Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ni bilo časa za razmislek!

 

Župan Jevšek sprejel gasilce, ki so rešili ponesrečenko iz potapljajočega se vozila

PGD Murska SobotaMurska Sobota – Soboški župan, mag. Aleksander Jevšek je sprejel deset gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, ki so se minulo sredo izkazali pri reševanju voznice, 54-letne Olge Hüll iz Černelavcev, ki je v prometni nesreči med Predanovci in Polano zapeljala v reko Ledavo. Zaradi močnega toka vode jo je reka nesla približno kilometer po strugi, gasilci so ponesrečenki pomagali v zadnjih trenutkih.

Jevšek se je zahvalil gasilcem za to hrabro dejanje in izpostavil njihovo nesebičnost in požrtvovalnost ter pripravljenost tvegati lastno za rešitev drugega življenja, kot se je to izkazalo tudi tokrat. Predsednik PGD Murska Sobota Milan Vertot je predstavil operativne člane svojega društva in pri tem izpostavil poveljnika Antona Gomboca, ki je v sredo vodil intervencijo. Gomboc, ki je s kolegi po prejemu klica na pomoč prvi prispel na kraj nesreče, je prvi šel v mrzlo vodo in tvegal svoje življenje, da je rešil voznico iz potapljajočega se avtomobila. Povedal je, da sam brez kolegov ne bi mogel rešiti ponesrečenke, saj so pri reševanju štele sekunde, ključna je bila strokovnost in usposobljenost vseh udeleženih gasilcev.
Sprejema se je udeležil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič, ki je prav tako čestital gasilcem PGD Murska Sobota za pogum in izkazano pomoč pri sredini akciji. Spomniti kaže, da so gasilci na kraj prispeli, ko je avtomobil Ford fiesta že bil skoraj potopljen. Voznico so rešili v zadnjih sekundah, preden je reka pogoltnila vozilo. Šele ko so rešili nesrečno voznico so na suho potegnili tudi avtomobil, na katerega so zavezali jeklenico in ga potem s tehničnim gasilskim vozilom izvlekli iz struge. „Tokratno reševanje je še en dokaz, da je zelo pomembno, da imamo v društvu tudi potapljače. Včasih preprosto ni časa, da bi čakali na potapljače iz drugih društev", meni Branko Kolmanič, namestnik poveljnika PGD Murska Sobota.
Gasilci iz Murske Sobote so na kraj nesreče sicer prispeli v zelo kratkem času, saj so potrebovali manj kot tri minute. „Izvozni čas do kraja nesreče je bil več kot odličen. Zelo sem ponosen na našo celotno ekipo", je povedal Borut Koren, tajnik in operativec PGD Murska Sobota. „Tukaj je dejansko šlo za sekunde in zato ni bilo časa za oklevanje. Prijeli smo se za roke in naredili nekakšno živo verigo, saj je tok reke bil zelo močen in je grozil, da tudi koga od nas odnese. Dobesedno v zadnjih sekundah smo razbili steklo in voznico potegnili iz vozila, ki je že bilo polno vode in že v naslednjem trenutku je potonilo. Prestrašena, premočena in premržnjena voznica je samo kričala; rešite me, rešite me", nam je vtise z reševanja razložil izkušeni gasilski lisjak Anton Gomboc, ki je že 15. leto tudi poveljnik PGD Murska Sobota. Skromni Tonček je dodal, da v tistem trenutku ni razmišljal niti o lastnem življenju, saj je edini cilj bil rešiti nesrečno voznico. „S tem, da smo prostovoljci, smo nekako zaobljubili, da smo pripravljeni tudi svoje življenje žrtvovati, da se zaščitijo drugi. Kljub dolgoletni gasilski karieri dejansko še nisem imel takšnega primera, da bi človeka rešili iz vode. In sedaj, ko nam je uspelo, je za nas največja nagrada to, da smo uspešno opravili svoje delo. Poplačilo za nas je rešeno človeško življenje. Zato je občutek enkraten in se ne pozablja", je dodal poveljnik Gomboc, ki je med reševanjem tudi sam požrl nekaj umazane vode iz Ledave. Tudi pet ur po nesreči je imel pesek v ustih, a kot pravi ne zaman.
Tudi njegova mlajša kolega Borut Gomboc in Rok Sarjaš, sta bila ponosna na opravljeno delo, in tudi zanju je bila to ena nova izkušnja. „Bil sem na veliko takšnih in drugačnih nesrečah, tudi iz vode smo reševali vozila, a brez ljudi. Tokrat pa smo prvič iz reke reševali človeka in uspelo nam je. Ko si v takšnem položaju nimaš kaj razmišljati, saj je edini cilj rešiti človeško življenje in zato kar skočiš. In ko nam je uspelo rešiti življenje je to fantastičen občutek", pravi Borut, njegov 21-letni tovariš Rok pa nadaljuje: „Takšnega reševanja še ni bilo. Na nesrečah sem iz razbitin reševal ponesrečene in ranjene, tudi mrtvih je veliko bilo, toda rešiti človeka iz vozila pod vodo, je ena posebna izkušanja. To je nek posebni občutek, ki se ne da opisati. V takšnih trenutkih se ti zviša adrenalin in razmišljaš samo o človeku, ki potrebuje tvojo pomoč. Niti na lastno življenje se več ne oziraš. Zato je zadovoljstvo še bistveno večje".
Vsi sogovorniki se strinjajo, kako je pomembno, da najprej poskrbiš za svojo varnost, potem rešuješ življenja drugih in dodajajo, da se šele na koncu zaveš, kaj vse bi se lahko zgodilo. Za vse kar ste storili: Kapo dol, tovariši gasilci z vašim pozdravom: Na pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Ni bilo časa za razmislek!