Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ko bo Gornja Radgona dobila novo dvorano bo še lažje

 

RK Arcont Radgona obeležil 60 letnico - Zvonko Benko novi častni član

RK Arcont - jubilejV minulih tednih in dnevih je Rokometni klub Arcont Radgona, z različnimi aktivnostmi obeležili visok jubilej, 60-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Vrhunec praznovanja - svečana proslava, ki je potekala v prostorih OŠ Gornja Radgona, pa je med drugim bila namenjena zahvali vsem, ki so tako ali drugače v preteklosti pomagali klubu, ter podelitvi plaket, priznanj in nagrad. Na dobro obiskani prireditvi je aktualni predsednik kluba Sašo Rauter med drugim povedal, da je letošnje leto za radgonski rokomet posebno, saj praznuje častitljivi jubilej.

V teh šestih desetletjih je na in ob igrišču delovalo veliko ljubiteljev rokometa, ki so s svojim trudom, zavzetostjo in z ljubeznijo do te športne panoge poskrbeli, da lahko klub še danes deluje nemoteno. „60 let je doba ob kateri nas upravičeno obdajajo občutki pozitivizma in neizmernega ponosa. Ko se pogovarjam z začetniki radgonskega rokometa, mi povedo, da je to obdobje minilo zelo hitro, prehitro... V šestih desetletjih je na in ob igrišču bilo udejstvovanih veliko ljubiteljev rokometa, ki so s svojim trudom, zavzetostjo in ljubeznijo do te športne panoge poskrbeli, da lahko klub še danes deluje nemoteno. Mi smo dokaz, če je neka športna pot pravilno začrtana in se držimo tistih vrednot, ki so jedro naše notranje organiziranosti, je doseganje ciljev veliko lažje dosegati pri vsakodnevnih aktivnostih", je dejal Rauter.
Temeljno poslanstvo kluba je, da mladim omogočijo dostojne pogoje treniranja in igranja ter združevanje ljudi med katerimi se spletajo prijateljske vezi, s katerimi lažje premagujemo ovire do uspeha. „Filozofija kluba je, da je uspeh pomemben, ampak še bolj pomembni so odnosi, na katerih gojimo začrtano vizijo. Največja želja vseh nas ljubiteljev rokometa, ki smo kakorkoli povezani z RK Arcont Radgona je, da bi bila v bližnji prihodnosti zgrajena dvorana v Gornji Radgoni s katero bi še izboljšali kvaliteto in pogoje dela v klubu. Voditi klub, ki ima tako neprecenljivo zapuščino in globoko verjamem tudi prihodnost je velika čast, s tem pa tudi obveza, da bomo še naprej v našem prostoru imeli ugled in se bo o nas širil dober glas", je dejal predsednik kluba, ki je še enkrat izrazil največjo željo vseh ljubiteljev rokometa, da bi bila v bližnji prihodnosti v Gornji Radgoni zgrajena večnamenska dvorana.
Zato je radgonski župan Stanislav Rojko zagotovil, da bodo kmalu začeli z gradnjo dvorane, ob tem se je vsem, ki delujejo v klubu zahvalil za čas na in ob športnih igriščih. Rojko je dejal, da že imajo gradbeno dovoljenje in del denarja, dvorano pa naj bi začeli graditi v začetku leta 2020. „Iskrene čestitke za 60 let neutrudnega dela na področju športa v naši občini in tudi preko občinskih meja. Posebej izrekam zahvalo za vse prebite ure, dneve, tedne in leta na in ob športnih igriščih, ko ste in upam, da boste tudi v bodoče, vsi ljubitelji rokometa in športa nasploh, prispevali k temu, da se v severovzhodnem delu Slovenije igra kvaliteten rokomet, da naši mladi igralci lahko najdejo perspektivo tudi v domačem klubu, doma ob svojem ognjišču. Ob tem ne gre spregledati dejstva, da je aktivno športno življenje največkrat pogoj za uspešne ljudi na več področjih ne le športnih. Športna samozavest se skoraj zagotovo odraža tudi na samozavesti pri sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev, naj bo to poslovno ali zasebno. Opoj športa je bistveno bolj sladek kot opoj alkohola ali drog. Opoj prijateljstva, ki se je v letih športnega udejstvovanja oblikoval v rokometnem klubu v Gornji Radgoni, pa je nekaj, kar imajo samo tisti, ki so bili blizu. Gojenje športnega duha, generacijo za generacijo, gojenje medsebojnih prijateljskih odnosov, ki so pogosto prerasli v še tesnejše stike", je med drugim povedal župan Rojko, ki je radgonskim rokometašem zaželel, da bi vsaka žoga, ki bo šla iz njihovih rok, zadela cilj.
