Nekdanji miličniki obiskali svojega komandirja, ki se je upokojil leta 1986

Policisti upokojenci na obiskuKar nekaj solz radosti je spontano spustil Martin Španbauer, ki bo letos jeseni napolnil 85 let, ko ga je na njegovem lepem in prijetnem domu na Noričkem Vrhu, streljaj iz Gornje Radgone, obiskalo kakšnih 20 njegovih nekdanjih sodelavcev na Policijski postaji Gornja Radgona. Na pobudo upokojene policistke Marije Rantaša so namreč policisti in administratorka, ki so bili na PP Gornja Radgona, ko se je leta 1986 upokojil njihov takratni komandir Martin Španbauer, organizirali to srečanje, ki se je začelo pri nekdanji radgonski policijski postaji na Maistrovem trgu, kjer sicer spomeniško zaščitena stavba močno propada. Po obisku pri svojem nekdanjem komandirju Španbauerju, so si ogledali tudi novo policijsko postajo, katero jim je razkazal sedanji komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

Obisk upokojenih policistov PP GR

Pospravili so odpadke iz štirih vasi

Čistilna akcija TD MajolkaČlanice in člani enega najbolj dejavnih društev na radgonskem območju, Turistično društvo Majolka se tudi to pomlad niso izneverili tradiciji, ko v okolju kjer delujejo in večinoma živijo, skrbijo tudi za urejenost in čistočo naravnega okolja. Tako so minulo nedeljo v popoldanskem času izvedli tradicionalno čistilno akcijo na področju Krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci v občini Gornja Radgona, kjer so pospravili štiri vasi. Več deset aktivistov se je zbralo pri prodajalni Tuš v središču Črešnjevcev in se nato razdelilo v dve skupini. Ena skupina je čistila ob glavni cesti Gornja Radgona – Ptuj, skozi Črešnjevce in Orehovce, nato čez Orehovski Vrh, do gasilskega doma PGD Zbigovci. Druga skupina pa skozi Črešnjevce mimo Holtove vile in Zbogivce, prav tako do doma PGD Zbigovci.

Turistično društvo Majolka pripravilo še eno odmevno čistilno akcijo

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Ivanka Perša jubilejDandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in ne poznamo niti najbližjih sosedov, nekaterim obisk veliko pomeni. Ob obiskih je uživala tudi Ivanka Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Radgonski lovci spregovorili o narejenem v minulem obdobju

Lovci GR zborV svojem lovskem domu v Hercegovščaku so se na 70. zboru zbrali člani in članica LD Gornja Radgona, ki se ga je udeležilo 48 (od skupno 54) članov ter nekaj gostov, med katerimi tudi domači župan, sicer tudi lovec LD Negova, Stanislav Rojko. In potem, ko so prisluhnili poročilom starešine ter komisij in referentov je radgonska zelena bratovščina, ki se je za zbor odlično pripravila, saj je vse teklo kot po loju, v ospredje postavila letošnje aktivnosti, kjer bo proslava lepega jubileja – 70. letnice obstoja in uspešnega delovanja. Med spremljanjem dogajanja na zboru, so se prisotni gostje lahko prepričali, da v radgonski LD vlada pravo tovarištvo, kjer ne poznajo ne levo, ne desno, temveč so vsi v enotni isti smeri – naprej. Zato niti ne preseneča, da je starešina Milan Kolarič izrazil zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo, hkrati pa optimizem za prihodnost. Njihovo društvo ne pozna politike, temveč je odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakšnih drugih nazorov. Kdor je vnet lovec, je vedno dobrodošel, saj lovci poznajo samo eno barvo – to je zelena – barvo svojih lovišč.

V ospredju praznovanje 70-letnice

Želeli bi nekoga zaposliti preko javnih del

TD Sveti JurijV prostorih Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v starem šolskem poslopju na Stari Gori, je potekal redni letni zbor na katerem so se zbrali članice in člani društva ter gostje, med katerimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ter predstavniki društev, ki sodelujejo s TD Sv. Jurij ob Ščavnici, med njimi tudi predsednik KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici Franci Čuš. Vsi prisotni so na zboru, ki ga je vodil Branko Gerlica, prisluhnili predsedniku društva Janezu Miru, ki je poročal o delovanju društva v minulem obdobju in nalogah za tekoče leto. Kot je dejal, je bilo delovanje društva nekoliko okrnjeno, saj niso uspeli pridobiti delavca preko javnih del, ki bi skrbel za vodenje turistične dejavnosti v društvu. Pri tem sta jim bila v veliko pomoč Edi Sedmak in Boris Kovačič, ki sta sprejemala najavljene goste.

