Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bo Mura odnesla most čez Plitvico?

 

Kljub opozorilom, odgovorni ne naredijo nič, da bi rešili leseni most, ki so ga odprli konec leta 2010

Most PodgradKo so ob 15. občinskem prazniku občine Gornja Radgona, oktobra 2010 namenu predali nov leseni most čez potok Plitvica, so prebivalci Podgrada in vsi drugi, ki se radi sprehajajo ali kolesarijo ob reki Muri, bili sila veseli. Po nekaj letih so namreč končno dočakali, da so jim uredili novi most čez Plitvico, tik ob reki Muri. Prejšnji most, ki ga je uničil zob časa in predvsem hude poplave leta 2005, je bil zgrajen pred kakšnimi štiridesetimi leti, služil pa je tako krajanom Podgrada, kot gozdarjem, ribičem, lovcem, stražnikom-graničarjem JLA ipd.

Potem pa se je most porušil, in leta 2010 so ga na novo postavili še nekaj metrov bližje reki Muri. Stal je dobrih 11.000 evrov. V navzočnosti številnih krajanov Podgrada, predstavnikov lovske in ribiške družine, gozdarstva ter drugih gostov, so pomembno pridobitev za vse omenjene, ter tudi za ljubitelje kolesarjenja in pešačenja, namenu predali župan občine Gornja Radgona, Anton Kampuš, ter ugledna domačina iz Podgrada: Verica Fartek in Jože Ješovnik...

Žal se lahko zgodi, da se bo takratna prava mala veselica, ki so jo pripravili Podgrajčani, že 30 mesecev pozneje, spremenila v novo žalost, saj je pri nas običaj, da zadevo predamo namenu in jo pozabimo. Potok Plitvica je namreč vsled nekoliko močnejšega deževja podkopal obalo tik pred novim mostom, in ne bi bilo presenečenje, če bi most  končal v bližnji Muri, ki ga bo močno zvišana odnesla. Predstavnik Podgrada v Svetu KS Gornja Radgona Jože Ješovnik je sicer že pred nekaj tedni opozoril odgovorne iz ARSO – vodne skupnosti Drava - Mura. Zadevo si je ogledal Anton Kustec iz omenjene skupnosti in obljubil, da bodo vse skupaj uredili in sanirali. A se od takrat ni zgodilo nič, in Podgrajčani se bojijo, da sanacija sploh ne bo potrebna. Talitev snega v Avstriji še zdaleč ni končana, pomladno deževje šele prihaja, s tem pa tudi močno zvišanje Plitvice in Mure, kar pomeni, da je malo verjetnosti, da bo most obstal, če prej ne bo zaščiten, korito Plitvice pa sanirano.

Ješovnik je sicer okrog najhujšega podkopa potegnil opozorilni trak, da se ni varno približevati obali Plitvice, saj bi lahko še kakšen traktor končal v koritu. To pa je (zaenkrat) tudi vse in ker se nič ne dogaja je“župan“ Podgrada za pomoč zaprosil tudi radgonskega župana Antona Kampuša, ki je menda že opozoril odgovorne na Arso. Zato sedaj vsi pričakujejo nekoliko hitrejše ukrepanje...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Bo Mura odnesla most čez Plitvico?