Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica

 

Policist Davorin je v letu dni rešil veliko človeških življenj, med drugim tudi razorožil moškega, ki je množici grozil s pištolo...

Pohvaljen policistMurska Sobota – Med hrabrimi in požrtvovalnimi državljani, ki sta jih pred dnevi sprejela in odlikovala generalni direktor policije Stanislav Veniger in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, eno častnih mest gotovo pripada 39 – letnemu policistu PU Murska Sobota Davorinu Maglici. Večina tistih, ki so prejeli medalje policije za hrabrost in medalje policije za požrtvovalnost (gre za skupaj dvanajst dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota), je reševala en ali največ dva dogodka. Toda policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Murska Sobota, ki trenutno opravlja službo v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, Davorin Maglica, je medalje policije za požrtvovalnost prejel za kar pet primerov oz. dogodkov.

Tako je požrtvovalno ujel tatu; iz kadečega se vozila rešil moškega, ki je bil zaradi predoziranosti s tabletami v življenjski nevarnosti; iz snega je potegnil podhlajenega moškega, ki bi skoraj zanesljivo umrl; skupaj s kolegom je rešil mladoletnika, ki je pod vplivom prepovedanih substanc grozil s samopoškodovanjem, in nazadnje je razorožil moškega, ki je na javnem kraju s pištolo ogrožal množico ljudi. Skromni 39-letni oče dveh otrok se sprva ni želel izpostavljati, saj pravi, da je vse to njegovo delo in verjame, da bi isto storili vsi njegovo kolegi, a je le on bil v določenem trenutku na določenem mestu. Kljub temu nam je razložil kako se je pripetilo kar pet izstopajočih dogodkov, ki so se zvrstili v natanko enem letu. Zato je, za veliko požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, gotovo upravičeno prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Njegov prvi izstopajoči dogodek iz katerega izhaja velika požrtvovalnost policista se je zgodil v januarju, ko je opazil osumljenca vloma v garderobno omaro gostinskega lokala, od koder je odtujil torbico. Z naknadnim in požrtvovalnim delom in s pomočjo drugih policistov je bil storilec prijet in pridržan. Policist Davorin Maglica je s tem bistveno prispeval k realizaciji primera, hkrati pa prispeval k uspešni realizaciji tudi drugih kaznivih dejanj velikih tatvin, kajti isti storilec jih je na grbi imel še več. Maglica se je izkazal tudi v marcu, ko je med vožnjo po pomurski avtocesti opazil, da se iz parkiranega vozila na polju kadi. Ker je posumil, da bi lahko bilo kaj narobe, se je samoiniciativno zapeljal z avtoceste in sestopil do sumljivega vozila. Na kraju je policist opazil, da je v vozilu moški, ki je dajal videz osebe pod vplivom prepovedanih substanc. Pri pregledu vozila in okolice je opazil večjo količino tablet in alkoholno pijačo. O tem je obvestil OKC in reševalce, ki so osebi pomagali in ga rešili. Naslednji dogodek se je zgodil meseca nazaj, septembra ponoči, ko je Maglica v času službe s sodelavcem na domu ob prisotnosti staršev uspešno preprečil samopoškodbo mladoletnika, ki je bil pod vplivom prepovedanih substanc. Mladoletnik je bil odpeljan z reševalnim vozilom.

Tudi dogodek in ukrepanje policista Maglice v mesecu decembru 2012 kaže na njegovo veliko požrtvovalnost. Pri opravljanju kontrole javnega kraja, kjer je potekala lutkovna predstava in obisk dedka Mraza je opazil moškega, ki v rokah drži pištolo katero obrača v smeri množice in kaže očitne znake vinjenosti. Ob njegovem približevanju se je neznanec napotil v drugo smer in sprožil strel. O dogodku je policist takoj obvestil OKC in zaprosil za dodatno pomoč policistov. Čez nekaj časa je moški ponovno sprožil strel v smer, kjer se je nahajala skupina ljudi. Davorin Maglica je ob pomoči sodelavca neznanca razorožil, opravil varnostni pregled in izvedel postopek ugotavljanja identitete pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za kršitelja in storilca različnih kaznivih dejanj. Na kraju se je ob realizaciji nahajalo večje število občanov. Glede na sam potek dogodka, ko policista še nista vedela, da ima oseba plinsko pištolo, pa sta pokazala veliko mero poguma, odločnosti, taktičnosti in požrtvovalnosti. Zadnje tokrat omenjeno herojsko dejanje policista Maglice se je zgodilo januarja letos, ko je okrog 4. ure zjutraj znova potrdil veliko požrtvovalnost. Odhajal je iz službe in pri avtobusni postaji v Murski Soboti opazil v snegu ležečega moškega. Pristopil je do njega in ugotovil, da je moški podhlajen zaradi nizkih zimskih temperatur. Obvestil je OKC in reševalno vozilo je moškega zaradi podhladitve odpeljalo v bolnišnico. S tem je policist moškemu zanesljivo rešil življenje.

„V vseh teh primerih se je kot izjemnega pomena pokazala policistova požrtvovalnost, samoiniciativnost in doslednost ter strokovnost", nam je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, sam 39-letni Davorin Maglica pa nam je razložil kako ima rad delo z ljudmi in se je zato odločil za policijsko službo. Njegov osnovni poklic je bil elektrotehnik, saj je končal srednjo šolo omenjene smeri v Mariboru. V Slovenski vojski je bil pri vojaški policiji, kjer je dobil osnovno policijsko znanje, in se je želel aktivirati na policiji v Vojski, ker pa je takrat veljal embargo na zaposlovanje pri vojski, se je obrnil na civilno policijo in je pred štirinajstimi leti postal policist, najprej na PP Ljutomer, nato na meji v Dolgi vasi, po ukinitvi meje pa je prestopil v PP za izravnalne ukrepe, zadnji dve leti pa je kriminalist. Njegovo osnovno delo je usmerjeno odkrivanju in preprečevanju KD s področja prepovednih drog. Moja želja je predvsem pomagati ljudem, ne pa jim škodovati. Zato sem se tudi boril, da sem postal policist", razlaga policisti Davorin, ki trenutno opravlja službo v civilnih oblačilih. To mu, kot pravi, pomaga priti do več podatkov, saj se lažje giblje med ljudmi, kot če bi bil v uniformi, ko so vsi bolj previdni.

Ko razmišlja o dogodkih za katere je bil nagrajen pove, da to ni nič posebnega. „Res je, da gre za osebno zadovoljstvo, toda šele potem ko ugotovimo končni učinek. Zadovoljstvo je kratkoročno, vse skupaj mine, saj čas gre naprej in je potrebno reševati nove naloge. Kljub vsemu pa je lep občutek, če storiš kaj pozitivnega in kdo opazi tvoje delo ter stopiš pred najvišje šefe, in velika čast, da si lahko pomagal. Ne glede na vse je najpomembneje, da so ljudje rešeni, ko pa moraš posredovati kot je bil primer odvzema orožja, potem ne misliš na nikogar, ne na otroke, ne na družino, cilj ti je zgolj preprečiti katastrofo. In to skušamo vedno narediti na najboljši možni način", nam je povedal Maglica, ki je prepričan, da so prebivalci Pomurja varni, čeprav so po njegovem odprte meje prinesle nekoliko več kriminala, zlasti premoženjskega.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica