Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

51. prerojenje mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra

 

AGRA, 51. mednarodni kmetijsko-živilski sejem bo svoj prvi rojstni dan po zlatem jubileju praznoval od sobote, 24. do četrtka, 29. 8. 201

AGRA 2013

Tradicionalno največji sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji ter v sosedski regiji štirih držav bo na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko postregel tradicijo dobrega kmetovanja in kvalitetne hrane z inovativno svežino novih tehnologij in znanj, s široko mednarodno udeležbo in z radoživim dogajanjem.

Ponuja se vam...

1.730 razstavljavcev (1222 domačih in 510 tujih razstavljavcev)29 sodelujočih držav23.000 m2 razstavnih površin v halah27.000 m2 zunanjih razstavnih površin3.000 m2 razstav živali15.300 m2 vzorčnih nasadov, manežaskupno 68.300 razstavnih površinPrireditev je v letu 2012 obiskalo 120.000 obiskovalcev.

Sveži poudarki na tradicionalno kakovost

 • mednarodno leto sodelovanja na področju voda
 • mednarodno leto kvinoje, starodavnega žita, ki so ga Inki gojili že pred 3000 leti
 • skupinska predstavitev EKO in biodinamične pridelave in predelave z zavodom za biološko dinamično
  gospodarjenje Demeter ter drugimi zvezami, združenji in posameznimi pridelovalci in rejci z razstavo, pokušnjami,
  prodajo izdelkov ter izobraževalnimi delavnicami
 • ekološki pridelki in živila
 • zelenjava iz integrirane pridelave z zanimivimi delavnicami
 • lokalna samooskrba
 • ponudba turističnih kmetij in Tržnica AGRA z regionalno in lokalno prehransko ponudbo
 • "Kupujem slovensko" s predstavitvijo in pokušnjo več kot 51 najboljših slovenskih blagovnih znamk
 • skupinski nastopi tujih dežel in držav (Brazilija, Poljska, Avtonomna pokrajina Vojvodina, projekt City
  cooperation, v katerem sodeluje 24 madžarskih, avstrijskih in slovenskih mest ...)
 • Ministrstvo za kmetijstvo in okolje z interaktivno razstavo »Vode povezujejo« in aktualnimi strokovnimi posveti ...
 • naravni parki Slovenije
 • Konzorcij biotehniških šol s predstavitvijo, pokušnjami in prodajo izdelkov, ki nastajajo v učnem procesu ter
  institucije s področja univerzitetnega izobraževanja
 • Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, s strokovnimi svetovanji in posveti, stanovskimi dogodki, s strokovno
  vodenimi ogledi
 • GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, s tekmovanjem na področju razvoja novih eko inovativnih živilskih
  proizvodov EcoTrophelia Slovenija 2013, s strokovnimi srečanji ...
 • Zadružna zveza Slovenije, s predstavitvijo nagrajenih zadrug za pridelavo sadja in zelenjave, mesa in mlečnih
  izdelkov, zadružnih vinskih kleti ...
 • Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarska zveza društev Pomurja s čebelarsko razstavo, pokušnjami medu,
  delavnicami za otroke, prodajo medenih izdelkov, strokovnimi dogodki ...
 • Športna enota Slovenske vojske s predstavitvami vrhunskih slovenskih športnikov
 • AME- socialna gerontologija s predstavitvijo medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanj, izkušenj in
  dejavnosti s starejših na mlajše
 • velike strokovne razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, govedi vseh pasem, ki imajo v Sloveniji
  rejske programe, Ljutomerskih kasačev, posavcev, prašičev, drobnice, čebelarstva, perutnine, malih živali,
  kraških ovčarjev, rib
 • vrt po načinu permakulture z biodinamičnim gospodarjenjem z zaključno prireditvijo Od semena do krožnika, v
  četrtek, 29. 8. 2013
 • vzorčni nasad z več kot 300 vrstami avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, z energetsko
  rastlino za kurjenje s sekanci »miscanthus« ter starodavnim žitom kvinoja
 • Brezplačna svetovanja gradbenega inštituta ZRMK in energetska svetovanja ENSVET za trajnostno gradnjo in
  uporabo obnovljivih virov energije na kmetijah in v gospodinjstvih
 • Sejemska učna gozdna pot s strokovnim vodenjem in delavnicami za otroke
 • razširjena ponudba najnovejše mehanizacije, opreme in orodij s področja gozdarstva z bogatim spremljevalnim
  programom
 • Zavod za gozdove Slovenije s 15. sekaškim tekmovanjem in lastnikov gozdov, vsakodnevnimi demonstracijami
  varnega dela v gozdu in krojenja gozdnih lesnih sortimentov, osvetlitvijo vloge gozda v vodnem krogu, strokovno
  vodenimi ogledi po sejemski učni gozdni poti, predstavitvijo dopolnilnih dejavnosti na kmetiji s področja
  gozdarstva ...
 • MKO, Direktorat za lovstvo, gozdarstvo in ribištvo, s predstavitvijo novele zakona o gozdovih na področju
  sledljivosti, akcijskega načrta Les je lep ter gozdno - lesne verige
 • vrhunski dosežki s področja kmetijske mehanizacije, orodja in opreme, kmetijskih gradenj, varovanja okolja
 • zdravo seme, osnova za zdrav pridelek
 • sredstva za prehrano in nego živali ter rastlin
 • oprema za živilskopredelovalno industrijo, vinarstvo in vinogradništvo
 • razstava in pokušnja vin iz tradicionalno in ekološko pridelanega grozdja na Odprtem državnem ocenjevanju vin
  Vino Slovenija Gornja Radgona
 • Gostilna Slovenija s ponudbo slovenskih jedi

Novosti in presežki s področja kmetijstva, gozdarstva in živilstva

Sejem AGRA bo predstavljal vrhunske dosežke s področja kmetijske mehanizacije: nove modele traktorjev svetovnih proizvajalcev, najnovejšo kmetijsko mehanizacijo in opremo, računalniško programsko opremo za vodenje kmetij, najnovejšo hlevsko opremo. Vodilnim svetovnim proizvajalcem traktorjev in priključkov so se pridružili tudi novi ponudniki iz vzhodnih dežel. Dogajanje bodo popestrile atraktivne predstavitve kot sta Zetor road show in demonstracija delovanja dozatorja gnojil v obliki mikrogranul na demo prostoru. Predstavljena bo razširjena ponudba gozdarske opreme domače in tuje proizvodnje z obilico novosti in ob bogatem strokovnem, tekmovalnem in izobraževalnem programu. Med drugim bo prikazano delovanje gozdarske žičnice ter delovanje stroja za razkladanje in nakladanje hlodov, v čemer se bodo lahko obiskovalci preizkusili tudi sami.

Na voljo bo široka izbira opreme za vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo, semena in sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, za prehrano in zaščito živali, ter za dvig naravne rodovitnosti tal in odpornosti živali. Sejem bo vabil z opremo za proizvodnjo in pripravo hrane ter z njenimi najkakovostnejšimi proizvodi: z nagrajenimi in eko živili, s klasičnimi in z vini iz ekološko pridelanega grozdja ... Ponujal bo naprave in nasvete za varčevanje z energijo ter za zajem in uporabo energije iz obnovljivih virov.

Tuje države, regije, pokrajine in mesta...

Na sejmu bodo poslovno in promocijsko nastopile številne tuje države, med njimi Brazilija, Poljska, Avtonomna pokrajina Vojvodina ... Predstavil se bo projekt City cooperation, v katerem sodeluje 24 madžarskih, avstrijskih in slovenskih mest na področju mestnega marketinga, skupne promocije, prireditev, konferenc, vodičev po mestu za pametne telefone, skupnega prospekta, koledarja prireditev, knjižice ugodnosti in na razvoju tesnejšega sodelovanja med mesti. V projektu City cooperation sodelujejo mesta: Bad Radkersburg, Fehring, Feldbach, Friedberg, Furstenfeld, Gleisdorf, Hartberg in Weiz iz Avstrije, Lenti, Letenye, Kormend, Oriszentpeter, Szentgotthard, Vasvar in Zalalovo iz Madžarske ter Beltinci, Gornja Radgona, Lenart, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Ptuj in Radenci iz Slovenije. Velika sejemska predstavitev sodelujočih mest se bo pričela na skupnem razstavnem prostoru na sejmu AGRA s srečanjem županov in konferenco, v soboto, 24. 8. 2013. Predstavitev bo vsak dan od 13. ure dalje spremljal pester program, ki ga bo povezoval trijezičen moderator. Iz partnerskih mest pa bodo nastopale folklorne skupine, ljudski godci, pevske skupine, igralci ter godbe na pihala. V soboto, 24. Avgusta bo med 13.00 in 15.00 uro na maneži potekala predstavitev posameznih dežel v okviru združenja.

PREDSTAVITVE RAZSTAVLJAVCEV IZ SOSEDNJIH DRŽAV Na skupnem prostoru se predstavljajo člani zadruge podjetnikov občine Nedelišče iz Hrvaške, Županijska komora Sisak ... Številni tradicionalni in novi razstavljavci se udeležujejo sejma iz sosednje Avstrije. Iz Madžarske se predstavlja lokalna skupnost Nagyrecse, zveza vinskih cest iz regije Zala..

 SEJEM AGRA SOOBLIKUJEJO KLJUČNE INSTITUCIJE Sejem AGRA ob komercialnih razstavljavcih sooblikujejo najvidnejše vladne, zbornične in strokovne institucije: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zavod za Gozdove Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarska zveza društev Pomurja, Konzorcij biotehniških šol ter institucije s področja univerzitetnega izobraževanja, Gradbeni inštitut ZRMK, Športna enota Slovenske vojske, Policija, Carina...

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo na razstavnem prostoru vsebinsko izpostavilo mednarodno leto sodelovanja na področju voda. Velik poudarek bo na uživanju lokalno pridelane hrane in večanju samooskrbe. Na sporedu bodo številne okrogle mize z najbolj prioritetnimi in aktualnimi temami s področja kmetijstva in okolja. Organizirali bodo več odmevnih strokovnih posvetov, predstavitve novosti na področju predpisov in strateških dokumentov, jutranja druženja ob kavi in slovenskem zajtrku z ministrom ...

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje organizira ob robu 51. mednarodnega kmetijsko - živilskega sejma AGRA konferenco kmetijskih ministrov na temo beljakovinske strategije. Vabljeni so ministri držav, ki so povezane v Danube Soya Association: Avstrija, BiH, Bolgarija, Hrvaška, Češka republika, Nemčija (Bavarska), Madžarska, Italija (Furlanija Julijska krajina), Moldavija, Poljska, Srbija, Slovaška, Slovenija, Švica, Ukrajina ter ministri Makedonije, Črne gore, Kosova in Ruske federacije.

Na področju gozdarstva se bo v strokovni program dogajanja vključil Direktorat za lovstvo, gozdarstvo in ribištvo, ki bo sodeloval v razpravi o novem obdobju financiranja, o gozdarstvu in lesni pridelavi kot dopolnilni dejavnosti na kmetiji. Predstavili bodo novelo zakona o gozdovih na področju sledljivosti ter akcijski načrt Les je lep. Pripravljajo predavanje, na katerem bodo osvetlili program razvoja podeželja in gozdno lesno verigo ter predstavili rezultate in ukrepe v novem programskem obdobju.

Iz programa dejavnosti na razstavnem prostoru MKO v hali B

Vsak dan od 09.00 do 19.00 bo vabila interaktivna razstava Vode povezujejo, od 10.00 do 12.00 ter od 14.00 do 16.00 pa jo bodo spremljale tudi Vodne ustvarjalnice.

V  nedeljo bo vabila od 9.00 do 10.00 Jutranja kava z ministrom. Od 10.00 do 11.00 bo na sporedu okrogla miza: „Zavržki hrane - rešitev za mnoge težave na področju hrane?«, od 15.00 do 16.00 ure pa se bo odvijala okrogla miza Kdo naj seka v državnem gozdu? V okviru predstavitve naravnih slovenskih parkov in spremljajočih rokodelskih delavnic na stojnici bodo pletenje iz slame prikazali rokodelci iz Krajinskega parka Goričko.

V  ponedeljek bo po jutranji kavi z ministrom med 9.00 in 10.00 uro sledila predstavitev dobrih praks PRP 2007 - 2013, od 10.00 do 11.00 okrogla miza »Podnebne spremembe v Sloveniji - pogled v sedanjost in prihodnost?« ter od 15.00 do 16.00 okrogla miza »Voda za vse - kako bomo zagotavljali vodo za prebivalce, proizvodnjo hrane in turizem?«. Dogajanje bo med 12.30 do 14.30 na rokodelskih delavnicah v okviru predstavitve naravnih parkov popestrila delavnica pletenja iz koruznega ličja, KP Goričko.

V  torek bo jutranji kavi z ministrom, ki se bo pričela ob 9.00 uri, sledila med 10.00 - 11.00 uro okrogla miza: Oskrba s hrano v javnih zavodih, ob 15.00 - 16.00 pa okrogla miza: Nadzor nad hrano - je potrošnik lahko brez skrbi? Dogajanje bo od 12.30 do 14.30 popestrila rokodelska delavnica lončarjenja z vretenom.

V  sredo bo jutranji kavi z ministrom sledila med 10.00 in 11.00 okrogla miza: Kmetovanje na zavarovanih območjih, od 15.00 do 16.00 bo na sporedu okrogla miza Kmetijska zemljišča - temelj prehranske varnosti. Med 12.30 in 14.30 bodo iz KP Goričko prikazali predenje s kolovratom.

Zadnji dan sejma bo na jutranji kavi med 9.00 do 10.00 ure ministra nadomestila državna sekretarka, ki vabi na čaj. Na rokodelski delavnici pa bodo iz KP Goričko predstavili polstenje (filcanje).

Dodatni program pred halo B: interaktivna razstava »vode povezujejo«

Z razstavo predstavlja ministrstvo pomen voda in njihovo povezovalno vlogo najširši javnosti, mladim in starim, ki se želijo podati na zanimivo pot »raziskovanja voda«. Sestavlja jo niz poučnih vsebin povezanih z vodo, ki je najpomembnejša snov na našem planetu. Vsebine so prikazane na interaktiven način in podkrepljene z dnevnim dogajanjem. Obiskovalci bodo lahko sodelovali pri »vodnih minidogodivščinah«, svoje znanje o vodah preizkusili v spletni igri »S Protkom raziskuj okolje v Sloveniji«, aktivno sodelovali v »Lovu na smeti« in »Smetiščni košarki« in tako pomagali poskrbeti za čisto vodno okolje. Ogledali si bodo lahko tudi vidro, avtohtono prebivalko slovenskih rek in zraven osvojili še kakšno nagrado. Za najmlajše obiskovalce pa bo poskrbljeno v vodni ustvarjalnici, kjer bodo lahko izdelovali in razstavljali svoje vodne umetnine.

Program:

09.00 do 19.00                                  Interaktivna razstava Vode povezujejo

10.00 do 12.00 in 14.00 do 16.00        Vodne ustvarjalnice

.

NARAVNI PARKI SLOVENIJE V sklopu razstavnega prostora Ministrstva za okolje in prostor se bodo predstavili tudi naravni parki Slovenije. Sodelovali bodo: Triglavski narodni park, Kozjanski park, Krajinski park Goričko, Škocjanske jame, Ljubljansko barje, KP Kolpa in KP Strunjan in Krajinski park Logarska dolina..

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

KGZS na svojem razstavnem prostoru v hali B organizira različna uporabna svetovanja in zanimive dogodke, sodeluje pri strokovnih razstavah živali in organizira več aktualnih strokovnih posvetov.

V  soboto bodo svetovali o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah.

V  nedeljo, 25. avgusta so pripravili svetovanje o obdavčitvah kmetij in vodenju knjigovodstva na kmetiji.

V  ponedeljek, 26. avgusta organizirajo ob 9.00 uri zajtrk z novinarji, ob 13.00 uri strokovno predavanje z naslovom: Kratke verige - kako skrajšati pot od njive do mize, ter svetovanje o obdavčitvah kmetij in gozdnih zemljišč.

V  torek, bodo svetovali o sadjarstvu, drevesničarstvu in sirarstvu ter o opravilih v vinogradu, pripravi na trgatev ter predstavili in ponudili v pokušnjo slovenske klone vinske trte.

v sredo, 28. avgusta bo v njihovi organizaciji na sporedu strokovni posvet o prašičereji, s podelitvijo priznanj najboljšim rejam ter predavanje o računovodstvu na kmetijah. V sredo pripravljajo tudi podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije in skupaj z ČZP Kmečki glas Zaključek nagradne akcije »S kmetije za vas«. Na svojem razstavnem prostoru bodo svetovali o obdavčitvah na kmetiji, v hali D4 pa o reji drobnice.Ob 12.00 v dvorani 5 so pripravili strokovno predavanje: Vodenje računovodstva na kmetiji.

V četrtek bodo svetovali o obdavčitvah na kmetiji, ob 12.00 pa bo v dvorani 2 v njihovi organizaciji potekalo strokovno predavanje: Socialno podjetništvo kot priložnost na podeželju.

Ob naštetih dogodkih bodo organizirali tudi strokovno vodene oglede prašičerejske razstave, individualna strokovna svetovanja za obiskovalce, predstavitve združenj in zvez, s katerimi dobro sodelujejo, ter predstavitve svojih aktualnih projektov in partnerstev.

Zadružna zveza Slovenije

Na zadružnem razstavnem prostoru se bodo predstavile s priznanjem Zadružne zveze Slovenije nagrajene zadruge, zadružne vinske kleti, zadruge, ki pridelujejo sadje in zelenjavo, zadruge z mesno in mlečno predelavo ter zadruge, ki poleg odkupa in predelave opravljajo še druge dejavnosti.

Sreda je na sejmu tradicionalno dan slovenskih zadružnikov. Osrednja prireditev dneva bo svečana podelitev priznanj zaslužnim zadružnikom in zadružnicam.

Projekt spoštujmo slovensko

Predstavljen bo projekt Spoštujmo slovensko, ki je primer dobre prakse povezovanja lokalnih ponudnikov za ponudno živilskih izdelkov iz kmetijske pridelave v slovenskih trgovinah. Poudarek je na povezovanju trgovcev in priedelovalcev v Pomurju.

GZS - zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij se bo skupaj s svojimi člani, kmetijskimi in živilskimi podjetji, predstavila več kot 51 najboljših slovenskih blagovnih znamk. Na razstavnem prostoru se bodo izvajale degustacije, priprava različnih jedi ob prisotnosti obiskovalcev. Za obiskovalce bodo vsak dan potekale kratke informativne tematske igre o blagovni znamki Kupujem slovensko s simboličnimi nagradami - darilnimi paketi živilskih izdelkov.

V  soboto, 24. avgusta organizirajo okroglo mizo na temo žetve, srečanje članov Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo z ministrom za kmetijstvo in okolje ter novinarsko konferenco.

V  nedeljo, 25. avgusta, se bodo srečali člani Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo in predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

V  ponedeljek, 26. avgusta pripravljajo tekmovanje EcoTrophelia Slovenija 2013 s predstavitvijo izdelkov ter razglasitvijo nagrad.

V  torek, 27. avgusta 2013 bodo obdelovali tematski sklop sadjarstva z s Sadjarskim posvetom, strokovnimi predavanji, napovedjo pridelka ter posvetovanji o kakovosti v trgovinah in blagovnih znamka. Pripravljajo pa tudi novinarsko konferenco ter pokušino slovenskih jedi s sadjem, ki jih bo pripravil priznan kuharski mojster.

V  sredo, 28. avgusta, bo GZS-ZKŽP predstavila aktualne evropske projekte, s posebnim poudarkom na projektu CAPINFOOD - Izboljšanje podpornega okolja in zavedanja javnosti o pomenu inovativnosti živilskega sektorja jugovzhodne Evrope preko transnacionalnega sodelovanja. V sredo bo na sporedu tudi okrogla miza na temo živilstva

Razstavni prostor GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij bo ves čas trajanja sejma prizorišče srečanja partnerjev in članov zbornice.

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE

Zavod za gozdove Slovenije organizira na Dan gozdov in gozdarjev v nedeljo, 25. avgusta jubilejno, 15. sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Na tekmovalnemu sejemskem gozdarskem poligonu pripravlja tudi vsakodnevne demonstracije varnega dela v gozdu in krojenja gozdnih lesnih sortimentov.

V  brunarici ob sejemski učni gozdni poti bo urejena razstava, ki bo osvetlila vlogo gozda v vodnem krogu, gozd in vodni režim, vodne ekosisteme v gozdni krajini in mokrišča. Poudarki bodo na gozdu in vodi kot naravnih virih in dobrinah javnega pomena, na hidrološki funkciji gozda, odnosa gozda in pitne vode ter na pomenu obvodnih drevnin ter odnosu gozda in vodne erozije.

Strokovnjaki Zavoda za gozdove bodo poskrbeli za vsakodnevne strokovno vodene oglede po sejemski učni gozdni poti, pri čemer bodo še posebne pozornosti deležni otroci. Zanje v bližini brunarice pripravljajo tudi dejavnosti pod motom »Les je lep« ter delavnice o odnosu gozda in vode. Na sporedu bo tudi okrogla miza o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji s področja gozdarstva.

Strokovno bo Zavod za gozdove Slovenije svoj stanovski Dan gozdov in gozdarjev v nedeljo, 25. avgusta podčrtal z okroglo mizo z naslovom Dopolnilne dejavnosti na kmetiji s področja gozdarstva. Na njej bodo predstavili vlogo in pomen dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, že registrirane dopolnilne dejavnosti ter primere dobrih praks. Posebni poudarki bodo na delu v gozdu (strojni krožki), obdelavi lesa, lesu za energijo in oglarstvu, gozdu kot viru gozdnih sadežev, zelišč in okrasnega drevja, na čebelarstvu, vzgoji in izobraževanju, skrbi za naravno in kulturno dediščino, na rekreaciji in turizmu, aktivnih doživetjih narave, gozda in podeželja ter na dejavnostih turističnih kmetij.

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Čebelarska zveza Slovenije bo predstavila delo čebelarskih društev in zvez. Pripravljajo zanimiva strokovna srečanja, podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije čebelar/čebelarka, na sporedu pa bo tudi podelitev priznanj iz Ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo pod okriljem sejma AGRA. Niso pozabili niti na otroke, za katere so pripravili ustvarjalne delavnice.

Sejem bo na stojnici Čebelarske zveze Slovenije in Čebelarske zveze društev Pomurja vse dni krasila razstava na temo čebelarstva, osladile ga bodo pokušnje medu, oživele pa delavnice za otroke in prodaja medenih izdelkov. Čebelarsko dogajanje bo še posebej živahno in strokovno okrepljeno v nedeljo, 25. avgusta, na sejemski dan čebelarjev. Tedaj bodo potekali: podelitev priznanj na ocenjevanju medu z mednarodno udeležbo v organizaciji Pomurskega sejma, odprta seja Upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije z naslovom Varna hrana s predstavitvijo rezultatov raziskovalnega dela »Vpliv kakovosti prehrane na dolgoživost čebel in vitalnost čebeljih družin« (Raziskovalno delo bo v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije predstavila dr. Maja Smodiš Škerl iz Kmetijskega inštituta Slovenije.), novinarska konferenca Čebelarske zveze Slovenije in Čebelarske zveze društev Pomurja, mednarodna strokovna razprava »Sobivanje čebelarja in kmeta«, na kateri bodo sodelovali predstavniki čebelarjev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Italije. (Dogodek organizira Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu v soorganizaciji Čebelarske zveze društev Pomurja.)

IZOBRAŽEVALNE USTANOVE

V  razstavnem delu ter v strokovnem in družabnem dogajanju bodo sodelovali mladi, ki jih povezujejo Konzorcij biotehniških šol ter institucije s področja univerzitetnega izobraževanja. Mladi bodo na skupnem razstavnem prostoru predstavili svoje izobraževalne programe in prodajali svoje izdelke. Poudarek bo na eko pridelavi in eko izdelkih. Zadnji dan sejma bo na sporedu strokovni posvet Naravovarstvo - zeleni poklici za Slovenijo. Dva dni bodo na njihovem razstavnem prostoru sodelovali tudi gostje dijaki iz srednje kmetijske šole Futog, AP Vojvodina, Republika Srbija.

CENTER ZA ZDRAVJE IN RAZVOJ MURSKA SOBOTA

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota v hali D bo poleg domačih rokodelcev, obrtnikov, medičarke, sirarke, različnih pridelovalcev in drugih novosti, posebej promoviral zdrav življenjski slog, ki je povezan z domačo kulinariko, naravno kozmetiko in gibanjem. Vsak dan bodo predstavljali ekološke in domače proizvode, vključene v turistično pot Biodoživetja, ki jo pripravljajo v okviru čezmejnega projekta »Bioexperience«.

SKUPINSKI PROJEKT PREDSTAVITVE EKO PRIDELAVE IN PRIREJE

Na stojnicah se bodo predstavili zavod za biološko dinamično gospodarjenje Demeter, Biodar, Društvo Ekoprlekija, Ekopodeželje d.o.o. ter druge zveze, združenja in posamezni ekološki pridelovalci in rejci. Razstavo, pokušnje in prodajo njihovih izdelkov bodo popestrile tudi izobraževalne delavnice. Na temo ekološke in biodinamične pridelave pa je organiziranih tudi več aktualnih strokovnih posvetov.

V  ponedeljek, 26. 8., bo 12.00 do 14.00 v dvorani 4 potekal EKO Posvet o izzivih ekološkega kmetijstva v Sloveniji, na katerem bodo sodelovali Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ekološka kmetija Turinek, Združenje za ekološko kmetijstvo SV Slovenije, Izletniško ekološka kmetija Uranjek "Pri Baronu", Bio kmetija Zel, Eko Prlekija In Eko podeželje. Ob 14.30 bo v dvorani 2 potekal posvet: Iz integrirane pridelave v ekološko kmetovanje v organizaciji Inštituta KON-CERT Maribor.

V  torek bo MKO predstavilo ob 9.30 v dvorani 5 zadnje novosti na področju ekološkega kmetovanja, Inštitut KON-CERT Maribor pa ekološko gojenje okrasnih rastlin ob 10.00 v dvorani 3. Od 12.00 - 16.00 bo v dvorani 4 potekal posvet: Ekološko kmetijstvo v obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko v okviru projekta Bioexperience s predstavitvijo tržnih priložnosti za eko produkte v čezmejnem območju. Organizirata ga Razvojna agencija Sinergija in Center za zdravje in razvoj.

V  sredo bo 13.00 - 15.00 bo v dvorani 2 posvet: Lokalno uveljavljene sorte rastlin morajo ostati, v organizaciji Ekosocialnega foruma Slovenije. Od 15.00 - 19.00 bo v dvorani 2 potekal posvet: Biodinamika danes in jutri v organizaciji Zavoda Demeter Slovenija, v dvorani 4 pa od 15.00 - 16.30 posvet: Ekološko pašništvo v organizaciji Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij in Univerze v Mariboru, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.

V  četrtek bo ob 11.00 uri v dvorani 5 predavala Meta Vrhunc, ki od leta 1985 širi v Sloveniji biodinamiko z organizacijo predavanj najodličnejših tujih predavateljev in ima od leta 1988 svojo kmetijo na Vrzdencu, kjer plodnost Steinerjeve biodinamike preverja in dokazuje tudi v praksi. Svetovala bo, kako pridelati zdravo zelenjavo iz lastnega semena po biološko-dinamični metodi, ki je najstarejša ekološka metoda v svetu. Ta metoda gradi plodnost zemlje ter izboljša zdravje rastlin, živali in človeka. Kot taka postaja spet temelj kulture modernega človeka, kar je kmetijstvo preteklosti vedno bilo. V četrtrek bo na biodinamičnem vrtu potekalo tudi zaključno dejanje projekta Od semena do krožnika. Ob tej priložnosti bo tudi izmenjava semen sodelujočih vrtov iz Doline, Renkovci in Pomurskega sejma v Gornji Radgoni.

SLOVENSKI PONUDNIKI INTEGRIRANO PRIDELANE ZELENJAVE IN SADJA

Predstavili se bodo Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, Vrtovi panonski, KZ Ormož, KZ Krka in KZ Agraria. Obiskovalce bodo navduševali s pletenjem vencev iz Ptujskega luka, razstavo zelenjave, osvežitvijo iz lubenic iz Dravskega polja, zelenjavno kulinariko in pokušinami sveže slovenske zelenjave. Integrirana pridelava je potrošniku in naravi prijazen način pridelave, kar pomeni, da gre za nadzorovano in certificirano pridelavo, tako pridelana zelenjava pa je višje kakovosti.

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave pripravlja na otvoritveni dan strokovni posvet z naslovom Zdravo seme in semenski material sta osnova za zdravo integrirano pridelavo zelenjave. Na njem bo govora o pridelavi semena na domači kmetiji ter o možnostih profesionalne pridelave semena v kooperaciji. Razjasnili bodo tudi vprašanje, kaj je sorta, kaj hibrid in kaj so GSO rastline.