Letni zbor TD Sv. Jurij ob Ščavnici potrdil dobro delo, toda...

Brez žensk bi vse bilo bolj siromašno

Kmečke ženske ApačeV občini Apače, kjer deluje veliko različnih društev, je med najbolj aktivnimi Društvo kmečkih žena Apače, v katerega je vključeno okoli 45 članic. Društvo, ki prihodnje leto praznuje 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja, vseskozi vodi prizadevna predsednica Ema Škrobar. Pod njenim dobrim vodenjem in prizadevnimi članicami, je delovanje društva zelo uspešno. Da je tako smo lahko slišali tudi na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Zver v Apačah. Zbor, na katerem se je zbralo 39 članic društva, je vodila Lojzka Frajham, ki je uvodoma sporočila, da se je domači župan, dr. Andrej Šteyer opravičil, ker je bil službeno zadržan, a jim je pisno zaželel uspešen potek zbora in se zahvalil za vse, kar dobrega storijo za občino Apače, kajti jasno je, da bi vse bilo bistveno bolj siromašno, če ne bi bilo tako pridnih žensk.

DKŽ Apače uspešno opravlja veliko poslanstvo

Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti, v Splitu

PicopekiOčitno je, da predvsem med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo" še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš.

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin

 

Osem skupin na „Lutkovnem odru 2019"

Lutkovni oderOb pomoči Občine Gornja Radgona, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Gornja Radgona, pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih skupin. V dvorani Doma kulture v Gornji Radgoni, kjer je dogodek „Lutkovni oder 2019" potekal, in ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, je nastopilo osem lutkovnih skupin, ki so navdušile mlade gledalce, vrstnike. Vse predstave je spremljala selektorica Mojca Redjko, dolgoletna lutkarica, ki bo po ogledu vseh območnih srečanj v Pomurju izbrala najboljše za regijsko srečanje lutkovnih skupin, ki bo 17. aprila v Lendavi. Za koga se bo strokovnjakinja odločila ni znano, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da so se vse skupine dobro pripravile in se lepo predstavile.

