Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica

 

Policist Davorin je v letu dni rešil veliko človeških življenj, med drugim tudi razorožil moškega, ki je množici grozil s pištolo...

Pohvaljen policistMurska Sobota – Med hrabrimi in požrtvovalnimi državljani, ki sta jih pred dnevi sprejela in odlikovala generalni direktor policije Stanislav Veniger in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, eno častnih mest gotovo pripada 39 – letnemu policistu PU Murska Sobota Davorinu Maglici. Večina tistih, ki so prejeli medalje policije za hrabrost in medalje policije za požrtvovalnost (gre za skupaj dvanajst dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota), je reševala en ali največ dva dogodka. Toda policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Murska Sobota, ki trenutno opravlja službo v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, Davorin Maglica, je medalje policije za požrtvovalnost prejel za kar pet primerov oz. dogodkov.

Tako je požrtvovalno ujel tatu; iz kadečega se vozila rešil moškega, ki je bil zaradi predoziranosti s tabletami v življenjski nevarnosti; iz snega je potegnil podhlajenega moškega, ki bi skoraj zanesljivo umrl; skupaj s kolegom je rešil mladoletnika, ki je pod vplivom prepovedanih substanc grozil s samopoškodovanjem, in nazadnje je razorožil moškega, ki je na javnem kraju s pištolo ogrožal množico ljudi. Skromni 39-letni oče dveh otrok se sprva ni želel izpostavljati, saj pravi, da je vse to njegovo delo in verjame, da bi isto storili vsi njegovo kolegi, a je le on bil v določenem trenutku na določenem mestu. Kljub temu nam je razložil kako se je pripetilo kar pet izstopajočih dogodkov, ki so se zvrstili v natanko enem letu. Zato je, za veliko požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, gotovo upravičeno prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Njegov prvi izstopajoči dogodek iz katerega izhaja velika požrtvovalnost policista se je zgodil v januarju, ko je opazil osumljenca vloma v garderobno omaro gostinskega lokala, od koder je odtujil torbico. Z naknadnim in požrtvovalnim delom in s pomočjo drugih policistov je bil storilec prijet in pridržan. Policist Davorin Maglica je s tem bistveno prispeval k realizaciji primera, hkrati pa prispeval k uspešni realizaciji tudi drugih kaznivih dejanj velikih tatvin, kajti isti storilec jih je na grbi imel še več. Maglica se je izkazal tudi v marcu, ko je med vožnjo po pomurski avtocesti opazil, da se iz parkiranega vozila na polju kadi. Ker je posumil, da bi lahko bilo kaj narobe, se je samoiniciativno zapeljal z avtoceste in sestopil do sumljivega vozila. Na kraju je policist opazil, da je v vozilu moški, ki je dajal videz osebe pod vplivom prepovedanih substanc. Pri pregledu vozila in okolice je opazil večjo količino tablet in alkoholno pijačo. O tem je obvestil OKC in reševalce, ki so osebi pomagali in ga rešili. Naslednji dogodek se je zgodil meseca nazaj, septembra ponoči, ko je Maglica v času službe s sodelavcem na domu ob prisotnosti staršev uspešno preprečil samopoškodbo mladoletnika, ki je bil pod vplivom prepovedanih substanc. Mladoletnik je bil odpeljan z reševalnim vozilom.

Tudi dogodek in ukrepanje policista Maglice v mesecu decembru 2012 kaže na njegovo veliko požrtvovalnost. Pri opravljanju kontrole javnega kraja, kjer je potekala lutkovna predstava in obisk dedka Mraza je opazil moškega, ki v rokah drži pištolo katero obrača v smeri množice in kaže očitne znake vinjenosti. Ob njegovem približevanju se je neznanec napotil v drugo smer in sprožil strel. O dogodku je policist takoj obvestil OKC in zaprosil za dodatno pomoč policistov. Čez nekaj časa je moški ponovno sprožil strel v smer, kjer se je nahajala skupina ljudi. Davorin Maglica je ob pomoči sodelavca neznanca razorožil, opravil varnostni pregled in izvedel postopek ugotavljanja identitete pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za kršitelja in storilca različnih kaznivih dejanj. Na kraju se je ob realizaciji nahajalo večje število občanov. Glede na sam potek dogodka, ko policista še nista vedela, da ima oseba plinsko pištolo, pa sta pokazala veliko mero poguma, odločnosti, taktičnosti in požrtvovalnosti. Zadnje tokrat omenjeno herojsko dejanje policista Maglice se je zgodilo januarja letos, ko je okrog 4. ure zjutraj znova potrdil veliko požrtvovalnost. Odhajal je iz službe in pri avtobusni postaji v Murski Soboti opazil v snegu ležečega moškega. Pristopil je do njega in ugotovil, da je moški podhlajen zaradi nizkih zimskih temperatur. Obvestil je OKC in reševalno vozilo je moškega zaradi podhladitve odpeljalo v bolnišnico. S tem je policist moškemu zanesljivo rešil življenje.

„V vseh teh primerih se je kot izjemnega pomena pokazala policistova požrtvovalnost, samoiniciativnost in doslednost ter strokovnost", nam je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, sam 39-letni Davorin Maglica pa nam je razložil kako ima rad delo z ljudmi in se je zato odločil za policijsko službo. Njegov osnovni poklic je bil elektrotehnik, saj je končal srednjo šolo omenjene smeri v Mariboru. V Slovenski vojski je bil pri vojaški policiji, kjer je dobil osnovno policijsko znanje, in se je želel aktivirati na policiji v Vojski, ker pa je takrat veljal embargo na zaposlovanje pri vojski, se je obrnil na civilno policijo in je pred štirinajstimi leti postal policist, najprej na PP Ljutomer, nato na meji v Dolgi vasi, po ukinitvi meje pa je prestopil v PP za izravnalne ukrepe, zadnji dve leti pa je kriminalist. Njegovo osnovno delo je usmerjeno odkrivanju in preprečevanju KD s področja prepovednih drog. Moja želja je predvsem pomagati ljudem, ne pa jim škodovati. Zato sem se tudi boril, da sem postal policist", razlaga policisti Davorin, ki trenutno opravlja službo v civilnih oblačilih. To mu, kot pravi, pomaga priti do več podatkov, saj se lažje giblje med ljudmi, kot če bi bil v uniformi, ko so vsi bolj previdni.

Ko razmišlja o dogodkih za katere je bil nagrajen pove, da to ni nič posebnega. „Res je, da gre za osebno zadovoljstvo, toda šele potem ko ugotovimo končni učinek. Zadovoljstvo je kratkoročno, vse skupaj mine, saj čas gre naprej in je potrebno reševati nove naloge. Kljub vsemu pa je lep občutek, če storiš kaj pozitivnega in kdo opazi tvoje delo ter stopiš pred najvišje šefe, in velika čast, da si lahko pomagal. Ne glede na vse je najpomembneje, da so ljudje rešeni, ko pa moraš posredovati kot je bil primer odvzema orožja, potem ne misliš na nikogar, ne na otroke, ne na družino, cilj ti je zgolj preprečiti katastrofo. In to skušamo vedno narediti na najboljši možni način", nam je povedal Maglica, ki je prepričan, da so prebivalci Pomurja varni, čeprav so po njegovem odprte meje prinesle nekoliko več kriminala, zlasti premoženjskega.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica