Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Matjaž Geder: Table in tabletke

 

Radgončan se je predstavljal v celjski Kvartirni hiši

Matjaž GederV celjski galeriji „Kvartirna hiša", se je končala zanimiva razstava radgonskega slikarja, grafika in pedagoga Matjaža Gederja, z naslovom: Table in tabletke. Na samostojni razstavi se je Geder predstavil s tridesetimi deli, polovica del, monoprintov, je bila prvič predstavljena v galeriji Mini Mu v Trstu, druga polovica pa je novejših del, v katerih se avtor likovno in besedno poigra s tablami in tabletkami. Razstava, po besedah avtorja, reflektira odnos med poučevanjem in otroško ustvarjalnostjo.

„Tokrat se v galeriji Kvartirna hiša s svojimi deli predstavlja umetnik, grafik in slikar Matjaž Geder. Likovni pedagog, ki je študij končal v Mariboru, živi in ustvarja v Gornji Radgoni, o likovni govorici pa poučuje osnovnošolske nadebudneže v Murski Soboti. Ob svojem pedagoškem delu se intenzivno ukvarja predvsem z grafiko, ki je povsem intimna, prežeta z individualnostjo in predvsem z zelo zgovornim simbolizmom. Umetnik uporablja za matrice različne materiale, tudi povsem vsakdanje, uporablja različne podlage, kar mu ob obvladovanju grafičnih tehnik ponuja celo paleto njegovih osebnih izražanj in domiselnih interpretacij. Njegova dela so pretehtana razmišljanja o svetu, o odtujenosti, različnosti in doživljanju našega vsakdana. Razkol med spiritualnim in materialnim je kakor rdeča izrazna nit. Umetnik nam ponudi svoje prispodobe, svoja razmišljanja, svoje poglede. Ne vsiljuje jih in ne pojasnjuje, pač pa nas prepusti lastnemu razmišljanju, gledanju in razumevanju", je ob Gederovi razstavi v Celju povedal umetnostni zgodovinar Aleš Stopar.
Matjaž Geder je rojen leta 1976 v Murski Soboti. Osnovno šolo obiskoval v Gornji Radgoni, po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo pa je nadaljeval študij na Likovnem oddelku Pef v Mariboru, kjer je diplomiral leta 2002. Zaposlen na OŠ II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor gledališkega kluba. Kot član gledališke skupine Ars Altera Pars je igral v performansih, kratkih filmih in lutkovnih predstavah. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom in ilustracijo. Živi in ustvarja v Gornji Radgoni.
Matjaž GederImel je že številne samostojne razstave, kot so: 2003 – Knjižnica Šentilj, "Avtoportreti"; 2004 – Dom kulture Gornja Radgona, "Risbe in slike"; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2011 – Galerija Media Nox, Maribor, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2012 – PISK Murska Sobota, "Enkratne stiske", grafike in slike; 2013 – Dom kulture Gornja Radgona "Monoprinti/Enkratne stiske" (z Eva Žula), grafike; 2013 – Media Nox, Maribor "Enkratne stiske / Priprave na improvizacijo", grafike in slike; 2015 – Mini Mu, Trst, Italija, "Grafike"; 2016 – Galerija Kvartirna hiša, Celje, "Table in tabletke". Skupinske razstave (izbor): 2002 – 4. študentski mednarodni likovni bienale, Skopje, Makedonija; 2006 – Umetnostna Galerija Maribor, "Portret in avtoportret danes"; 2007 – Femsehturm, "Naokrog-Rundherum", Berlin, Nemčija; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, "Dokument in podoba"; 2011 – DLUM, "Vabljeni mladi", Maribor; 2011 – Galerija Murska Sobota, "Mladi umetniki Pomurja"; 2012 – Monošter, Hotel Lipa, Madžarska; 2012 – MGLC, Ljubljana, "Odtisi in vtisi"; 2014 – Grad Brežice in Grad Snežnik "Parafraze" državna razstava JSKD; 2014 – Galerija Murska Sobota, "Naključja 3″; 2014 -7. mednarodni grafični trienale,Sofija, Bolgarija; 2015 – Galerija Murska Sobota, "lzbor iz stalne zbirke GMS"; 2016 – Galerija Murska Sobota," Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota"; 2016 – Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, "Zbirke v gibanju: Galerija Murska Sobota"...
Objavljena dela: 2001 – 2003 – objavljal risbe v Reviji za književnost in kulturo Sodobnosti; 2010 – ilustracije v knjigi Ars Altera Pars: "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke". Nagrade: 2005 – Nagrada za slikarsko delo na likovnem natečaju "Beži čopič, kurent gre", Lions club, Ptuj; 2009 – Avtorski projekt Ars Altera Pars "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", državno srečanje najboljših lutkovnih skupin Slovenije, JSKD, Šentjakobsko gledališče, Ljubljana; Dela v stalnih zbirkah: Galerija Murska Sobota; Radgonski mostovi, Muzej Špital Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Matjaž Geder: Table in tabletke