Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gledališko-glasbena predstava "Zala" navdušuje

 

Šolarji bodo prostovoljne prispevke namenili za zaključno šolsko valeto

Gledališče OŠ ČrenšovciDevetošolci in devetošolke OŠ Franceta Prešerna Črenšovci so v minulih dneh poskrbeli za pravi mali gledališki podvig, s katerim so potrdili, da so mladi marsikaj sposobni. S pomočjo mentorice Nataše Litrop, sicer svoje profesorice, so namreč pripravili odlično gledališko-glasbeno predstavo Zala, ki so jo premierno uprizorili že ob slovenskem kulturnem prazniku. Sedaj pa je sledila še ponovitev predstave v okviru območnega srečanja mladinskih gledaliških skupin pod naslovom „Hura za gledališče“.

In tako na premieri, kot na ponovitvi predstave so mladi gledališčniki navdušili množice, avtorji gledališke prestave pa so se lotili pereče tematike, ločevanja staršev, kar tudi v Prekmurju ni tuje. Na predstavitvah so šolarji zbrali tudi nekaj prostovoljnih prispevkov s strani obiskovalcev, katere bodo porabili za za izvedbo zaključne osnovnošolske valete.

Ob sami gledališko-glasbeni zgodbi so devetošolke in devetošolci dejansko strnili vrste, saj jim je uspel odličen „izdelek“ iz resničnega življenja najstnice, za katerega je besedilo napisala učenka Saša Matajič, prav tako je napisala in uglasbila tudi vse pesmi, ki dajejo predstavi pomemben čar. Gledalec spremlja zgodbo najstnice Zale, ki je postavljena pred dejstvo, da se njena starša ločujeta. Zalo boli in ne more razumeti, da se bo njen oče odselil. Kako bodo družina, ko ne bodo več skupaj? Ali je starša nimata rada? Zakaj se nista pripravljena potruditi zaradi nje? Zala najde tolažbo in podporo pri svojih sošolcih in prijateljih, ki jo bodrijo in ji stojijo ob strani. Zaradi priprave govornih nastopov o pesniku Francetu Prešernu se učenci še posebej povežejo in začutijo prijateljstvo. Najdejo pot. Pot življenja…

Sama predstava je še bolj odmevna, ker so ideja, del scenarija ter glasbeni vložki avtorsko delo naše učenke - devetošolke Saše in ker vsi devetošolci sodelujejo v predstavi. V nadvse zanimiv in izvirni gledališki predstavi tako nastopajo: Zala – Saša Matajič, Tim – Izidor Kemel, Živa – Iva Kramar, Marko – Marko Tibaut, izza – Lučka Horvat, Blaž – Blaž Jerebic, Ana – Anja Kovač, Eva – Alja Hozjan, učiteljica – Nataša Litrop, bratranec Tine – Mišel Horvat, mama – Vida Dugar, oče – Tomi Bušinski, sošolci in sošolke: Manja Šernek, Tilen Sarjaš, Tilen Pintari, Matjaž Hozjan, Jan Nagy in Mateja Hozjan; Besedilo: Saša Matajič in Andreja Sever; Besedilo in uglasbitev pesmi: Saša Matajič, režija: Andreja Sever. Sodelujejo tudi: Mladinski pevski zbor OŠ Franceta Prešerna Črenšovci pod mentorskim vodstvom Metke Sabo, glasba - klavir: Simon Matajič; kitara: Jaka Škoberne in Matija Hozjan; violina: Saša Matajič; Scena: Tibor Frančič in Štefan Hozjan; Tehnična podpora: Robert Smodiš, Matej Kolenko, Denis Pozderec in Zdenko Temlin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Gledališko-glasbena predstava "Zala" navdušuje