SVETOVANJE STROKOVNJAKOV GRADBENEGA INŠTITUTA ZRMK

Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK bodo vse sejemske dni preko celega dneva brezplačno svetovali obiskovalcem sejma na teme:

 • Trajnostna gradnja na kmetijah
 • Energetska izkaznica obvezna tudi na kmetijah
 • Kupujmo energetsko učinkovite gospodinjske aparate
 • Kupuj zeleno, pametna (gospodarna) odločitev
 • Vlaga in plesen v prostorih (hiše, kleti, skednji, shrambe, ...)
 • Kakšno kritino izbrati in kako jo položiti
 • Toplotna izolacija stavb, shramb, kleti
 • Izbira in vgradnja oken
 • Ugotavljanje napak s termografijo in testom zrakotesnosti
 • Skoraj ničenergijske hiše za eko kmetije
 • Zaščita pred poplavami in odprava posledic poplav
 • Preventivni in sanacijski ukrepi pri manjših plazovih (drenaže, odvod meteornih voda, kamnita zložba)- ukrepi, ki jih lahko opravijo nestrokovnjaki
 • Določitev položaja in globine podzemnih napeljav, hišnih inštalacij z georadarjem
 • Sanacija kapilarnega vlaženja
 • Konstrukcijske in druge poškodbe na objektih
 • Poškodbe betonov na konstrukcijah zaradi uporabe dezinfekcijskih sredstev
 • priprava sanitarne vode na kmetijah (npr. SSE - sprejemniki sončne energije: izletniške kmetije, umivanje konj, mlekarstvo, ...)
 • izkoriščanje toplote pri ohlajanju mleka za pripravo sanitarne vode (izmenjevalci)
 • kotli na lesno biomaso: polena, sekanci
 • TČ (toplotna črpalka) - ogrevanje in ohlajevanje prostorov (vino, sadje, hrana, ...)
 • izbira vrste TČ glede na velikost in okolico kmetije

Pripravili bodo tudi strokovno delavnico za župane o možnih ukrepih za učinkovito rabo in obnovljive vire energije ter o možnostih njihovega financiranja s predstavitvijo mednarodnih projektov Combines, Green Twinnings in Buy Smart +.

DNEVNE PREDSTAVITVE ŠPORTNE ENOTE SLOVENSKE VOJSKE NA SEJMU AGRA 2013

Vrhunski športniki, ki so zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske, se bodo predstavljali obiskovalcem na njihovem razstavnem prostoru v hali C1 in na maneži v naslednjih terminih:

sobota

Maja Tvrdy,badminton

Tanja Šmid, plavanje (za Slovenijo je nastopila na Poletnih olimpijskih igrah 2012 v Londonu)

nedelja

Peter Kauzer, kajak na divjih vodah - slalom (za Slovenijo je nastopil na Poletnih olimpijskih igrah v Pekingu 2008)

Vlora Bedeti, judo

ponedeljek

Teja Zupan, daljinsko plavanje (za Slovenijo je nastopila na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu)

Robert Markoja, strelstvo Klara Maučec, jadranje

torek

Jože Vidmar, kanu na divjih vodah (za Slovenijo je nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 1992 v Barceloni)

Rok Rozman, veslanje (Slovenijo je zastopal na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu)

Lucija Polavder, judo (Slovenijo je zastopala na Poletnih olimpijskih igrah v Pekingu 2008)

sreda

Nejc Žnidarčič, kajak na divjih vodah - spust

Nina Kolarič, atletika, skok v daljino

Sonja Roman, atletika, 1500 m

četrtek

Jure Meglič, kajak na divjih vodah - slalom

Nuša Rajher, taekwondo (Slovenijo JE zastopala na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu 2012)

Bojan Cebin, triatlon in duatlon

Željko Moičevič, strelstvo

ALMA MATER EUROPAEA - EVROPSKI CENTER, MARIBOR, SOCIALNA GERONTOLOGIJA

AME- socialna gerontologija sodeluje na sejmu v Gornji Radgoni z razstavnim prostorom ter delavnicami in okroglimi mizami na temo medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanja in izkušenj s starejših na mlajše in obratno, kjer je ključnega pomena socialna gerontologija oz. socialni gerontolog.

Strokovnjaki AME- socialne gerontologije bodo izvedli v četrtek ob 10.00 v dvorani 2 tudi okrogla mizo o medgeneracijskem prenosu znanj in izkušenj v podjetjih.

DRUGE SODELUJOČE INSTITUCIJE

Pri pripravi sejemskih predstavitev aktivno sodelujejo tudi Zveza Turističnih kmetij Slovenije, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Zveza društev podeželske mladine Slovenije, Razvojna agencija Kozjansko, AME- socialna gerontologija, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, LAS Ovtar, Etnološko društvo Kunštni Prleki (Predstavitev Republike Prlekije) ... V okviru RA Kozjansko se bodo s pestrim dogajanem in pokušnjami predstavili: Oplotnica s Čebelarstvom Kamenik, vinarji Turističnega društva Trta, Društvo kmečkih žena Oplotnica, Slovenske Konjice z zeliščarstvom, čebelarstvom, eko kmetija Marjana Acman - Lopan s testeninami in vložninami, TIC Slovenske Konjice, Dobrna s ponudbo Term, kmetije s kruhom in pecivom, občina s turistično ponudbo, Šentjur in Dobje z mlečnimi izdelki, suvenirji ter drugimi domačimi izdelki in pridelki eko kmetij, Vitanje z Društvom kmetic Lipa in turističnim društvom, Zreče s turistično ponudbo, domačimi dobrotami in predstavitvijo izdelave cokel ... Ob naštetih pa sodelujejo z bogato ponudbo in dogajanjem še številne druge stanovske in strokovne organizacije.

  STROKOVNE RAZSTAVE ŽIVALI, RASTLINSKI IN PARKOVNI NASADI, PERMAKULTURNI VRT

RAZSTAVE ŽIVALI

Sejem bodo spremljale strokovne razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali z degustacijami izdelkov iz njihovega mesa in mleka, razstava govedi vseh pasem, ki imajo v Sloveniji svoje rejske programe, konj kasačev in enodnevna razstava posavcev, prašičev, drobnice, čebelarstva, perutnine, malih živali, razstava rib ter enodnevna predstavitev kraških ovčarjev. Sejem bodo spremljale predstavitve, revije in podelitve nagrad za najboljše predstavljeno govedo, konje in drobnico na maneži. Poleg čebelarske razstave bo potekala degustacija čebeljih izdelkov. Za večje skupine pa tudi posameznike bodo na voljo vodeni ogledi vseh razstavljenih pasem domačih živali.

RAZSTAVA SLOVENSKIH AVTOHTONIH PASEM DOMAČIH ŽIVALI

V  okviru razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bodo razstavljene tri vrste avtohtonih pasem domačih živali, od katerih bosta dve vrsti predstavili mlečne proizvode, ena pa mesne: konji (3 x Slovenska hladnokrvna kobila), govedo (3 x Cikasta krava s teletom), ovce (vsaj 8 živali jezersko solčavske pasme + 2 ovna) Poudarek bo na promociji proizvodov iz mesa in mleka avtohtonih pasem ter na poudarjanju njihove vloge v slovenskem kmetijskem prostoru skupaj s promocijo rejskih organizacij (društev). Še posebej bo letos izpostavljena pasma jezersko-solčavskih ovc. Za vsako vrsto bosta ves čas sejma prisotna dva predstavnika združenja oz sami rejci. Ti bodo v degustacijo in prodajo ponujali svoje proizvode, pripravljene iz mesa in mleka. Ves teden bo potekala tudi promocija proizvodov konjskega mesa, govedine, suhomesnatih in mlečnih izdelkov s pokušnjo in prodajo.

RAZSTAVA GOVEDA

Na razstavi goveda bodo predstavljene breje plemenske telice in biki vseh pasem priznanih rejskih organizacij v Sloveniji: lisasta pasma, črnobela pasma, rjava pasma, cika in mesna pasma. Predstavljene bodo plemenske telice v brejosti 4 - 7 mesecev in v starosti od 18 do 28 mesecev. V hlevu bodo poleg živali predstavljene tudi kmetije, od koder živali prihajajo ter posamezne rejske organizacije. Letošnja novost v govejem hlevu je, da bodo rejci na posebni stojnici v okviru razstave, ponujali tudi izdelke iz mesa in mleka predstavljenih živali. Informativno stojnico bodo imeli tudi osemenjevalni centri Slovenije. Dan govedorejcev v ponedeljek, 26. avgusta 2013, bodo spremljali od 10. do 12. ure ocenjevanje razstavljene živine ter revija s podelitvijo priznanj in nagrad ob 13.00 uri. Tradicionalno bo razstavljena tudi kolekcija telic lisaste pasme iz sosednje Avstrije.

KONJI

Kasači bodo predstavljeni na stalni razstavi v hlevih in na dnevnih prireditvah na maneži. Revija razstavljenih ljutomerskih kasačev je na sporedu vsak dan, enkrat dopoldan in enkrat popoldan.

V  ponedeljek 26. 8. 2013 je na sporedu tudi strokovni posvet z naslovom Stanje v reji slovenskih kasaških konj v Sloveniji. Na posvetu bodo nosilci, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije, Kasaška zveza Slovenije - Priznana rejska organizacija za tradicionalno pasmo konj ljutomerski kasač, Veterinarska fakulteta Ljubljana - Inštitut za rejo in zdravstveno varstvo kopitarjev, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek Zootehnika Groblje ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, obravnavali: razvoj slovenske reje kasaških konj, današnje stanje v reji, cilje razvoja slovenske reje kasaških konj ter ukrepe za dosego povečanega obsega reje slovenskih kasaških konj.

Slovensko združenje rejcev konj pasme posavec se bo v torek, 27. avgusta v sodelovanju z vinogradniškim društvom Gadova peč predstavilo s 6 konji pasme posavec. V dopoldanskem času se bodo s svojimi konji predstavili rejci, ki bodo sodelovali na razstavi in sama rejska organizacija. V popoldanskem času bodo konje predstavili v vpregi na maneži. Vinogradniki bodo predstavili svoje delo v vinogradu in običaje, povezane z vinom (prevoz vina s sodom na vozu v spremljavi vinskih pesmi ...).

RAZSTAVA PRAŠIČEV

Na razstavi prašičev bo predstavljenih 6 plemenskih merjascev in 12 plemenskih mladic iz programa SloHibrid. Strokovno vodenje in predstavitev razstavljenih živali bosta potekali vsak dan. Na razstavnem prostoru se bosta predstavili tudi obe prašičerejski zvezi. Dan prašičerejcev v sredo, 28. avgusta 2013, bo spremljalo od 9.15 do 10.00 ure srečanje rejcev krško poljskih prašičev, od 10.00 - 12.30 okrogla miza in podelitev priznanj ter ob 13.00 uri družabno srečanje prašičerejcev.

VZORČNI NASAD BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN

Dijaki Biotehniške šole Rakičan pod mentorstvom Franca Jakiča že 26. leto uspešno sodelujejo z Mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom AGRA pri urejanju demonstracijskega sejemskega vrta. Na njem bodo letos prikazane rastline, ki jih pogosto gojimo, kakor tudi rastline, ki so v opuščanju in bodo mogoče v prihodnosti pridobile na pomenu. Predstavili bodo okrog 300 vrst avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin: hibride koruze, krompir, kapustnice, solatnice in stročnice, strniščne in prezimne dosevke, trave, okrasne trave in TDM, alternativne poljščine, začimbnice in dišavnice, cvetlice (enoletnice, dvoletnice, trajnice) ter plevele. Posebne pozornosti bosta deležni nova rastlina »miscanthus«, ki se uporablja kot energetska rastlina za kurjenje s sekanci, ter skladno z Mednarodnim letom kvinoje 2013, starodavnega žita, ki so ga gojili na terasastih poljih v Andih v Peruju, Boliviji in Čilu pred 3000 leti Inki ter ga imenovali za mater vseh semen.

Ob vzorčnem nasadu Biotehniške šole Rakičan se bodo bohotili tudi nasadi hibridov koruze iz prodajnega programa Agrosaat. Po vzorčnih nasadih bodo organizirani vsakodnevni strokovno vodeni ogledi.

PERMAKULTURNO - BIODINAMIČNI VRT NA POMURSKEM SEJMIŠČU

V  okviru švicarskega projekta Od semena do krožnika, v katerem sodelujejo Ekološki center Svit Pomurje, Društvo za biološko dinamično gospodarjenje Pomurje in švicarska fundacija Pro Specie Rara, so v sodelovanju s Pomurskim sejmom, na sejmišču v Gornji Radgoni, v letu 2012 ustvarili permakulturni vrt, ki ga obdelujejo po načelih biodinamike. Permakulturni vrt zaobjema izboljšanje zemlje z uporabo virov, ki so prisotni v bližnji okolici, ustvarjanje vetrne zaščite vrta in učinkovitejše akumulacije sončne energije, razpolovitev običajnih potreb po zalivanju z uporabo zastirke, energizacijo prostora s pomočjo oblik ter nenazadnje estetski presežek. Vsak dan bodo po vrtu organizirani tudi vodeni ogledi. Ravno na permakulturnem vrtu Pomurskega sejma bo projekt Od semena do krožnika dobil svoj epilog v četrtek, 29. 8. 2013 z izmenjavo semen sodelujočih vrtov.

KNEIPPOVA POT

Kneippova pot bo v gozdno parkovnem nasadu. Društvo zdravega, naravnega življenja Kneipp Maribor bo ponujalo informacije o pomenu in načinih zdravljenja po Kneippovi metodi.

SEJEMSKA UČNA GOZDNA POT

V  Gozdno - parkovnem nasadu lahko obiskovalci spoznajo številne vrste dreves in grmovnic. Na tej sejemski učni gozdni poti z načrtnim urejanjem nastajajo različni geografski tipi gozdov, ki rasejo v nižinah, gričevnatem svetu in v gorah. Vsak dan bo po sejemski gozdni poti Zavod za gozdove Slovenije zagotovil strokovno voden ogled. Pripravljajo pa tudi zanimive delavnice za otroke, o spoznavanju gozda in življenja v njem.

TRŽNICA AGRA V HALI D - DOŽIVITE PODEŽELJE

Na tržnici AGRA bodo slovenske kmetije ponujale svoje pridelke in izdelke ter predstavljale sebe in svojo dejavnost. Velik poudarek bo na ponudbi ekoloških kmetij ter kmetij, ki prodajajo pridelke in izdelke pod lastno blagovno znamko. V pokušnjo in nakup bodo prehrana, izdelki iz konoplje ter drugi izdelki iz njihove dopolnilne dejavnosti. Predstavile se bodo tudi številne slovenske turistične kmetije. Vsakodnevno bodo potekale različne rokodelske, kulinarične ter kulturne predstavitve. Ob njih se bodo predstavile regije in organizacje, kot so Razvojna agencija Kozjansko, Lokalna akcijska skupina Ovtar ter številne druge, ki vzpodbujajo turizem in dopolnilno dejavnost na kmetijah.

STROKOVNA SREČANJA IN PREDAVANJA

Sejem bo tradicionalno spremljalo več deset strokovnih srečanj, posvetovanj in okroglih miz o najbolj perečih vprašanjih kmetijstva, pridelave in predelave hrane ter prehrane.

POKUŠNJE

Vinski hram

pokušnja vina z Odprtega državnega ocenjevanja vin "Vino Slovenija Gornja Radgona 2013""Vino in mladi" - pokušnja vin in pogovor z Vinsko kraljico Slovenije 2013 - Nežo Pavlič

torek, 12.00 - 13.00: predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja ter od 13.00 - 14.00 pokušnja šampionskih vin z ocenjevanja "Vino Slovenija Gornja Radgona 2013"

Hala A pokušnja živilskih izdelkov iz eko in biodinamične pridelavepokušnja izdelkov in zelenjave iz integrirane pridelave

Gostilna Slovenija - ponudba slovenskih jedi

Hala C3 - Vino Slovenija Gornja Radgonapredstavitev in pokušnja slovenskih vin in vin iz ekološke pridelave

Hala D - Tržnica AGRA pokušnja regionalnih specialitet in ponudba domačih jedi iz turističnih kmetij

Hala D4 pokušnja in prodaja ovčjih in kozjih sirov

DOGAJANJE ZA OTROKE

Najmlajše bo v hali D družil otroški vrtec z ustvarjalnimi delavnicami, s pokušnjami domače hrane in strokovno vodenim pohajanjem po sejemskih zanimivostih. Vrtec bo odprt vsak dan od 10.00 do 17.00. Vodeni ogled po sejmu bo med 11.00 - 12.00 in 14.30 - 15.30. Na Demonstracijskem prostoru se bodo lahko otroci poskusili v ježi konjev.

REVIJE ŽIVALI NA MANEŽI

Vsak dan:

revija razstavljene goveje živinerevija razstavljenih konjev

Sobota, 10.00: otvoritev 51. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA P

onedeljek, 10.00-11.30: ocenjevanje razstavljene goveje živine vseh pasem

Torek, 11.30- 13.00: Revija posavskih konjev v vpregi

Sreda, 13.30-15.00: revija drobnice s strokovnim komentarjem in prikaz striženja ovc ter predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme Kraški ovčar

STROKOVNO VODENJE PO VZORČNIH NASADIH

Vsak dan:

strokovno voden ogled po permakulturno biodinamičnem vrtustrokovno voden ogled po vzorčnem nasadu poljščin in vrtnin ter avtohtonih sort kmetijskih rastlin v izvedbi Biotehniške šole Rakičanstrokovno voden ogled po sejemski učni gozdni poti.

PODELITVE NAGRAD IN PRIZNANJ

Sobota, 24. avgusta 2013 17.00 / maneža

Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

Nedelja, 25. avgusta 2013 9.30 - 10.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

10.00 - 11.00 / dvorana 2

Slavnostna podelitev certifikatov PEFC

11.15 - 12.15 / dvorana 2

Slavnostna podelitev certifikatov FSC

13.00 - 14.00 / maneža

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 33. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme v okviru 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 17.00 / maneža

Podelitev priznanj 15. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov

Ponedeljek, 26. avgust 2013 13.00 - 15.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine in podelitev priznanj in nagrad rejcem 16.00 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:

17. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 27. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov 34. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov

Torek, 27. avgust 2013 15.00 - 16.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona

Sreda, 28. avgust 2013 10.00 - 12.30 / dvorana 1 Podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije 15.00 - 17.00 / maneža

Podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije in zaključek nagradne akcije »S kmetije za vas«

IZOBRAŽEVALNA IN PRIJATELJSKA SREČANJA TER TEKMOVANJA

Sejem bo popestrilo več kot 150 zanimivih strokovnih in družabnih dogodkov. Vsak dan:

Interaktivna razstava Vode povezujejo, ter 10.00 - 12.00 in 14.00 - 16.00 Vodne ustvarjalnice pred halo B v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo in okolje RSTekmovanje za obiskovalce v molži krave na razstavnem prostoru KGZ Sloga Kranj

sobota

13.00 - 15.00, maneža: predstavitev posameznih dežel City Cooperation

nedelja

10.00 / demonstracijski prostor - DP

15. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov 12.00 - 14.00 / demonstracijski prostor - DP

• tekmovanje za obiskovalce v presekovanju debla s sekiro in v hitrem rezu z motorno žago 14.00 - 15.00 / maneža

• tekmovanje v plesanju polke ob spremljavi ansambla Dinamika 15.00 - 16.00 / maneža

• tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante

torek, sreda, četrtek

Zetor Road show - preizkus delovanja traktorjev Zetor na demonstracijskem prostoru

Torek

9.30 / Hala A, GZS- Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij Srečanje članov Sekcije za sadjarstvo 10.00 / vinski hram

Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo 13.00 - 15.00 / maneža

spretnostna vožnja s traktorjem (keglanje) 17.00 / ŠRC Gornja Radgonanogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije

Sreda

13.00 - 18.00 / maneža

Kuhanje in degustacija bučne juhe 15.00 - 19.00 / dvorana 5srečanje ob 45. dnevu avstrijske in slovenske Štajerske - srečanje regij Slovenske Gorice in štajerski Vulkanland

17.00 / maneža

• zaključek nagradne akcije „Najtežja buča in najzanimivejša zbirka okrasnih buč" s pokušnjo bučne juhe

četrtek

13.00 / prireditveni prostor

4. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

RAZSTAVLJAVCI PONUJAJO NOVOSTI IN UGODNOSTI

Predstavitve so pozvete po vrstnem redu njihove dostave organizatorju:

PRP GmbH, Podružnica PRP Technologies, Vojnik

PRP SOL, Aktivator vitalnih funkcij prsti, PRP EBV, Fiziološki stimulator vitalnih funkcij rastline, PRP FIX, Aktivator biološke pretvorbe živalskih izločkov, Z'DRY, izsuševalec in izboljševalec higienskih razmer hlevskih površin in nastilja v živinoreji.

Datalab d.d.

PANTHEON FarmAccounting, celovita informacijska rešitev, namenjena podpori poslovnih procesov na kmetiji, za lažje in preglednejše vodenje knjigovodstva ter ostalih potrebnih evidenc na kmetiji. V sodelovanju z Biotehniško fakulteto so tudi razvili izdelavo gnojilnega načrta za vsako poljino posebej in sledenje ali se poraba gnojil ujema z gnojilnim načrtom. Na podlagi kontnega načrta za kmetijska gospodarstva, predpisanega s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje, so omogočili samodejno kreiranje FADN poročil neposredno iz knjiženja. Poljedelske evidence so prilagodili tako, da ob zaključenem proizvodnem ciklu omogočajo računanje lastne cene pridelka.

Plastika Skaza d.o.o.

Organko, Funkcionalno zasnovan koš za biološke odpadke, v katerem s pomočjo posipa prihaja do procesa fermentacije namesto gnitja. Po končanem postopku fermentacije nastanejo koristne surovine: odlično gnojilo za rastline, učinkovito čistilo za odtoke in masa za pripravo prvovrstnega komposta.

Lešnik Lenart, d.o.o.

Hitro snemljiva prednja traktorska hidravlika in hitro snemljiva vpenjalna plošča EN15431 -F1, ki ju je možno enostavno in hitro demontirati oz. montirati na nosilno konstrukcijo pritrjeno na traktorju. Montaža oz. demontaža se vrši s posebnim vozičkom, ki služi tudi za premik in deponiranje.

ESAL d.o.o.

Akcijske cene za Strešne kritine Valovitka.

Emilija Pavlič s.p.

Mamica, nauči me kuhati (lastna kuharska knjiga receptov in dobrih nasvetov - dobitnica priznanja na sejmu kuharskih knjig v Parizu - ekološko kuhanje na hladen začetek.). Za otroke kuhajmo zdravo, za majhne in velike (uravnoteženi jedilniki domače hrane po letnih časih - primerni za otroke in odrasle), razstava zdravih živil in zdrave posode ter svetovanje za zdravo in varno kuhanje.

Hmezad jeklo d.o.o.

Sekire: Camp, Gradbena, Hišna, Gozdarska, Supercepilka, Renska, Cepilni bat COLUMBUS in S-PLUS, kovani iz prvovrstnega jekla CK45. Izdelki so brušeni, kaljeni, bobnani in polirani, nasajeni na anatomsko oblikovan jesenov ročaj. Jeklena zaščita varuje ročaj pred poškodbami ob zgrešenih udarcih in podaljšuje življenjsko dobo ročaja.

Tegometall inženiring d.o.o.

Montažni sestavljivi regali za garažo, delavnico, hlev, shrambo, pisarno, pa tudi za moderne bivalne prostore. Lek Veterina d.o.o.

DINO ACTIVE, DINO ADULT in DINO SELECT - Premium hrana za aktivne, odrasle in starejše pse. CARBOVET gel - oglje v obliki gela za ustavljanje drisk pri vseh živalih.

Tiba elektromotorji d.o.o.

Naprava za čiščenje silaže in krme na krmilnem hodniku ter strgalnik silaže in krme.

Zottel Branko s.p.

Posoda za bučno in olivno olje, izdelana iz polirane nerjaveče pločevine visokega sijaja, kot novost, primerna za shranjevanje olivnega in bučnega olja. Kotel za žganjekuho.

Poligram d.o.o.

Trak8, Enostaven, hiter vpis kmetijskih evidenc s pomočjo računalnika ali pametnega telefona. Aplikacije za sledenje in terensko delo.

Trgovina na drobno po internetu

VSE ZA PEKO Pekovski program.

INO Industrijska oprema Brežice, d.o.o.

Profesionalni mulčer PROFI MEGA, primeren za delo v najtežjih pogojih, v kmetijstvu in komunali. Uporabljamo ga za drobljenje raznovrstnih rastlinskih ostankov ter drobljenje manjših vej in grmičevja (do premera 8 cm). Prednosti: dosežena velika delovna hitrost do 16/km/h, manjša poraba energije v primerjavi s klasičnimi konstrukcijami mulčerjev do 24 %.

Lestako tim, Miodrag Kostič s.p.

Opozorilne in obveščevalne table, protizdrsni, odsevni in označevalni trakovi.

TV idea

Oglasnik Idea za nakup, strokovno vodenje prireditev, poslovnih srečanj in otvoritev, sejemski TV studio z informacijskim servisom za razstavljavce.

Niederl GmbH

Avtomatizacija in robotizacija krmljenja v hlevih z izdelki: Butler das System, Futterungsroboter Mixmeister 3000 ter Chargenmischer von IBO.

Kastenstand EasyLock 2.0 Zaboj Easy Lock.

Brau d.o.o.

Rotacijski prekopalnik znamke Imants na kardanski pogon. S tem načinom delovanja se prekopalnik dobesedno poganja z obdelovanjem zemlje. Zato je manjša možnost nastanka zdrsa in onesnaževanja z blatom pri pogonskem traktorju, še zlasti pri delu na vlažnih tleh.

Avto - Mat & co. d.o.o.

Novi modeli traktorjev Kioti, 66 KM, z novim EURO 4 motorjem CRDI ter 55 KM z novim EURO 4 motorjem CRDI.

Inventor Jonski Jan

Priključki za manjše in večje traktorje: drobilec lesa, obračalnik sena, sekalnik ...

TPV Avto d.o.o.

Modul-System, priznanega švedskega proizvajalca opreme za mobilne delavnice, z elementi in sklopi, ki se lahko poljubno sestavljajo in vgrajujejo v različna vozila in ostale prostore. Odlikuje jih manjša teža in s tem nižja poraba goriva. Velik izbor TPV prikolic za široko uporabo z dolgoletno tradicijo.

Žična kovina d.o.o.

Okrasni shranjevalnik za drva ter Kovinsko stojalo Vrtni ogenj.

Plinarna Maribor d.o.o.

Termovizija, analiza ugotavljanja toplotnih izgub objekta, SPTE, Soproizvodnja toplote in električne energije.

Garden Service Due

Kosilnice za hitro delo in natančen rez trave, vej, grmovja.

K.M.I. d.o.o.

Najem Hp poslovnih tiskalnikov z Optiprint sistemom pri katerih ni potrebno menjavati potrošnega materiala kot novost in posebnost na slovenskem tržišču.

Mlekarna Celeia

Nova znanja za kakovostno in zdravo mleko.

Soven

Izdelki iz slovenske volne. Delavnice predenja in filcanja.

Engrotuš, d.d.

Predstavitev projekta Spoštujmo slovensko, ki je primer dobre prakse povezovanja lokalnih ponudnikov za ponudno lokalnih živilskih izdelkov iz kmetijske pridelave s poudarkom na povezovanje v Pomurju. Predstavljeni bodo tudi izdelki Spoštujmo slovensko, Slovenske dobrote: domače salame, klobase, šunke in druge suhe mesnine, narejene iz 100% slovenskega mesa, po tradicionalnem postopku, prekajene z bukovimi drvmi in sušene. Domači sir z dodatkom melise, konoplje in drugi mlečni izdelki, ročno narejeni iz mleka sonaravne pridelave iz goričkih travnikov po tradicionalnem postopku. Domači tradicionalni koruzni in pirin, kruh, pečen v krušni peči iz 100% slovenske moke. Slovenski česen in slovenska zelenjava, ptujski luk, korenček, mini lubenice, semenski česen, pridelan v Sloveniji, slovenske sadike - Ljubljanska ledenka, Posavka ... Ajvar, namaz iz paprike, gorčica in druga živila slovenske prehranske industrije za blagovno znamko Tuš. Pivo različnih okusov, voda z okusi in drobno pecivo slovenske prehranske industrije za blagovno znamko Tuš.

Pinus TKI d.d.

BOOM EFEKT, slovenski izdelek, Fitofarmacevtsko sredstvo, totalni herbicid, ki je Tallov Amine Free - ne vsebuje Alkyl Amina (TAA) in ni potencialno nevaren za zdravje delavcev in končnih uporabnikov. Slovenski proizvod.

COSINUS, Fitofarmacevtsko sredstvo, žveplo 800g/kg v obliki močljivih zrnc (WG), je novost in predstavlja standard v programih preventivnega varstva proti pepelastim plesnim.

ZIMKO je tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel in njihovo zaščito pred zmrzovanjem. Je rezultat lastnega razvoja in proizvodnje, ki upošteva vse standarde za maksimalno varovanje okolja, hkrati z njim dosegamo izjemen učinek čiščenja. ZIMKO je edino biorazgradljivo čistilo vetrobranskih stekel na slovenskem trgu.

ODLOČITEV ZA OBISK LAJŠAJO UGODNE CENE VSTOPNIC IN PAKETNE UGODNOSTI

Cene enodnevnih sejemskih vstopnic:

 • -  družinska vstopnica (do 2 odrasla in 2 otroka do 15 let) 14,00 €
 • -  odrasli 7,00 €
 • -  učenci, dijaki, študentje 4,00 €
 • -  starejši od 60 let 6,00 €
 • -  skupine nad 20 oseb 6,00 €

Parkiranje brezplačno!

NA SEJEM AGRA 2013 NAJCENEJE IN NAJUDOBNEJE Z AVTOBUSOM

REDNA SEJEMSKA AVTOBUSNA LINIJA NA RELACIJI LJUBLJANA, VRANSKO, CELJE, SLOVENSKA BISTRICA, MARIBOR, GORNJA RADGONA

Ob prevozu z dnevnim sejemskim avtobusom družbe za prevoz potnikov Arriva Štajerska, d.d., lahko obiskovalci na avtobusu vplačajo poseben paket, ki ponuja znižano ceno vstopnice, malice in degustacije vina. Odhod avtobusa je iz Ljubljane ob 7.30 uri, povratek iz Gornje Radgone pa ob 16.00 uri.

Vstopna postaja

Ura odhoda

Paketna cena za prevoz, vstopnino, malico in degustacijo vina na sejmu AGRA - odrasli

Paketna cena za prevoz, vstopnino, malico in degustacijo vina na sejmu AGRA - mladina

Ljubljana - peron št. 3

7:30

25€

23€

Vransko

8:20

20€

18€

Celje - peron št. 8

8:55

18€

16€

Slov. Bistrica

9:25

16€

14€

Maribor - zunanji peron

9:55

15€

13€

POSEBNE UGODNOSTI ZA ORGANIZIRANE SKUPINE OBISKOVALCEV

Za posebno ugodne pogoje organiziranega skupinskega obiska sejma, z vključenim avtobusnim prevozom, vstopnino in malico lahko obiskovalci dobijo vse informacije pri prevozniku Arriva Štajerska, pri Darji Kozel, T: 02 77 16 811, M: 051 642 272, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , ali Sonji Šmidl, T: 02 23 50 216, M: 031 808 297, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

V kolikor želijo obiskovalci obisk sejma AGRA združiti z večdnevnim obiskom in z ogledom drugih zanimivosti v Pomurju pa se lahko obrnejo na agencijo Turistagent, tel. 02 7481 880, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z AVTOBUSOM NA SEJEM UGODNEJŠE IN UDOBNEJŠE TUDI IZ POMURJA

Obiskovalci iz Pomurja lahko sejem AGRA ceneje obiščejo z avtobusom Avtobusnega prometa Murska Sobota. Z nakupom avtobusne vozovnice na linijah APMS, ki vozijo v Gornjo Radgono, bodo potniki upravičeni do sejemske vstopnice po ceni 5,00 eur. Več informacij je na voljo na tel. številki 02 530 1660.

Za skupinski ogled sejma, ki vključuje avtobusni prevoz, vstopnino, malico in degustacijo na sejmu ter dodatne možnosti izletov, pa se lahko obiskovalci obrnejo na Turistično agencijo Klas. Več informacij: Ga. Dragica Šandor, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , tel.: ++386 2 530 16 64, mob.: 041/773 557, fax.: ++386 2 530 16 55)

NAGRADNO ŽREBANJE ZA POTNIKE AVTOBUSNEGA PROMETA MURSKA SOBOTA

Med vsemi obiskovalci sejma, ki bodo ob obisku sejma AGRA pravilno izpolnjeno avtobusno vozovnico APMS z datumom izdaje med 24. in 29. avgustom oddali v škatlo za nagradno igro, bo potekalo žrebanje dveh dobitnikov, ki bosta nagrajena z enodnevnim izletom v organizaciji Turistične agencije Klas. Več na www.apms.si

KAKOVOST, KI JO PREDSTAVLJA SEJEM AGRA, JE STROKOVNO PREVERJENA

Na Mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 29 podjetij s 149 izdelki iz Slovenije in Hrvaške.

Na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov se je pomerilo 26 podjetij z 137 izdelki, iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je privabilo 13 podjetij z 62 izdelki iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Nemčije ter Bosne in Hercegovine.

Na Odprtem državne ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona, ki se lahko med slovenskimi vinskimi ocenjevanji pohvali z najmočnejšo domačo konkurenco in je obenem edino ocenjevanje vin v Sloveniji s kakovostno mednarodno konkurenco, ter na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona »BIO« je skupaj sodelovalo 155 pridelovalcev s 495 vzorci vin iz Avstrije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo je privabilo 50 čebelarjev z 72 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovaške.

Na sporedu bo še Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme, ki bo potekalo od 22. - 23. 8. 2013.

Na sejmu AGRA bodo podeljena priznanja najboljšim izdelkom. Obiskovalci pa bodo lahko uživali v brezplačnih pokušnjah najboljših mesnin, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin ter preizkušali nagrajeno kmetijsko mehanizacijo in opremo.

SPREMLJEVALNI PROGRAM PO DNEVIH, URAH IN ORGANIZATORJIH

  VSAK DAN

Vzorčni nasad N3

Strokovno voden ogled po permakulturno biodinamičnem vrtu Vzorčni nasad N2

Voden ogled po vzorčnem nasadu poljščin in vrtnin ter avtohtonih sort kmetijskih rastlin v izvedbi Biotehniške šole Rakičan

Vzorčni nasad N1

Strokovno voden ogled po sejemski učni gozdni poti Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

Razstavni prostor KGZ Sloga Kranj Tekmovanje za obiskovalce v molži krave Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine

Razstavni prostor ZRMK in ENSVET

Brezplačna energetska in gradbena svetovanja za občane

Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK, ENSVET

10.00 / 13:00 / 16:00 / Demonstracijski prostor - DP Jahanje konjev za otroke Organizator: Skupina TOP RURAL

Pred halo B

Interaktivna razstava Vode povezujejo Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

10.00 - 12.00 in 14.00 - 16.00 / pred halo B Vodne ustvarjalnice

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje 11.00 in 15.00 / demonstracijski prostor DP2

Demonstracija dozatorja za gnojila v obliki mikrogranul - AGROCHEM Organizator: AGROCHEM d.o.o.

11.30 in 15.30 / demonstracijski prostor DP1

Prikaz delovanja in možnosti preizkušnje stroja za razkladanje in nakladanje hlodov Organizator: Arko d.o.o.

Vinski hram

Pokušnja vina z Odprtega državnega ocenjevanja vin "Vino Slovenija Gornja Radgona 2013" Maneža

Predstavitev športne enote Slovenske vojske s predstavitvami vrhunskih slovenskih športnikov 10.00 - 17.00 / hala D

Otroški vrtec z igralnico in vodeni ogledi po sejmu med 11.00 - 12.00 in 14.30 - 15.30

  SOBOTA, 24. avgust 2013

dan City cooperation (Srečanje mest treh dežel) | dan oračev | dan Pomurja | dan ptujskega luka | dan zelenjave

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Ptuj

10.00 / maneža

Otvoritev 51. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

Slavnostna govornica in otvoriteljica sejma bo Predsednica vlade Republike Slovenije, mag. Alenka Bratušek. Prisotnim bo med drugimi spregovoril tudi Mindaugas Kuklierius, Namestnik ministra za kmetijstvo Republike Litve in podpredsednik Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo

11.00 - 11.30 / dvorana 5

Predavanje: Kako do nižjih stroškov, prvovrstnega komposta in odličnega gnojila? Organizator: Plastika Skaza

11.00 - 14.00 / dvorana 4

Posvet: Zdravo seme in semenski material sta osnova za zdravo integrirano pridelavo zelenjave 11.00 - 11.15 Pozdrav in otvoritev posveta

11.15 - 12.00 Pridelava semena na domači kmetiji, Miša Pušenjak, KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Maribor

12.00 - 12.45 Možnosti profesionalne pridelave semena v kooperaciji, Darko Vernik, Semenarna Ljubljana. d.d.

12.45 - 13.30 Kaj je sorta, kaj je hibrid in kaj so GSO rastline? Igor Škerbot, KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Celje

13.30 - 14.00 Diskusija in zaključek posveta Organizator: Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave

11.00 - 13.00 / dvorana 1

Konferenca županov 24 mest City cooperation

11.00 - 13.00 / dvorana 2

Posvet: Spodbujanje pridelave beljakovinskih poljščin in krma »brez GSO« Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

11.30 - 13.00 / maneža Revija vseh razstavljenih živali

12.00 - 12.45 / dvorana 5 Novinarska konferenca

Organizator: Združenje predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije 13.00 / dvorana 5

Tekmovanje in ocenjevanje tehnoloških inovacij za konopljo s strokovnim komentarjem Organizator: World hemp congress / Panonia-zavod

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Ptuj

13.00 - 15.00 / maneža

Predstavitev posameznih dežel - City cooperation

15.00 - 16.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

16.00 - 17.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

17.00 / maneža

Razglasitev rezultatov in podelitev pokalov regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

  NEDELJA, 25. avgusta 2013

dan gozdov in gozdarjev | dan čebelarjev | dan kmetijske tehnike | dan podeželske mladine

9.00 - 10.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Jutranja kava z ministrom

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o obdavčitvah kmetij in vodenju knjigovodstva na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Murska Sobota

9.00 - 19.00 / Hala A, GZS- Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

-  okrogla miza: žetev

-  srečanje članov Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo z ministrom za kmetijstvo in okolje

-  novinarska konferenca

9.30 - 10.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo

10.00 - 11.00 / dvorana 2 Slavnostna podelitev certifikatov PEFC

Organizatorja: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Inštitut KON-CERT, Maribor 10.00 - 11.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Okrogla miza: Zavržki hrane - rešitev za mnoge težave na področju hrane?

10.00 / demonstracijski prostor

15. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov

Organizatorja: Zavod za gozdove Slovenije in Pomurski sejem

10.00 - 11.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

10.30 - 12.00 / dvorana 1

Odprta seja Upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije: Varna hrana - predstavitev rezultatov raziskovalnega dela »Vpliv kakovosti prehrane na dolgoživost čebel in vitalnost čebeljih družin« Predavateljica: dr. Maja Smodiš Škerl, Kmetijski inštitut Slovenije Organizator: Čebelarska zveza Slovenije

10.30 - 13.00 / ob maneži

Sestavljanje letvenca - voza

Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine

11.00 - 12.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.15 - 12.15 / dvorana 2

Slavnostna podelitev certifikatov FSC

Organizator: Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS

12.00 - 14.00 / demonstracijski prostor

Tekmovanje v presekovanju debla s sekiro (tekmovanje je namenjeno obiskovalcem sejma)

Tekmovanje v hitrem rezu (tekmovanje je namenjeno obiskovalcem sejma, tekmuje se z lastno motorno žago)

Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.30 / dvorana 1 Novinarska konferenca

Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarska zveza društev Pomurja 12.30 - 13.30 / dvorana 2

Posvet: Možnosti sofinanciranja investicij v gozdarstvo in predelavo lesa Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

12.30 - 14.30 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Rokodelske delavnice - pletenje iz slame, KP Goričko

13.00 - 15.00 / dvorana 1

Mednarodna strokovna razprava: Sobivanje čebelarja in kmeta

Sodelujoči: Dr. Renzo Re (Italija); Dr. Pierbruno Mutton (Italija); Ing. Josef Ulz (Avstrija); Vedran Lesjak (Hrvaška); Saša Petrič (Hrvaška); Vlado Auguštin (Slovenija)

Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu Soorganizator: Čebelarska zveza društev Pomurja

13.00 - 14.00 / maneža

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 33. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme v okviru 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o obdavčitvah kmetij in vodenju knjigovodstva na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Murska Sobota

13.30 - 15.30 / dvorana 5

Okrogla miza: Pot do učinkovite podporne mreže mladim v kmetijskem sektorju Organizatorja: Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

14.00 - 17.00 / dvorana 2

Okrogla miza: Dopolnilne dejavnosti na kmetiji s področja gozdarstva Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

Informacije: mag. Andrej Breznikar, 01/470 0078, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 14.00 - 15.00 / vinski hram

Vino in mladi - pokušnja vin in pogovor z Vinsko kraljico Slovenije 2013 - Nežo Pavlič Organizator: Pomurski sejem

14.00 - 15.00 / maneža

Tekmovanje v plesanju polke ob spremljavi ansambla Dinamika Organizatorji: Pomurski sejem, ČZD Kmečki glas in RTV center Maribor

15.00 - 16.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Okrogla miza: Kdo naj seka v državnem gozdu?

