Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gradbeništvo Pintarič gradi nizkoenergetski vrtec

 

Podpis pogodbe za gradnjo novega vrtca v Radencih

Podpis pogodbePred dnevi je v posodobljenem lovskem domu Jež v Boračevi, potekala posebna tiskovna konferenca, na kateri je občinsko vodstvo javnost informiralo o nekaterih najnovejših aktivnostih povezanih z naložbami v radenski občini. Tako je župan Janez Rihtarič, ki je letošnje leto označil kot investicijsko, predstavil nekatere nove pridobitve. Poleg začetka gradnje novega vrtca, so med drugim uredili in obnovili lovski dom v Boračevi ter gasilski dom v Hrastje Moti. Nekdanji Jež je tako postal Dom za medgeneracijsko druženje Boračeva, v mansardi so uredili prostore v ta namen, dostopnost do doma pa izboljšali z ureditvijo pločnika med Radenci in vasjo Boračeva, pridobili pa so tudi nove prenočitvene kapacitete. V gasilskem domu Hrastje Mota pa so prav tako uredili večnamenski prostor v mansardi, izgradili nadstrešek za gasilska vozila in uredili igrišče za odbojko na mivki ter otroško igrišče. Vrednost obeh omenjenih investicij je bila 395 tisoč evrov, v 65 odstotkih jo je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, ostalo pa lovsko in gasilsko društvo...

Na istem srečanju z novinarji sta župan občine Radenci Janez Rihtarič in direktor družbe Gradbeništvo Pintarič iz Spodnje Ščavnice, Milan Pintarič, podpisala pogodbo o gradnji nizkoenergetskega vrtca v Radencih, kjer so se dela že začela. Občina se je na javni razpis za prednostno usmeritev regionalnih razvojnih programov prijavila že leta 2010 in dobila pozitiven sklep o sofinanciranju gradnje novega vrtca v višini 1,76 milijona evrov. Žal so nekateri zapleti, zlasti z izbiro izvajalca del, povzročili daljše zamude. Ocenjena vrednost javnega naročila je sicer 2 milijona 810 tisoč evrov in 85 odstotkov investicije bo tako delno financirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 odstotkov pa bo v proračunu zagotovila občina Radenci. Nov vrtec bo zrasel za sedanjim radenskim vrtcem, imel bo skoraj 2.500 kvadratnih metrov površine, 10 oddelkov in bo energetsko manj potraten, z zmanjšanimi emisijami toplogrednih plinov, v njem pa se bodo izboljšali tudi bivalni pogoji otrok, saj bo več prostora in s tem višja kakovost bivanja. Obstoječi vrtec, predvsem zaradi vsebnosti azbesta v stenah neprimeren za obnovo, prinaša velike energetske izgube, strojne inštalacije so dotrajane.

Rok za izgradnjo je sredina avgusta 2014, približno 140 otrok, kolikor jih je v vrtcu v Radencih, pa bo v starem vrtcu vse do tedaj, dokler novi ne bo popolnoma izgrajen. Potem pa bodo otroke v času poletnih počitnic preselili na rezervne lokacije – ker bo to med počitnicami, računajo, da jih bodo lahko namestili v zunanje enote Vrtca Radenci (Kapela in Janžev Vrh)– preselili bodo opremo, starega pa porušili in na tem prostoru uredili zelenico ter igrala.

Splošni cilji projekta so predvsem manjša energijska poraba-energetska izboljšava, izboljšanje bivalnih pogojev otrok, večje kapacitete, višja kakovost bivanja, zagotavljanje zakonskih normativov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in otrokom in njihovemu zdravju prijazno bivanje.

Na isti tiskovni konferenci sta direktorica občinske uprave Mojca Marovič in župan Rihtarič, poročala, da so v Radencih pravkar zaključili še nekaj – izgradnjo širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. Gradnja omrežja, ki je vredna milijon 390 tisoč evrov in je v celoti plačana z nepovratnimi sredstvi iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je zaključila letos februarja, avgusta je občina podpisala pogodbo o upravljanju omenjenega omrežja in ga dala v desetletni najem podjetju ASD iz Boračeve. Prvi uporabniki – do zdaj jih je 14 preko CATV Radenci – pa so se začeli priključevati septembra. Širokopasovno omrežje se je izgradilo v celotni krajevni skupnosti Kapela in delu krajevne skupnosti Radenci – v naseljih Boračeva in Janžev vrh – za skupno 493 gospodinjstev. Na občini so ves čas gradnje, in še vedno zbirajo, pobirali prijave za priključek na optično omrežje. Priključnina znaša 200 evrov, tisti, ki živijo v območju tako imenovanih sivih lis pa si morajo od svoje hiše pa do glavne trase sami izgraditi priključek. S širokopasovnim omrežjem je po besedah župana z informatiko pokrite 95 odstotkov občine.

V Radencih so še posebej veseli, da so uredili in obnovili lovski dom v Boračevi in gasilski dom in igrišča ob gasilskem domu v Hrastje Moti. Dom za medgeneracijsko druženje Boračeva s spremljajočo infrastrukturo zajema: Ureditev prostorov za medgeneracijsko druženje v mansardi; zagotovilo boljše dostopnosti do doma tako, da so zgradili povezovalni hodnik za pešce med Radenci in vasjo Boračeva; pridobili so nove prenočitvene kapacitete; povečali so prometno varnost... Ko pa gre za ureditev večnamenskega prostora v gasilskem domu Hrastje Mota z zunanjo ureditvijo pa so: uredili mansardo objekta; izgradili nadstrešnico za gasilska vozila; uredili površine za športne dejavnosti (odbojka na mivki in dve otroški igrišči z igrali)...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Politika Gradbeništvo Pintarič gradi nizkoenergetski vrtec