Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po filmskem, sedaj še likovni OTO v Gornji Radgoni

 

Kulturni dom Gornja Radgona gosti razstavo del nastalih na 15. mednarodni koloniji

Likovna kolonijaPraznovanje 24. radgonskega občinskega praznika so popestrili tudi članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona ter njihovi kolegi od drugod, ki so se letos poleti udeležili tradicionalne, 15. mednarodne likovne kolonije, ki se je letos imenovala "OTO - Smo dovolj strpni?". Prav filmska uspešnica Vasje Rovšnika in njegovih sodelavcev je bila nekakšno vodilo ustvarjalcev. Likovna kolonije Likovnega društva Gornja Radgona je letos potekala pri članu društva Leopoldu Methansu na Zgornjem Dražen Vrhu, v stari domačiji z dušo in lepo okolico, kot pravijo ustvarjalci.

Pri delu je ustvarjalce usmerjal likovni mentor, dr. Matjaž Duh, zraven pa je bila tudi uni. dipl. um. zgod. Lidija Kos, ki je spregovorila tudi na otvoritvi razstave, ko se je pohvalno izrazila za vse udeležence, predvsem varovance VDC Gornja Radgona, ki so se kolonije udeležili pod vodstvom svojega mentorja Danila Plohla. Tako je med drugim dejala, da je film Oto bil „zadetek v črno, enako tudi likovna kolonija, saj je film ponudil lep navdih vsem ustvarjalcem". Po njenem pozornost, poleg nastalih slik, pritegneta tudi instalacija s kovčkom ter kip lika s koso, že zaradi tega, ker sta edina v svoji zvrsti, ampak „tudi zaradi dovršenosti in sporočilnosti".
Kot je povedala predsednica LD Gornja Radgona, Dana Štrucelj, so v društvu zelo zadovoljni s svojo 15. kolonijo, na kateri so letos sodelovali mnogi ustvarjalci, od začetnikov iz VDC Gornja Radgona, do akademskih umetnikov vseh starosti. „Kolonijo smo otvorili z ogledom filma Oto, radgonskega režiserja Vasje Rovšnika. Tematika filma je bila navdih letošnje kolomije in vodilo za ustvarjanje. K sodelovanju smo povabili tudi gojence VDC Gornja Radgona, ki so slikali in se družili z nami. S svojo drznostjo, iskrivostjo, smehom in likovno vznemirljivostjo so nas motivirali pri likovnem ustvarjanju. Nastalo je 30 slikarskih del, eno kiparsko in ena instalacija", je ob odprtju razstave med drugim dejala Štrucljeva, ki dodaja: „Tematika filma Oto se nas je dotaknila in pri ustvarjalcih izzvala različna čustva, ki so povezana s sprejemanjem in osveščanjem drugačnosti in strpnosti pri sebi in drugih". Ob tem se je predsednica društva zahvalila tudi JSKD OI Gornja Radgona, ter Zavodu za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona, za podporo pri izvedbi kolonije in postavitvi razstave.
Na letošnji, 15. mednarodni likovni koloniji, katere izdelki so pred Gornjo Radgono, bili predstavljeni v Pivovarni Bevog v avstrijski Potrni, ter v Galeriji Sv. Martin v hrvaškem, Martinu na Muri; so sicer sodelovali: Ivanka Lehner, Jasna Brunskole, Dana Štrucelj, Marija Bedek, Vidka Borko, Leopold Methans, Denis Kramberger, Saša Bezjak, Davorin Halec, Cvetka Pišek, Edita Vodan Šoštarič, Hermina Holer, Andreja Rola, Marija Skedar, Karmen Jančar, Danila Krpič, Marinela Perič, Mladen Palić, Marjana Kmet, Renate Mahlmauer, Sara Fras, Nana Irgolič, Tamara Špitaler Škorić, Marjan Hribar. In dela prav vseh so na ogled v galeriji Doma kulture Gornja Radgona.
Prireditev razstave, katero je odprl radgonski župan Stanislav Rojko, je vodila Alenka Regoršek, glasbeno pa sta jo popestrila člana Duo Darkmen (Darko Horvat - akustična kitara, vokal in spremljevalni vokal ter Karmen Mlinarič Horvat – vokal). Ob izvedbi kolonije so sicer natisnili tudi ličen bilten, v katerem so med drugim objavljene tudi fotografije vseh izdelkov s kolonije.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave Po filmskem, sedaj še likovni OTO v Gornji Radgoni