Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"

 

Aerogolf Tivadarjevih pomembna pridobitev za Radence in Pomurje

Golf RadenciTam kjer si roke podajata radenska ravnica in kapelske vinorodne gorice, v podnožju Paričjaka in Kapelskega Vrha, imajo od letošnjega marca novo in pomembno turistično-športno-rekreacijsko pridobitev. Prav tam, kjer so minulih nekaj let že pristajala športna in sploh manjša letala, ter se pasli vročekrvni Tivadarjevi žrebci, tako sedaj že skoraj pol leta, na pobočje hriba pred vasjo Paričjak, sprejemajo goste na novem igrišču za golf z devetimi luknjami, ki ga sestavljata tudi vadbišče, garderobe s tuši, golf hiša s trgovinico, gostinskim lokalom in še čem. Samo golfišče v lasti družine Tivadar ne bi bilo niti tako posebno, če ne bi vključevalo tudi letališke steze, kamor lahko priletiš tudi iz oddaljenih mest in držav, odigraš dobro partijo golfa, se spočiješ v naravnem okolju, tik ob vrelcih mineralne vode, in se spet vrneš. Pristajališče za letala na arealu golfskega igrišča Radenci je namenjeno pristajanju manjših športnih letal. Steza je dolga 400 m in široka 20 m. Pristajanje letal ima na območju igrišča prednost pred golfisti.

