Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Apače: „Šepet narave" Leona Gobca

 

Strojnik in pedagog s fotografskim aparatom, ki ljubi lepote narave

Foto razstava GobecKar veliko število prijateljev in znancev Mariborčana Leona Gobca, ter tudi veliko ljubiteljev lepe fotografije in narave, se je zbralo v večnamenskem prostoru prenovljenega Kulturnega doma Apače.  Član Foto kluba Maribor in Likovnega društva Gornja Radgona Leon Gobec je namreč, s pomočjo prijateljice Tatjane Mijatovič, sicer predsednice LD Gornja Radgona, na ogled postavil enkratno razstavo fotografij. Gre za njegovo 4. samostojno razstavo, ki jo je prvič predstavil v Mariboru, v hotelu Piramida, letos februarja.  Med otvoritvijo razstave, ki bo na ogled vse do 15. junija 2014, je nastopila mlada kitaristka Tina Antolič, učenka 4. razreda kitare na ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni.

Otvoritveni dogodek razstave je vodila Tatjana Mijatovič, ki je tudi predstavila avtorja, ob tem je nekaj besed spregovoril tudi sam, razstavo pa je uradno odprl župan občine Apače, Franc Pižmoht. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da nedavno prenovljeni kulturni dom že odlično služi svojemu namenu, in prav radgonsko likovno društvo je že pripravilo prvi dve razstavi. Pižmoht je hkrati na kratko predstavil delovanje občine Apače, kjer še posebej poudarjajo naravo, torej varovanje okolja in narave, varovanje vodovodnih virov, ekološko kmetovanje in turizem na podeželju. Tako je tokrat vse dišalo po naravi, saj je narava kot nekdo, ki ljubi brezpogojno, ne vpraša za čas in kraj, ne izda nikogar, ki jo ljubi. Vedno in povsod nudi človeku radost, sprostitev, energijo, zadovoljstvo, notranji mir. Narava, kot je zapisal Goethe: „...je neskončno bogata, le ona dela velikega umetnika".

O sami razstavi „Šepet narave" pa je priznana fotografinja Maja Šivec iz Maribora med drugim povedala: „Avtor fotografij rad zahaja v naravo, zato ni naključje, da se na tokratni razstavi predstavlja s serijo barvnih fotografij z motivi narave. Oko se na fotografijah spočije in gledalca popelje v čarobni svet barv, saj avtor z barvami in premišljeno kompozicijo poudarja lepote narave, Naravo beleži predvsem v času pomladi in jeseni, ko je narava najbolj barvita. Leona Gobca zanimajo predvsem cvetovi, ki jih mojstrsko poudari z uporabo globinske ostrine in uporabo barvnih kontrastov. Z barvnimi kontrasti poudari cvetove, da slednji delujejo kakor, da jih gledamo v živo. Gozd prikaže z igro svetlobe in teme. Leonu je izziv tudi fotografiranje ptic v gibanju, kjer v objektiv zajema tako jate, kakor tudi posamezne ptice".

Avtor razstave Leon Gobec sicer živi v Mariboru, kamor ga je pot odnesla po preživetih otroških in mladostnih letih na Pragerskem. Leta 1978 je uspešno končal študij na Strojni fakulteti v Mariboru in pridobil naziv univ. dipl. ing. strojništva. Istega leta se je zaposlil na III. gimnaziji v Mariboru, saj je že med študijem veliko poučeval in si s tem pridobil pedagoške izkušnje. Do danes je pridelal že 37 let pedagoškega staža na omenjeni gimnaziji. Na srednji Tehnični šoli v Mariboru je predaval več strokovnih predmetov, prav tako na Ljudski univerzi Maribor. Leon se s fotografijo  ukvarja preko 40 let, zadnje čase pa najde več dragocenega časa za to dejavnost, zato je podkrepil znanja in aktivnosti na tem področju. Z razstavo fotografij se je javnosti prvič predstavil pred dvema letoma na III. Gimnaziji v Mariboru. Namenil jo je dijakom omenjene gimnazije, saj je razstava sovpadala v dogajanja ob priliki 150. jubileja šole. Z razstavo je dal motiva dijakom, da so organizirali foto krožek, saj je fotografija ena od možnosti kreativnega preživljanja prostega časa tudi mlade generacije. Lani januarja je v Radencih, v DOSOR- ju predstavil svoje fotografije pod naslovom Moji pogledi. Ker je Leon velik ljubitelj narave in vsega lepega, nas je s fotografijami povabil v svet slednjih. Februarja lani se je tretjič samostojno predstavil javnosti v avli Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru z razstavo fotografij pod naslovom Vamos a la Playa. Poleg omenjenih samostojnih nastopov, se je Leon predstavil javnosti tudi v skupinskih razstavah, najsi bo to pod okriljem Foto kluba Maribor, ali na skupinskih razstavah Likovnega društva Gornja Radgona, saj je član obeh omenjenih društev.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Apače: „Šepet narave" Leona Gobca