Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gornja Radgona gosti čudovito razstavo uglednega mariborskega umetnika

 

Prof. dr. Matjaž Duh: Pogovor z drevesi

Razstava Matjaž DuhŽupan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, je v galeriji radgonskega kulturnega doma odprl enkratno razstavo vrhunskega likovnega umetnika, prof. dr. Matjaža Duha iz Maribora. In prav županu, ki je mimogrede povezan z gozdom in drevesi, saj je po poklicu gozdarski inženir, je pripadla čast, da odpre razstavo, ki nosi simbolen naslov „Pogovor z drevesi", kajti vse razstavljene umetnine so povezane z drevesi, lesom in sploh gozdom. Rojko se je v svojem kratkem pozdravnem nagovoru zahvalil umetniku, ki je zelo povezan tudi z radgonskim območjem saj je nekajkrat je bil udeleženec likovne kolonije v DOSOR-ju, kjer je tudi razstavljal, bil je na Steyerjevi vinogradniški koloniji in tudi na lanski koloniji v Mačjem mestu v Radencih, župan pa je med drugim povedal, kako drevo vstaja iz nič, zraste v mogočno steblo in na koncu konča v 'nič'.

Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović je izrazila zadovoljstvo, da društvo gosti takšnega umetnika. „V našem društvu je Matjaž zmeraj dobrodošel in cenjen kot slikar, kakor tudi mentor naših likovnih kolonij. Letos bo mentorstvo kolonije prevzel že tretjič", je med drugim povedala Mijatovićeva, ki je tudi vodila otvoritev razstave.
O sami razstavi in posameznih razstavljenih slikah je spregovoril likovni kritik Mario Berdič, ki je med drugim dejal, da je prof. dr. Matjaž Duh v novejšem ustvarjalnem obdobju skrajno intenziviral svojo slikarsko produkcijo, podkrepljeno s pogostim udeleževanjem na likovnih kolonijah in s številnimi strokovnimi popotovanji, kjer dobiva zmeraj nove navdihe iz neposrednega delovnega oz. trenutnega bivalnega okolja, pri čemer upodablja motive v prepoznavnem slogu (sinteza organske in geometrijske stilizacije) in s samosvojo tehniko reliefnega strukturiranja slikovne površine. „Zanimivo je opazovati razvoj Duhove motivike v izključni adicijski kompoziciji, od drevesnih debel ali grozdnih trsov, preko antropomorfnih oblik, pa vse do lesenih ograj z naslikanimi, nostalgično učinkujočimi »grisaillnimi fotografijami«, bodisi družinskimi bodisi krajinskimi. Vendar v trenutni fazi te ograje transformirajo v naglašeno navpične stavbe skrivnostnih mest z velikimi portali, poudarjajoč ne toliko celostno prostorsko iluzijo kot plastičnost posameznih likovnih objektov, vnovič s pomočjo strukturiranja, a tokrat zelo minucioznega, malodane filigranskega. Zanimivo je spreminjanje atmosfer posameznih domišljijskih vedut, saj so nekatere prav strašljive, temačne, nekatere celo na robu sesutja, druge pa so zopet bolj optimistične, prikazujoč odprta in cvetoča mesta. Lahko torej ugotovimo, da Matjažu Duhu brez dvoma ugajajo variacije na temo, saj v njegovem opusu še nismo zasledili toliko raznolikosti, izhajajoče praktično iz enega samega likovnega objekta, drevesa." je dejal priznani likovni kritik Mario Berdič.
Sicer pa je Matjaž Duh, rojen v Mariboru, doktor likovno pedagoških znanosti. Zaposlen je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot redni profesor za specialno didaktiko, področje likovna umetnost. Poleg svojega raziskovalnega dela je dejaven tudi na področju likovne umetnosti. Njegovi zgodnejši ustvarjalni cikli so predstavljali opusi unikatnih grafik in računalniške grafike. V zadnjih letih se več ukvarja s slikarstvom. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad. Pogosto sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini. Svoja umetniška dela je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in Zveze Društva slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).
Osrednja raziskovalna ali umetniška področja dr. Matjaža Duha so: Razvijanje likovne apreciacije in likovno apreciativnih sposobnosti; Spremljava popularnosti likovnih motivov in preferenc do likovnih motivov; Sodobne likovne prakse v likovnem kurikulumu; Razvijanje pozitivnega odnosa do postmoderne likovne kulture; Spremljava različnih vidikov likovnega razvoja; Likovna ustvarjalnost pri nadarjenih in nenadarjenih učencih; Muzejska pedagogika in likovna umetnost; IKT in multimedija v izobraževanju in v likovni umetnosti; Ekologija in trajnostni razvoj v likovni umetnosti...Pogosta so tudi njegova sodelovanje v združenjih, uredništvih, umetniških ustanovah in drugih institucijah, kakor tudi v raziskovalnih ali umetniških projektih.
Škoda je le, da se otvoritve čudovite razstave ni udeležilo nekoliko več ljudi, saj bi imeli kaj videti. Morebiti pa jih bo več v naslednjih dneh in tednih, saj bo razstava na ogled vse do 3. maja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Gornja Radgona gosti čudovito razstavo uglednega mariborskega umetnika