Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin

 

Osem skupin na „Lutkovnem odru 2019"

Lutkovni oderOb pomoči Občine Gornja Radgona, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Gornja Radgona, pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih skupin. V dvorani Doma kulture v Gornji Radgoni, kjer je dogodek „Lutkovni oder 2019" potekal, in ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, je nastopilo osem lutkovnih skupin, ki so navdušile mlade gledalce, vrstnike. Vse predstave je spremljala selektorica Mojca Redjko, dolgoletna lutkarica, ki bo po ogledu vseh območnih srečanj v Pomurju izbrala najboljše za regijsko srečanje lutkovnih skupin, ki bo 17. aprila v Lendavi. Za koga se bo strokovnjakinja odločila ni znano, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da so se vse skupine dobro pripravile in se lepo predstavile.

Najprej so nastopili najmlajši - Lutkovna skupina Ciciban Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, sestavlja jo sedem predšolskih otrok, ki obiskujejo obogatitveno dejavnost Čarobni svet lutk. Slednjo izvajajo strokovne delavke omenjenega vrtca, in je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. Letos so si člani skupine izbrali in uprizorili pravljico Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, ki je zelo priljubljena med otroci. Mentorici in režiserki sta Natalija Zupančič in Tanja Joh, igrajo pa: Jure Debeljak, Mila Berglez, Anže Krajnc, Amelie Strmšek, Tadej Dlouhy, Nika Harnik in Aljaž Zagorc – Orffovi instrumenti.
Tudi druga lutkovna skupina je bila iz Vrtca Manka Golarja, toda iz enote Negova. Lutkovna skupina deluje v sklopu obogatitvene dejavnosti Igram se z lutko, sestavljajo pa jo otroci v starosti od pet do šest let, ki so pokazali interes za igro z lutko. Izmed večih del slovenskih avtorjev so izbrali zgodbo z naslovom Zvonček. Otroci so sodelovali pri izdelavi scene, lutk in same predstave. Knjižno delo pisateljice Anje Štefan sta priredili mentorici lutkovne skupine Katja Potočnik in Irena Domanjko Seršen, igrajo: Lara Režonja, Taj Bračič, Tina Iskra, Aneja Ribič, Jaka Fekonja in Nika Bratkovič – glasbena spremljava.
Lutkovno skupino Cekinček že nekaj let sestavljajo strokovne delavke Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Skupina vsako leto pripravi lutkovno predstavo, s katero razveseljujejo otroke v vrtcu in tudi tiste, ki še vanj niso vključeni. Cilj, ki so si ga zastavile v tem šolskem letu je, da ohranijo senčno gledališče, ki je velikokrat pravi izziv. Tako so se odločile, da predstavo Mojiceje Podgoršek: Kobilica Tilica se dolgočasi, otrokom predstavijo s pomočjo igre senc, glasbe in besede. Mentorice in igralke so: Erika Bračko, Vanja Fišinger, Tanja Krajnc, Nuša Mencigar Matiš, Natalija Kranjec. Lutkovno skupino OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sestavljajo učenci in učenke stari med 7 in 9 let. Druži jih veselje do ustvarjanja, izdelave lutk in lutkovne igre, ki pa tokrat večini sodelujočih predstavlja nov izziv, saj se z njo srečujejo prvič. V izdelavo lutk, scene in igre so vložili veliko truda, časa, vztrajnosti in volje. S skupnimi močmi so zasnovali in izdelali vse potrebno, da smo si ogledali angleško ljudsko pravljico Rdeča kapica in trije prašički. Mentorica in režiserka predstave je Špela Ros, igrajo pa: Nika Vrbnjak, Ema Bolkovič, Brina Pšeničnik, Jakob Krajnc, Tine Zorman, Leia Javnik, Nina Vrbnjak, Maks Krebs.
Lutkovna skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova deluje v okviru interesne dejavnosti in se je v takšni zasedbi predstavila prvič. Učenci obiskujejo 3. razred in so zelo navdušeni lutkarji. Z znano rusko pravljico: Medved išče pestunjo, so se na velikem odru predstavili prvič. Učenci sicer radi obiskujejo lutkovni krožek, saj jim je delo z lutko zelo prijetno, zabavno in zanimivo. Priredba, mentorstvo in režija: Helena Šamperl Petrovič, igrajo: Jakob Šipek, Žan Kramberger, Miha Kramberger, Lara Kozar, Tjaž Kukovec, Rene Merčnik, Špela Šipek. Lutkovna skupina OŠ Apače deluje že vrsto let, vanjo so vključeni učenci različnih starosti od 6 do 12 let. Vsi so zelo motivirani za delo, sami izdelujejo lutke, prav tako sodelujejo pri vseh scenskih postavitvah ter glasbeni spremljavi. Ker lutkovna skupina deluje na Podružnični šoli Stogovci, so člani večinoma učenci podružnice. Občasno sodelujejo v predstavi tudi učenci matične šole Apače. Letos so se odločili za ljudsko pravljico o povodnem možu. Izbrali so kombinacijo senčnih lutk z dramsko vlogo ter lutko na palici. Priredba, mentorstvo, režija: Anja Ivajnšič, Simona Roškar, Leonida Vogrinec Kolman
Igrajo: Žiga Breznik, Asja Borak, Eva Senekovič, Lukas Puntar, Jan Karl Kaučič, Rok Petrovčič, Nino Kremina, Sendi Časar.
Lutkovno skupino Zvezde obiskuje sedem lutkaric in en lutkar iz radgonske OŠ. Skupina v tej zasedbi deluje drugo leto. Ideje za predstavo, ki jo vsako leto napišejo sami, nastanejo ob branju pravljic in zgodb, nato izberejo rdečo nit predstave ter se odločijo za vrsto lutk. Lutke izdelujejo sami v popoldanskem času, ob sobotah ali celo med počitnicami. Pomoč jim nudijo tudi starši in zaposleni na šoli. Tokrat so se predstavili s Pošastmi, pod mentorstvom in v režiji: Simone Kolarič Wolf, igrajo: Gašper Filipič, Daša Maučec, Polona Klemenčič, Nadja Sedlak, Lea Vertačnik, Lana Simenčič, Larisa Kapun, Nuša Wolf. Lutkovna skupina OŠ Kajetana Koviča Radenci se že več let zaporedoma ukvarja z lutkovno dejavnostjo, v obliki lutkovnega krožka. V tem šolskem letu skupino sestavljajo učenke in učenci 9. razreda, ki so pri lutkah že četrto leto. Učenci sami poiščejo literarno delo po katerem pripravijo besedilo oz. priredbo. Izberejo si vloge, pripravijo idejno zasnovo lutk in scene ter glasbeno spremljavo. Ure lutkovnega krožka so večinoma prekratke, so pa zelo zabavne. Tokrat so se predstavili z Nerodno Avguštino, avtorja Otfrieda Preusslerja. Priredba: Nina Klemenčič in Vanesa Zver, mentorstvo: Renata Sporn, režija: Učenke lutkovne skupine. Igrajo: Vanesa Zver, Nina Klemenčič, Zala Podlesek, Allison Žnidarič, Špela Toplak, Sara Omar, Tjaša Krajnc, Mitja Hladen, Žiga Ploj; Enja Ritonja, Kaja Rihtarič – glasbena spremljava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin