Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Jevšek bi v Bruslju služil Pomurcem, Korošcem, Slovencem...

 

Bližajo se volitve v Evropski parlament - Serve populo

Aleksander JevšekDan po tem, ko bomo v Sloveniji obeležili nekdanji Dan mladosti, v nedeljo, 26. maja, bomo znova šli na volišča in izbirali osem zastopnikov naše države v Evropskem parlamentu (EP). In na prste ene roke bi lahko našteli kandidate iz Pomurja, med njimi pa je tudi dr. Aleksander Jevšek (SD), ki ga gotovo poznajo mnogi, če ne vsi Prleki in Prekmurci, katere pod sloganom „Serve populo" (služijo ljudstvu), želi zastopati v osrednjem zakonodajnem organu EU. Kot zase pravi, v njem so zapisani geni zavednih Slovencev in trmastih Libeličanarjev. S premikanjem mejnih kamnov in s koli v rokah so namreč njegovi pogumni ter trmasti Korošci od leta 1920 do 1922 dosegli, da so danes Libeliče, majhna koroška obmejna vasica v Sloveniji in ne v Avstriji. Z jasno držo in odločnim delovanjem so preprečili nasilno pripojitev kraja k Avstriji in ubranili voljo ljudstva, da ostanejo Slovenci.

„Kot otroci smo ob obletnici plebiscita risali grafite z napisom: 7. člen pravica naša, in s tem izražali jezo na vse, ki so živeli na drugi polovici njive kjer je potekala meja med Avstrijo in takratno SFRJ. Neke noči pa se je zgodilo nekaj, kar je odločilno vplivalo na moje gledanje sosedov preko njive. V Libeličah je zagorel hlev. Domači gasilci s staro in pokvarjeno gasilsko opremo požara več niso obvladovali. Ko je že grozilo, da bo zgorela še kmetija so na pomoč pridrveli gasilci iz sosednje avstrijske vasi. Ker so bile rampe na mejnem prehodu zaklenjene, so jih dobesedno prebili in preprečili katastrofo. Povedano v sodobnem evropskem besednjaku, so bile v začetku sedemdesetih Libeliče tako prvi slovenski kraj v Evropi brez meja in prvi kraj deležen skupnih Evropskih ukrepov na področju zaščite in reševanja. Avstrijski gasilci se niso ozirali na meje. Sledili so svojemu poslanstvu. Služiti/pomagati ljudem, ko so v težavah. Ne glede na meje. Ne glede na ceno", pravi popularni Sandi.
Trideset let je Jevšek delal v slovenski kriminalistični policiji. Po osamosvojitvi so se učili borbe proti mednarodnem organiziranem kriminalu in trgovini z ljudmi ter terorizmu. Postavili so temelje na področju boja zoper kibernetsko kriminaliteto, se soočali z množico nezakonitih migracij ter vzpostavili pravne temelje azilne zakonodaje in vprašanje statusa tujcev. Članstvo v upravnem odboru Europola in delo pri Interpolu ga je naučilo, da varnosti ni več mogoče zagotavljati brez mednarodnega sodelovanja in mednarodne izmenjave podatkov. „Drugi mandat sem župan MO Murska Sobota. Skupaj s sodelavci smo uspeli premakniti meje v utečeni miselnosti, da je Pomurje tako ali tako zapostavljeno od Ljubljane. Da se tu tako ali tako ne da nič spremeniti. V petih letih smo naredili razvojni preboj. Za deset odstotkov smo zmanjšali brezposelnost, pomursko gospodarstvo in turizem doživljata razcvet, ustvarjamo zgodbe, ki štrlijo iz povprečja. Iz regije obupa in apatije delamo občino in regijo optimizma in drznosti. Možno je pa še veliko več! Vem, da kohezijska sredstva niso vedno pravično in pravilno razdeljena. Zato je nujno, da so v pripravah na novo finančno perspektivo vključeni predstavniki lokalnih oblasti. Mi moramo soodločati o operativnem programu, saj sami najbolj poznamo potrebe ljudi in okolja".
