V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja

 

Občino Gornja Radgona so uvrstili na svetovni foto zemljevid

Foto razstava Zlati rezS posebno klubsko razstavo, ki so jo v navzočnosti številnih fotografov in ljubiteljev prave fotografije, odprli v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona, je domači Fotoklub Proportio divina, obeležil prvi okrogli jubilej, 10-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Tokratna razstava posvečena jubileju društva je že šesta klubska razstava in tretja v Gornji Radgoni. Na razstavi poleg devetih članov društva (Ivo Borko, Štefi Praprotnik-Borko, Zlatko Fišer, Alenka Dujanović, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Andrej Slogovič in Stanislav Toplak), svoje umetniške fotografije predstavljajo tudi častni člani društva: Stojan Kerbler, Matja Krivic in Rafael Podobnik.

Vsi skupaj se predstavljajo s kakovostnimi fotografijami, od portretov in krajin, do socialnih in popotnih fotografij.
Ob odprtju razstave, ki bo na ogled 3. januarja 2019, sta prisotne pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, Tatjana Karba Kotnik, in radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je članom fotokluba zahvalil, da so občino in mesto Gornja Radgona uvrstili na svetovni foto zemljevid. Slavnostni govornik je bil predsednik kluba Ivo Borko, ki je orisal dosedanje delovanje foto kluba Proportio divina. Izrazil je zadovoljstvo nad narejenim in doseženim, saj klub kljub svojim mladosti in majhnosti sodi med najboljša foto društva v državi. „Fotoklub Proportio divina je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, z namenom druženja, pridobivanja novih znanj, promocije in širjenja fotografske umetnosti ter bogatenja kulturnega življenja v svojem okolju. V samo desetih letih delovanja smo se, s pripravo številnih samostojnih in skupinskih razstav v Gornji Radgoni, gostovanj v priznanih galerijah drugod po Sloveniji in v tujini, uvrstitvijo naših fotografij na več sto mednarodnih žiriranih razstav širom sveta, osvojitvijo številnih nagrad in priznanj ter posledično pridobitvijo tudi najvišjih fotografskih nazivov FZS in FIAP-a, prebili v sam vrh najuspešnejših društev Fotografske zveze Slovenije", je med drugim dejal predsednik Borko.
Še posebej so v društvu ponosni na svojo vlogo in prispevek v projektu, ki so ga poimenovali „Fotograd Negova", in ga v sodelovanju s Kultproturom in FZS, vodijo na gradu Negova od leta 2014 dalje. „Fotografsko središče 'Fotograd Negova', ki si je že prvo leto delovanja pridobilo status fotografskega središča FIAP, kot šele peto tako razstavišče na svetu, je do danes gostilo že 36 razstav največjih slovenskih in svetovnih mojstrov fotografije in se pomembno zarisalo na svetovni fotografski zemljevid", je ponosno poudaril Borko, ki je še posebej omenil več kot sto razstav v Gornji Radgoni, večinoma v galeriji Kulturnega doma, nekaj tudi v Maximusu, in Negovi, ter še vsaj toliko izven radgonske občine. Člani društva so ob tem v desetih letih sodelovali na več kot 600 mednarodnih razstavah in prejeli več kot 600 nagrad in priznanj. Tukaj se potrjuje kakovost, kajti na žiriranih mednarodnih razstavah ne more vsakdo sodelovati, in že sama uvrstitev na takšne razstave je velik dosežek, če temu prištejemo priznanja in nagrade, je jasno, da gre za pravo kakovost.
Ob jubileju smo izvedeli tudi, da je društvo nastalo povsem naključno, na predlog takratnega predsednika FZS Rafaela Podobnika. Ime so, sicer takrat še nevede, izbrali takšno, da ga bodo razumeli po vsem svetu. Proportio divina namreč pomeni „v zlatem rezu" in res, v teh desetih letih so postavili fotoklub in mesto Gornja Radgona na zemljevid Evropske ter svetovne izrazne fotografske dejavnosti. Zato so v klubu ponosni tudi na to, da so še vedno najmanjši in najmlajši klub v Sloveniji, a hkrati tudi eden najboljših in najuspešnejših. Ob ustanovitvi radgonskega fotokluba so imeli 10, danes pa imajo 16 članov kluba, in sicer so to: Maks Bauman, Ivo Borko, Jernej Borko, Alenka Dujanović, Zlatko Fišer, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Anja Patekar, Štefi Praprotnik-Borko, Miroslava Prelog-Borko, Ivan Prelog, Lucijan Prelog, Andrej Slogovič, Stanislav Toplak in Dika Vranc.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja