Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Bliža se IV. Družinski festival „Mačje mesto 2018"!

Mačje mesto V organizaciji občine Radenci bo v tamkajšnjem parku od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev, pokojni Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Kovičev maček Muri je navdušil Radenčane

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Kosci Norički VrhGlede na to, da z nenehnim tehnološkim razvojem, čedalje bolj izginjajo različna opravila in vse tisto, česar se spominjajo predvsem starejši ljudje, je dobro, da obstajajo takšna in drugačna društva ter organizacije, ki z različnimi prireditvami ohranjajo ljudske običaje in kulturno dediščino, med katero sodi tudi košnja po starem kot so to počeli naši predniki. In s takšno „etno košnjo" koristijo tudi posamezni lastniki hribovitega terena, ki nimajo ovac ali koz, da bo „pokosile" odvečno travo.

Ročna košnja v Noričkem Vrhu

Šmarski troti iz Litije najboljši v Prekmurju

Paprikaš PolanaV lepem in sončnem vremenu je konec minulega tedna, ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna in sedaj že jubilejna, 10. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala moderatorka Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" organizatorji že pred desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, svinjski, kunčji, gobov, ribji..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi. Strokovnjaki, ki so ocenjevali izdelke tekmovalnih ekip so namreč mnenja, da vse druge sestavine, predvsem mleta paprika, čebula, malo moke, kisla smetana in malo vina, dajo paprikašu pravi okus. In če je včasih organizatorjem malo ponagajalo vreme, je tokrat tekmovalcem bilo zelo vroče, saj je poleg sonca „žgal" tudi odprti ogenj z asfalta.

V Polani je desetič zadišalo po štirih (piščančji, prašičji, kunčji in gobov) vrstah paprikaša

Radijski poslušalci Snopa iz vse Slovenije so se srečali v Slovenskih Goricah

Slovo od SNOP-aNa Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, na Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec tedna potekalo zanimivo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop, v katerem je nekoč sodelovalo več kot ducat radijskih nekomercialnih postaj iz vse države. Ker je bil ob koncu lanskega leta program ukinjen, v njem so nazadnje sodelovali le še: Radio Velenje, Radio Slovenske gorice, Radio Ptuj, Radio Celje in Radio Murski val, so njegovi zvesti poslušalci pripravili slovesen pokop svojega snopa. Organizirala ga je Ana Maras-Pika iz Lenarta, ki je na srečanje povabila 48 zvestih poslušalcev snopa iz različnih krajev Slovenije. Snopu v spomin so pripravili tudi veliko »žalno«, črno obrobljeno torto z narobnim križem, ki je simbolizirala njegov grob. Kot se na »pogrebu« spodobi, je Snopu v slovo spregovoril njegov zvesti poslušalec Ludvik Kupšek iz Trbovelj.

Žalno slovo od Snopa s črno obrobo na torti

Šola več ne stoji, prijateljstva pa so ostala

Sošolci Spodnja ŠčavnicaNa Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici je potekalo izjemno zanimivo, prijetno in veselo srečanje nekdanjih učencev in učiteljev OŠ Spodnja Ščavnica. Sami dedki in babice, kjer so tudi najmlajši stari okoli 70 let, so se srečali v prekrasnem okolju, kjer je prebujajoča narava ozelenila Ščavniško dolino, na katero seže pogled s Harijeve lepo urejene turistične postojanke. Zbrani učenke in učenci so se ob pogledu v dolino ozirali, da bi uzrli njihovo nekdanjo šolo, ki jim je dajala znanje za življenje. Zastonj! Kajti šole ni več, porušena je in na tem prostoru sedaj stoji mogočni stanovanjski blok, v katerem živi nova mladost.

Srečali so se babice in dedki, učenci nekdanje OŠ Spodnja Ščavnica

Za veselo vzdušje sta poskrbela sin in vnukinja!

Biserna poroka MagušaLe redkim zakonskim parom je dano, da bi dočakali 60 let skupnega zakonskega življenja, saj se eni že prej ločijo, drugi pa prej zapustijo ta svet. Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pa sta ta visoki jubilej – biserno poroko dočakala in proslavila skupaj z najbližjimi sorodniki in prijatelji. Slavje ob bisernem zakonskem jubileju Magušovih se je začel v farni cerkvi Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je zahvalno mašo, ob sodelovanju p. Lavrencija, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj.

