Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Nad 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Trstenjakov pohodV spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. V lepem in sončnem zimskem vremenu se je nad 150 pohodnikov iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"

 

Aerogolf Tivadarjevih pomembna pridobitev za Radence in Pomurje

Golf RadenciTam kjer si roke podajata radenska ravnica in kapelske vinorodne gorice, v podnožju Paričjaka in Kapelskega Vrha, imajo od letošnjega marca novo in pomembno turistično-športno-rekreacijsko pridobitev. Prav tam, kjer so minulih nekaj let že pristajala športna in sploh manjša letala, ter se pasli vročekrvni Tivadarjevi žrebci, tako sedaj že skoraj pol leta, na pobočje hriba pred vasjo Paričjak, sprejemajo goste na novem igrišču za golf z devetimi luknjami, ki ga sestavljata tudi vadbišče, garderobe s tuši, golf hiša s trgovinico, gostinskim lokalom in še čem. Samo golfišče v lasti družine Tivadar ne bi bilo niti tako posebno, če ne bi vključevalo tudi letališke steze, kamor lahko priletiš tudi iz oddaljenih mest in držav, odigraš dobro partijo golfa, se spočiješ v naravnem okolju, tik ob vrelcih mineralne vode, in se spet vrneš. Pristajališče za letala na arealu golfskega igrišča Radenci je namenjeno pristajanju manjših športnih letal. Steza je dolga 400 m in široka 20 m. Pristajanje letal ima na območju igrišča prednost pred golfisti.

