Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ni bilo časa za razmislek!

 

Župan Jevšek sprejel gasilce, ki so rešili ponesrečenko iz potapljajočega se vozila

PGD Murska SobotaMurska Sobota – Soboški župan, mag. Aleksander Jevšek je sprejel deset gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, ki so se minulo sredo izkazali pri reševanju voznice, 54-letne Olge Hüll iz Černelavcev, ki je v prometni nesreči med Predanovci in Polano zapeljala v reko Ledavo. Zaradi močnega toka vode jo je reka nesla približno kilometer po strugi, gasilci so ponesrečenki pomagali v zadnjih trenutkih.

Jevšek se je zahvalil gasilcem za to hrabro dejanje in izpostavil njihovo nesebičnost in požrtvovalnost ter pripravljenost tvegati lastno za rešitev drugega življenja, kot se je to izkazalo tudi tokrat. Predsednik PGD Murska Sobota Milan Vertot je predstavil operativne člane svojega društva in pri tem izpostavil poveljnika Antona Gomboca, ki je v sredo vodil intervencijo. Gomboc, ki je s kolegi po prejemu klica na pomoč prvi prispel na kraj nesreče, je prvi šel v mrzlo vodo in tvegal svoje življenje, da je rešil voznico iz potapljajočega se avtomobila. Povedal je, da sam brez kolegov ne bi mogel rešiti ponesrečenke, saj so pri reševanju štele sekunde, ključna je bila strokovnost in usposobljenost vseh udeleženih gasilcev.
Sprejema se je udeležil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič, ki je prav tako čestital gasilcem PGD Murska Sobota za pogum in izkazano pomoč pri sredini akciji. Spomniti kaže, da so gasilci na kraj prispeli, ko je avtomobil Ford fiesta že bil skoraj potopljen. Voznico so rešili v zadnjih sekundah, preden je reka pogoltnila vozilo. Šele ko so rešili nesrečno voznico so na suho potegnili tudi avtomobil, na katerega so zavezali jeklenico in ga potem s tehničnim gasilskim vozilom izvlekli iz struge. „Tokratno reševanje je še en dokaz, da je zelo pomembno, da imamo v društvu tudi potapljače. Včasih preprosto ni časa, da bi čakali na potapljače iz drugih društev", meni Branko Kolmanič, namestnik poveljnika PGD Murska Sobota.
Gasilci iz Murske Sobote so na kraj nesreče sicer prispeli v zelo kratkem času, saj so potrebovali manj kot tri minute. „Izvozni čas do kraja nesreče je bil več kot odličen. Zelo sem ponosen na našo celotno ekipo", je povedal Borut Koren, tajnik in operativec PGD Murska Sobota. „Tukaj je dejansko šlo za sekunde in zato ni bilo časa za oklevanje. Prijeli smo se za roke in naredili nekakšno živo verigo, saj je tok reke bil zelo močen in je grozil, da tudi koga od nas odnese. Dobesedno v zadnjih sekundah smo razbili steklo in voznico potegnili iz vozila, ki je že bilo polno vode in že v naslednjem trenutku je potonilo. Prestrašena, premočena in premržnjena voznica je samo kričala; rešite me, rešite me", nam je vtise z reševanja razložil izkušeni gasilski lisjak Anton Gomboc, ki je že 15. leto tudi poveljnik PGD Murska Sobota. Skromni Tonček je dodal, da v tistem trenutku ni razmišljal niti o lastnem življenju, saj je edini cilj bil rešiti nesrečno voznico. „S tem, da smo prostovoljci, smo nekako zaobljubili, da smo pripravljeni tudi svoje življenje žrtvovati, da se zaščitijo drugi. Kljub dolgoletni gasilski karieri dejansko še nisem imel takšnega primera, da bi človeka rešili iz vode. In sedaj, ko nam je uspelo, je za nas največja nagrada to, da smo uspešno opravili svoje delo. Poplačilo za nas je rešeno človeško življenje. Zato je občutek enkraten in se ne pozablja", je dodal poveljnik Gomboc, ki je med reševanjem tudi sam požrl nekaj umazane vode iz Ledave. Tudi pet ur po nesreči je imel pesek v ustih, a kot pravi ne zaman.
Tudi njegova mlajša kolega Borut Gomboc in Rok Sarjaš, sta bila ponosna na opravljeno delo, in tudi zanju je bila to ena nova izkušnja. „Bil sem na veliko takšnih in drugačnih nesrečah, tudi iz vode smo reševali vozila, a brez ljudi. Tokrat pa smo prvič iz reke reševali človeka in uspelo nam je. Ko si v takšnem položaju nimaš kaj razmišljati, saj je edini cilj rešiti človeško življenje in zato kar skočiš. In ko nam je uspelo rešiti življenje je to fantastičen občutek", pravi Borut, njegov 21-letni tovariš Rok pa nadaljuje: „Takšnega reševanja še ni bilo. Na nesrečah sem iz razbitin reševal ponesrečene in ranjene, tudi mrtvih je veliko bilo, toda rešiti človeka iz vozila pod vodo, je ena posebna izkušanja. To je nek posebni občutek, ki se ne da opisati. V takšnih trenutkih se ti zviša adrenalin in razmišljaš samo o človeku, ki potrebuje tvojo pomoč. Niti na lastno življenje se več ne oziraš. Zato je zadovoljstvo še bistveno večje".
Vsi sogovorniki se strinjajo, kako je pomembno, da najprej poskrbiš za svojo varnost, potem rešuješ življenja drugih in dodajajo, da se šele na koncu zaveš, kaj vse bi se lahko zgodilo. Za vse kar ste storili: Kapo dol, tovariši gasilci z vašim pozdravom: Na pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Ni bilo časa za razmislek!