Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Matjaž Geder: Table in tabletke

 

Radgončan se je predstavljal v celjski Kvartirni hiši

Matjaž GederV celjski galeriji „Kvartirna hiša", se je končala zanimiva razstava radgonskega slikarja, grafika in pedagoga Matjaža Gederja, z naslovom: Table in tabletke. Na samostojni razstavi se je Geder predstavil s tridesetimi deli, polovica del, monoprintov, je bila prvič predstavljena v galeriji Mini Mu v Trstu, druga polovica pa je novejših del, v katerih se avtor likovno in besedno poigra s tablami in tabletkami. Razstava, po besedah avtorja, reflektira odnos med poučevanjem in otroško ustvarjalnostjo.

„Tokrat se v galeriji Kvartirna hiša s svojimi deli predstavlja umetnik, grafik in slikar Matjaž Geder. Likovni pedagog, ki je študij končal v Mariboru, živi in ustvarja v Gornji Radgoni, o likovni govorici pa poučuje osnovnošolske nadebudneže v Murski Soboti. Ob svojem pedagoškem delu se intenzivno ukvarja predvsem z grafiko, ki je povsem intimna, prežeta z individualnostjo in predvsem z zelo zgovornim simbolizmom. Umetnik uporablja za matrice različne materiale, tudi povsem vsakdanje, uporablja različne podlage, kar mu ob obvladovanju grafičnih tehnik ponuja celo paleto njegovih osebnih izražanj in domiselnih interpretacij. Njegova dela so pretehtana razmišljanja o svetu, o odtujenosti, različnosti in doživljanju našega vsakdana. Razkol med spiritualnim in materialnim je kakor rdeča izrazna nit. Umetnik nam ponudi svoje prispodobe, svoja razmišljanja, svoje poglede. Ne vsiljuje jih in ne pojasnjuje, pač pa nas prepusti lastnemu razmišljanju, gledanju in razumevanju", je ob Gederovi razstavi v Celju povedal umetnostni zgodovinar Aleš Stopar.
Matjaž Geder je rojen leta 1976 v Murski Soboti. Osnovno šolo obiskoval v Gornji Radgoni, po srednji šoli za oblikovanje in fotografijo pa je nadaljeval študij na Likovnem oddelku Pef v Mariboru, kjer je diplomiral leta 2002. Zaposlen na OŠ II Murska Sobota kot likovni pedagog in mentor gledališkega kluba. Kot član gledališke skupine Ars Altera Pars je igral v performansih, kratkih filmih in lutkovnih predstavah. Ukvarja se z grafiko, slikarstvom in ilustracijo. Živi in ustvarja v Gornji Radgoni.
Matjaž GederImel je že številne samostojne razstave, kot so: 2003 – Knjižnica Šentilj, "Avtoportreti"; 2004 – Dom kulture Gornja Radgona, "Risbe in slike"; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2011 – Galerija Media Nox, Maribor, ARS ALTERA PARS "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", ilustracije in lutke; 2012 – PISK Murska Sobota, "Enkratne stiske", grafike in slike; 2013 – Dom kulture Gornja Radgona "Monoprinti/Enkratne stiske" (z Eva Žula), grafike; 2013 – Media Nox, Maribor "Enkratne stiske / Priprave na improvizacijo", grafike in slike; 2015 – Mini Mu, Trst, Italija, "Grafike"; 2016 – Galerija Kvartirna hiša, Celje, "Table in tabletke". Skupinske razstave (izbor): 2002 – 4. študentski mednarodni likovni bienale, Skopje, Makedonija; 2006 – Umetnostna Galerija Maribor, "Portret in avtoportret danes"; 2007 – Femsehturm, "Naokrog-Rundherum", Berlin, Nemčija; 2010 – Dom kulture Gornja Radgona, "Dokument in podoba"; 2011 – DLUM, "Vabljeni mladi", Maribor; 2011 – Galerija Murska Sobota, "Mladi umetniki Pomurja"; 2012 – Monošter, Hotel Lipa, Madžarska; 2012 – MGLC, Ljubljana, "Odtisi in vtisi"; 2014 – Grad Brežice in Grad Snežnik "Parafraze" državna razstava JSKD; 2014 – Galerija Murska Sobota, "Naključja 3″; 2014 -7. mednarodni grafični trienale,Sofija, Bolgarija; 2015 – Galerija Murska Sobota, "lzbor iz stalne zbirke GMS"; 2016 – Galerija Murska Sobota," Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota"; 2016 – Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, "Zbirke v gibanju: Galerija Murska Sobota"...
Objavljena dela: 2001 – 2003 – objavljal risbe v Reviji za književnost in kulturo Sodobnosti; 2010 – ilustracije v knjigi Ars Altera Pars: "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke". Nagrade: 2005 – Nagrada za slikarsko delo na likovnem natečaju "Beži čopič, kurent gre", Lions club, Ptuj; 2009 – Avtorski projekt Ars Altera Pars "Narcis in Eho, lutkovna pravljica za male in velike otroke", državno srečanje najboljših lutkovnih skupin Slovenije, JSKD, Šentjakobsko gledališče, Ljubljana; Dela v stalnih zbirkah: Galerija Murska Sobota; Radgonski mostovi, Muzej Špital Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Matjaž Geder: Table in tabletke