Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja

 

Občino Gornja Radgona so uvrstili na svetovni foto zemljevid

Foto razstava Zlati rezS posebno klubsko razstavo, ki so jo v navzočnosti številnih fotografov in ljubiteljev prave fotografije, odprli v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona, je domači Fotoklub Proportio divina, obeležil prvi okrogli jubilej, 10-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Tokratna razstava posvečena jubileju društva je že šesta klubska razstava in tretja v Gornji Radgoni. Na razstavi poleg devetih članov društva (Ivo Borko, Štefi Praprotnik-Borko, Zlatko Fišer, Alenka Dujanović, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Andrej Slogovič in Stanislav Toplak), svoje umetniške fotografije predstavljajo tudi častni člani društva: Stojan Kerbler, Matja Krivic in Rafael Podobnik.

Vsi skupaj se predstavljajo s kakovostnimi fotografijami, od portretov in krajin, do socialnih in popotnih fotografij.
Ob odprtju razstave, ki bo na ogled 3. januarja 2019, sta prisotne pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, Tatjana Karba Kotnik, in radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je članom fotokluba zahvalil, da so občino in mesto Gornja Radgona uvrstili na svetovni foto zemljevid. Slavnostni govornik je bil predsednik kluba Ivo Borko, ki je orisal dosedanje delovanje foto kluba Proportio divina. Izrazil je zadovoljstvo nad narejenim in doseženim, saj klub kljub svojim mladosti in majhnosti sodi med najboljša foto društva v državi. „Fotoklub Proportio divina je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, z namenom druženja, pridobivanja novih znanj, promocije in širjenja fotografske umetnosti ter bogatenja kulturnega življenja v svojem okolju. V samo desetih letih delovanja smo se, s pripravo številnih samostojnih in skupinskih razstav v Gornji Radgoni, gostovanj v priznanih galerijah drugod po Sloveniji in v tujini, uvrstitvijo naših fotografij na več sto mednarodnih žiriranih razstav širom sveta, osvojitvijo številnih nagrad in priznanj ter posledično pridobitvijo tudi najvišjih fotografskih nazivov FZS in FIAP-a, prebili v sam vrh najuspešnejših društev Fotografske zveze Slovenije", je med drugim dejal predsednik Borko.
Še posebej so v društvu ponosni na svojo vlogo in prispevek v projektu, ki so ga poimenovali „Fotograd Negova", in ga v sodelovanju s Kultproturom in FZS, vodijo na gradu Negova od leta 2014 dalje. „Fotografsko središče 'Fotograd Negova', ki si je že prvo leto delovanja pridobilo status fotografskega središča FIAP, kot šele peto tako razstavišče na svetu, je do danes gostilo že 36 razstav največjih slovenskih in svetovnih mojstrov fotografije in se pomembno zarisalo na svetovni fotografski zemljevid", je ponosno poudaril Borko, ki je še posebej omenil več kot sto razstav v Gornji Radgoni, večinoma v galeriji Kulturnega doma, nekaj tudi v Maximusu, in Negovi, ter še vsaj toliko izven radgonske občine. Člani društva so ob tem v desetih letih sodelovali na več kot 600 mednarodnih razstavah in prejeli več kot 600 nagrad in priznanj. Tukaj se potrjuje kakovost, kajti na žiriranih mednarodnih razstavah ne more vsakdo sodelovati, in že sama uvrstitev na takšne razstave je velik dosežek, če temu prištejemo priznanja in nagrade, je jasno, da gre za pravo kakovost.
Ob jubileju smo izvedeli tudi, da je društvo nastalo povsem naključno, na predlog takratnega predsednika FZS Rafaela Podobnika. Ime so, sicer takrat še nevede, izbrali takšno, da ga bodo razumeli po vsem svetu. Proportio divina namreč pomeni „v zlatem rezu" in res, v teh desetih letih so postavili fotoklub in mesto Gornja Radgona na zemljevid Evropske ter svetovne izrazne fotografske dejavnosti. Zato so v klubu ponosni tudi na to, da so še vedno najmanjši in najmlajši klub v Sloveniji, a hkrati tudi eden najboljših in najuspešnejših. Ob ustanovitvi radgonskega fotokluba so imeli 10, danes pa imajo 16 članov kluba, in sicer so to: Maks Bauman, Ivo Borko, Jernej Borko, Alenka Dujanović, Zlatko Fišer, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Anja Patekar, Štefi Praprotnik-Borko, Miroslava Prelog-Borko, Ivan Prelog, Lucijan Prelog, Andrej Slogovič, Stanislav Toplak in Dika Vranc.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja