Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica

 

Policist Davorin je v letu dni rešil veliko človeških življenj, med drugim tudi razorožil moškega, ki je množici grozil s pištolo...

Pohvaljen policistMurska Sobota – Med hrabrimi in požrtvovalnimi državljani, ki sta jih pred dnevi sprejela in odlikovala generalni direktor policije Stanislav Veniger in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, eno častnih mest gotovo pripada 39 – letnemu policistu PU Murska Sobota Davorinu Maglici. Večina tistih, ki so prejeli medalje policije za hrabrost in medalje policije za požrtvovalnost (gre za skupaj dvanajst dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota), je reševala en ali največ dva dogodka. Toda policist Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Murska Sobota, ki trenutno opravlja službo v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, Davorin Maglica, je medalje policije za požrtvovalnost prejel za kar pet primerov oz. dogodkov.

Tako je požrtvovalno ujel tatu; iz kadečega se vozila rešil moškega, ki je bil zaradi predoziranosti s tabletami v življenjski nevarnosti; iz snega je potegnil podhlajenega moškega, ki bi skoraj zanesljivo umrl; skupaj s kolegom je rešil mladoletnika, ki je pod vplivom prepovedanih substanc grozil s samopoškodovanjem, in nazadnje je razorožil moškega, ki je na javnem kraju s pištolo ogrožal množico ljudi. Skromni 39-letni oče dveh otrok se sprva ni želel izpostavljati, saj pravi, da je vse to njegovo delo in verjame, da bi isto storili vsi njegovo kolegi, a je le on bil v določenem trenutku na določenem mestu. Kljub temu nam je razložil kako se je pripetilo kar pet izstopajočih dogodkov, ki so se zvrstili v natanko enem letu. Zato je, za veliko požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, gotovo upravičeno prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Njegov prvi izstopajoči dogodek iz katerega izhaja velika požrtvovalnost policista se je zgodil v januarju, ko je opazil osumljenca vloma v garderobno omaro gostinskega lokala, od koder je odtujil torbico. Z naknadnim in požrtvovalnim delom in s pomočjo drugih policistov je bil storilec prijet in pridržan. Policist Davorin Maglica je s tem bistveno prispeval k realizaciji primera, hkrati pa prispeval k uspešni realizaciji tudi drugih kaznivih dejanj velikih tatvin, kajti isti storilec jih je na grbi imel še več. Maglica se je izkazal tudi v marcu, ko je med vožnjo po pomurski avtocesti opazil, da se iz parkiranega vozila na polju kadi. Ker je posumil, da bi lahko bilo kaj narobe, se je samoiniciativno zapeljal z avtoceste in sestopil do sumljivega vozila. Na kraju je policist opazil, da je v vozilu moški, ki je dajal videz osebe pod vplivom prepovedanih substanc. Pri pregledu vozila in okolice je opazil večjo količino tablet in alkoholno pijačo. O tem je obvestil OKC in reševalce, ki so osebi pomagali in ga rešili. Naslednji dogodek se je zgodil meseca nazaj, septembra ponoči, ko je Maglica v času službe s sodelavcem na domu ob prisotnosti staršev uspešno preprečil samopoškodbo mladoletnika, ki je bil pod vplivom prepovedanih substanc. Mladoletnik je bil odpeljan z reševalnim vozilom.

Tudi dogodek in ukrepanje policista Maglice v mesecu decembru 2012 kaže na njegovo veliko požrtvovalnost. Pri opravljanju kontrole javnega kraja, kjer je potekala lutkovna predstava in obisk dedka Mraza je opazil moškega, ki v rokah drži pištolo katero obrača v smeri množice in kaže očitne znake vinjenosti. Ob njegovem približevanju se je neznanec napotil v drugo smer in sprožil strel. O dogodku je policist takoj obvestil OKC in zaprosil za dodatno pomoč policistov. Čez nekaj časa je moški ponovno sprožil strel v smer, kjer se je nahajala skupina ljudi. Davorin Maglica je ob pomoči sodelavca neznanca razorožil, opravil varnostni pregled in izvedel postopek ugotavljanja identitete pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za kršitelja in storilca različnih kaznivih dejanj. Na kraju se je ob realizaciji nahajalo večje število občanov. Glede na sam potek dogodka, ko policista še nista vedela, da ima oseba plinsko pištolo, pa sta pokazala veliko mero poguma, odločnosti, taktičnosti in požrtvovalnosti. Zadnje tokrat omenjeno herojsko dejanje policista Maglice se je zgodilo januarja letos, ko je okrog 4. ure zjutraj znova potrdil veliko požrtvovalnost. Odhajal je iz službe in pri avtobusni postaji v Murski Soboti opazil v snegu ležečega moškega. Pristopil je do njega in ugotovil, da je moški podhlajen zaradi nizkih zimskih temperatur. Obvestil je OKC in reševalno vozilo je moškega zaradi podhladitve odpeljalo v bolnišnico. S tem je policist moškemu zanesljivo rešil življenje.

„V vseh teh primerih se je kot izjemnega pomena pokazala policistova požrtvovalnost, samoiniciativnost in doslednost ter strokovnost", nam je povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, sam 39-letni Davorin Maglica pa nam je razložil kako ima rad delo z ljudmi in se je zato odločil za policijsko službo. Njegov osnovni poklic je bil elektrotehnik, saj je končal srednjo šolo omenjene smeri v Mariboru. V Slovenski vojski je bil pri vojaški policiji, kjer je dobil osnovno policijsko znanje, in se je želel aktivirati na policiji v Vojski, ker pa je takrat veljal embargo na zaposlovanje pri vojski, se je obrnil na civilno policijo in je pred štirinajstimi leti postal policist, najprej na PP Ljutomer, nato na meji v Dolgi vasi, po ukinitvi meje pa je prestopil v PP za izravnalne ukrepe, zadnji dve leti pa je kriminalist. Njegovo osnovno delo je usmerjeno odkrivanju in preprečevanju KD s področja prepovednih drog. Moja želja je predvsem pomagati ljudem, ne pa jim škodovati. Zato sem se tudi boril, da sem postal policist", razlaga policisti Davorin, ki trenutno opravlja službo v civilnih oblačilih. To mu, kot pravi, pomaga priti do več podatkov, saj se lažje giblje med ljudmi, kot če bi bil v uniformi, ko so vsi bolj previdni.

Ko razmišlja o dogodkih za katere je bil nagrajen pove, da to ni nič posebnega. „Res je, da gre za osebno zadovoljstvo, toda šele potem ko ugotovimo končni učinek. Zadovoljstvo je kratkoročno, vse skupaj mine, saj čas gre naprej in je potrebno reševati nove naloge. Kljub vsemu pa je lep občutek, če storiš kaj pozitivnega in kdo opazi tvoje delo ter stopiš pred najvišje šefe, in velika čast, da si lahko pomagal. Ne glede na vse je najpomembneje, da so ljudje rešeni, ko pa moraš posredovati kot je bil primer odvzema orožja, potem ne misliš na nikogar, ne na otroke, ne na družino, cilj ti je zgolj preprečiti katastrofo. In to skušamo vedno narediti na najboljši možni način", nam je povedal Maglica, ki je prepričan, da so prebivalci Pomurja varni, čeprav so po njegovem odprte meje prinesle nekoliko več kriminala, zlasti premoženjskega.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Kjer se „dogaja” tam je policist Davorin Maglica