Zavidljivo biserno poroko sta praznovala Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"

 

Aerogolf Tivadarjevih pomembna pridobitev za Radence in Pomurje

Golf RadenciTam kjer si roke podajata radenska ravnica in kapelske vinorodne gorice, v podnožju Paričjaka in Kapelskega Vrha, imajo od letošnjega marca novo in pomembno turistično-športno-rekreacijsko pridobitev. Prav tam, kjer so minulih nekaj let že pristajala športna in sploh manjša letala, ter se pasli vročekrvni Tivadarjevi žrebci, tako sedaj že skoraj pol leta, na pobočje hriba pred vasjo Paričjak, sprejemajo goste na novem igrišču za golf z devetimi luknjami, ki ga sestavljata tudi vadbišče, garderobe s tuši, golf hiša s trgovinico, gostinskim lokalom in še čem. Samo golfišče v lasti družine Tivadar ne bi bilo niti tako posebno, če ne bi vključevalo tudi letališke steze, kamor lahko priletiš tudi iz oddaljenih mest in držav, odigraš dobro partijo golfa, se spočiješ v naravnem okolju, tik ob vrelcih mineralne vode, in se spet vrneš. Pristajališče za letala na arealu golfskega igrišča Radenci je namenjeno pristajanju manjših športnih letal. Steza je dolga 400 m in široka 20 m. Pristajanje letal ima na območju igrišča prednost pred golfisti.

Prav zaradi kombinacije golfa in letalstva, so novemu podjetju, katerega direktorici sta sestri Ida in Anica Tivadar, dali ime Aerogolf. Podjetniška in ena najbolj znanih družin na tem območju, Tivadarjevi, oče Jože, mama Ida, hčerki Ida in Anica ter vnukinja Ines (štirikratna državna prvakinja v dresurnem jahanju op.p.), že desetletja uspešno izvaja proizvodne dejavnosti, kot so gradbeništvo, krznarstvo, usnjarstvo, šiviljstvo..., je vrsto let imela veliko željo, v svoje okolje pridobiti pilote golfiste. Poleg domačih golfistvo, si namreč želijo pridobiti takšne goste, ki bodo prileteli na igranje golfa kar z letalom ter nato odigrali partijo golfa na novem golfišču, kjer je tudi vadbišče in golfhiša. Čeprav so uradno začeli delovati šele z letošnjim marcem, pa je povpraševanja za njihovo ponudbo, ki je velika pridobitev za vse - radenski, pomurski in slovenski turizem, že zelo veliko. Prvi so igrišče z devetimi luknjami preizkusili igralci, ki so člani Golf klub Radenci, kjer imajo že kar 97 članov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, in katerega predsednik je Jože Ivačič – po vzoru iz tujine imajo predsednik ter najboljša igralca označene posebne parkirne prostore. Na igrišču so začeli tudi s tečaji Spoznaj golf, kjer je učitelj znani golfist Bojan Gaberc iz Lipovcev v Prekmuru, za otroke pa imajo posebne otroške treninge. Otroci lahko začnejo trenirati že s šestimi leti – z njimi pa se ukvarja Klavdija Toplak, ki si je prej osem let nabirala izkušnje na golfišču v Moravskih Toplicah.
Novo golf igrišče Radenci leži sicer med gozdovi in rodovitnimi polji, ki v sebi skrivajo vrelce zdravilne vode, obdajajo pa ga Kapelske gorice, ki so 250 dni v letu obsijane s soncem. Zdravilišče Radenci je oddaljeno 1,3 km, avstrijske Terme Bad Radkersburg le 6 km, nekoliko več pa Bio terme Moravci, Terme Banovci, Terme 3000 in Terme Vivat... Devet igralnih lukenj ponuja pestro in zanimivo igro tako za začetnike kot tudi za izkušene igralce golfa. Skupaj z blagodejno radensko mikroklimo je igranje golfa čisti užitek. Svoj čar mu dodaja igralno polje št. 5, ki se ponaša z dvema zelenicama, ločenima z vodno oviro. Prava posebnost golf igrišča Radenci je skrbno načrtovano vzletišče za ultralahka letala, ki je edinstveno v Sloveniji in prava redkost nasploh. Pristajalna steza se nahaja v sredini samega golf igrišča. V neposredni bližini golf hiše, na drugi strani potočka, se nahaja osvetljeno vadišče , ki omogoča vadbo kratke igre, vadbo na vadbeni zelenici in zelenico s peščeno oviro tudi ob večernih urah. Na vadbenem poligonu dolgem 200 metrov je mogoče vaditi tudi dolge udarce. Bližina gozda ter žuborenje vode v potoku dajeta treningu dodatno motivacijo. Na recepciji si lahko izposodite tudi opremo za golf in se dogovorite za ure pri učitelju golfa. Šola golfa je namenjena: vsem, ki se želijo samo seznaniti z osnovami golfa; vsem, ki želijo opraviti tečaj golfa in spoznati igrišča po celem svetu ali pa samo v Sloveniji; vsem, ki želijo izpopolniti svoje znanje v igranju golfa; otrokom od 6. leta dalje...Vadba je prilagojena glede na starost in se izvaja individualno ali v skupinah. Na vadišču golf igrišča Radenci, kot rečeno, izvaja šolo golfa profesionalni učitelj golfa Bojan Gaberc, ki je tudi na razpolago za vsa vprašanja v zvezi s pravili golfa, neželenimi situacijami na golf igrišču...
Ponudbo zaokroža sodobno opremljena golf hiša, ki zadovoljuje tako potrebe golfistov kot dnevnih obiskovalcev, pod geslom: Vse na enem mestu! Vaše želje in potrebe uredite enostavno in hitro „Mini golf shop". V golf trgovini nudijo osnovne artikle, ki so potrebni za igro golfa, in sicer žogice, nastavke za žogice, rokavice ipd. Posebnost Tivadarjeve prodajalne so tudi modni dodatki iz naravnega krzna podjetja Krznarstvo Tivadar. Zraven je tudi dnevni bar Cafe Green, v katerem na lepi sončni terasi, ob potoku obdanem z gozdom, postrežejo s pijačo, če se oglaša želodček, pa tudi z jedačo. S terase lahko občudujemo skoraj celotno golf igrišče in vadbišče. Bar je sicer namenjen vsem obiskovalcem od blizu in daleč, in ne le golfistom.
„Krivec" za vse kar imajo med Radenci, Paričjakom in Rihtarovci, je ugledni podjetnik Jože Tivadar. „Tako je, moj oče je vedno sanjal vse to kar sedaj vidimo okrog. Najprej je nakupil vse to zemljišče, pa zgradil pristajalno stezo za ULL ter hangarje za letala, nato pa še golf igrišče, kar je bila njegova velika želja. In sedaj kot to imamo se je začela še ena naša zgodba. Tukaj se uči igranje golfa, veliko je turnirjev in sploh druženja. Kmalu bomo dobili tudi uradno oceno zahtevnosti igrišča, kjer bodo potem igrali za točke (hendikep). Tukaj imamo tudi pro igralce, a tudi ostale, ki se želijo družiti, ali pa so komaj začeli. Pri nas je možno igrati praktično cele dneve, že od zgodnjega jutra, do teme. Za našo družino je to dolgoročna naložba, in prepričani smo, da se bo povrnila, saj je tukaj vloženo ogromno sredstev in truda", pravi direktorica Ida Tivadar, ki še posebej izpostavljajo odlično sodelovanje z Golf klubom Radenci, ki je bil ustanovljen marca 2001, in deluje med 42 tovrstnih klubov z okoli 6500 golfistov v Sloveniji. Ob ustanovitvi je GK Radenci štel 11 članov, letos pa jih je 97, med katerimi je tudi pet članov družine Tivadar. Približno dobra tretjina je članic, ostalo so člani.
„S tem smo med večjimi slovenskimi klubi, med članstvom je največ Slovencev (predvsem iz Pomurja), sledijo Avstrijci, Hrvati in Nemci. V ospredju je druženje, saj se vedno po kakšnem turnirju, usedemo ter poklepetamo, se družimo. Zadovoljni smo z udeležbo na turnirjih, saj ne smemo pozabiti, da so v krogu nekaj deset kilometrov, še štiri igrišča v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v avstrijskih Bad Gleichenbergu ter Klöchu. Ko smo ustanovili klub je takratno vodstvo Radenske resno načrtovalo gradnjo velikega golf igrišča ob reki Muri, med Radenci in Hrastjem Mota, a ker projekt ni bil realiziran, je naš uspešni krajan, Jože Tivadar to realiziral. Zato smo zelo veseli in ponosni, tudi zaradi otrok in odraslih, ki se nam želijo pridružiti ter naučiti igrati golf", nam je razlagal predsednik kluba Jože Tivadar, ki dodaja, da golf ni noben bau bau, kot se je nekoč mislilo, češ da se z njim lahko ukvarjajo le elite, ki imajo kaj več pod palcem. Tako je denimo članarina GK Radenci 90,00 €.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ostali športi Golf in letalstvo z roko v roki v "deželi srčkov"