Prav zaradi kombinacije golfa in letalstva, so novemu podjetju, katerega direktorici sta sestri Ida in Anica Tivadar, dali ime Aerogolf. Podjetniška in ena najbolj znanih družin na tem območju, Tivadarjevi, oče Jože, mama Ida, hčerki Ida in Anica ter vnukinja Ines (štirikratna državna prvakinja v dresurnem jahanju op.p.), že desetletja uspešno izvaja proizvodne dejavnosti, kot so gradbeništvo, krznarstvo, usnjarstvo, šiviljstvo..., je vrsto let imela veliko željo, v svoje okolje pridobiti pilote golfiste. Poleg domačih golfistvo, si namreč želijo pridobiti takšne goste, ki bodo prileteli na igranje golfa kar z letalom ter nato odigrali partijo golfa na novem golfišču, kjer je tudi vadbišče in golfhiša. Čeprav so uradno začeli delovati šele z letošnjim marcem, pa je povpraševanja za njihovo ponudbo, ki je velika pridobitev za vse - radenski, pomurski in slovenski turizem, že zelo veliko. Prvi so igrišče z devetimi luknjami preizkusili igralci, ki so člani Golf klub Radenci, kjer imajo že kar 97 članov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, in katerega predsednik je Jože Ivačič – po vzoru iz tujine imajo predsednik ter najboljša igralca označene posebne parkirne prostore. Na igrišču so začeli tudi s tečaji Spoznaj golf, kjer je učitelj znani golfist Bojan Gaberc iz Lipovcev v Prekmuru, za otroke pa imajo posebne otroške treninge. Otroci lahko začnejo trenirati že s šestimi leti – z njimi pa se ukvarja Klavdija Toplak, ki si je prej osem let nabirala izkušnje na golfišču v Moravskih Toplicah.
Novo golf igrišče Radenci leži sicer med gozdovi in rodovitnimi polji, ki v sebi skrivajo vrelce zdravilne vode, obdajajo pa ga Kapelske gorice, ki so 250 dni v letu obsijane s soncem. Zdravilišče Radenci je oddaljeno 1,3 km, avstrijske Terme Bad Radkersburg le 6 km, nekoliko več pa Bio terme Moravci, Terme Banovci, Terme 3000 in Terme Vivat... Devet igralnih lukenj ponuja pestro in zanimivo igro tako za začetnike kot tudi za izkušene igralce golfa. Skupaj z blagodejno radensko mikroklimo je igranje golfa čisti užitek. Svoj čar mu dodaja igralno polje št. 5, ki se ponaša z dvema zelenicama, ločenima z vodno oviro. Prava posebnost golf igrišča Radenci je skrbno načrtovano vzletišče za ultralahka letala, ki je edinstveno v Sloveniji in prava redkost nasploh. Pristajalna steza se nahaja v sredini samega golf igrišča. V neposredni bližini golf hiše, na drugi strani potočka, se nahaja osvetljeno vadišče , ki omogoča vadbo kratke igre, vadbo na vadbeni zelenici in zelenico s peščeno oviro tudi ob večernih urah. Na vadbenem poligonu dolgem 200 metrov je mogoče vaditi tudi dolge udarce. Bližina gozda ter žuborenje vode v potoku dajeta treningu dodatno motivacijo. Na recepciji si lahko izposodite tudi opremo za golf in se dogovorite za ure pri učitelju golfa. Šola golfa je namenjena: vsem, ki se želijo samo seznaniti z osnovami golfa; vsem, ki želijo opraviti tečaj golfa in spoznati igrišča po celem svetu ali pa samo v Sloveniji; vsem, ki želijo izpopolniti svoje znanje v igranju golfa; otrokom od 6. leta dalje...Vadba je prilagojena glede na starost in se izvaja individualno ali v skupinah. Na vadišču golf igrišča Radenci, kot rečeno, izvaja šolo golfa profesionalni učitelj golfa Bojan Gaberc, ki je tudi na razpolago za vsa vprašanja v zvezi s pravili golfa, neželenimi situacijami na golf igrišču...
Ponudbo zaokroža sodobno opremljena golf hiša, ki zadovoljuje tako potrebe golfistov kot dnevnih obiskovalcev, pod geslom: Vse na enem mestu! Vaše želje in potrebe uredite enostavno in hitro „Mini golf shop". V golf trgovini nudijo osnovne artikle, ki so potrebni za igro golfa, in sicer žogice, nastavke za žogice, rokavice ipd. Posebnost Tivadarjeve prodajalne so tudi modni dodatki iz naravnega krzna podjetja Krznarstvo Tivadar. Zraven je tudi dnevni bar Cafe Green, v katerem na lepi sončni terasi, ob potoku obdanem z gozdom, postrežejo s pijačo, če se oglaša želodček, pa tudi z jedačo. S terase lahko občudujemo skoraj celotno golf igrišče in vadbišče. Bar je sicer namenjen vsem obiskovalcem od blizu in daleč, in ne le golfistom.
„Krivec" za vse kar imajo med Radenci, Paričjakom in Rihtarovci, je ugledni podjetnik Jože Tivadar. „Tako je, moj oče je vedno sanjal vse to kar sedaj vidimo okrog. Najprej je nakupil vse to zemljišče, pa zgradil pristajalno stezo za ULL ter hangarje za letala, nato pa še golf igrišče, kar je bila njegova velika želja. In sedaj kot to imamo se je začela še ena naša zgodba. Tukaj se uči igranje golfa, veliko je turnirjev in sploh druženja. Kmalu bomo dobili tudi uradno oceno zahtevnosti igrišča, kjer bodo potem igrali za točke (hendikep). Tukaj imamo tudi pro igralce, a tudi ostale, ki se želijo družiti, ali pa so komaj začeli. Pri nas je možno igrati praktično cele dneve, že od zgodnjega jutra, do teme. Za našo družino je to dolgoročna naložba, in prepričani smo, da se bo povrnila, saj je tukaj vloženo ogromno sredstev in truda", pravi direktorica Ida Tivadar, ki še posebej izpostavljajo odlično sodelovanje z Golf klubom Radenci, ki je bil ustanovljen marca 2001, in deluje med 42 tovrstnih klubov z okoli 6500 golfistov v Sloveniji. Ob ustanovitvi je GK Radenci štel 11 članov, letos pa jih je 97, med katerimi je tudi pet članov družine Tivadar. Približno dobra tretjina je članic, ostalo so člani.
„S tem smo med večjimi slovenskimi klubi, med članstvom je največ Slovencev (predvsem iz Pomurja), sledijo Avstrijci, Hrvati in Nemci. V ospredju je druženje, saj se vedno po kakšnem turnirju, usedemo ter poklepetamo, se družimo. Zadovoljni smo z udeležbo na turnirjih, saj ne smemo pozabiti, da so v krogu nekaj deset kilometrov, še štiri igrišča v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v avstrijskih Bad Gleichenbergu ter Klöchu. Ko smo ustanovili klub je takratno vodstvo Radenske resno načrtovalo gradnjo velikega golf igrišča ob reki Muri, med Radenci in Hrastjem Mota, a ker projekt ni bil realiziran, je naš uspešni krajan, Jože Tivadar to realiziral. Zato smo zelo veseli in ponosni, tudi zaradi otrok in odraslih, ki se nam želijo pridružiti ter naučiti igrati golf", nam je razlagal predsednik kluba Jože Tivadar, ki dodaja, da golf ni noben bau bau, kot se je nekoč mislilo, češ da se z njim lahko ukvarjajo le elite, ki imajo kaj več pod palcem. Tako je denimo članarina GK Radenci 90,00 €.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"