Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ni bilo časa za razmislek!

 

Župan Jevšek sprejel gasilce, ki so rešili ponesrečenko iz potapljajočega se vozila

PGD Murska SobotaMurska Sobota – Soboški župan, mag. Aleksander Jevšek je sprejel deset gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, ki so se minulo sredo izkazali pri reševanju voznice, 54-letne Olge Hüll iz Černelavcev, ki je v prometni nesreči med Predanovci in Polano zapeljala v reko Ledavo. Zaradi močnega toka vode jo je reka nesla približno kilometer po strugi, gasilci so ponesrečenki pomagali v zadnjih trenutkih.

Jevšek se je zahvalil gasilcem za to hrabro dejanje in izpostavil njihovo nesebičnost in požrtvovalnost ter pripravljenost tvegati lastno za rešitev drugega življenja, kot se je to izkazalo tudi tokrat. Predsednik PGD Murska Sobota Milan Vertot je predstavil operativne člane svojega društva in pri tem izpostavil poveljnika Antona Gomboca, ki je v sredo vodil intervencijo. Gomboc, ki je s kolegi po prejemu klica na pomoč prvi prispel na kraj nesreče, je prvi šel v mrzlo vodo in tvegal svoje življenje, da je rešil voznico iz potapljajočega se avtomobila. Povedal je, da sam brez kolegov ne bi mogel rešiti ponesrečenke, saj so pri reševanju štele sekunde, ključna je bila strokovnost in usposobljenost vseh udeleženih gasilcev.
Sprejema se je udeležil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič, ki je prav tako čestital gasilcem PGD Murska Sobota za pogum in izkazano pomoč pri sredini akciji. Spomniti kaže, da so gasilci na kraj prispeli, ko je avtomobil Ford fiesta že bil skoraj potopljen. Voznico so rešili v zadnjih sekundah, preden je reka pogoltnila vozilo. Šele ko so rešili nesrečno voznico so na suho potegnili tudi avtomobil, na katerega so zavezali jeklenico in ga potem s tehničnim gasilskim vozilom izvlekli iz struge. „Tokratno reševanje je še en dokaz, da je zelo pomembno, da imamo v društvu tudi potapljače. Včasih preprosto ni časa, da bi čakali na potapljače iz drugih društev", meni Branko Kolmanič, namestnik poveljnika PGD Murska Sobota.
Gasilci iz Murske Sobote so na kraj nesreče sicer prispeli v zelo kratkem času, saj so potrebovali manj kot tri minute. „Izvozni čas do kraja nesreče je bil več kot odličen. Zelo sem ponosen na našo celotno ekipo", je povedal Borut Koren, tajnik in operativec PGD Murska Sobota. „Tukaj je dejansko šlo za sekunde in zato ni bilo časa za oklevanje. Prijeli smo se za roke in naredili nekakšno živo verigo, saj je tok reke bil zelo močen in je grozil, da tudi koga od nas odnese. Dobesedno v zadnjih sekundah smo razbili steklo in voznico potegnili iz vozila, ki je že bilo polno vode in že v naslednjem trenutku je potonilo. Prestrašena, premočena in premržnjena voznica je samo kričala; rešite me, rešite me", nam je vtise z reševanja razložil izkušeni gasilski lisjak Anton Gomboc, ki je že 15. leto tudi poveljnik PGD Murska Sobota. Skromni Tonček je dodal, da v tistem trenutku ni razmišljal niti o lastnem življenju, saj je edini cilj bil rešiti nesrečno voznico. „S tem, da smo prostovoljci, smo nekako zaobljubili, da smo pripravljeni tudi svoje življenje žrtvovati, da se zaščitijo drugi. Kljub dolgoletni gasilski karieri dejansko še nisem imel takšnega primera, da bi človeka rešili iz vode. In sedaj, ko nam je uspelo, je za nas največja nagrada to, da smo uspešno opravili svoje delo. Poplačilo za nas je rešeno človeško življenje. Zato je občutek enkraten in se ne pozablja", je dodal poveljnik Gomboc, ki je med reševanjem tudi sam požrl nekaj umazane vode iz Ledave. Tudi pet ur po nesreči je imel pesek v ustih, a kot pravi ne zaman.
Tudi njegova mlajša kolega Borut Gomboc in Rok Sarjaš, sta bila ponosna na opravljeno delo, in tudi zanju je bila to ena nova izkušnja. „Bil sem na veliko takšnih in drugačnih nesrečah, tudi iz vode smo reševali vozila, a brez ljudi. Tokrat pa smo prvič iz reke reševali človeka in uspelo nam je. Ko si v takšnem položaju nimaš kaj razmišljati, saj je edini cilj rešiti človeško življenje in zato kar skočiš. In ko nam je uspelo rešiti življenje je to fantastičen občutek", pravi Borut, njegov 21-letni tovariš Rok pa nadaljuje: „Takšnega reševanja še ni bilo. Na nesrečah sem iz razbitin reševal ponesrečene in ranjene, tudi mrtvih je veliko bilo, toda rešiti človeka iz vozila pod vodo, je ena posebna izkušanja. To je nek posebni občutek, ki se ne da opisati. V takšnih trenutkih se ti zviša adrenalin in razmišljaš samo o človeku, ki potrebuje tvojo pomoč. Niti na lastno življenje se več ne oziraš. Zato je zadovoljstvo še bistveno večje".
Vsi sogovorniki se strinjajo, kako je pomembno, da najprej poskrbiš za svojo varnost, potem rešuješ življenja drugih in dodajajo, da se šele na koncu zaveš, kaj vse bi se lahko zgodilo. Za vse kar ste storili: Kapo dol, tovariši gasilci z vašim pozdravom: Na pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Ni bilo časa za razmislek!