Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Matjaž Geder: Table in tabletke

 

Radgončan se je predstavljal v celjski Kvartirni hiši

Matjaž GederV celjski galeriji „Kvartirna hiša", se je končala zanimiva razstava radgonskega slikarja, grafika in pedagoga Matjaža Gederja, z naslovom: Table in tabletke. Na samostojni razstavi se je Geder predstavil s tridesetimi deli, polovica del, monoprintov, je bila prvič predstavljena v galeriji Mini Mu v Trstu, druga polovica pa je novejših del, v katerih se avtor likovno in besedno poigra s tablami in tabletkami. Razstava, po besedah avtorja, reflektira odnos med poučevanjem in otroško ustvarjalnostjo.

„Tokrat se v galeriji Kvartirna hiša s svojimi deli predstavlja umetnik, grafik in slikar Matjaž Geder. Likovni pedagog, ki je študij končal v Mariboru, živi in ustvarja v Gornji Radgoni, o likovni govorici pa poučuje osnovnošolske nadebudneže v Murski Soboti. Ob svojem pedagoškem delu se intenzivno ukvarja predvsem z grafiko, ki je povsem intimna, prežeta z individualnostjo in predvsem z zelo zgovornim simbolizmom. Umetnik uporablja za matrice različne materiale, tudi povsem vsakdanje, uporablja različne podlage, kar mu ob obvladovanju grafičnih tehnik ponuja celo paleto njegovih osebnih izražanj in domiselnih interpretacij. Njegova dela so pretehtana razmišljanja o svetu, o odtujenosti, različnosti in doživljanju našega vsakdana. Razkol med spiritualnim in materialnim je kakor rdeča izrazna nit. Umetnik nam ponudi svoje prispodobe, svoja razmišljanja, svoje poglede. Ne vsiljuje jih in ne pojasnjuje, pač pa nas prepusti lastnemu razmišljanju, gledanju in razumevanju", je ob Gederovi razstavi v Celju povedal umetnostni zgodovinar Aleš Stopar.
Matjaž Geder je rojen leta 1976 v Murski Soboti. Osnovno šolo obiskoval v Gornji Radgoni, po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo pa je nadaljeval študij na Likovnem oddelku Pef v Mariboru, kjer je diplomiral leta 2002. Zaposlen na OŠ II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor gledališkega kluba. Kot član gledališke skupine Ars Altera Pars je igral v performansih, kratkih filmih in lutkovnih predstavah. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom in ilustracijo. Živi in ustvarja v Gornji Radgoni.
Matjaž GederImel je že številne samostojne razstave, kot so: 2003 – Knjižnica Šentilj, "Avtoportreti"; 2004 – Dom kulture Gornja Radgona, "Risbe in slike"; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2011 – Galerija Media Nox, Maribor, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2012 – PISK Murska Sobota, "Enkratne stiske", grafike in slike; 2013 – Dom kulture Gornja Radgona "Monoprinti/Enkratne stiske" (z Eva Žula), grafike; 2013 – Media Nox, Maribor "Enkratne stiske / Priprave na improvizacijo", grafike in slike; 2015 – Mini Mu, Trst, Italija, "Grafike"; 2016 – Galerija Kvartirna hiša, Celje, "Table in tabletke". Skupinske razstave (izbor): 2002 – 4. študentski mednarodni likovni bienale, Skopje, Makedonija; 2006 – Umetnostna Galerija Maribor, "Portret in avtoportret danes"; 2007 – Femsehturm, "Naokrog-Rundherum", Berlin, Nemčija; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, "Dokument in podoba"; 2011 – DLUM, "Vabljeni mladi", Maribor; 2011 – Galerija Murska Sobota, "Mladi umetniki Pomurja"; 2012 – Monošter, Hotel Lipa, Madžarska; 2012 – MGLC, Ljubljana, "Odtisi in vtisi"; 2014 – Grad Brežice in Grad Snežnik "Parafraze" državna razstava JSKD; 2014 – Galerija Murska Sobota, "Naključja 3″; 2014 -7. mednarodni grafični trienale,Sofija, Bolgarija; 2015 – Galerija Murska Sobota, "lzbor iz stalne zbirke GMS"; 2016 – Galerija Murska Sobota," Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota"; 2016 – Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, "Zbirke v gibanju: Galerija Murska Sobota"...
Objavljena dela: 2001 – 2003 – objavljal risbe v Reviji za književnost in kulturo Sodobnosti; 2010 – ilustracije v knjigi Ars Altera Pars: "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke". Nagrade: 2005 – Nagrada za slikarsko delo na likovnem natečaju "Beži čopič, kurent gre", Lions club, Ptuj; 2009 – Avtorski projekt Ars Altera Pars "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", državno srečanje najboljših lutkovnih skupin Slovenije, JSKD, Šentjakobsko gledališče, Ljubljana; Dela v stalnih zbirkah: Galerija Murska Sobota; Radgonski mostovi, Muzej Špital Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Matjaž Geder: Table in tabletke