Branko Kurbus, dolgoletni predsednik uprave Arcont d.d., največjega evropskega proizvajalca bivalnih kontejnerjev, saj jih dnevno naredijo 70 kosov in predstavljajo del uspešnega avstrijskega koncerna Walter Group z Dunaja, je izrazil zadovoljstvo, da lahko pomagajo domačim rokometašem. „Kljub tuji lasti ostajamo domače podjetje, sploh kar se tiče podpore lokalnim društev in okolju. Za podporo rokometu se je na nas pred dvajsetimi leti obrnil Brane Klun. Naša filozofija je, da podpiramo v širši okolici dejavnosti kulture, gasilcev in športa ter pomagamo v humanitarnih akcijah pomoči potrebnim. Vsako leto se z vami veselimo vaših uspehov. Še posebej pa nas veseli, da uspete k treniranju rokometa pritegniti toliko mladih in jim tudi na tak način priučite zdrav tekmovalni duh, vztrajnost, disciplino, timsko delo in pripadnost. Vodenje skupin ljudi je zahtevna naloga tako v podjetju kot v športu in prepričan sem, da športno udejstvovanje mladim prinese kompetence in samozavest, ki jim bo dobro služila tudi kasneje. Zato vam ob tem izrekam vse pohvale. V Arcontu smo ponosni, da smo lahko kot sponzor del te zgodbe", je dejal Kurbus, ki jim je zaželel še nadaljnjo energijo za delo z mladimi.
Nekdanji igralec, trener, tajnik in častni član kluba Brane Klun je po kronologiji radgonskega rokometa od začetkov leta 1956 dalje omenil tudi memorialne turnirje v spomin na nekdanjega vratarja Mateja Klopčiča, nanizal uspehe mlajših generacij in nekdanjih igralk in se zahvalil predsedniku uprave Arcont d. d. Branku Kurbusu, ki je že 20 let sponzor kluba. Kurbus in generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić sta klubu zaželela svetlo prihodnost. Cvijić je obljubil, da bo v novi radgonski dvorani eno uvodnih tekem odigrala tudi slovenska članska reprezentanca.
Za zasluge v šestdesetletnem časovnem obdobju sta Rauter in Klun igralcem, funkcionarjem, družbam, sponzorjem in novinarjem podelila zahvale, plakete, nekdanjemu igralcu, trenerju in predsedniku kluba Zvonetu Benku pa naziv častnega člana. Zlate plakete za 25 let aktivnosti so dobili: Davorin Hojs, Niko Klun, Branko Kurbus, Milan Kuzmič in Peter Trbuc. Srebrne plakete za 15 let dela so prejeli: Roman Bratkovič, Robert Breznik, Franc Jeklar, Luka Klun, Marko Pintarič, Sašo Rauter, Borut Vereš, Darko Zorko in Boštjan Zorko. Bronaste plakete za desetletno aktivnost so dobili: Blaž Bratkovič, Jure Kocbek, Andreja Pintarič in Breda Žunič: Pisna priznanja in zahvale so dobili: Milan Kurbus, Tonček Mlinarič, Andrej Husar, Zvone Benko, Konrad Niderl, Sašo Rauter, Robert Črnčec, Franc Fajfar, Damir Hribar, Branko Klun, Boštjan Zorko, Maja Žinkovič, Matej Žinkovič, Aljaž Žunič, Matevž Žunič, občini Gornja Radgona in Sv. Jurij ob Ščavnici, OŠ Gornja Radgona, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, Arcont d.d., Radenska d.o.o., Avto Müler, Robert Müler s.p., Avtobusni prevozi in turistična agencija Dejan Dvoršak s.p., Dosor d.o.o., Čeplak vulkanizerstvo d.o.o., Medicop d.o.o., Radgonske gorice d.o.o., Reflex d.o.o. in Var d.o.o. Ob jubileju so podelili tudi tri pisne zahvale pomurskim novinarjem, ki so jih dobili Tonček Gider, Dani Mauko in Oste Bakal.
Tukaj še posebej kaže omeniti novega člana kluba Zvoneta Benka, ki se je že kot osnovnošolec zaljubil v rokomet. V šestem razredu osnovne šole se je priključil treningom mlajših selekcij. Prvi večji uspeh je dosegel že naslednje leto, ko se je s šolsko ekipo ŠŠD Mejnik uvrstil na finale republiškega tekmovanja osnovnih šol. Na finalnem turnirju, ki je potekal na zunanjem igrišču Kodeljevo v Ljubljani, se je skupaj s soigralci veselil srebrne medalje. Njegova igralska kariera v RK Radgona je trajala od leta 1974 pa vse do sezone 1990/91, ko je zaključil z aktivnim igranjem. V svoji karieri je oblekel tudi dres RK Polet iz Murske Sobote. Tudi po zaključku aktivnega igranja je ostal zvest klubu. Izobrazil se je za trenerja ter se posvetil delu z mladimi rokometaši, kasneje pa prevzel tudi vodenje članske ekipe. Leta 1998 je bil imenovan za predsednika kluba in še isto leto (14.10.1998) v tej vlogi podpisal pogodbo o sodelovanju med RK Radgona in Arcont d.d.. Od takrat klub s ponosom nosi ime RK Arcont Radgona. Funkcijo predsednika kluba je opravljal do leta 2008. Po koncu vodenja kluba je bil kot podpredsednik še tri sezone član predsedstva kluba. Nato se je ponovno preselil v trenerske vode, kjer je vodil različne selekcije v klubu...
Prireditev, ki jo je vodila moderatorka, pedagoginja, mentorica, športnica in ravnateljica OŠ Mala Nedelja, Breda Žunič, sta glasbeno obogatila Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci in Martin Šijanec z igranjem na harmoniko. Ob jubileju je izšel tudi obsežen bilten, ki so ga uredili Brane Klun, Niko Klun (uspešni igralec, trener in aktualni tajnik kluba) in Breda Žunič, ki je poskrbela za lektoriranje. Po končani uradni prireditvi pa je v šolski jedilnici sledilo še druženje ob dobrotah pripravljenih v radenskem Dosorju.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Rokomet Ko bo Gornja Radgona dobila novo dvorano bo še lažje