Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Skupni zmagovalec Alen Grajfoner

 

Športni ribolov/ Končana liga mladih 2012

Mladi ribičiRibiška družina Radgona, v svojih petih temeljnih enotah (Apače, Gornja Radgona, Radenci, Tišina in Videm) ima včlanjenih kar 57 mladih ribičev in ribičinj, s čimer je prihodnost družine vsekakor zagotovljena. Prav zaradi tega po enotah delujejo mentorji za mlade ribiče, ki organizirajo tudi različna srečanja in tekmovanja, s katerimi želijo kar se da najbolj animirati fante in dekleta tudi pri varovanju narave. Žal pa si nekateri starši ne vzamejo dovolj časa, da bi svoje nadobudneže pripeljali na različna srečanja in tekmovanja, ki otrokom samo koristijo.

A kljub temu v ribiški družini in temeljnih enotah potekajo različna tekmovanja vsaj za tiste, ki se jih udeležujejo, v ospredju pa je vsekakor „Liga mladih“, ki poteka skupaj za vse temeljne enote.

In po petih tekmah ( Podgrad, Gradišče, Zgornje Konjišče, Hrastje Mota, Podgrad), ki so potekale skozi celo poletje, je tik pred pričetkom novega šolskega leta, bilo končano tekmovanje v „Ligi mladih 2012“ za mlade ribiče iz Ribiške družine Radgona. Komisija za podmladek RD Radgona, ki jo vodi Avgust Pelcl, je skupaj z mentorji mladih ribičev v vseh petih temeljnih enotah, poskrbela za zanimive tekme, a je žal udeležba bila izjemno slaba. Od kar, omenjenih, 57 mladih ribičev in ribičinj, v vseh petih temeljnih enotah, se je tekmovanj udeleževalo le 12 fantov in deklet, kar je dejansko žalostno.

Na zadnji tekmi v Podgradu je nastopilo vseh dvanajst tistih, ki so skozi poletje hodili na tekmovanja. Prepričljivo je slavil Denis Perkič, ki je ujel skoraj polovico vseh ujetih rib. Kljub temu je skupna zmaga pripadla Alenu Grajfonerju, ki se je udeležil vseh tekem. Tako se je potrdilo, da ni vedno najpomembnejše ujeti veliko rib, temveč štejejo tudi udeležbe. Tokrat so vsi udeleženci skupaj ujeli slabih 26, v petih tekmah pa so uplenili skoraj 100 kilogramov rib. Ob koncu tekmovanja sta predsednik TE Gornja Radgona Vlado Drvarič, in mentor mladih ribičev Avgust Pelcl vsem dvanajstim udeležencem podelila lepa praktična darila, prvi trije v skupni uvrstitvi pa so prejeli tudi lepe pokale.

Rezultati 5. tekme v Podgradu: 1. Denis Perkič (TE Tišina) 10.620; 2. Taj Cigula Kaučič (TE Gornja Radgona) 2.860; 3. Alen Grajfoner (TE Apače) 1.760; 4. Sašo Sovec (TE Gornja Radgona) 1.600; 5. Mihael Kukovec (TE Videm) 1.560; 6. Niko Čeh 1.540; 7. Aljaž Herzog 1.280; 8. Aleš Sovec (vsi TE Gornja Radgona) 1.160; 9. Ana Maria Poll (TE Tišina) 1.060; 10. Anže Resnik 1.000; 11. Tilen Šemrl 960; 12. Aljaž Hanžel (vsi TE Gornja Radgona) 0.

Skupni vrstni red po petih tekmah: 1. Alen Grajfoner 20,5 kazenskih točk; 2. Taj Cigula Kaučič 21; 3. Denis Perkič 24,5; 4. Anže Resnik 26,5; 5. Ana Maria Poll 28; 6. Mihael Kukovec 33; 7. Aleš Sovec 34,5; 8. Niko Čeh 36; 9. Aljaž Hanžel 40,5; 10. Aljaž Herzog 41,5; 11. Tilen Šemrl 42; 12. Sašo Sovec 49.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ribolov Skupni zmagovalec Alen Grajfoner