Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin

 

Osem skupin na „Lutkovnem odru 2019"

Lutkovni oderOb pomoči Občine Gornja Radgona, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Gornja Radgona, pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih skupin. V dvorani Doma kulture v Gornji Radgoni, kjer je dogodek „Lutkovni oder 2019" potekal, in ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, je nastopilo osem lutkovnih skupin, ki so navdušile mlade gledalce, vrstnike. Vse predstave je spremljala selektorica Mojca Redjko, dolgoletna lutkarica, ki bo po ogledu vseh območnih srečanj v Pomurju izbrala najboljše za regijsko srečanje lutkovnih skupin, ki bo 17. aprila v Lendavi. Za koga se bo strokovnjakinja odločila ni znano, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da so se vse skupine dobro pripravile in se lepo predstavile.

Najprej so nastopili najmlajši - Lutkovna skupina Ciciban Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, sestavlja jo sedem predšolskih otrok, ki obiskujejo obogatitveno dejavnost Čarobni svet lutk. Slednjo izvajajo strokovne delavke omenjenega vrtca, in je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. Letos so si člani skupine izbrali in uprizorili pravljico Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, ki je zelo priljubljena med otroci. Mentorici in režiserki sta Natalija Zupančič in Tanja Joh, igrajo pa: Jure Debeljak, Mila Berglez, Anže Krajnc, Amelie Strmšek, Tadej Dlouhy, Nika Harnik in Aljaž Zagorc – Orffovi instrumenti.
Tudi druga lutkovna skupina je bila iz Vrtca Manka Golarja, toda iz enote Negova. Lutkovna skupina deluje v sklopu obogatitvene dejavnosti Igram se z lutko, sestavljajo pa jo otroci v starosti od pet do šest let, ki so pokazali interes za igro z lutko. Izmed večih del slovenskih avtorjev so izbrali zgodbo z naslovom Zvonček. Otroci so sodelovali pri izdelavi scene, lutk in same predstave. Knjižno delo pisateljice Anje Štefan sta priredili mentorici lutkovne skupine Katja Potočnik in Irena Domanjko Seršen, igrajo: Lara Režonja, Taj Bračič, Tina Iskra, Aneja Ribič, Jaka Fekonja in Nika Bratkovič – glasbena spremljava.
Lutkovno skupino Cekinček že nekaj let sestavljajo strokovne delavke Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Skupina vsako leto pripravi lutkovno predstavo, s katero razveseljujejo otroke v vrtcu in tudi tiste, ki še vanj niso vključeni. Cilj, ki so si ga zastavile v tem šolskem letu je, da ohranijo senčno gledališče, ki je velikokrat pravi izziv. Tako so se odločile, da predstavo Mojiceje Podgoršek: Kobilica Tilica se dolgočasi, otrokom predstavijo s pomočjo igre senc, glasbe in besede. Mentorice in igralke so: Erika Bračko, Vanja Fišinger, Tanja Krajnc, Nuša Mencigar Matiš, Natalija Kranjec. Lutkovno skupino OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sestavljajo učenci in učenke stari med 7 in 9 let. Druži jih veselje do ustvarjanja, izdelave lutk in lutkovne igre, ki pa tokrat večini sodelujočih predstavlja nov izziv, saj se z njo srečujejo prvič. V izdelavo lutk, scene in igre so vložili veliko truda, časa, vztrajnosti in volje. S skupnimi močmi so zasnovali in izdelali vse potrebno, da smo si ogledali angleško ljudsko pravljico Rdeča kapica in trije prašički. Mentorica in režiserka predstave je Špela Ros, igrajo pa: Nika Vrbnjak, Ema Bolkovič, Brina Pšeničnik, Jakob Krajnc, Tine Zorman, Leia Javnik, Nina Vrbnjak, Maks Krebs.
Lutkovna skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova deluje v okviru interesne dejavnosti in se je v takšni zasedbi predstavila prvič. Učenci obiskujejo 3. razred in so zelo navdušeni lutkarji. Z znano rusko pravljico: Medved išče pestunjo, so se na velikem odru predstavili prvič. Učenci sicer radi obiskujejo lutkovni krožek, saj jim je delo z lutko zelo prijetno, zabavno in zanimivo. Priredba, mentorstvo in režija: Helena Šamperl Petrovič, igrajo: Jakob Šipek, Žan Kramberger, Miha Kramberger, Lara Kozar, Tjaž Kukovec, Rene Merčnik, Špela Šipek. Lutkovna skupina OŠ Apače deluje že vrsto let, vanjo so vključeni učenci različnih starosti od 6 do 12 let. Vsi so zelo motivirani za delo, sami izdelujejo lutke, prav tako sodelujejo pri vseh scenskih postavitvah ter glasbeni spremljavi. Ker lutkovna skupina deluje na Podružnični šoli Stogovci, so člani večinoma učenci podružnice. Občasno sodelujejo v predstavi tudi učenci matične šole Apače. Letos so se odločili za ljudsko pravljico o povodnem možu. Izbrali so kombinacijo senčnih lutk z dramsko vlogo ter lutko na palici. Priredba, mentorstvo, režija: Anja Ivajnšič, Simona Roškar, Leonida Vogrinec Kolman
Igrajo: Žiga Breznik, Asja Borak, Eva Senekovič, Lukas Puntar, Jan Karl Kaučič, Rok Petrovčič, Nino Kremina, Sendi Časar.
Lutkovno skupino Zvezde obiskuje sedem lutkaric in en lutkar iz radgonske OŠ. Skupina v tej zasedbi deluje drugo leto. Ideje za predstavo, ki jo vsako leto napišejo sami, nastanejo ob branju pravljic in zgodb, nato izberejo rdečo nit predstave ter se odločijo za vrsto lutk. Lutke izdelujejo sami v popoldanskem času, ob sobotah ali celo med počitnicami. Pomoč jim nudijo tudi starši in zaposleni na šoli. Tokrat so se predstavili s Pošastmi, pod mentorstvom in v režiji: Simone Kolarič Wolf, igrajo: Gašper Filipič, Daša Maučec, Polona Klemenčič, Nadja Sedlak, Lea Vertačnik, Lana Simenčič, Larisa Kapun, Nuša Wolf. Lutkovna skupina OŠ Kajetana Koviča Radenci se že več let zaporedoma ukvarja z lutkovno dejavnostjo, v obliki lutkovnega krožka. V tem šolskem letu skupino sestavljajo učenke in učenci 9. razreda, ki so pri lutkah že četrto leto. Učenci sami poiščejo literarno delo po katerem pripravijo besedilo oz. priredbo. Izberejo si vloge, pripravijo idejno zasnovo lutk in scene ter glasbeno spremljavo. Ure lutkovnega krožka so večinoma prekratke, so pa zelo zabavne. Tokrat so se predstavili z Nerodno Avguštino, avtorja Otfrieda Preusslerja. Priredba: Nina Klemenčič in Vanesa Zver, mentorstvo: Renata Sporn, režija: Učenke lutkovne skupine. Igrajo: Vanesa Zver, Nina Klemenčič, Zala Podlesek, Allison Žnidarič, Špela Toplak, Sara Omar, Tjaša Krajnc, Mitja Hladen, Žiga Ploj; Enja Ritonja, Kaja Rihtarič – glasbena spremljava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin