Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del

 

Irec z „veliko sliko" želi povezati ves svet

Velika slikaZavod MIKS'R in Občina Radenci sta poskrbela za nov čudovit kulturni in umetniški dogodek, ki bo gotovo pritegnil veliko publike, tako domačinov iz Radencev in Pomurja, kot gostov in turistov iz drugih delov Slovenije in iz tujine, ki jih v deželi „treh srčkov" ne manjka. V galeriji Občine Radenci so namreč odprli enkratno mednarodno likovno razstavo „Oglej si veliko sliko", skupine umetnikov iz celega sveta. Mednarodni likovni projekt se je začel že septembra 2015 v Vandernbergu v Avstriji.

Ta aktivna pobuda Irca Desmonda Doyla počasi uresničuje svojo zamisel o neskončni cesti likovnih del, ki bi povezala ves svet. „Oglejte si veliko sliko" (See the big picture) je potujoča mednarodna razstava, saj njen idejni oče Desmond Doyle, ki izvira iz Severne Irske želi, da bi „veliko sliko" sestavljale slike iz vseh držav sveta. Zato bo projekt trajal še kar nekaj časa, najbrž trajno, kot je dejal Doyle, razstava pa bo tudi ves čas potovala. In sedaj je velika slika, ko jo sestavlja 33 manjših umetnin iz različnih držav, vse do srede oktobra, na ogled v Radencih.
Kot je ob otvoritvi razstave, ki se je je udeležilo lepo število ljubiteljev umetnosti, povedala Tatjana Mijatović iz Zavoda MIKS'R, sicer tudi slovenska avtorica ene izmed razstavljenih slik, je „Desmonda Doyla spoznala preko družbenega omrežja in me je povabil, da sodelujem s sliko v projektu. Zgodba me je navdušila v tej meri, da sem želela, da 'Veliko sliko' vidijo tudi moji Radenčani, Pomurci, Štajerci, Slovenci. Veseli me, da je tudi lokalna skupnost, občina Radenci, razstavo z navdušenjem podprla", je med drugim dejala Tatjana Mijatovič, ki v Zavodu MIKS'R aktivno deluje. Prisotne na otvoritvi je pozdravil tudi radenski župan Janez Rihtarič, ki je izrazil zadovoljstvo, da imajo po novem takšno galerijo, kjer lahko pripravljajo različne razstave, ob tem se je zahvalil vsem, ki so zaslužni, da v Radencih lahko gostijo tako eminentno razstavo. Po razstavi pokojnega akademskega umetnika Lojzeta Logarja ter izdelkov nastalih v radenski likovni koloniji, je „Velika slika" tretja razstava v galeriji občine Radenci.
Glavni govorec na otvoritvi razstave je bil omenjeni pobudnik projekta Desmond Doyle, ki je predstavil projekt in pričakovanja. Po njegovem gre za globalni projet, ki uvaja umetnost brez meja. „Zato si oglejte Big Picture (velika slika), mednarodno umetniško pobudo, ki povezuje vizualne umetnike in fotografe ter s svojo umetnostjo, vse državljane sveta. Cilj umetniške pobude je pokazati, kako naše življenje temelji na podobnih prizadevanjih, vrednotah in čustvih, ne glede na to, kdo smo in od kod prihajamo. S tem si prizadeva postaviti vprašanja in odstraniti človeške pregrade in meje, ki nas delijo. Umetniki, ki sodelujejo v See the Big Picture, smo strokovnjaki, študentje in hobi likovniki, združeni s čistim talentom in svojimi vizijami tega sveta, našega sveta", je dejal Desmond Doyle, ki je dodal, da je njihov projekt odprt za vse umetnike in fotografe, ki želijo sodelovati, ter vodje lokalnih skupnosti in lastnike galerij, ki bi radi prispevali samemu globalnemu projektu.
„Naš projekt bo popoln, če vključuje vsaj eno sliko vsakega naroda na Zemlji. Dokler projekt ni dokončan, si prizadevamo, da ga vzamemo v obliki potujoče razstave v različne dele sveta. Vsi dobički, ki nastanejo s temi razstavami, bodo uporabljeni za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Največji dobički pa so, če ljudi povežemo, saj so žal preveč razdeljeni. Žal je preveč ločnic, ki zasedajo mednje, zavzemajo naše misli in vplivajo na odločitve, ki jih sprejemamo. Vsi ljudje vseh ras, veroizpovedi in barve smo rojeni nedolžni, čisti in svobodni. In tako mora ostati", je odločen idejni oče projekta „Velika slika". Desmond Doyle je dodal, da ima geografski položaj našega rojstva pomembno vlogo pri našem nadaljnjem razvoju. Fizično, intelektualno in gospodarsko.
„Če imamo srečo, nas izobražujejo, hranijo in zaščitijo naši starši in naša družba. Vendar to ni jamstvo za življenje sreče in dosežkov in ima veliko negativnih, včasih usodnih pasti. Mnogi ljudje se rodijo v življenje revščine in zanemarjanja. Eden del sveta se bori proti epidemiji debelosti, medtem ko otroci z drugega dela nikoli ne dosežejo odraslosti zaradi lakote. Umetnije, ki bodo nastale skozi te razstave, bodo uporabljene za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Na vse probleme, s katerimi se soočamo, ni nobenega splošnega odgovora, vendar menimo, da se spremembe dogajajo počasi in zagotovo, ko obravnavamo vprašanja, ki bodo določila naše preživetje. Velika slika je projekt, ki je dolgo trajal v kalitvi. Ideja je najti vsaj enega umetnika iz vsake države na svetu, ki zastopa svojo državo in domorodne ljudi. Da bi se ti umetniki združili v veliko umetniško delo, ki za nas predstavlja kompleksnost našega sveta skozi oči svojih ustvarjalnih ljudi".
Desmond Doyle je prepričan, da medtem ko vsak od nas vidi samo svoj majhen del ogromne uganke, ki je naš svet, so na njihovi razstavi (See Big Picture) tudi drugi vidiki, saj so te uganke postale vidne skozi dela samih donatorskih umetnikov, saj vsak umetnik prinese svojo edinstvenost v našo vizijo. „Slike so neposredna komunikacija med gledalcem in umetnikom. Pozivajo k razumevanju brez motenj interpretacije kateregakoli posrednika. Vabimo umetnike, da se nam pridružijo pri ustvarjanju tega kombiniranega svetovnega pogleda skozi svojo umetnost. Vabimo vlade, podjetja in dobrodelne organizacije, da podprejo ta projekt prek sponzorstev. Vabimo voditelje skupnosti in lastnike galerije, da pomagajo povezati Big Picture z njihovimi skupnostmi, ki gostijo slikarske razstave. Vabimo tisk in medije, da pomagamo razširiti sporočilo. Vabimo vse, da se nam pridružijo na kakršenkoli način. Naj bo to skozi čas in energijo ali pomagati umetnikom s podporo njihovega slikanja", je še dodal Doyle, ki še posebej pozna Maribor, kjer je bil gost, ko je štajerska prestolnica bila Prestolnica evropske kulture, in zaključil z besedami: „Vsi izmed osmih milijard ljudi na svetu smo edinstveni in si upravičeno želimo biti del Zemlje. Žal je samo v Evropi vse lepo in nam nič ne manjka, le malo nas pritiskajo migranti in splošne svetovne krize. Drugje pa je mnogo, mnogo huje..."
Po odprtju razstave, katero so spremljali glasbeniki, ki spremljajo potujočo razstavo, so Radenčani in drugi gostje od blizu in daleč, na terasi bližnje Kavarne Pub Weekend, bili priča še enkratnemu koncertu irske glasbe v izvedbi skupine Desmond Doyle and the Volounnteers, katere član je tudi idejni oče nastanka projekta „Velika slika".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del