Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Apače: „Šepet narave" Leona Gobca

 

Strojnik in pedagog s fotografskim aparatom, ki ljubi lepote narave

Foto razstava GobecKar veliko število prijateljev in znancev Mariborčana Leona Gobca, ter tudi veliko ljubiteljev lepe fotografije in narave, se je zbralo v večnamenskem prostoru prenovljenega Kulturnega doma Apače.  Član Foto kluba Maribor in Likovnega društva Gornja Radgona Leon Gobec je namreč, s pomočjo prijateljice Tatjane Mijatovič, sicer predsednice LD Gornja Radgona, na ogled postavil enkratno razstavo fotografij. Gre za njegovo 4. samostojno razstavo, ki jo je prvič predstavil v Mariboru, v hotelu Piramida, letos februarja.  Med otvoritvijo razstave, ki bo na ogled vse do 15. junija 2014, je nastopila mlada kitaristka Tina Antolič, učenka 4. razreda kitare na ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni.

Otvoritveni dogodek razstave je vodila Tatjana Mijatovič, ki je tudi predstavila avtorja, ob tem je nekaj besed spregovoril tudi sam, razstavo pa je uradno odprl župan občine Apače, Franc Pižmoht. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da nedavno prenovljeni kulturni dom že odlično služi svojemu namenu, in prav radgonsko likovno društvo je že pripravilo prvi dve razstavi. Pižmoht je hkrati na kratko predstavil delovanje občine Apače, kjer še posebej poudarjajo naravo, torej varovanje okolja in narave, varovanje vodovodnih virov, ekološko kmetovanje in turizem na podeželju. Tako je tokrat vse dišalo po naravi, saj je narava kot nekdo, ki ljubi brezpogojno, ne vpraša za čas in kraj, ne izda nikogar, ki jo ljubi. Vedno in povsod nudi človeku radost, sprostitev, energijo, zadovoljstvo, notranji mir. Narava, kot je zapisal Goethe: „...je neskončno bogata, le ona dela velikega umetnika".

O sami razstavi „Šepet narave" pa je priznana fotografinja Maja Šivec iz Maribora med drugim povedala: „Avtor fotografij rad zahaja v naravo, zato ni naključje, da se na tokratni razstavi predstavlja s serijo barvnih fotografij z motivi narave. Oko se na fotografijah spočije in gledalca popelje v čarobni svet barv, saj avtor z barvami in premišljeno kompozicijo poudarja lepote narave, Naravo beleži predvsem v času pomladi in jeseni, ko je narava najbolj barvita. Leona Gobca zanimajo predvsem cvetovi, ki jih mojstrsko poudari z uporabo globinske ostrine in uporabo barvnih kontrastov. Z barvnimi kontrasti poudari cvetove, da slednji delujejo kakor, da jih gledamo v živo. Gozd prikaže z igro svetlobe in teme. Leonu je izziv tudi fotografiranje ptic v gibanju, kjer v objektiv zajema tako jate, kakor tudi posamezne ptice".

Avtor razstave Leon Gobec sicer živi v Mariboru, kamor ga je pot odnesla po preživetih otroških in mladostnih letih na Pragerskem. Leta 1978 je uspešno končal študij na Strojni fakulteti v Mariboru in pridobil naziv univ. dipl. ing. strojništva. Istega leta se je zaposlil na III. gimnaziji v Mariboru, saj je že med študijem veliko poučeval in si s tem pridobil pedagoške izkušnje. Do danes je pridelal že 37 let pedagoškega staža na omenjeni gimnaziji. Na srednji Tehnični šoli v Mariboru je predaval več strokovnih predmetov, prav tako na Ljudski univerzi Maribor. Leon se s fotografijo  ukvarja preko 40 let, zadnje čase pa najde več dragocenega časa za to dejavnost, zato je podkrepil znanja in aktivnosti na tem področju. Z razstavo fotografij se je javnosti prvič predstavil pred dvema letoma na III. Gimnaziji v Mariboru. Namenil jo je dijakom omenjene gimnazije, saj je razstava sovpadala v dogajanja ob priliki 150. jubileja šole. Z razstavo je dal motiva dijakom, da so organizirali foto krožek, saj je fotografija ena od možnosti kreativnega preživljanja prostega časa tudi mlade generacije. Lani januarja je v Radencih, v DOSOR- ju predstavil svoje fotografije pod naslovom Moji pogledi. Ker je Leon velik ljubitelj narave in vsega lepega, nas je s fotografijami povabil v svet slednjih. Februarja lani se je tretjič samostojno predstavil javnosti v avli Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru z razstavo fotografij pod naslovom Vamos a la Playa. Poleg omenjenih samostojnih nastopov, se je Leon predstavil javnosti tudi v skupinskih razstavah, najsi bo to pod okriljem Foto kluba Maribor, ali na skupinskih razstavah Likovnega društva Gornja Radgona, saj je član obeh omenjenih društev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Apače: „Šepet narave" Leona Gobca