Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gornja Radgona gosti čudovito razstavo uglednega mariborskega umetnika

 

Prof. dr. Matjaž Duh: Pogovor z drevesi

Razstava Matjaž DuhŽupan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, je v galeriji radgonskega kulturnega doma odprl enkratno razstavo vrhunskega likovnega umetnika, prof. dr. Matjaža Duha iz Maribora. In prav županu, ki je mimogrede povezan z gozdom in drevesi, saj je po poklicu gozdarski inženir, je pripadla čast, da odpre razstavo, ki nosi simbolen naslov „Pogovor z drevesi", kajti vse razstavljene umetnine so povezane z drevesi, lesom in sploh gozdom. Rojko se je v svojem kratkem pozdravnem nagovoru zahvalil umetniku, ki je zelo povezan tudi z radgonskim območjem saj je nekajkrat je bil udeleženec likovne kolonije v DOSOR-ju, kjer je tudi razstavljal, bil je na Steyerjevi vinogradniški koloniji in tudi na lanski koloniji v Mačjem mestu v Radencih, župan pa je med drugim povedal, kako drevo vstaja iz nič, zraste v mogočno steblo in na koncu konča v 'nič'.

Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović je izrazila zadovoljstvo, da društvo gosti takšnega umetnika. „V našem društvu je Matjaž zmeraj dobrodošel in cenjen kot slikar, kakor tudi mentor naših likovnih kolonij. Letos bo mentorstvo kolonije prevzel že tretjič", je med drugim povedala Mijatovićeva, ki je tudi vodila otvoritev razstave.
O sami razstavi in posameznih razstavljenih slikah je spregovoril likovni kritik Mario Berdič, ki je med drugim dejal, da je prof. dr. Matjaž Duh v novejšem ustvarjalnem obdobju skrajno intenziviral svojo slikarsko produkcijo, podkrepljeno s pogostim udeleževanjem na likovnih kolonijah in s številnimi strokovnimi popotovanji, kjer dobiva zmeraj nove navdihe iz neposrednega delovnega oz. trenutnega bivalnega okolja, pri čemer upodablja motive v prepoznavnem slogu (sinteza organske in geometrijske stilizacije) in s samosvojo tehniko reliefnega strukturiranja slikovne površine. „Zanimivo je opazovati razvoj Duhove motivike v izključni adicijski kompoziciji, od drevesnih debel ali grozdnih trsov, preko antropomorfnih oblik, pa vse do lesenih ograj z naslikanimi, nostalgično učinkujočimi »grisaillnimi fotografijami«, bodisi družinskimi bodisi krajinskimi. Vendar v trenutni fazi te ograje transformirajo v naglašeno navpične stavbe skrivnostnih mest z velikimi portali, poudarjajoč ne toliko celostno prostorsko iluzijo kot plastičnost posameznih likovnih objektov, vnovič s pomočjo strukturiranja, a tokrat zelo minucioznega, malodane filigranskega. Zanimivo je spreminjanje atmosfer posameznih domišljijskih vedut, saj so nekatere prav strašljive, temačne, nekatere celo na robu sesutja, druge pa so zopet bolj optimistične, prikazujoč odprta in cvetoča mesta. Lahko torej ugotovimo, da Matjažu Duhu brez dvoma ugajajo variacije na temo, saj v njegovem opusu še nismo zasledili toliko raznolikosti, izhajajoče praktično iz enega samega likovnega objekta, drevesa." je dejal priznani likovni kritik Mario Berdič.
Sicer pa je Matjaž Duh, rojen v Mariboru, doktor likovno pedagoških znanosti. Zaposlen je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot redni profesor za specialno didaktiko, področje likovna umetnost. Poleg svojega raziskovalnega dela je dejaven tudi na področju likovne umetnosti. Njegovi zgodnejši ustvarjalni cikli so predstavljali opusi unikatnih grafik in računalniške grafike. V zadnjih letih se več ukvarja s slikarstvom. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad. Pogosto sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini. Svoja umetniška dela je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in Zveze Društva slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).
Osrednja raziskovalna ali umetniška področja dr. Matjaža Duha so: Razvijanje likovne apreciacije in likovno apreciativnih sposobnosti; Spremljava popularnosti likovnih motivov in preferenc do likovnih motivov; Sodobne likovne prakse v likovnem kurikulumu; Razvijanje pozitivnega odnosa do postmoderne likovne kulture; Spremljava različnih vidikov likovnega razvoja; Likovna ustvarjalnost pri nadarjenih in nenadarjenih učencih; Muzejska pedagogika in likovna umetnost; IKT in multimedija v izobraževanju in v likovni umetnosti; Ekologija in trajnostni razvoj v likovni umetnosti...Pogosta so tudi njegova sodelovanje v združenjih, uredništvih, umetniških ustanovah in drugih institucijah, kakor tudi v raziskovalnih ali umetniških projektih.
Škoda je le, da se otvoritve čudovite razstave ni udeležilo nekoliko več ljudi, saj bi imeli kaj videti. Morebiti pa jih bo več v naslednjih dneh in tednih, saj bo razstava na ogled vse do 3. maja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Gornja Radgona gosti čudovito razstavo uglednega mariborskega umetnika