Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

»Vino in prijateljstvo 2019« na ogled na posestvu Steyer

 

Vinogradniško posestvo Steyer gosti razstavo del nastalih na 3. likovni koloniji

Vino in prijateljstvoNa vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici je potekal poseben kulturni dogodek, ki je bil nadaljevanje 3. mednarodne likovne kolonije „Vino in prijateljstvo Steyer 2019", ki je letos potekala v drugi polovici septembra. Tokrat so pri Steyerju svečano odprli razstavo del nastalih na omenjeni likovni koloniji, ki je na obrobje Apaške doline pritegnila 11 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer že leta 2016 odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe, je prišlo do letošnjega tridnevnega likovnega druženja in ustvarjanja.

Steyerjevi so prav v času trgatev, poskrbeli za prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tokrat bila tista, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha. Vsak udeleženec likovne kolonije je pripravil dva izdelka, ki so sedaj predstavljeni na razstavi v prostorih Posesti Steyer. S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal kustos in likovni kritik Mario Berdič Codella, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer.
Tokratno odprtje razstave se je sicer začelo na dvorišču posesti Steyer, ob mladem vinu – moštu in pečenih kostanjih, manjkalo pa ni niti „Vina prijateljstva", ki ga na vsaki izvedbi kolonije opremijo z etiketo – sliko enega izmed umetnikov. Tokrat je to umetnina Viktorja Šesta. Po „zunanji" predstavitvi kiparskih umetnin Roberta Juraka in Leopolda Methansa, za kar je poskrbel kritik Berdič Codella, so se umetniki in gostje lahko preselili v avlo Domačije Steyer, kjer je spremljevalec kolonije in kritik Mario Berdič Codella, ob spremstvu glasbene umetnice, pianistke Marjetke Urbanič Rudolf, nekoliko duhovito, a vseeno nadvse resno predstavil razstavljena dela preostalih devet udeležencev 3. mednarodne likovne kolonije „Vino in prijateljstvo Steyer 2019", čemur je sledilo družabno srečanje od kulinaričnih dobrotah gospodinje Magde, in vrhunski kapljici, ki je bila v domeni gospodarja Danila.
"Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer v Plitvici pri Gornji Radgoni, bilo je to jeseni 2016, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, in sedaj je bila že 3. prireditev. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itn. V velikem poslovnem objektu je na voljo mogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe", nam je povedala udeleženka vseh dosedanjih kolonij Tatjana Mijatovič, sicer nekakšen idejni vodja in pobudnica dogodka pri Steyerjevih.
Tretje mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo - Steyer 2019" se je kot rečeno udeležilo 11 priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije ter Bosne in Hercegivne, večinoma akademski slikarji in kiparji, in sicer: Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Rado Jerič, Albina Kragelj, Jerca Šantej, Igor Orešič, Viktor Šest, Leopold Methans, Robert Jurak, Tatjana Mijatovič in Dragan Gačnik, dogajanje pa je kot rečeno spremljal likovni kritik Mario Berdič. Sicer pa sodelujoči umetniki niso samo "posedali" v ateljeju, katerega so bili začasno uredili v Steyerjevi restavraciji, temveč so se malo popeljali po Apaški dolini, kjer so spoznavali tukajšnje zanimivosti in znamenitosti, ob tem so se udeležili tudi simbolične trgatve trte prijateljstva, ki sodi k ampelografskem vrtu, kjer imajo v vinogradu družine Steyer, zasajene svoje trte tudi številne znane slovenske osebnosti.
Omeniti je treba še zanimiv kovaški muzej, saj je leta 1934 na tem mestu dedek Jožef Steyer zgradil kovaško delavnico in domačijo, iz katere se je kasneje razvilo pričujoče vinogradništvo. Glede na raznolike možnosti črpanja umetniškega navdiha, so nastala zanimiva dela, ki so na ogled vsaj do konca leta neposredno na domačiji Steyer, seveda ob nepogrešljivem spremnem katalogu... Seveda ne gre prezreti niti kiparskih umetnin Roberta Juraka (inštalacija) in Leopolda Methans (skulptura), ki bodo v bodoče krasili okolico Vinogradniške posesti Steyer.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Razstave »Vino in prijateljstvo 2019« na ogled na posestvu Steyer