V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del

 

Irec z „veliko sliko" želi povezati ves svet

Velika slikaZavod MIKS'R in Občina Radenci sta poskrbela za nov čudovit kulturni in umetniški dogodek, ki bo gotovo pritegnil veliko publike, tako domačinov iz Radencev in Pomurja, kot gostov in turistov iz drugih delov Slovenije in iz tujine, ki jih v deželi „treh srčkov" ne manjka. V galeriji Občine Radenci so namreč odprli enkratno mednarodno likovno razstavo „Oglej si veliko sliko", skupine umetnikov iz celega sveta. Mednarodni likovni projekt se je začel že septembra 2015 v Vandernbergu v Avstriji.

Ta aktivna pobuda Irca Desmonda Doyla počasi uresničuje svojo zamisel o neskončni cesti likovnih del, ki bi povezala ves svet. „Oglejte si veliko sliko" (See the big picture) je potujoča mednarodna razstava, saj njen idejni oče Desmond Doyle, ki izvira iz Severne Irske želi, da bi „veliko sliko" sestavljale slike iz vseh držav sveta. Zato bo projekt trajal še kar nekaj časa, najbrž trajno, kot je dejal Doyle, razstava pa bo tudi ves čas potovala. In sedaj je velika slika, ko jo sestavlja 33 manjših umetnin iz različnih držav, vse do srede oktobra, na ogled v Radencih.
Kot je ob otvoritvi razstave, ki se je je udeležilo lepo število ljubiteljev umetnosti, povedala Tatjana Mijatović iz Zavoda MIKS'R, sicer tudi slovenska avtorica ene izmed razstavljenih slik, je „Desmonda Doyla spoznala preko družbenega omrežja in me je povabil, da sodelujem s sliko v projektu. Zgodba me je navdušila v tej meri, da sem želela, da 'Veliko sliko' vidijo tudi moji Radenčani, Pomurci, Štajerci, Slovenci. Veseli me, da je tudi lokalna skupnost, občina Radenci, razstavo z navdušenjem podprla", je med drugim dejala Tatjana Mijatovič, ki v Zavodu MIKS'R aktivno deluje. Prisotne na otvoritvi je pozdravil tudi radenski župan Janez Rihtarič, ki je izrazil zadovoljstvo, da imajo po novem takšno galerijo, kjer lahko pripravljajo različne razstave, ob tem se je zahvalil vsem, ki so zaslužni, da v Radencih lahko gostijo tako eminentno razstavo. Po razstavi pokojnega akademskega umetnika Lojzeta Logarja ter izdelkov nastalih v radenski likovni koloniji, je „Velika slika" tretja razstava v galeriji občine Radenci.
Glavni govorec na otvoritvi razstave je bil omenjeni pobudnik projekta Desmond Doyle, ki je predstavil projekt in pričakovanja. Po njegovem gre za globalni projet, ki uvaja umetnost brez meja. „Zato si oglejte Big Picture (velika slika), mednarodno umetniško pobudo, ki povezuje vizualne umetnike in fotografe ter s svojo umetnostjo, vse državljane sveta. Cilj umetniške pobude je pokazati, kako naše življenje temelji na podobnih prizadevanjih, vrednotah in čustvih, ne glede na to, kdo smo in od kod prihajamo. S tem si prizadeva postaviti vprašanja in odstraniti človeške pregrade in meje, ki nas delijo. Umetniki, ki sodelujejo v See the Big Picture, smo strokovnjaki, študentje in hobi likovniki, združeni s čistim talentom in svojimi vizijami tega sveta, našega sveta", je dejal Desmond Doyle, ki je dodal, da je njihov projekt odprt za vse umetnike in fotografe, ki želijo sodelovati, ter vodje lokalnih skupnosti in lastnike galerij, ki bi radi prispevali samemu globalnemu projektu.
