Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin

 

Osem skupin na „Lutkovnem odru 2019"

Lutkovni oderOb pomoči Občine Gornja Radgona, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Gornja Radgona, pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih skupin. V dvorani Doma kulture v Gornji Radgoni, kjer je dogodek „Lutkovni oder 2019" potekal, in ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, je nastopilo osem lutkovnih skupin, ki so navdušile mlade gledalce, vrstnike. Vse predstave je spremljala selektorica Mojca Redjko, dolgoletna lutkarica, ki bo po ogledu vseh območnih srečanj v Pomurju izbrala najboljše za regijsko srečanje lutkovnih skupin, ki bo 17. aprila v Lendavi. Za koga se bo strokovnjakinja odločila ni znano, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da so se vse skupine dobro pripravile in se lepo predstavile.

Najprej so nastopili najmlajši - Lutkovna skupina Ciciban Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, sestavlja jo sedem predšolskih otrok, ki obiskujejo obogatitveno dejavnost Čarobni svet lutk. Slednjo izvajajo strokovne delavke omenjenega vrtca, in je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. Letos so si člani skupine izbrali in uprizorili pravljico Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, ki je zelo priljubljena med otroci. Mentorici in režiserki sta Natalija Zupančič in Tanja Joh, igrajo pa: Jure Debeljak, Mila Berglez, Anže Krajnc, Amelie Strmšek, Tadej Dlouhy, Nika Harnik in Aljaž Zagorc – Orffovi instrumenti.
Tudi druga lutkovna skupina je bila iz Vrtca Manka Golarja, toda iz enote Negova. Lutkovna skupina deluje v sklopu obogatitvene dejavnosti Igram se z lutko, sestavljajo pa jo otroci v starosti od pet do šest let, ki so pokazali interes za igro z lutko. Izmed večih del slovenskih avtorjev so izbrali zgodbo z naslovom Zvonček. Otroci so sodelovali pri izdelavi scene, lutk in same predstave. Knjižno delo pisateljice Anje Štefan sta priredili mentorici lutkovne skupine Katja Potočnik in Irena Domanjko Seršen, igrajo: Lara Režonja, Taj Bračič, Tina Iskra, Aneja Ribič, Jaka Fekonja in Nika Bratkovič – glasbena spremljava.
Lutkovno skupino Cekinček že nekaj let sestavljajo strokovne delavke Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Skupina vsako leto pripravi lutkovno predstavo, s katero razveseljujejo otroke v vrtcu in tudi tiste, ki še vanj niso vključeni. Cilj, ki so si ga zastavile v tem šolskem letu je, da ohranijo senčno gledališče, ki je velikokrat pravi izziv. Tako so se odločile, da predstavo Mojiceje Podgoršek: Kobilica Tilica se dolgočasi, otrokom predstavijo s pomočjo igre senc, glasbe in besede. Mentorice in igralke so: Erika Bračko, Vanja Fišinger, Tanja Krajnc, Nuša Mencigar Matiš, Natalija Kranjec. Lutkovno skupino OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sestavljajo učenci in učenke stari med 7 in 9 let. Druži jih veselje do ustvarjanja, izdelave lutk in lutkovne igre, ki pa tokrat večini sodelujočih predstavlja nov izziv, saj se z njo srečujejo prvič. V izdelavo lutk, scene in igre so vložili veliko truda, časa, vztrajnosti in volje. S skupnimi močmi so zasnovali in izdelali vse potrebno, da smo si ogledali angleško ljudsko pravljico Rdeča kapica in trije prašički. Mentorica in režiserka predstave je Špela Ros, igrajo pa: Nika Vrbnjak, Ema Bolkovič, Brina Pšeničnik, Jakob Krajnc, Tine Zorman, Leia Javnik, Nina Vrbnjak, Maks Krebs.
Lutkovna skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova deluje v okviru interesne dejavnosti in se je v takšni zasedbi predstavila prvič. Učenci obiskujejo 3. razred in so zelo navdušeni lutkarji. Z znano rusko pravljico: Medved išče pestunjo, so se na velikem odru predstavili prvič. Učenci sicer radi obiskujejo lutkovni krožek, saj jim je delo z lutko zelo prijetno, zabavno in zanimivo. Priredba, mentorstvo in režija: Helena Šamperl Petrovič, igrajo: Jakob Šipek, Žan Kramberger, Miha Kramberger, Lara Kozar, Tjaž Kukovec, Rene Merčnik, Špela Šipek. Lutkovna skupina OŠ Apače deluje že vrsto let, vanjo so vključeni učenci različnih starosti od 6 do 12 let. Vsi so zelo motivirani za delo, sami izdelujejo lutke, prav tako sodelujejo pri vseh scenskih postavitvah ter glasbeni spremljavi. Ker lutkovna skupina deluje na Podružnični šoli Stogovci, so člani večinoma učenci podružnice. Občasno sodelujejo v predstavi tudi učenci matične šole Apače. Letos so se odločili za ljudsko pravljico o povodnem možu. Izbrali so kombinacijo senčnih lutk z dramsko vlogo ter lutko na palici. Priredba, mentorstvo, režija: Anja Ivajnšič, Simona Roškar, Leonida Vogrinec Kolman
Igrajo: Žiga Breznik, Asja Borak, Eva Senekovič, Lukas Puntar, Jan Karl Kaučič, Rok Petrovčič, Nino Kremina, Sendi Časar.
Lutkovno skupino Zvezde obiskuje sedem lutkaric in en lutkar iz radgonske OŠ. Skupina v tej zasedbi deluje drugo leto. Ideje za predstavo, ki jo vsako leto napišejo sami, nastanejo ob branju pravljic in zgodb, nato izberejo rdečo nit predstave ter se odločijo za vrsto lutk. Lutke izdelujejo sami v popoldanskem času, ob sobotah ali celo med počitnicami. Pomoč jim nudijo tudi starši in zaposleni na šoli. Tokrat so se predstavili s Pošastmi, pod mentorstvom in v režiji: Simone Kolarič Wolf, igrajo: Gašper Filipič, Daša Maučec, Polona Klemenčič, Nadja Sedlak, Lea Vertačnik, Lana Simenčič, Larisa Kapun, Nuša Wolf. Lutkovna skupina OŠ Kajetana Koviča Radenci se že več let zaporedoma ukvarja z lutkovno dejavnostjo, v obliki lutkovnega krožka. V tem šolskem letu skupino sestavljajo učenke in učenci 9. razreda, ki so pri lutkah že četrto leto. Učenci sami poiščejo literarno delo po katerem pripravijo besedilo oz. priredbo. Izberejo si vloge, pripravijo idejno zasnovo lutk in scene ter glasbeno spremljavo. Ure lutkovnega krožka so večinoma prekratke, so pa zelo zabavne. Tokrat so se predstavili z Nerodno Avguštino, avtorja Otfrieda Preusslerja. Priredba: Nina Klemenčič in Vanesa Zver, mentorstvo: Renata Sporn, režija: Učenke lutkovne skupine. Igrajo: Vanesa Zver, Nina Klemenčič, Zala Podlesek, Allison Žnidarič, Špela Toplak, Sara Omar, Tjaša Krajnc, Mitja Hladen, Žiga Ploj; Enja Ritonja, Kaja Rihtarič – glasbena spremljava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin