Niti mraz in megla nista ovira za obisk Miklošovega senja v središču Murske Sobote - več tisoč obiskovalcev je najbolj segalo po kuhanem vinu in kuhanim klobasam

Miklavžev sejemPoleg „Trezinega senja" (Terezijin sejem), ki vsako leto 15. oktobra poteka v središču Murske Sobote, je „Miklošovo senje" (Miklavžev sejem), ki je na sporedu vsako leto 6. decembra (sv. Nikolaj je namreč zavetnik murskosoboške župnije in mesta Murska Sobota op.p.), gotovo ena največjih družabnih in tudi etnoloških prireditev v Murski Soboti in okolici. In to se je potrdilo tudi letos, ko kakšnim tristotim sejmarjem – razstavljalcem oz. prodajalcem, ter več tisočim obiskovalcem, niti mraz in megla, ki sta pritiskala ves dan, nista mogla do živega. Tako je tradicionalno Miklošovo senje tudi tokrat privabila množice obiskovalcev, saj je Slovenska in še nekatere ulice, že od zgodnjega jutra bila polna prodajalcev in obiskovalcev.

V soboto na klobaso in

Generacija prvošolčkov iz šolskega leta 1958/59 spet v šolskih klopeh

Obletnica šole 1958-66Bila je prav vesela in prijetna tista sobota, ko so se za svoje srečanje odločili, sedaj že sami upokojenci, ki so se prvič srečali natanko pred oseminpetdesetimi leti, ko so v šolskem letu 1958/59 bili prvošolčki in prvošolke na OŠ Radgona. Od takrat so naslednjih osem let skupaj sedeli v šolskih klopeh, si nabirali znanje in izkušnje v šoli, ki je takrat bila na radgonskem gradu, ter se potem razšli, vsak za svojim ciljem, vsak za svojo prihodnostjo. To je torej bilo pred dobrega pol stoletja, poleti 1966 in zato so kar nekaj časa potekale aktivnosti, da bi se omenjena generacija v kateri je kar 66 najstnikov končalo osnovnošolsko izobraževanje spet srečala. Hodili so v dveh oddelkih, kjer sta bila razrednika Avgust Posavec in Franc Stergar.

Prvič so se srečali pred 58, razšli pa pred 50 leti...

Znova lepo obiskan smučarski sejem v Gornji Radgoni - lastnike je zamenjalo veliko rabljene zimske in smučarske opreme

Ski sejem GRPodobno kot že skoraj 30 let doslej, je Smučarski klub Radgona, ki uspešno deluje več desetletij, in ki šteje okoli 130 članic in članov, tudi letos pripravil tradicionalni sejem rabljene smučarske opreme in vseh drugih potrebščin za zimske športe in rekreacijo. Ker je interes ponudnikov opreme bil zelo velik, so sejem pripravili na prostem, ob gasilskem domu v Gornji Radgoni, kjer se je v lepem in sončnem, a dokaj mrzlem vremenu zbralo veliko prodajalcev in kupcev opreme kakor tudi opazovalcev. Medtem ko lastniki in upravljalci zimsko - športnih središč, smučišč, vlečnic, žičnic..., čakajo, da bi padlo čim več snega, ki da bi ostal 'vse tja do maja', pa v številnih slovenskih družinah razmišljajo o tem, kako nabaviti zelo drago smučarsko opremo. In ker je veliko družin, ki si ne morejo privoščiti nove in drage smučarske opreme, ob tem pa predvsem otroci hitro prerastejo tovrstno opremo, so prav dobrodošli 'sejmi rabljene smučarske opreme', katere po večini slovenskih mest in krajev organizirajo smučarski in drugi klubi.

Otroška oprema je bila najbolj iskana

Sveti Miklavž pričakal otroke v trgovini Jager v Radencih

Sveti Miklavž JagerSpet je leto naokrog, in tu je mesec december, ki ga poznamo kot mesec lepih mislih, miru, voščil ter obdarovanj. Prav tako sodijo v ta sklop prazničnih dogodkov ali kot rečemo v ljudskem tonu » Veseli december«, trije dobri možje, ki obdarujejo pridnost otrok, sveti Miklavž ter lika Božiček in Dedek Mraz.

Prišel je Sveti Miklavž

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Marjan Ploj zmagal na "Rakuševem memorialu 2015"

( 1 Ocena ) 

Športni ribolov/Spomnili so se prijatelja Alojza

Rakušev memorial 2015Podjetnik – kmetovalec Alojz Rakuša iz Plitvice, dober streljaj iz Gornje Radgone, je bil sila aktiven na številnih področjih družabnega in športnega življenja v svojem kraju. Žal ga je huda bolezen, v lanskem letu, veliko prehitro iztrgala od svojcev in prijateljev. Zato so mu ribiški kolegi in vsi člani prijatelji iz Športno – turističnega društva Plitvica, na čelu z Andrejem Cimermanom, s katerim je zmagoval na številnih tekmovanjih v športnem ribolovu na severovzhodu države, pripravili I. memorialni ribiški turnir v spomin na Alojza. Na domačem ribniku ob Športno-rekreacijskem in turističnem centru v Plitvici se je zbralo lepo število, 29 ribičev in ribičinj, ki so namakali dvakrat po dve uri, s tem da je vmes bila malica.

Po končanem tekmovanju, ko so stehtali vse uplenjene ribe, so ugotovili, da so vsi udeleženci skupaj ujeli kar 180 kilogramov rib, katere so spustili nazaj v vodo. Na vrhu je bila velika gneča, saj nikomur ni uspelo ujeti toliko rib, da bi dosegel prepričljivo zmago. Kljub vsemu se je zmage na prvem „Rakuševem memorialu" veselil Marjan Ploj, doma prav tako iz Apaške doline, kot je bil tudi Alojz.
Končni vrstni red: 1. Marjan Ploj (Podgorje) 14.750 gramov ujetih rib, 2. Hinko Jager (Selnica ob Muri) 13.900; 3. Kristjan Potrč (Negova) 12.200; 4. Boris Medik (Cven) 11.150; 5. Bojan Merčnik (Murska Sobota) 10.750; 6. Matija Menciger (Piran) 10.000 itd. Najboljšim tekmovalcem sta pokale podelila hčerka pokojnega Alojza, Tjaša Rakuša in vodja organizatorjev, Andrej Cimerman, vsi nastopajoči pa so prejeli še lepe praktične nagrade.
Ob poznejšem druženju tekmovalcev in vseh prijateljev je bilo jasno, da bo „Rakušev memorial" v športnem ribolovu poslej potekal tradicionalno vsako leto, in sicer vedno na praznik upora, 27. aprila.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Ribolov Marjan Ploj zmagal na "Rakuševem memorialu 2015"