Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ni bilo časa za razmislek!

 

Župan Jevšek sprejel gasilce, ki so rešili ponesrečenko iz potapljajočega se vozila

PGD Murska SobotaMurska Sobota – Soboški župan, mag. Aleksander Jevšek je sprejel deset gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, ki so se minulo sredo izkazali pri reševanju voznice, 54-letne Olge Hüll iz Černelavcev, ki je v prometni nesreči med Predanovci in Polano zapeljala v reko Ledavo. Zaradi močnega toka vode jo je reka nesla približno kilometer po strugi, gasilci so ponesrečenki pomagali v zadnjih trenutkih.

Jevšek se je zahvalil gasilcem za to hrabro dejanje in izpostavil njihovo nesebičnost in požrtvovalnost ter pripravljenost tvegati lastno za rešitev drugega življenja, kot se je to izkazalo tudi tokrat. Predsednik PGD Murska Sobota Milan Vertot je predstavil operativne člane svojega društva in pri tem izpostavil poveljnika Antona Gomboca, ki je v sredo vodil intervencijo. Gomboc, ki je s kolegi po prejemu klica na pomoč prvi prispel na kraj nesreče, je prvi šel v mrzlo vodo in tvegal svoje življenje, da je rešil voznico iz potapljajočega se avtomobila. Povedal je, da sam brez kolegov ne bi mogel rešiti ponesrečenke, saj so pri reševanju štele sekunde, ključna je bila strokovnost in usposobljenost vseh udeleženih gasilcev.
Sprejema se je udeležil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič, ki je prav tako čestital gasilcem PGD Murska Sobota za pogum in izkazano pomoč pri sredini akciji. Spomniti kaže, da so gasilci na kraj prispeli, ko je avtomobil Ford fiesta že bil skoraj potopljen. Voznico so rešili v zadnjih sekundah, preden je reka pogoltnila vozilo. Šele ko so rešili nesrečno voznico so na suho potegnili tudi avtomobil, na katerega so zavezali jeklenico in ga potem s tehničnim gasilskim vozilom izvlekli iz struge. „Tokratno reševanje je še en dokaz, da je zelo pomembno, da imamo v društvu tudi potapljače. Včasih preprosto ni časa, da bi čakali na potapljače iz drugih društev", meni Branko Kolmanič, namestnik poveljnika PGD Murska Sobota.
Gasilci iz Murske Sobote so na kraj nesreče sicer prispeli v zelo kratkem času, saj so potrebovali manj kot tri minute. „Izvozni čas do kraja nesreče je bil več kot odličen. Zelo sem ponosen na našo celotno ekipo", je povedal Borut Koren, tajnik in operativec PGD Murska Sobota. „Tukaj je dejansko šlo za sekunde in zato ni bilo časa za oklevanje. Prijeli smo se za roke in naredili nekakšno živo verigo, saj je tok reke bil zelo močen in je grozil, da tudi koga od nas odnese. Dobesedno v zadnjih sekundah smo razbili steklo in voznico potegnili iz vozila, ki je že bilo polno vode in že v naslednjem trenutku je potonilo. Prestrašena, premočena in premržnjena voznica je samo kričala; rešite me, rešite me", nam je vtise z reševanja razložil izkušeni gasilski lisjak Anton Gomboc, ki je že 15. leto tudi poveljnik PGD Murska Sobota. Skromni Tonček je dodal, da v tistem trenutku ni razmišljal niti o lastnem življenju, saj je edini cilj bil rešiti nesrečno voznico. „S tem, da smo prostovoljci, smo nekako zaobljubili, da smo pripravljeni tudi svoje življenje žrtvovati, da se zaščitijo drugi. Kljub dolgoletni gasilski karieri dejansko še nisem imel takšnega primera, da bi človeka rešili iz vode. In sedaj, ko nam je uspelo, je za nas največja nagrada to, da smo uspešno opravili svoje delo. Poplačilo za nas je rešeno človeško življenje. Zato je občutek enkraten in se ne pozablja", je dodal poveljnik Gomboc, ki je med reševanjem tudi sam požrl nekaj umazane vode iz Ledave. Tudi pet ur po nesreči je imel pesek v ustih, a kot pravi ne zaman.
Tudi njegova mlajša kolega Borut Gomboc in Rok Sarjaš, sta bila ponosna na opravljeno delo, in tudi zanju je bila to ena nova izkušnja. „Bil sem na veliko takšnih in drugačnih nesrečah, tudi iz vode smo reševali vozila, a brez ljudi. Tokrat pa smo prvič iz reke reševali človeka in uspelo nam je. Ko si v takšnem položaju nimaš kaj razmišljati, saj je edini cilj rešiti človeško življenje in zato kar skočiš. In ko nam je uspelo rešiti življenje je to fantastičen občutek", pravi Borut, njegov 21-letni tovariš Rok pa nadaljuje: „Takšnega reševanja še ni bilo. Na nesrečah sem iz razbitin reševal ponesrečene in ranjene, tudi mrtvih je veliko bilo, toda rešiti človeka iz vozila pod vodo, je ena posebna izkušanja. To je nek posebni občutek, ki se ne da opisati. V takšnih trenutkih se ti zviša adrenalin in razmišljaš samo o človeku, ki potrebuje tvojo pomoč. Niti na lastno življenje se več ne oziraš. Zato je zadovoljstvo še bistveno večje".
Vsi sogovorniki se strinjajo, kako je pomembno, da najprej poskrbiš za svojo varnost, potem rešuješ življenja drugih in dodajajo, da se šele na koncu zaveš, kaj vse bi se lahko zgodilo. Za vse kar ste storili: Kapo dol, tovariši gasilci z vašim pozdravom: Na pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Ni bilo časa za razmislek!