Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica

 

Policist Davorin je v letu dni rešil veliko človeških življenj, med drugim tudi razorožil moškega, ki je množici grozil s pištolo...

Pohvaljen policistMurska Sobota – Med hrabrimi in požrtvovalnimi državljani, ki sta jih pred dnevi sprejela in odlikovala generalni direktor policije Stanislav Veniger in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, eno častnih mest gotovo pripada 39 – letnemu policistu PU Murska Sobota Davorinu Maglici. Večina tistih, ki so prejeli medalje policije za hrabrost in medalje policije za požrtvovalnost (gre za skupaj dvanajst dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota), je reševala en ali največ dva dogodka. Toda policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Murska Sobota, ki trenutno opravlja službo v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, Davorin Maglica, je medalje policije za požrtvovalnost prejel za kar pet primerov oz. dogodkov.

Tako je požrtvovalno ujel tatu; iz kadečega se vozila rešil moškega, ki je bil zaradi predoziranosti s tabletami v življenjski nevarnosti; iz snega je potegnil podhlajenega moškega, ki bi skoraj zanesljivo umrl; skupaj s kolegom je rešil mladoletnika, ki je pod vplivom prepovedanih substanc grozil s samopoškodovanjem, in nazadnje je razorožil moškega, ki je na javnem kraju s pištolo ogrožal množico ljudi. Skromni 39-letni oče dveh otrok se sprva ni želel izpostavljati, saj pravi, da je vse to njegovo delo in verjame, da bi isto storili vsi njegovo kolegi, a je le on bil v določenem trenutku na določenem mestu. Kljub temu nam je razložil kako se je pripetilo kar pet izstopajočih dogodkov, ki so se zvrstili v natanko enem letu. Zato je, za veliko požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, gotovo upravičeno prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Njegov prvi izstopajoči dogodek iz katerega izhaja velika požrtvovalnost policista se je zgodil v januarju, ko je opazil osumljenca vloma v garderobno omaro gostinskega lokala, od koder je odtujil torbico. Z naknadnim in požrtvovalnim delom in s pomočjo drugih policistov je bil storilec prijet in pridržan. Policist Davorin Maglica je s tem bistveno prispeval k realizaciji primera, hkrati pa prispeval k uspešni realizaciji tudi drugih kaznivih dejanj velikih tatvin, kajti isti storilec jih je na grbi imel še več. Maglica se je izkazal tudi v marcu, ko je med vožnjo po pomurski avtocesti opazil, da se iz parkiranega vozila na polju kadi. Ker je posumil, da bi lahko bilo kaj narobe, se je samoiniciativno zapeljal z avtoceste in sestopil do sumljivega vozila. Na kraju je policist opazil, da je v vozilu moški, ki je dajal videz osebe pod vplivom prepovedanih substanc. Pri pregledu vozila in okolice je opazil večjo količino tablet in alkoholno pijačo. O tem je obvestil OKC in reševalce, ki so osebi pomagali in ga rešili. Naslednji dogodek se je zgodil meseca nazaj, septembra ponoči, ko je Maglica v času službe s sodelavcem na domu ob prisotnosti staršev uspešno preprečil samopoškodbo mladoletnika, ki je bil pod vplivom prepovedanih substanc. Mladoletnik je bil odpeljan z reševalnim vozilom.

Tudi dogodek in ukrepanje policista Maglice v mesecu decembru 2012 kaže na njegovo veliko požrtvovalnost. Pri opravljanju kontrole javnega kraja, kjer je potekala lutkovna predstava in obisk dedka Mraza je opazil moškega, ki v rokah drži pištolo katero obrača v smeri množice in kaže očitne znake vinjenosti. Ob njegovem približevanju se je neznanec napotil v drugo smer in sprožil strel. O dogodku je policist takoj obvestil OKC in zaprosil za dodatno pomoč policistov. Čez nekaj časa je moški ponovno sprožil strel v smer, kjer se je nahajala skupina ljudi. Davorin Maglica je ob pomoči sodelavca neznanca razorožil, opravil varnostni pregled in izvedel postopek ugotavljanja identitete pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za kršitelja in storilca različnih kaznivih dejanj. Na kraju se je ob realizaciji nahajalo večje število občanov. Glede na sam potek dogodka, ko policista še nista vedela, da ima oseba plinsko pištolo, pa sta pokazala veliko mero poguma, odločnosti, taktičnosti in požrtvovalnosti. Zadnje tokrat omenjeno herojsko dejanje policista Maglice se je zgodilo januarja letos, ko je okrog 4. ure zjutraj znova potrdil veliko požrtvovalnost. Odhajal je iz službe in pri avtobusni postaji v Murski Soboti opazil v snegu ležečega moškega. Pristopil je do njega in ugotovil, da je moški podhlajen zaradi nizkih zimskih temperatur. Obvestil je OKC in reševalno vozilo je moškega zaradi podhladitve odpeljalo v bolnišnico. S tem je policist moškemu zanesljivo rešil življenje.

„V vseh teh primerih se je kot izjemnega pomena pokazala policistova požrtvovalnost, samoiniciativnost in doslednost ter strokovnost", nam je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, sam 39-letni Davorin Maglica pa nam je razložil kako ima rad delo z ljudmi in se je zato odločil za policijsko službo. Njegov osnovni poklic je bil elektrotehnik, saj je končal srednjo šolo omenjene smeri v Mariboru. V Slovenski vojski je bil pri vojaški policiji, kjer je dobil osnovno policijsko znanje, in se je želel aktivirati na policiji v Vojski, ker pa je takrat veljal embargo na zaposlovanje pri vojski, se je obrnil na civilno policijo in je pred štirinajstimi leti postal policist, najprej na PP Ljutomer, nato na meji v Dolgi vasi, po ukinitvi meje pa je prestopil v PP za izravnalne ukrepe, zadnji dve leti pa je kriminalist. Njegovo osnovno delo je usmerjeno odkrivanju in preprečevanju KD s področja prepovednih drog. Moja želja je predvsem pomagati ljudem, ne pa jim škodovati. Zato sem se tudi boril, da sem postal policist", razlaga policisti Davorin, ki trenutno opravlja službo v civilnih oblačilih. To mu, kot pravi, pomaga priti do več podatkov, saj se lažje giblje med ljudmi, kot če bi bil v uniformi, ko so vsi bolj previdni.

Ko razmišlja o dogodkih za katere je bil nagrajen pove, da to ni nič posebnega. „Res je, da gre za osebno zadovoljstvo, toda šele potem ko ugotovimo končni učinek. Zadovoljstvo je kratkoročno, vse skupaj mine, saj čas gre naprej in je potrebno reševati nove naloge. Kljub vsemu pa je lep občutek, če storiš kaj pozitivnega in kdo opazi tvoje delo ter stopiš pred najvišje šefe, in velika čast, da si lahko pomagal. Ne glede na vse je najpomembneje, da so ljudje rešeni, ko pa moraš posredovati kot je bil primer odvzema orožja, potem ne misliš na nikogar, ne na otroke, ne na družino, cilj ti je zgolj preprečiti katastrofo. In to skušamo vedno narediti na najboljši možni način", nam je povedal Maglica, ki je prepričan, da so prebivalci Pomurja varni, čeprav so po njegovem odprte meje prinesle nekoliko več kriminala, zlasti premoženjskega.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica