Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin

 

Osem skupin na „Lutkovnem odru 2019"

Lutkovni oderOb pomoči Občine Gornja Radgona, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Gornja Radgona, pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih skupin. V dvorani Doma kulture v Gornji Radgoni, kjer je dogodek „Lutkovni oder 2019" potekal, in ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, je nastopilo osem lutkovnih skupin, ki so navdušile mlade gledalce, vrstnike. Vse predstave je spremljala selektorica Mojca Redjko, dolgoletna lutkarica, ki bo po ogledu vseh območnih srečanj v Pomurju izbrala najboljše za regijsko srečanje lutkovnih skupin, ki bo 17. aprila v Lendavi. Za koga se bo strokovnjakinja odločila ni znano, z gotovostjo pa lahko potrdimo, da so se vse skupine dobro pripravile in se lepo predstavile.

Najprej so nastopili najmlajši - Lutkovna skupina Ciciban Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, sestavlja jo sedem predšolskih otrok, ki obiskujejo obogatitveno dejavnost Čarobni svet lutk. Slednjo izvajajo strokovne delavke omenjenega vrtca, in je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. Letos so si člani skupine izbrali in uprizorili pravljico Zverjasec, avtorice Julie Donaldson, ki je zelo priljubljena med otroci. Mentorici in režiserki sta Natalija Zupančič in Tanja Joh, igrajo pa: Jure Debeljak, Mila Berglez, Anže Krajnc, Amelie Strmšek, Tadej Dlouhy, Nika Harnik in Aljaž Zagorc – Orffovi instrumenti.
Tudi druga lutkovna skupina je bila iz Vrtca Manka Golarja, toda iz enote Negova. Lutkovna skupina deluje v sklopu obogatitvene dejavnosti Igram se z lutko, sestavljajo pa jo otroci v starosti od pet do šest let, ki so pokazali interes za igro z lutko. Izmed večih del slovenskih avtorjev so izbrali zgodbo z naslovom Zvonček. Otroci so sodelovali pri izdelavi scene, lutk in same predstave. Knjižno delo pisateljice Anje Štefan sta priredili mentorici lutkovne skupine Katja Potočnik in Irena Domanjko Seršen, igrajo: Lara Režonja, Taj Bračič, Tina Iskra, Aneja Ribič, Jaka Fekonja in Nika Bratkovič – glasbena spremljava.
Lutkovno skupino Cekinček že nekaj let sestavljajo strokovne delavke Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Skupina vsako leto pripravi lutkovno predstavo, s katero razveseljujejo otroke v vrtcu in tudi tiste, ki še vanj niso vključeni. Cilj, ki so si ga zastavile v tem šolskem letu je, da ohranijo senčno gledališče, ki je velikokrat pravi izziv. Tako so se odločile, da predstavo Mojiceje Podgoršek: Kobilica Tilica se dolgočasi, otrokom predstavijo s pomočjo igre senc, glasbe in besede. Mentorice in igralke so: Erika Bračko, Vanja Fišinger, Tanja Krajnc, Nuša Mencigar Matiš, Natalija Kranjec. Lutkovno skupino OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sestavljajo učenci in učenke stari med 7 in 9 let. Druži jih veselje do ustvarjanja, izdelave lutk in lutkovne igre, ki pa tokrat večini sodelujočih predstavlja nov izziv, saj se z njo srečujejo prvič. V izdelavo lutk, scene in igre so vložili veliko truda, časa, vztrajnosti in volje. S skupnimi močmi so zasnovali in izdelali vse potrebno, da smo si ogledali angleško ljudsko pravljico Rdeča kapica in trije prašički. Mentorica in režiserka predstave je Špela Ros, igrajo pa: Nika Vrbnjak, Ema Bolkovič, Brina Pšeničnik, Jakob Krajnc, Tine Zorman, Leia Javnik, Nina Vrbnjak, Maks Krebs.
Lutkovna skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova deluje v okviru interesne dejavnosti in se je v takšni zasedbi predstavila prvič. Učenci obiskujejo 3. razred in so zelo navdušeni lutkarji. Z znano rusko pravljico: Medved išče pestunjo, so se na velikem odru predstavili prvič. Učenci sicer radi obiskujejo lutkovni krožek, saj jim je delo z lutko zelo prijetno, zabavno in zanimivo. Priredba, mentorstvo in režija: Helena Šamperl Petrovič, igrajo: Jakob Šipek, Žan Kramberger, Miha Kramberger, Lara Kozar, Tjaž Kukovec, Rene Merčnik, Špela Šipek. Lutkovna skupina OŠ Apače deluje že vrsto let, vanjo so vključeni učenci različnih starosti od 6 do 12 let. Vsi so zelo motivirani za delo, sami izdelujejo lutke, prav tako sodelujejo pri vseh scenskih postavitvah ter glasbeni spremljavi. Ker lutkovna skupina deluje na Podružnični šoli Stogovci, so člani večinoma učenci podružnice. Občasno sodelujejo v predstavi tudi učenci matične šole Apače. Letos so se odločili za ljudsko pravljico o povodnem možu. Izbrali so kombinacijo senčnih lutk z dramsko vlogo ter lutko na palici. Priredba, mentorstvo, režija: Anja Ivajnšič, Simona Roškar, Leonida Vogrinec Kolman
Igrajo: Žiga Breznik, Asja Borak, Eva Senekovič, Lukas Puntar, Jan Karl Kaučič, Rok Petrovčič, Nino Kremina, Sendi Časar.
Lutkovno skupino Zvezde obiskuje sedem lutkaric in en lutkar iz radgonske OŠ. Skupina v tej zasedbi deluje drugo leto. Ideje za predstavo, ki jo vsako leto napišejo sami, nastanejo ob branju pravljic in zgodb, nato izberejo rdečo nit predstave ter se odločijo za vrsto lutk. Lutke izdelujejo sami v popoldanskem času, ob sobotah ali celo med počitnicami. Pomoč jim nudijo tudi starši in zaposleni na šoli. Tokrat so se predstavili s Pošastmi, pod mentorstvom in v režiji: Simone Kolarič Wolf, igrajo: Gašper Filipič, Daša Maučec, Polona Klemenčič, Nadja Sedlak, Lea Vertačnik, Lana Simenčič, Larisa Kapun, Nuša Wolf. Lutkovna skupina OŠ Kajetana Koviča Radenci se že več let zaporedoma ukvarja z lutkovno dejavnostjo, v obliki lutkovnega krožka. V tem šolskem letu skupino sestavljajo učenke in učenci 9. razreda, ki so pri lutkah že četrto leto. Učenci sami poiščejo literarno delo po katerem pripravijo besedilo oz. priredbo. Izberejo si vloge, pripravijo idejno zasnovo lutk in scene ter glasbeno spremljavo. Ure lutkovnega krožka so večinoma prekratke, so pa zelo zabavne. Tokrat so se predstavili z Nerodno Avguštino, avtorja Otfrieda Preusslerja. Priredba: Nina Klemenčič in Vanesa Zver, mentorstvo: Renata Sporn, režija: Učenke lutkovne skupine. Igrajo: Vanesa Zver, Nina Klemenčič, Zala Podlesek, Allison Žnidarič, Špela Toplak, Sara Omar, Tjaša Krajnc, Mitja Hladen, Žiga Ploj; Enja Ritonja, Kaja Rihtarič – glasbena spremljava.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Predstave Mladi lutkarji navdušili na območnem srečanju lutkovnih skupin