Naš sogovornik se strinja, da Evropa ni brez težav. Daleč od tega, da bi bilo vse idealno. Zidovi med narodi, vzpon nacionalizma in populizma, odtujenost od ljudi, vedno več revščine in neenakosti, brezposelnosti, bega možganov... „Zdi se, kot, da smo pozabili na naše skupne vrednote in pričeli delovati po principu vsaka država misli zgolj na svoje koristi. Kot, da evropska skupnost, blaginja in visoka kakovost življenja vseh več ni cilj. Kot, da smo pozabili na našo žal pogosto krvavo zgodovino in kako težko pot smo prehodili do današnje Evrope. Ampak kljub vsemu še vedno verjamem v evropsko idejo. Še vedno verjamem, da se je za Evropo vredno boriti. Zame razpad Evrope ni opcija. Z vsemi slabostmi je največji projekt političnega sodelovanja držav, narodov in regij, da s skupnimi močmi poskrbijo za mir, blaginjo, napredek in varnost. Zato je skrajni čas, da se vrnemo k svojim koreninam in v ospredje ponovno postavimo vrednote na katerih je Evropa zgrajena. Edini vzdržen in za mene sprejemljiv uspeh je, če je dober za vse. Uspeh na škodo drugih, za mene preprosto ni uspeh. Politiko nesodelovanja moramo zamenjati s politiko sodelovanja in spoštovanja. Politiko, ki je dobra zgolj za določene, moramo zamenjati s politiko, ki jo dobra za vse".
Pred nami so torej evropske volitve. To ne bodo običajne volitve. Te volitve bodo odločale o nadaljnji usodi EU. Zato ni vseeno, kdo zmaga na teh volitvah. Nacionalisti ali Evropejci, populisti ali progresivci, predstavniki elit ali skupnost kot celota. „Zato dragi državljani pridite na volitve. Naredite to zase, za svoje družine in prijatelje. Glasujte za Evropo. Pravično. Solidarno. Napredno. Drugačno. Svobodno. Čas je, da Evropo ugrabljeno od elit, populistov in nacionalistov vrnemo ljudem. To je naša skupna dolžnost. To dolgujemo državljanom Evrope in vsem prihodnjim generacijam. Zakaj? Zaradi neenakosti. Govorimo o pametnih mestih in vaseh. V Pomurju pa obstajajo kraji brez vode in urejene kanalizacije. Govorimo o pametni mobilnosti. Korošci se pa do avtocestnega omrežja vozijo po cesti, ki bolj spominja na konjsko stezo, kot pa na prometnico 21 stoletja. Govorimo o visoki kakovosti življenja. Polovica vzhoda Slovenije se pa za mesečni kruh štiri ure na dan vozi v Ljubljano. Zato kandidiram. Ker hočem enakost za vse. Takšno Evropo hočem".
Jevšek se zavzema za premikanje mej, pa ne več tistih med državami ampak predvsem tistih v glavah. „To zaznamuje moje celo življenje. „Serve populo" - služiti ljudem, služiti skupnosti je stalna spremljevalka mojega dela in življenja. Zato kandidiram. Ker vem, da lahko uspemo zgolj kot skupina in ne kot posameznik. Uspešne družine, kmetije, podjetja, občine, države, skupnosti držav..., nikoli niso rezultat posameznika, ampak vedno skupin, ki nesebično služijo skupnemu cilju. Živimo v nepredvidljivem času. Mir ni samoumeven. Zgodovina nas uči, da ni potrebno veliko, da se takšen čas spremeni v nevaren čas. Žal to vem zelo dobro. Izkusil na lastni koži. V osamosvojitveni vojni leta 1991 v bojih za Slovenijo v Prekmurju, ko smo zlomili slogan „za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni" in leta 2006, ko sem vodil obrambo slovenskega ozemlja na Hotizi. Varnost in mir bo v prihodnje osrednja tema. Zato kandidiram. Brez miru ni varnosti, brez varnosti ni blaginje. Previsoka je bila cena, ki smo jo Slovenci skozi zgodovino plačali za osvoboditev in osamosvojitev. Mnogi so tudi dali največ kar je možno, svoje življenje. Imamo dolg do naših prednikov in zanamcev, da z državo ravnamo odgovorno in preudarno. Zato so nesprejemljive in zavržne Orbanove ambicije po ozemlju v slovenskem Prekmurju in Tajanijevo oživljanje fašizma v Slovenski Istri. V Evropskem parlamentu želim kot evropski poslanec jasno in glasno povedati, kje so meje naše Slovenije. Kot član slovenske delegacije pri Evropskem odboru regij v Bruslju vidim veliko priložnosti za črpanje EU sredstev. Žal so številne ostale neizkoriščene. Zato je pomembno, da imajo regije v EU parlamentu, pri odločanju o prioritetah Kohezijske politike, tudi svojega predstavnika. Zato kandidiram. Želim, da o svoji usodi odločamo sami. Da nikoli več ne bomo talec napačnih razvojnih odločitev, ki se sprejemajo daleč stran od nas. Nič o nas, brez nas!"

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Politika Jevšek bi v Bruslju služil Pomurcem, Korošcem, Slovencem...