Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ni bilo časa za razmislek!

 

Župan Jevšek sprejel gasilce, ki so rešili ponesrečenko iz potapljajočega se vozila

PGD Murska SobotaMurska Sobota – Soboški župan, mag. Aleksander Jevšek je sprejel deset gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, ki so se minulo sredo izkazali pri reševanju voznice, 54-letne Olge Hüll iz Černelavcev, ki je v prometni nesreči med Predanovci in Polano zapeljala v reko Ledavo. Zaradi močnega toka vode jo je reka nesla približno kilometer po strugi, gasilci so ponesrečenki pomagali v zadnjih trenutkih.

Jevšek se je zahvalil gasilcem za to hrabro dejanje in izpostavil njihovo nesebičnost in požrtvovalnost ter pripravljenost tvegati lastno za rešitev drugega življenja, kot se je to izkazalo tudi tokrat. Predsednik PGD Murska Sobota Milan Vertot je predstavil operativne člane svojega društva in pri tem izpostavil poveljnika Antona Gomboca, ki je v sredo vodil intervencijo. Gomboc, ki je s kolegi po prejemu klica na pomoč prvi prispel na kraj nesreče, je prvi šel v mrzlo vodo in tvegal svoje življenje, da je rešil voznico iz potapljajočega se avtomobila. Povedal je, da sam brez kolegov ne bi mogel rešiti ponesrečenke, saj so pri reševanju štele sekunde, ključna je bila strokovnost in usposobljenost vseh udeleženih gasilcev.
Sprejema se je udeležil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota, mag. Damir Ivančič, ki je prav tako čestital gasilcem PGD Murska Sobota za pogum in izkazano pomoč pri sredini akciji. Spomniti kaže, da so gasilci na kraj prispeli, ko je avtomobil Ford fiesta že bil skoraj potopljen. Voznico so rešili v zadnjih sekundah, preden je reka pogoltnila vozilo. Šele ko so rešili nesrečno voznico so na suho potegnili tudi avtomobil, na katerega so zavezali jeklenico in ga potem s tehničnim gasilskim vozilom izvlekli iz struge. „Tokratno reševanje je še en dokaz, da je zelo pomembno, da imamo v društvu tudi potapljače. Včasih preprosto ni časa, da bi čakali na potapljače iz drugih društev", meni Branko Kolmanič, namestnik poveljnika PGD Murska Sobota.
Gasilci iz Murske Sobote so na kraj nesreče sicer prispeli v zelo kratkem času, saj so potrebovali manj kot tri minute. „Izvozni čas do kraja nesreče je bil več kot odličen. Zelo sem ponosen na našo celotno ekipo", je povedal Borut Koren, tajnik in operativec PGD Murska Sobota. „Tukaj je dejansko šlo za sekunde in zato ni bilo časa za oklevanje. Prijeli smo se za roke in naredili nekakšno živo verigo, saj je tok reke bil zelo močen in je grozil, da tudi koga od nas odnese. Dobesedno v zadnjih sekundah smo razbili steklo in voznico potegnili iz vozila, ki je že bilo polno vode in že v naslednjem trenutku je potonilo. Prestrašena, premočena in premržnjena voznica je samo kričala; rešite me, rešite me", nam je vtise z reševanja razložil izkušeni gasilski lisjak Anton Gomboc, ki je že 15. leto tudi poveljnik PGD Murska Sobota. Skromni Tonček je dodal, da v tistem trenutku ni razmišljal niti o lastnem življenju, saj je edini cilj bil rešiti nesrečno voznico. „S tem, da smo prostovoljci, smo nekako zaobljubili, da smo pripravljeni tudi svoje življenje žrtvovati, da se zaščitijo drugi. Kljub dolgoletni gasilski karieri dejansko še nisem imel takšnega primera, da bi človeka rešili iz vode. In sedaj, ko nam je uspelo, je za nas največja nagrada to, da smo uspešno opravili svoje delo. Poplačilo za nas je rešeno človeško življenje. Zato je občutek enkraten in se ne pozablja", je dodal poveljnik Gomboc, ki je med reševanjem tudi sam požrl nekaj umazane vode iz Ledave. Tudi pet ur po nesreči je imel pesek v ustih, a kot pravi ne zaman.
Tudi njegova mlajša kolega Borut Gomboc in Rok Sarjaš, sta bila ponosna na opravljeno delo, in tudi zanju je bila to ena nova izkušnja. „Bil sem na veliko takšnih in drugačnih nesrečah, tudi iz vode smo reševali vozila, a brez ljudi. Tokrat pa smo prvič iz reke reševali človeka in uspelo nam je. Ko si v takšnem položaju nimaš kaj razmišljati, saj je edini cilj rešiti človeško življenje in zato kar skočiš. In ko nam je uspelo rešiti življenje je to fantastičen občutek", pravi Borut, njegov 21-letni tovariš Rok pa nadaljuje: „Takšnega reševanja še ni bilo. Na nesrečah sem iz razbitin reševal ponesrečene in ranjene, tudi mrtvih je veliko bilo, toda rešiti človeka iz vozila pod vodo, je ena posebna izkušanja. To je nek posebni občutek, ki se ne da opisati. V takšnih trenutkih se ti zviša adrenalin in razmišljaš samo o človeku, ki potrebuje tvojo pomoč. Niti na lastno življenje se več ne oziraš. Zato je zadovoljstvo še bistveno večje".
Vsi sogovorniki se strinjajo, kako je pomembno, da najprej poskrbiš za svojo varnost, potem rešuješ življenja drugih in dodajajo, da se šele na koncu zaveš, kaj vse bi se lahko zgodilo. Za vse kar ste storili: Kapo dol, tovariši gasilci z vašim pozdravom: Na pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Pohvale in graje Ni bilo časa za razmislek!