Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Apače: „Šepet narave" Leona Gobca

 

Strojnik in pedagog s fotografskim aparatom, ki ljubi lepote narave

Foto razstava GobecKar veliko število prijateljev in znancev Mariborčana Leona Gobca, ter tudi veliko ljubiteljev lepe fotografije in narave, se je zbralo v večnamenskem prostoru prenovljenega Kulturnega doma Apače.  Član Foto kluba Maribor in Likovnega društva Gornja Radgona Leon Gobec je namreč, s pomočjo prijateljice Tatjane Mijatovič, sicer predsednice LD Gornja Radgona, na ogled postavil enkratno razstavo fotografij. Gre za njegovo 4. samostojno razstavo, ki jo je prvič predstavil v Mariboru, v hotelu Piramida, letos februarja.  Med otvoritvijo razstave, ki bo na ogled vse do 15. junija 2014, je nastopila mlada kitaristka Tina Antolič, učenka 4. razreda kitare na ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni.

Otvoritveni dogodek razstave je vodila Tatjana Mijatovič, ki je tudi predstavila avtorja, ob tem je nekaj besed spregovoril tudi sam, razstavo pa je uradno odprl župan občine Apače, Franc Pižmoht. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da nedavno prenovljeni kulturni dom že odlično služi svojemu namenu, in prav radgonsko likovno društvo je že pripravilo prvi dve razstavi. Pižmoht je hkrati na kratko predstavil delovanje občine Apače, kjer še posebej poudarjajo naravo, torej varovanje okolja in narave, varovanje vodovodnih virov, ekološko kmetovanje in turizem na podeželju. Tako je tokrat vse dišalo po naravi, saj je narava kot nekdo, ki ljubi brezpogojno, ne vpraša za čas in kraj, ne izda nikogar, ki jo ljubi. Vedno in povsod nudi človeku radost, sprostitev, energijo, zadovoljstvo, notranji mir. Narava, kot je zapisal Goethe: „...je neskončno bogata, le ona dela velikega umetnika".

O sami razstavi „Šepet narave" pa je priznana fotografinja Maja Šivec iz Maribora med drugim povedala: „Avtor fotografij rad zahaja v naravo, zato ni naključje, da se na tokratni razstavi predstavlja s serijo barvnih fotografij z motivi narave. Oko se na fotografijah spočije in gledalca popelje v čarobni svet barv, saj avtor z barvami in premišljeno kompozicijo poudarja lepote narave, Naravo beleži predvsem v času pomladi in jeseni, ko je narava najbolj barvita. Leona Gobca zanimajo predvsem cvetovi, ki jih mojstrsko poudari z uporabo globinske ostrine in uporabo barvnih kontrastov. Z barvnimi kontrasti poudari cvetove, da slednji delujejo kakor, da jih gledamo v živo. Gozd prikaže z igro svetlobe in teme. Leonu je izziv tudi fotografiranje ptic v gibanju, kjer v objektiv zajema tako jate, kakor tudi posamezne ptice".

Avtor razstave Leon Gobec sicer živi v Mariboru, kamor ga je pot odnesla po preživetih otroških in mladostnih letih na Pragerskem. Leta 1978 je uspešno končal študij na Strojni fakulteti v Mariboru in pridobil naziv univ. dipl. ing. strojništva. Istega leta se je zaposlil na III. gimnaziji v Mariboru, saj je že med študijem veliko poučeval in si s tem pridobil pedagoške izkušnje. Do danes je pridelal že 37 let pedagoškega staža na omenjeni gimnaziji. Na srednji Tehnični šoli v Mariboru je predaval več strokovnih predmetov, prav tako na Ljudski univerzi Maribor. Leon se s fotografijo  ukvarja preko 40 let, zadnje čase pa najde več dragocenega časa za to dejavnost, zato je podkrepil znanja in aktivnosti na tem področju. Z razstavo fotografij se je javnosti prvič predstavil pred dvema letoma na III. Gimnaziji v Mariboru. Namenil jo je dijakom omenjene gimnazije, saj je razstava sovpadala v dogajanja ob priliki 150. jubileja šole. Z razstavo je dal motiva dijakom, da so organizirali foto krožek, saj je fotografija ena od možnosti kreativnega preživljanja prostega časa tudi mlade generacije. Lani januarja je v Radencih, v DOSOR- ju predstavil svoje fotografije pod naslovom Moji pogledi. Ker je Leon velik ljubitelj narave in vsega lepega, nas je s fotografijami povabil v svet slednjih. Februarja lani se je tretjič samostojno predstavil javnosti v avli Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru z razstavo fotografij pod naslovom Vamos a la Playa. Poleg omenjenih samostojnih nastopov, se je Leon predstavil javnosti tudi v skupinskih razstavah, najsi bo to pod okriljem Foto kluba Maribor, ali na skupinskih razstavah Likovnega društva Gornja Radgona, saj je član obeh omenjenih društev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Apače: „Šepet narave" Leona Gobca