Prav zaradi kombinacije golfa in letalstva, so novemu podjetju, katerega direktorici sta sestri Ida in Anica Tivadar, dali ime Aerogolf. Podjetniška in ena najbolj znanih družin na tem območju, Tivadarjevi, oče Jože, mama Ida, hčerki Ida in Anica ter vnukinja Ines (štirikratna državna prvakinja v dresurnem jahanju op.p.), že desetletja uspešno izvaja proizvodne dejavnosti, kot so gradbeništvo, krznarstvo, usnjarstvo, šiviljstvo..., je vrsto let imela veliko željo, v svoje okolje pridobiti pilote golfiste. Poleg domačih golfistvo, si namreč želijo pridobiti takšne goste, ki bodo prileteli na igranje golfa kar z letalom ter nato odigrali partijo golfa na novem golfišču, kjer je tudi vadbišče in golfhiša. Čeprav so uradno začeli delovati šele z letošnjim marcem, pa je povpraševanja za njihovo ponudbo, ki je velika pridobitev za vse - radenski, pomurski in slovenski turizem, že zelo veliko. Prvi so igrišče z devetimi luknjami preizkusili igralci, ki so člani Golf klub Radenci, kjer imajo že kar 97 članov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, in katerega predsednik je Jože Ivačič – po vzoru iz tujine imajo predsednik ter najboljša igralca označene posebne parkirne prostore. Na igrišču so začeli tudi s tečaji Spoznaj golf, kjer je učitelj znani golfist Bojan Gaberc iz Lipovcev v Prekmuru, za otroke pa imajo posebne otroške treninge. Otroci lahko začnejo trenirati že s šestimi leti – z njimi pa se ukvarja Klavdija Toplak, ki si je prej osem let nabirala izkušnje na golfišču v Moravskih Toplicah.
Novo golf igrišče Radenci leži sicer med gozdovi in rodovitnimi polji, ki v sebi skrivajo vrelce zdravilne vode, obdajajo pa ga Kapelske gorice, ki so 250 dni v letu obsijane s soncem. Zdravilišče Radenci je oddaljeno 1,3 km, avstrijske Terme Bad Radkersburg le 6 km, nekoliko več pa Bio terme Moravci, Terme Banovci, Terme 3000 in Terme Vivat... Devet igralnih lukenj ponuja pestro in zanimivo igro tako za začetnike kot tudi za izkušene igralce golfa. Skupaj z blagodejno radensko mikroklimo je igranje golfa čisti užitek. Svoj čar mu dodaja igralno polje št. 5, ki se ponaša z dvema zelenicama, ločenima z vodno oviro. Prava posebnost golf igrišča Radenci je skrbno načrtovano vzletišče za ultralahka letala, ki je edinstveno v Sloveniji in prava redkost nasploh. Pristajalna steza se nahaja v sredini samega golf igrišča. V neposredni bližini golf hiše, na drugi strani potočka, se nahaja osvetljeno vadišče , ki omogoča vadbo kratke igre, vadbo na vadbeni zelenici in zelenico s peščeno oviro tudi ob večernih urah. Na vadbenem poligonu dolgem 200 metrov je mogoče vaditi tudi dolge udarce. Bližina gozda ter žuborenje vode v potoku dajeta treningu dodatno motivacijo. Na recepciji si lahko izposodite tudi opremo za golf in se dogovorite za ure pri učitelju golfa. Šola golfa je namenjena: vsem, ki se želijo samo seznaniti z osnovami golfa; vsem, ki želijo opraviti tečaj golfa in spoznati igrišča po celem svetu ali pa samo v Sloveniji; vsem, ki želijo izpopolniti svoje znanje v igranju golfa; otrokom od 6. leta dalje...Vadba je prilagojena glede na starost in se izvaja individualno ali v skupinah. Na vadišču golf igrišča Radenci, kot rečeno, izvaja šolo golfa profesionalni učitelj golfa Bojan Gaberc, ki je tudi na razpolago za vsa vprašanja v zvezi s pravili golfa, neželenimi situacijami na golf igrišču...
Ponudbo zaokroža sodobno opremljena golf hiša, ki zadovoljuje tako potrebe golfistov kot dnevnih obiskovalcev, pod geslom: Vse na enem mestu! Vaše želje in potrebe uredite enostavno in hitro „Mini golf shop". V golf trgovini nudijo osnovne artikle, ki so potrebni za igro golfa, in sicer žogice, nastavke za žogice, rokavice ipd. Posebnost Tivadarjeve prodajalne so tudi modni dodatki iz naravnega krzna podjetja Krznarstvo Tivadar. Zraven je tudi dnevni bar Cafe Green, v katerem na lepi sončni terasi, ob potoku obdanem z gozdom, postrežejo s pijačo, če se oglaša želodček, pa tudi z jedačo. S terase lahko občudujemo skoraj celotno golf igrišče in vadbišče. Bar je sicer namenjen vsem obiskovalcem od blizu in daleč, in ne le golfistom.
„Krivec" za vse kar imajo med Radenci, Paričjakom in Rihtarovci, je ugledni podjetnik Jože Tivadar. „Tako je, moj oče je vedno sanjal vse to kar sedaj vidimo okrog. Najprej je nakupil vse to zemljišče, pa zgradil pristajalno stezo za ULL ter hangarje za letala, nato pa še golf igrišče, kar je bila njegova velika želja. In sedaj kot to imamo se je začela še ena naša zgodba. Tukaj se uči igranje golfa, veliko je turnirjev in sploh druženja. Kmalu bomo dobili tudi uradno oceno zahtevnosti igrišča, kjer bodo potem igrali za točke (hendikep). Tukaj imamo tudi pro igralce, a tudi ostale, ki se želijo družiti, ali pa so komaj začeli. Pri nas je možno igrati praktično cele dneve, že od zgodnjega jutra, do teme. Za našo družino je to dolgoročna naložba, in prepričani smo, da se bo povrnila, saj je tukaj vloženo ogromno sredstev in truda", pravi direktorica Ida Tivadar, ki še posebej izpostavljajo odlično sodelovanje z Golf klubom Radenci, ki je bil ustanovljen marca 2001, in deluje med 42 tovrstnih klubov z okoli 6500 golfistov v Sloveniji. Ob ustanovitvi je GK Radenci štel 11 članov, letos pa jih je 97, med katerimi je tudi pet članov družine Tivadar. Približno dobra tretjina je članic, ostalo so člani.
„S tem smo med večjimi slovenskimi klubi, med članstvom je največ Slovencev (predvsem iz Pomurja), sledijo Avstrijci, Hrvati in Nemci. V ospredju je druženje, saj se vedno po kakšnem turnirju, usedemo ter poklepetamo, se družimo. Zadovoljni smo z udeležbo na turnirjih, saj ne smemo pozabiti, da so v krogu nekaj deset kilometrov, še štiri igrišča v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v avstrijskih Bad Gleichenbergu ter Klöchu. Ko smo ustanovili klub je takratno vodstvo Radenske resno načrtovalo gradnjo velikega golf igrišča ob reki Muri, med Radenci in Hrastjem Mota, a ker projekt ni bil realiziran, je naš uspešni krajan, Jože Tivadar to realiziral. Zato smo zelo veseli in ponosni, tudi zaradi otrok in odraslih, ki se nam želijo pridružiti ter naučiti igrati golf", nam je razlagal predsednik kluba Jože Tivadar, ki dodaja, da golf ni noben bau bau, kot se je nekoč mislilo, češ da se z njim lahko ukvarjajo le elite, ki imajo kaj več pod palcem. Tako je denimo članarina GK Radenci 90,00 €.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"