„Naš projekt bo popoln, če vključuje vsaj eno sliko vsakega naroda na Zemlji. Dokler projekt ni dokončan, si prizadevamo, da ga vzamemo v obliki potujoče razstave v različne dele sveta. Vsi dobički, ki nastanejo s temi razstavami, bodo uporabljeni za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Največji dobički pa so, če ljudi povežemo, saj so žal preveč razdeljeni. Žal je preveč ločnic, ki zasedajo mednje, zavzemajo naše misli in vplivajo na odločitve, ki jih sprejemamo. Vsi ljudje vseh ras, veroizpovedi in barve smo rojeni nedolžni, čisti in svobodni. In tako mora ostati", je odločen idejni oče projekta „Velika slika". Desmond Doyle je dodal, da ima geografski položaj našega rojstva pomembno vlogo pri našem nadaljnjem razvoju. Fizično, intelektualno in gospodarsko.
„Če imamo srečo, nas izobražujejo, hranijo in zaščitijo naši starši in naša družba. Vendar to ni jamstvo za življenje sreče in dosežkov in ima veliko negativnih, včasih usodnih pasti. Mnogi ljudje se rodijo v življenje revščine in zanemarjanja. Eden del sveta se bori proti epidemiji debelosti, medtem ko otroci z drugega dela nikoli ne dosežejo odraslosti zaradi lakote. Umetnije, ki bodo nastale skozi te razstave, bodo uporabljene za širjenje sporočila o umetnosti in miru po vsem svetu. Na vse probleme, s katerimi se soočamo, ni nobenega splošnega odgovora, vendar menimo, da se spremembe dogajajo počasi in zagotovo, ko obravnavamo vprašanja, ki bodo določila naše preživetje. Velika slika je projekt, ki je dolgo trajal v kalitvi. Ideja je najti vsaj enega umetnika iz vsake države na svetu, ki zastopa svojo državo in domorodne ljudi. Da bi se ti umetniki združili v veliko umetniško delo, ki za nas predstavlja kompleksnost našega sveta skozi oči svojih ustvarjalnih ljudi".
Desmond Doyle je prepričan, da medtem ko vsak od nas vidi samo svoj majhen del ogromne uganke, ki je naš svet, so na njihovi razstavi (See Big Picture) tudi drugi vidiki, saj so te uganke postale vidne skozi dela samih donatorskih umetnikov, saj vsak umetnik prinese svojo edinstvenost v našo vizijo. „Slike so neposredna komunikacija med gledalcem in umetnikom. Pozivajo k razumevanju brez motenj interpretacije kateregakoli posrednika. Vabimo umetnike, da se nam pridružijo pri ustvarjanju tega kombiniranega svetovnega pogleda skozi svojo umetnost. Vabimo vlade, podjetja in dobrodelne organizacije, da podprejo ta projekt prek sponzorstev. Vabimo voditelje skupnosti in lastnike galerije, da pomagajo povezati Big Picture z njihovimi skupnostmi, ki gostijo slikarske razstave. Vabimo tisk in medije, da pomagamo razširiti sporočilo. Vabimo vse, da se nam pridružijo na kakršenkoli način. Naj bo to skozi čas in energijo ali pomagati umetnikom s podporo njihovega slikanja", je še dodal Doyle, ki še posebej pozna Maribor, kjer je bil gost, ko je štajerska prestolnica bila Prestolnica evropske kulture, in zaključil z besedami: „Vsi izmed osmih milijard ljudi na svetu smo edinstveni in si upravičeno želimo biti del Zemlje. Žal je samo v Evropi vse lepo in nam nič ne manjka, le malo nas pritiskajo migranti in splošne svetovne krize. Drugje pa je mnogo, mnogo huje..."
Po odprtju razstave, katero so spremljali glasbeniki, ki spremljajo potujočo razstavo, so Radenčani in drugi gostje od blizu in daleč, na terasi bližnje Kavarne Pub Weekend, bili priča še enkratnemu koncertu irske glasbe v izvedbi skupine Desmond Doyle and the Volounnteers, katere član je tudi idejni oče nastanka projekta „Velika slika".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radenci gostijo čudovito razstavo o neskončni cesti likovnih del