednik kluba Jože Tivadar, ki dodaja, da golf ni noben bau bau, kot se je nekoč mislilo, češ da se z njim lahko ukvarjajo le elite, ki imajo kaj več pod palcem. Tako je denimo članarina GK Radenci 90,00 €.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"