Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja

 

Občino Gornja Radgona so uvrstili na svetovni foto zemljevid

Foto razstava Zlati rezS posebno klubsko razstavo, ki so jo v navzočnosti številnih fotografov in ljubiteljev prave fotografije, odprli v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona, je domači Fotoklub Proportio divina, obeležil prvi okrogli jubilej, 10-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Tokratna razstava posvečena jubileju društva je že šesta klubska razstava in tretja v Gornji Radgoni. Na razstavi poleg devetih članov društva (Ivo Borko, Štefi Praprotnik-Borko, Zlatko Fišer, Alenka Dujanović, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Andrej Slogovič in Stanislav Toplak), svoje umetniške fotografije predstavljajo tudi častni člani društva: Stojan Kerbler, Matja Krivic in Rafael Podobnik.

Vsi skupaj se predstavljajo s kakovostnimi fotografijami, od portretov in krajin, do socialnih in popotnih fotografij.
Ob odprtju razstave, ki bo na ogled 3. januarja 2019, sta prisotne pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, Tatjana Karba Kotnik, in radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je članom fotokluba zahvalil, da so občino in mesto Gornja Radgona uvrstili na svetovni foto zemljevid. Slavnostni govornik je bil predsednik kluba Ivo Borko, ki je orisal dosedanje delovanje foto kluba Proportio divina. Izrazil je zadovoljstvo nad narejenim in doseženim, saj klub kljub svojim mladosti in majhnosti sodi med najboljša foto društva v državi. „Fotoklub Proportio divina je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, z namenom druženja, pridobivanja novih znanj, promocije in širjenja fotografske umetnosti ter bogatenja kulturnega življenja v svojem okolju. V samo desetih letih delovanja smo se, s pripravo številnih samostojnih in skupinskih razstav v Gornji Radgoni, gostovanj v priznanih galerijah drugod po Sloveniji in v tujini, uvrstitvijo naših fotografij na več sto mednarodnih žiriranih razstav širom sveta, osvojitvijo številnih nagrad in priznanj ter posledično pridobitvijo tudi najvišjih fotografskih nazivov FZS in FIAP-a, prebili v sam vrh najuspešnejših društev Fotografske zveze Slovenije", je med drugim dejal predsednik Borko.
Še posebej so v društvu ponosni na svojo vlogo in prispevek v projektu, ki so ga poimenovali „Fotograd Negova", in ga v sodelovanju s Kultproturom in FZS, vodijo na gradu Negova od leta 2014 dalje. „Fotografsko središče 'Fotograd Negova', ki si je že prvo leto delovanja pridobilo status fotografskega središča FIAP, kot šele peto tako razstavišče na svetu, je do danes gostilo že 36 razstav največjih slovenskih in svetovnih mojstrov fotografije in se pomembno zarisalo na svetovni fotografski zemljevid", je ponosno poudaril Borko, ki je še posebej omenil več kot sto razstav v Gornji Radgoni, večinoma v galeriji Kulturnega doma, nekaj tudi v Maximusu, in Negovi, ter še vsaj toliko izven radgonske občine. Člani društva so ob tem v desetih letih sodelovali na več kot 600 mednarodnih razstavah in prejeli več kot 600 nagrad in priznanj. Tukaj se potrjuje kakovost, kajti na žiriranih mednarodnih razstavah ne more vsakdo sodelovati, in že sama uvrstitev na takšne razstave je velik dosežek, če temu prištejemo priznanja in nagrade, je jasno, da gre za pravo kakovost.
Ob jubileju smo izvedeli tudi, da je društvo nastalo povsem naključno, na predlog takratnega predsednika FZS Rafaela Podobnika. Ime so, sicer takrat še nevede, izbrali takšno, da ga bodo razumeli po vsem svetu. Proportio divina namreč pomeni „v zlatem rezu" in res, v teh desetih letih so postavili fotoklub in mesto Gornja Radgona na zemljevid Evropske ter svetovne izrazne fotografske dejavnosti. Zato so v klubu ponosni tudi na to, da so še vedno najmanjši in najmlajši klub v Sloveniji, a hkrati tudi eden najboljših in najuspešnejših. Ob ustanovitvi radgonskega fotokluba so imeli 10, danes pa imajo 16 članov kluba, in sicer so to: Maks Bauman, Ivo Borko, Jernej Borko, Alenka Dujanović, Zlatko Fišer, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Anja Patekar, Štefi Praprotnik-Borko, Miroslava Prelog-Borko, Ivan Prelog, Lucijan Prelog, Andrej Slogovič, Stanislav Toplak in Dika Vranc.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja