Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica

 

Policist Davorin je v letu dni rešil veliko človeških življenj, med drugim tudi razorožil moškega, ki je množici grozil s pištolo...

Pohvaljen policistMurska Sobota – Med hrabrimi in požrtvovalnimi državljani, ki sta jih pred dnevi sprejela in odlikovala generalni direktor policije Stanislav Veniger in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, eno častnih mest gotovo pripada 39 – letnemu policistu PU Murska Sobota Davorinu Maglici. Večina tistih, ki so prejeli medalje policije za hrabrost in medalje policije za požrtvovalnost (gre za skupaj dvanajst dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota), je reševala en ali največ dva dogodka. Toda policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Murska Sobota, ki trenutno opravlja službo v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, Davorin Maglica, je medalje policije za požrtvovalnost prejel za kar pet primerov oz. dogodkov.

Tako je požrtvovalno ujel tatu; iz kadečega se vozila rešil moškega, ki je bil zaradi predoziranosti s tabletami v življenjski nevarnosti; iz snega je potegnil podhlajenega moškega, ki bi skoraj zanesljivo umrl; skupaj s kolegom je rešil mladoletnika, ki je pod vplivom prepovedanih substanc grozil s samopoškodovanjem, in nazadnje je razorožil moškega, ki je na javnem kraju s pištolo ogrožal množico ljudi. Skromni 39-letni oče dveh otrok se sprva ni želel izpostavljati, saj pravi, da je vse to njegovo delo in verjame, da bi isto storili vsi njegovo kolegi, a je le on bil v določenem trenutku na določenem mestu. Kljub temu nam je razložil kako se je pripetilo kar pet izstopajočih dogodkov, ki so se zvrstili v natanko enem letu. Zato je, za veliko požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, gotovo upravičeno prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Njegov prvi izstopajoči dogodek iz katerega izhaja velika požrtvovalnost policista se je zgodil v januarju, ko je opazil osumljenca vloma v garderobno omaro gostinskega lokala, od koder je odtujil torbico. Z naknadnim in požrtvovalnim delom in s pomočjo drugih policistov je bil storilec prijet in pridržan. Policist Davorin Maglica je s tem bistveno prispeval k realizaciji primera, hkrati pa prispeval k uspešni realizaciji tudi drugih kaznivih dejanj velikih tatvin, kajti isti storilec jih je na grbi imel še več. Maglica se je izkazal tudi v marcu, ko je med vožnjo po pomurski avtocesti opazil, da se iz parkiranega vozila na polju kadi. Ker je posumil, da bi lahko bilo kaj narobe, se je samoiniciativno zapeljal z avtoceste in sestopil do sumljivega vozila. Na kraju je policist opazil, da je v vozilu moški, ki je dajal videz osebe pod vplivom prepovedanih substanc. Pri pregledu vozila in okolice je opazil večjo količino tablet in alkoholno pijačo. O tem je obvestil OKC in reševalce, ki so osebi pomagali in ga rešili. Naslednji dogodek se je zgodil meseca nazaj, septembra ponoči, ko je Maglica v času službe s sodelavcem na domu ob prisotnosti staršev uspešno preprečil samopoškodbo mladoletnika, ki je bil pod vplivom prepovedanih substanc. Mladoletnik je bil odpeljan z reševalnim vozilom.

Tudi dogodek in ukrepanje policista Maglice v mesecu decembru 2012 kaže na njegovo veliko požrtvovalnost. Pri opravljanju kontrole javnega kraja, kjer je potekala lutkovna predstava in obisk dedka Mraza je opazil moškega, ki v rokah drži pištolo katero obrača v smeri množice in kaže očitne znake vinjenosti. Ob njegovem približevanju se je neznanec napotil v drugo smer in sprožil strel. O dogodku je policist takoj obvestil OKC in zaprosil za dodatno pomoč policistov. Čez nekaj časa je moški ponovno sprožil strel v smer, kjer se je nahajala skupina ljudi. Davorin Maglica je ob pomoči sodelavca neznanca razorožil, opravil varnostni pregled in izvedel postopek ugotavljanja identitete pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za kršitelja in storilca različnih kaznivih dejanj. Na kraju se je ob realizaciji nahajalo večje število občanov. Glede na sam potek dogodka, ko policista še nista vedela, da ima oseba plinsko pištolo, pa sta pokazala veliko mero poguma, odločnosti, taktičnosti in požrtvovalnosti. Zadnje tokrat omenjeno herojsko dejanje policista Maglice se je zgodilo januarja letos, ko je okrog 4. ure zjutraj znova potrdil veliko požrtvovalnost. Odhajal je iz službe in pri avtobusni postaji v Murski Soboti opazil v snegu ležečega moškega. Pristopil je do njega in ugotovil, da je moški podhlajen zaradi nizkih zimskih temperatur. Obvestil je OKC in reševalno vozilo je moškega zaradi podhladitve odpeljalo v bolnišnico. S tem je policist moškemu zanesljivo rešil življenje.

„V vseh teh primerih se je kot izjemnega pomena pokazala policistova požrtvovalnost, samoiniciativnost in doslednost ter strokovnost", nam je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, sam 39-letni Davorin Maglica pa nam je razložil kako ima rad delo z ljudmi in se je zato odločil za policijsko službo. Njegov osnovni poklic je bil elektrotehnik, saj je končal srednjo šolo omenjene smeri v Mariboru. V Slovenski vojski je bil pri vojaški policiji, kjer je dobil osnovno policijsko znanje, in se je želel aktivirati na policiji v Vojski, ker pa je takrat veljal embargo na zaposlovanje pri vojski, se je obrnil na civilno policijo in je pred štirinajstimi leti postal policist, najprej na PP Ljutomer, nato na meji v Dolgi vasi, po ukinitvi meje pa je prestopil v PP za izravnalne ukrepe, zadnji dve leti pa je kriminalist. Njegovo osnovno delo je usmerjeno odkrivanju in preprečevanju KD s področja prepovednih drog. Moja želja je predvsem pomagati ljudem, ne pa jim škodovati. Zato sem se tudi boril, da sem postal policist", razlaga policisti Davorin, ki trenutno opravlja službo v civilnih oblačilih. To mu, kot pravi, pomaga priti do več podatkov, saj se lažje giblje med ljudmi, kot če bi bil v uniformi, ko so vsi bolj previdni.

Ko razmišlja o dogodkih za katere je bil nagrajen pove, da to ni nič posebnega. „Res je, da gre za osebno zadovoljstvo, toda šele potem ko ugotovimo končni učinek. Zadovoljstvo je kratkoročno, vse skupaj mine, saj čas gre naprej in je potrebno reševati nove naloge. Kljub vsemu pa je lep občutek, če storiš kaj pozitivnega in kdo opazi tvoje delo ter stopiš pred najvišje šefe, in velika čast, da si lahko pomagal. Ne glede na vse je najpomembneje, da so ljudje rešeni, ko pa moraš posredovati kot je bil primer odvzema orožja, potem ne misliš na nikogar, ne na otroke, ne na družino, cilj ti je zgolj preprečiti katastrofo. In to skušamo vedno narediti na najboljši možni način", nam je povedal Maglica, ki je prepričan, da so prebivalci Pomurja varni, čeprav so po njegovem odprte meje prinesle nekoliko več kriminala, zlasti premoženjskega.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica