Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Apače: „Šepet narave" Leona Gobca

 

Strojnik in pedagog s fotografskim aparatom, ki ljubi lepote narave

Foto razstava GobecKar veliko število prijateljev in znancev Mariborčana Leona Gobca, ter tudi veliko ljubiteljev lepe fotografije in narave, se je zbralo v večnamenskem prostoru prenovljenega Kulturnega doma Apače.  Član Foto kluba Maribor in Likovnega društva Gornja Radgona Leon Gobec je namreč, s pomočjo prijateljice Tatjane Mijatovič, sicer predsednice LD Gornja Radgona, na ogled postavil enkratno razstavo fotografij. Gre za njegovo 4. samostojno razstavo, ki jo je prvič predstavil v Mariboru, v hotelu Piramida, letos februarja.  Med otvoritvijo razstave, ki bo na ogled vse do 15. junija 2014, je nastopila mlada kitaristka Tina Antolič, učenka 4. razreda kitare na ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni.

Otvoritveni dogodek razstave je vodila Tatjana Mijatovič, ki je tudi predstavila avtorja, ob tem je nekaj besed spregovoril tudi sam, razstavo pa je uradno odprl župan občine Apače, Franc Pižmoht. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da nedavno prenovljeni kulturni dom že odlično služi svojemu namenu, in prav radgonsko likovno društvo je že pripravilo prvi dve razstavi. Pižmoht je hkrati na kratko predstavil delovanje občine Apače, kjer še posebej poudarjajo naravo, torej varovanje okolja in narave, varovanje vodovodnih virov, ekološko kmetovanje in turizem na podeželju. Tako je tokrat vse dišalo po naravi, saj je narava kot nekdo, ki ljubi brezpogojno, ne vpraša za čas in kraj, ne izda nikogar, ki jo ljubi. Vedno in povsod nudi človeku radost, sprostitev, energijo, zadovoljstvo, notranji mir. Narava, kot je zapisal Goethe: „...je neskončno bogata, le ona dela velikega umetnika".

O sami razstavi „Šepet narave" pa je priznana fotografinja Maja Šivec iz Maribora med drugim povedala: „Avtor fotografij rad zahaja v naravo, zato ni naključje, da se na tokratni razstavi predstavlja s serijo barvnih fotografij z motivi narave. Oko se na fotografijah spočije in gledalca popelje v čarobni svet barv, saj avtor z barvami in premišljeno kompozicijo poudarja lepote narave, Naravo beleži predvsem v času pomladi in jeseni, ko je narava najbolj barvita. Leona Gobca zanimajo predvsem cvetovi, ki jih mojstrsko poudari z uporabo globinske ostrine in uporabo barvnih kontrastov. Z barvnimi kontrasti poudari cvetove, da slednji delujejo kakor, da jih gledamo v živo. Gozd prikaže z igro svetlobe in teme. Leonu je izziv tudi fotografiranje ptic v gibanju, kjer v objektiv zajema tako jate, kakor tudi posamezne ptice".

Avtor razstave Leon Gobec sicer živi v Mariboru, kamor ga je pot odnesla po preživetih otroških in mladostnih letih na Pragerskem. Leta 1978 je uspešno končal študij na Strojni fakulteti v Mariboru in pridobil naziv univ. dipl. ing. strojništva. Istega leta se je zaposlil na III. gimnaziji v Mariboru, saj je že med študijem veliko poučeval in si s tem pridobil pedagoške izkušnje. Do danes je pridelal že 37 let pedagoškega staža na omenjeni gimnaziji. Na srednji Tehnični šoli v Mariboru je predaval več strokovnih predmetov, prav tako na Ljudski univerzi Maribor. Leon se s fotografijo  ukvarja preko 40 let, zadnje čase pa najde več dragocenega časa za to dejavnost, zato je podkrepil znanja in aktivnosti na tem področju. Z razstavo fotografij se je javnosti prvič predstavil pred dvema letoma na III. Gimnaziji v Mariboru. Namenil jo je dijakom omenjene gimnazije, saj je razstava sovpadala v dogajanja ob priliki 150. jubileja šole. Z razstavo je dal motiva dijakom, da so organizirali foto krožek, saj je fotografija ena od možnosti kreativnega preživljanja prostega časa tudi mlade generacije. Lani januarja je v Radencih, v DOSOR- ju predstavil svoje fotografije pod naslovom Moji pogledi. Ker je Leon velik ljubitelj narave in vsega lepega, nas je s fotografijami povabil v svet slednjih. Februarja lani se je tretjič samostojno predstavil javnosti v avli Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru z razstavo fotografij pod naslovom Vamos a la Playa. Poleg omenjenih samostojnih nastopov, se je Leon predstavil javnosti tudi v skupinskih razstavah, najsi bo to pod okriljem Foto kluba Maribor, ali na skupinskih razstavah Likovnega društva Gornja Radgona, saj je član obeh omenjenih društev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Apače: „Šepet narave" Leona Gobca