Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Poškodbe preprečile boljši izid v Hrpeljah

 

Pomurski rokometni derbi je terjal svoj davek, saj je zelo razredčil ekipo Pomurja

Pomurje je izgubilo v Hrpeljah proti RD Jadran 2009 Hreplje Kozina z rezultatom 36:32 (18:15).

Pomurje - JadranKljub razredčeni ekipi (manjkali so Vasja in Mitja Kozelj, Zemljič in Raj, za Krefta pa se še pred tekmo ni vedelo ali bo lahko nastopil) je Pomurje prišlo na Primorsko po zmago. To so pokazale prve minute tekme, ko so gosti iz Murske Sobote povedli z 0:2 in 1:4. Trener Potočnjak je zaradi pomanjkanja igralcev začel tekmo brez Krefta in z dvema krožnima napadalcema. To je očitno domače zmedlo, vendar so igralci Jadrana v 7. minuti izid izneačili. V 11. minuti so gostje ponovno povedli (5:7) in v 14. minuti je bil izid ponovno izenačen na 7. V 15. minuti so domači prvič povedli z 8:7 in v 20. minuti je bilo 9:9. Sledile so črne minute Pomurja, ko kar 7 minut niso zadeli. Domači so to izkoristili in v 27. minuti z delnim izidom 6:0 povedli z 15:9. Po vrstopu Krefta so do polčasa gostje izid znižali na 3 gole zaostanka. Rezultat polčasa je bil 18:15 za domače.

Odmor je očitno bolj koristil igralcem Pomurja, saj so v 35. minuti izenačili na 19:19 in v 38. minuti, kot se je kasneje izkazalo še zadnjič, povedli z 20:21. Domači so ponovno naredili delni izid 5:0 in v 45. minut vodili z 25:21. Ravno v tem delu igre so igralci Pomurja naredili preveč tehničnih napak, ter zamudili preveč priložnosti za znižanje izida. Dobili so celo zadetek z dvema igralcema več. V 51. minuti je bila tekma še odprta, saj so se igralci Pomurja približali na 29:26, vendar so ponovno naredili preveč napak pri prenosu žoge v napad in domačini so to s pridom izkoriščali in niso dovolili, da bi se Pomurje bolj približalo. Očitno se je poznala utrujenost v vrstah Pomurja, saj so v 53. minuti z igralcem več dobili dva zadetka in domači so ponovno povedli z 32:28. Do konca tekme je domačim rokometašem uspelo zadržati prednost štirih zadetkov. Končni izid je bil 36:32.

Trener Potočnjak med tekmo ni mogel kaj dosti menjati, kar je je poleg tehničnih napak glavni razlog za poraz. Pri gostih iz Murske Sobote je Petraš zadel 10 krat (2/3 iz 7m), Krajnc pa je kljub 35 prejetim zadetkom ubranil še 19 strelov. Solidno je odigral tudi Ščavničar (4. zadetki).
Pri domačih pa je bil standardno dober izkušeni Hrvatin, ki je zadel 11 krat (4/5 iz 7m).

Pomurje je s porazom zapravilo priložnost za dosego 7. mesta in še vedno ostaja na 10. mestu prvenstvene lestvice, vendar lahko, glede na dokaj ugoden razpored in dobro igro, upa na kakšno mesto višje.

Izključitve: RD Jadran 2009 6 minut, RK Pomurje 4 minute

RK Pomurje: Krajnc Klemen 19 obramb, Kous Marko, Petraš David 10 (2/3 iz 7m), Gerič David 6, Ščavničar Jani 4, Kreft Robi 4, Legnar Nino 3, Pintarič Aleš 2, Svetec Aleš 2, Gorjup Denis 1, Sapač Boštjan, Titan Dominik Jožef

RD Jadran 2009 Hrpelje Kozina: Hrvatin Peter 11 (4/5 iz 7m), Poles Jernej 5, Poles Peter 4, Višnjevec Sandi 3, Višnjevec Peter 3, Svetina Marko 3, Kljun Andrej 3, Obreht Grega 2, Koštric Andrej 1, Zober Danijel 1,...

Starejši dečki A RK Pomurje so v petek 4.4.2014 v prvenstveni tekmi premagali ekipo RK Drava Ptuj z rezultatom 27:23. Najboljši strelci: Tine Podlunšek 13 zadetkov, Domen Černela in Luka Skok vsak po 6 zadetkov. Izkazal se je tudi vratar Dorotej Černela, ki je v odločilnih trenutkih nekajkrat odlično posredoval.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Rokomet Poškodbe preprečile boljši izid v Hrpeljah