Najprej so nastopili najmlajši - Lutkovna skupina Ciciban Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, sestavlja jo sedem predšolskih otrok, ki obiskujejo obogatitveno dejavnost Čarobni svet lutk. Slednjo izvajajo strokovne delavke omenjenega vrtca, in je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. Letos so si člani skupine izbrali in uprizorili pravljico Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, ki je zelo priljubljena med otroci. Mentorici in režiserki sta Natalija Zupančič in Tanja Joh, igrajo pa: Jure Debeljak, Mila Berglez, Anže Krajnc, Amelie Strmšek, Tadej Dlouhy, Nika Harnik in Aljaž Zagorc – Orffovi instrumenti.
Tudi druga lutkovna skupina je bila iz Vrtca Manka Golarja, toda iz enote Negova. Lutkovna skupina deluje v sklopu obogatitvene dejavnosti Igram se z lutko, sestavljajo pa jo otroci v starosti od pet do šest let, ki so pokazali interes za igro z lutko. Izmed večih del slovenskih avtorjev so izbrali zgodbo z naslovom Zvonček. Otroci so sodelovali pri izdelavi scene, lutk in same predstave. Knjižno delo pisateljice Anje Štefan sta priredili mentorici lutkovne skupine Katja Potočnik in Irena Domanjko Seršen, igrajo: Lara Režonja, Taj Bračič, Tina Iskra, Aneja Ribič, Jaka Fekonja in Nika Bratkovič – glasbena spremljava.
Lutkovno skupino Cekinček že nekaj let sestavljajo strokovne delavke Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Skupina vsako leto pripravi lutkovno predstavo, s katero razveseljujejo otroke v vrtcu in tudi tiste, ki še vanj niso vključeni. Cilj, ki so si ga zastavile v tem šolskem letu je, da ohranijo senčno gledališče, ki je velikokrat pravi izziv. Tako so se odločile, da predstavo Mojiceje Podgoršek: Kobilica Tilica se dolgočasi, otrokom predstavijo s pomočjo igre senc, glasbe in besede. Mentorice in igralke so: Erika Bračko, Vanja Fišinger, Tanja Krajnc, Nuša Mencigar Matiš, Natalija Kranjec. Lutkovno skupino OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sestavljajo učenci in učenke stari med 7 in 9 let. Druži jih veselje do ustvarjanja, izdelave lutk in lutkovne igre, ki pa tokrat večini sodelujočih predstavlja nov izziv, saj se z njo srečujejo prvič. V izdelavo lutk, scene in igre so vložili veliko truda, časa, vztrajnosti in volje. S skupnimi močmi so zasnovali in izdelali vse potrebno, da smo si ogledali angleško ljudsko pravljico Rdeča kapica in trije prašički. Mentorica in režiserka predstave je Špela Ros, igrajo pa: Nika Vrbnjak, Ema Bolkovič, Brina Pšeničnik, Jakob Krajnc, Tine Zorman, Leia Javnik, Nina Vrbnjak, Maks Krebs.
Lutkovna skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova deluje v okviru interesne dejavnosti in se je v takšni zasedbi predstavila prvič. Učenci obiskujejo 3. razred in so zelo navdušeni lutkarji. Z znano rusko pravljico: Medved išče pestunjo, so se na velikem odru predstavili prvič. Učenci sicer radi obiskujejo lutkovni krožek, saj jim je delo z lutko zelo prijetno, zabavno in zanimivo. Priredba, mentorstvo in režija: Helena Šamperl Petrovič, igrajo: Jakob Šipek, Žan Kramberger, Miha Kramberger, Lara Kozar, Tjaž Kukovec, Rene Merčnik, Špela Šipek. Lutkovna skupina OŠ Apače deluje že vrsto let, vanjo so vključeni učenci različnih starosti od 6 do 12 let. Vsi so zelo motivirani za delo, sami izdelujejo lutke, prav tako sodelujejo pri vseh scenskih postavitvah ter glasbeni spremljavi. Ker lutkovna skupina deluje na Podružnični šoli Stogovci, so člani večinoma učenci podružnice. Občasno sodelujejo v predstavi tudi učenci matične šole Apače. Letos so se odločili za ljudsko pravljico o povodnem možu. Izbrali so kombinacijo senčnih lutk z dramsko vlogo ter lutko na palici. Priredba, mentorstvo, režija: Anja Ivajnšič, Simona Roškar, Leonida Vogrinec Kolman
Igrajo: Žiga Breznik, Asja Borak, Eva Senekovič, Lukas Puntar, Jan Karl Kaučič, Rok Petrovčič, Nino Kremina, Sendi Časar.
Lutkovno skupino Zvezde obiskuje sedem lutkaric in en lutkar iz radgonske OŠ. Skupina v tej zasedbi deluje drugo leto. Ideje za predstavo, ki jo vsako leto napišejo sami, nastanejo ob branju pravljic in zgodb, nato izberejo rdečo nit predstave ter se odločijo za vrsto lutk. Lutke izdelujejo sami v popoldanskem času, ob sobotah ali celo med počitnicami. Pomoč jim nudijo tudi starši in zaposleni na šoli. Tokrat so se predstavili s Pošastmi, pod mentorstvom in v režiji: Simone Kolarič Wolf, igrajo: Gašper Filipič, Daša Maučec, Polona Klemenčič, Nadja Sedlak, Lea Vertačnik, Lana Simenčič, Larisa Kapun, Nuša Wolf. Lutkovna skupina OŠ Kajetana Koviča Radenci se že več let zaporedoma ukvarja z lutkovno dejavnostjo, v obliki lutkovnega krožka. V tem šolskem letu skupino sestavljajo učenke in učenci 9. razreda, ki so pri lutkah že četrto leto. Učenci sami poiščejo literarno delo po katerem pripravijo besedilo oz. priredbo. Izberejo si vloge, pripravijo idejno zasnovo lutk in scene ter glasbeno spremljavo. Ure lutkovnega krožka so večinoma prekratke, so pa zelo zabavne. Tokrat so se predstavili z Nerodno Avguštino, avtorja Otfrieda Preusslerja. Priredba: Nina Klemenčič in Vanesa Zver, mentorstvo: Renata Sporn, režija: Učenke lutkovne skupine. Igrajo: Vanesa Zver, Nina Klemenčič, Zala Podlesek, Allison Žnidarič, Špela Toplak, Sara Omar, Tjaša Krajnc, Mitja Hladen, Žiga Ploj; Enja Ritonja, Kaja Rihtarič – glasbena spremljava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin