Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del

 

Irec z „veliko sliko" želi povezati ves svet

Velika slikaZavod MIKS'R in Občina Radenci sta poskrbela za nov čudovit kulturni in umetniški dogodek, ki bo gotovo pritegnil veliko publike, tako domačinov iz Radencev in Pomurja, kot gostov in turistov iz drugih delov Slovenije in iz tujine, ki jih v deželi „treh srčkov" ne manjka. V galeriji Občine Radenci so namreč odprli enkratno mednarodno likovno razstavo „Oglej si veliko sliko", skupine umetnikov iz celega sveta. Mednarodni likovni projekt se je začel že septembra 2015 v Vandernbergu v Avstriji.

Ta aktivna pobuda Irca Desmonda Doyla počasi uresničuje svojo zamisel o neskončni cesti likovnih del, ki bi povezala ves svet. „Oglejte si veliko sliko" (See the big picture) je potujoča mednarodna razstava, saj njen idejni oče Desmond Doyle, ki izvira iz Severne Irske želi, da bi „veliko sliko" sestavljale slike iz vseh držav sveta. Zato bo projekt trajal še kar nekaj časa, najbrž trajno, kot je dejal Doyle, razstava pa bo tudi ves čas potovala. In sedaj je velika slika, ko jo sestavlja 33 manjših umetnin iz različnih držav, vse do srede oktobra, na ogled v Radencih.
Kot je ob otvoritvi razstave, ki se je je udeležilo lepo število ljubiteljev umetnosti, povedala Tatjana Mijatović iz Zavoda MIKS'R, sicer tudi slovenska avtorica ene izmed razstavljenih slik, je „Desmonda Doyla spoznala preko družbenega omrežja in me je povabil, da sodelujem s sliko v projektu. Zgodba me je navdušila v tej meri, da sem želela, da 'Veliko sliko' vidijo tudi moji Radenčani, Pomurci, Štajerci, Slovenci. Veseli me, da je tudi lokalna skupnost, občina Radenci, razstavo z navdušenjem podprla", je med drugim dejala Tatjana Mijatovič, ki v Zavodu MIKS'R aktivno deluje. Prisotne na otvoritvi je pozdravil tudi radenski župan Janez Rihtarič, ki je izrazil zadovoljstvo, da imajo po novem takšno galerijo, kjer lahko pripravljajo različne razstave, ob tem se je zahvalil vsem, ki so zaslužni, da v Radencih lahko gostijo tako eminentno razstavo. Po razstavi pokojnega akademskega umetnika Lojzeta Logarja ter izdelkov nastalih v radenski likovni koloniji, je „Velika slika" tretja razstava v galeriji občine Radenci.
Glavni govorec na otvoritvi razstave je bil omenjeni pobudnik projekta Desmond Doyle, ki je predstavil projekt in pričakovanja. Po njegovem gre za globalni projet, ki uvaja umetnost brez meja. „Zato si oglejte Big Picture (velika slika), mednarodno umetniško pobudo, ki povezuje vizualne umetnike in fotografe ter s svojo umetnostjo, vse državljane sveta. Cilj umetniške pobude je pokazati, kako naše življenje temelji na podobnih prizadevanjih, vrednotah in čustvih, ne glede na to, kdo smo in od kod prihajamo. S tem si prizadeva postaviti vprašanja in odstraniti človeške pregrade in meje, ki nas delijo. Umetniki, ki sodelujejo v See the Big Picture, smo strokovnjaki, študentje in hobi likovniki, združeni s čistim talentom in svojimi vizijami tega sveta, našega sveta", je dejal Desmond Doyle, ki je dodal, da je njihov projekt odprt za vse umetnike in fotografe, ki želijo sodelovati, ter vodje lokalnih skupnosti in lastnike galerij, ki bi radi prispevali samemu globalnemu projektu.
„Naš projekt bo popoln, če vključuje vsaj eno sliko vsakega naroda na Zemlji. Dokler projekt ni dokončan, si prizadevamo, da ga vzamemo v obliki potujoče razstave v različne dele sveta. Vsi dobički, ki nastanejo s temi razstavami, bodo uporabljeni za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Največji dobički pa so, če ljudi povežemo, saj so žal preveč razdeljeni. Žal je preveč ločnic, ki zasedajo mednje, zavzemajo naše misli in vplivajo na odločitve, ki jih sprejemamo. Vsi ljudje vseh ras, veroizpovedi in barve smo rojeni nedolžni, čisti in svobodni. In tako mora ostati", je odločen idejni oče projekta „Velika slika". Desmond Doyle je dodal, da ima geografski položaj našega rojstva pomembno vlogo pri našem nadaljnjem razvoju. Fizično, intelektualno in gospodarsko.
„Če imamo srečo, nas izobražujejo, hranijo in zaščitijo naši starši in naša družba. Vendar to ni jamstvo za življenje sreče in dosežkov in ima veliko negativnih, včasih usodnih pasti. Mnogi ljudje se rodijo v življenje revščine in zanemarjanja. Eden del sveta se bori proti epidemiji debelosti, medtem ko otroci z drugega dela nikoli ne dosežejo odraslosti zaradi lakote. Umetnije, ki bodo nastale skozi te razstave, bodo uporabljene za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Na vse probleme, s katerimi se soočamo, ni nobenega splošnega odgovora, vendar menimo, da se spremembe dogajajo počasi in zagotovo, ko obravnavamo vprašanja, ki bodo določila naše preživetje. Velika slika je projekt, ki je dolgo trajal v kalitvi. Ideja je najti vsaj enega umetnika iz vsake države na svetu, ki zastopa svojo državo in domorodne ljudi. Da bi se ti umetniki združili v veliko umetniško delo, ki za nas predstavlja kompleksnost našega sveta skozi oči svojih ustvarjalnih ljudi".
Desmond Doyle je prepričan, da medtem ko vsak od nas vidi samo svoj majhen del ogromne uganke, ki je naš svet, so na njihovi razstavi (See Big Picture) tudi drugi vidiki, saj so te uganke postale vidne skozi dela samih donatorskih umetnikov, saj vsak umetnik prinese svojo edinstvenost v našo vizijo. „Slike so neposredna komunikacija med gledalcem in umetnikom. Pozivajo k razumevanju brez motenj interpretacije kateregakoli posrednika. Vabimo umetnike, da se nam pridružijo pri ustvarjanju tega kombiniranega svetovnega pogleda skozi svojo umetnost. Vabimo vlade, podjetja in dobrodelne organizacije, da podprejo ta projekt prek sponzorstev. Vabimo voditelje skupnosti in lastnike galerije, da pomagajo povezati Big Picture z njihovimi skupnostmi, ki gostijo slikarske razstave. Vabimo tisk in medije, da pomagamo razširiti sporočilo. Vabimo vse, da se nam pridružijo na kakršenkoli način. Naj bo to skozi čas in energijo ali pomagati umetnikom s podporo njihovega slikanja", je še dodal Doyle, ki še posebej pozna Maribor, kjer je bil gost, ko je štajerska prestolnica bila Prestolnica evropske kulture, in zaključil z besedami: „Vsi izmed osmih milijard ljudi na svetu smo edinstveni in si upravičeno želimo biti del Zemlje. Žal je samo v Evropi vse lepo in nam nič ne manjka, le malo nas pritiskajo migranti in splošne svetovne krize. Drugje pa je mnogo, mnogo huje..."
Po odprtju razstave, katero so spremljali glasbeniki, ki spremljajo potujočo razstavo, so Radenčani in drugi gostje od blizu in daleč, na terasi bližnje Kavarne Pub Weekend, bili priča še enkratnemu koncertu irske glasbe v izvedbi skupine Desmond Doyle and the Volounnteers, katere član je tudi idejni oče nastanka projekta „Velika slika".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del