15.00 / dvorana 3

Okrogla miza: Hrana naj bo zdravilo, zdravilo naj bo hrana Organizator: Zveza ekoloških gibanj Slovenije

15.00 - 16.00 / maneža

Tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante Organizatorji: Pomurski sejem, Interexport, medijski pokrovitelj Kmečki glas

15.00 / hipodrom Ljutomer

Velike kasaške dirke za nagrado Pomurskega sejma 17.00 / maneža

Podelitev priznanj 15. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov

  PONEDELJEK, 26. avgust 2013

Dan govedorejcev | dan konjerejcev | dan veterinarjev | dan živilcev | dan semenarjev | dan Porabja | dan Vojvodine

9.00 - 10.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Jutranja kava z ministrom

09.00 - 19.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Predstavitev dobrih praks PRP 2007 - 2013

9.00 - 13.00 / dvorana 3

Nacionalno tekmovanje za študente na področju ekoinovacij v živilstvu »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2013« Organizator: GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

9.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS Zajtrk z novinarji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o obdavčitvah kmetij in gozdnih zemljišč

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Novo mesto

9.00 - 19.00 / Hala A, GZS- Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij EcoTrophelia Slovenija 2013 13.00 - 19.00 - ocenjevanje prijavljenih izdelkov - razglasitev zmagovalcev

10.00 - 13.00 / maneža

Ocenjevanje razstavljene goveje živine vseh pasem

10.00 - 12.00 / dvorana 1 Neposredna plačila I. stebra SKP 2014-2020 Predstavitev predloga modela neposrednih plačil za Slovenijo Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

10.00 - 11.30 / dvorana 4

Posvet: Stanje v reji slovenskih kasaških konj v Sloveniji

Organizatorji: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, Kasaška zveza Slovenije, Veterinarska fakulteta Ljubljana - Inštitut za rejo in zdravstveno varstvo kopitarjev, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek Zootehnika Groblje in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

10.00 - 11.30 / dvorana 5

Posvet: Certificiranje in označevanje živil z označbo »Pridelano/proizvedeno brez GSO« Organizator: Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru - IKC UM

10.00 - 11.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Okrogla miza: Podnebne spremembe v Sloveniji - pogled v sedanjost in prihodnost 10.30 - 12.45 / dvorana 2

Ali je nacionalna promocija hrane lahko uspešna slovenska zgodba? Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.00 - 14.00 / dvorana 4

EKO Posvet: Izzivi ekološkega kmetijstva v Sloveniji 12:00 - 12:10 Uvodni pozdrav

12:10 - 12:30 Stanje v ekološkem kmetijstvu v Sloveniji in predvideni ukrepi za pospešitev razvoja, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

12:30 - 12:50 Bio živila in moderni trendi prehranjevanja, dr. Matjaž Turinek, Ekološka kmetija Turinek 12:50 - 13:10 Primer izletniško ekološke kmetije in prvi koraki v uvajanju permakulture, Boris Uranjek, predsednik Združenja za ekološko kmetijstvo SV Slovenije, Izletniško ekološka kmetija Uranjek "Pri Baronu"

13:10 - 13:30 Uspešnost posameznih tržnih poti za eko izdelke na primeru Bio kmetije Zel, Zvonko Pukšič, Bio kmetija Zel

13.30 - 13.50 Uspešna prodaja eko hrane na domu - primer Eko Prlekija Marko Slavič, predsednik društva Ekoprlekija Organizator: Eko podeželje

12.00 - 13.30 / dvorana 5

Posvet: Kakovostno seme kot temelj prehranske varnosti

Organizatorja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje in GIZ Semenarstvo Slovenije

12.30 - 14.30 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Rokodelske delavnice - pletenje iz koruznega ličja, KP Goričko

13.00 - 15.00 / dvorana 1

Program razvoja podeželja 2014-2020

Zaključki javne razprave ob pripravi Programa razvoja podeželja 2014-2020 Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

13.00 - 14.00 / dvorana 2

Strokovno predavanje: Kratka verige - kako skrajšati pot od njive do mize Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.00 - 14.30 / hala A, razstavni prostor Perutnine Ptuj Novinarska konferenca Perutnine Ptuj Organizator: Perutnina Ptuj d.d.

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o obdavčitvah kmetij in gozdnih zemljišč

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Novo mesto

13.00 - 15.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine in podelitev priznanj in nagrad rejcem

13.30 - 15.30 / dvorana 3 Seminar: Inovativnosti v živilstvu Program:

Inovativne tehnološke rešitve za podaljšanje obstojnosti barve svinjine in obarjenih mesnih izdelkov za večjo konkurenčnost, dr.Matjaž ČervekInovativnost na področju proizvodnje funkcionalnih živil, dr.Mihael GajsterRazprava in razno Organizator: Emona RCP d.o.o.

13.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

14.00 - 15.00 / vinski hram

Vino in mladi - pokušnja vin in pogovor z Vinsko kraljico Slovenije 2013 - Nežo Pavlič Organizator: Pomurski sejem

14.00 - 15.00 / hala A, razstavni prostor Mlekarne Celeia Okrogla miza: Obvladujmo mastitis in izboljšajmo kakovost mleka Organizator: Mlekarna Celeia

14.30 - 16.00 / dvorana 2

Posvet: Iz integrirane pridelave v ekološko kmetovanje Organizator: Inštitut KON-CERT Maribor

15.00 - 15.30 / maneža Naravno konjarstvo - predstavitev Organizator: Naravno konjarstvo Jani Krmac s.p.

15.00 - 16.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Okrogla miza: Voda za vse - kako bomo zagotavljali vodo za prebivalce, proizvodnjo hrane in turizem? 16.00 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:

17. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 27. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov 34. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov

16.00 - 17.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

18.00 / grad Negova Salon Traminec 2013

Organizatorji: Steyer vina, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona in Mediaspeed

  TOREK, 27. avgust 2013

dan ekološkega kmetijstva | dan vinogradnikov in vinarjev | dan sadjarjev | dan posavskih konjev

9.00 - 10.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Jutranja kava z ministrom

9.00 - 10.15 / dvorana 2

Povezovanje pridelovalcev laškega rizlinga in podelitev priznanj 3. ocenjevanja vina laški rizling Organizator: KGZS - Zavod Murska Sobota

9.00 - 19.00 / demonstracijski prostor - DP

Zetor Road show - preizkus delovanja traktorjev Zetor

Organizator: Gorenje GTI, d.o.o

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o sadjarstvu in drevesničarstvu ter sirarstvu

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Nova Gorica

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o opravilih v vinogradu in priprava na trgatev ter predstavitev in pokušnja slovenskih klonov vinske trte Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Maribor

9.30 - 10.45 / dvorana 5

Predstavitev zadnjih novosti na področju ekološkega kmetovanja Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

9.30 / Hala A, GZS- Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij Srečanje članov Sekcije za sadjarstvo

10.00 - 10.45 / dvorana 1

Podpis dogovora o sodelovanju in krepitvi partnerstva v zelenjavni verigi Organizatorji: podpisniki dogovora

10.00 - 12.00 / dvorana 3 Ekološko gojenje okrasnih rastlin Organizator: Inštitut KON-CERT Maribor

10.00 - 11.45 / dvorana 4

10.00 - 10.20 Predstavitev mednarodnega projekta CORE ORGANIC II - COBRA Coordinating Organic plant BReeding Activities for Diversity

10.20 - 10.40 Predstavitev CRP projekta Alternativne poljščine v različnih pridelovalnih sistemih in kolobarjih kot osnova za prilagajanje klimatskim razmeram ter oskrbe s kakovostno krmo in hrano 2011­2014

10.40 - 11.00 Predstavitev mednarodnega projekta CORE ORGANIC II - INTERVEG: »Multifunkcionalne koristi prekrivnih rastlin v združenih podsevih z zelenjavo (por in cvetača s podsevom bele detelje«

11.00 - 11.20 Vpliv pridelovalnih sistemov na vsebnost sladkorjev in nekaterih bioaktivnih komponent pri stročjem fižolu (delni rezultati aplikativnega raziskovalnega projekta) 11.20 - 11.45 Razprava Organizator: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede 10.00 - 11.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Okrogla miza: Oskrba s hrano v javnih zavodih

10.00 - 11.00 / maneža

Revija razstavljene goveje živine in konjev

10.00 / vinski hram

Srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo

10.30 - 12.45 / dvorana 2 Sadjarski posvet

Prognosfruit - napoved pridelka 2013, Boštjan Kozole, predsednik Sekcije za sadjarstvo pri GZS-ZKŽPZagotavljanje visoke kakovosti in nadzor - izkušnje iz avstrijske Štajerske, predstavnik organizacije pridelovalcevPredstavitev standardov kakovosti, predstavnik MKORazprava

Organizator: GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij 11.00 - 14.00 / dvorana 1

Javna predstavitev mnenj: Kako najustrezneje zagotoviti in zavarovati pravico do (pitne) vode Organizator: Odbor Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje

11.00 - 12.30 / dvorana 5

Posvet: Vloga in pomen znanja pri razvoju slovenske živinoreje a) Uvodno razmišljanje, prof.dr. Emil Erjavec, BF b) Genomska selekcija - stanje in vizija, doc. dr. Gregor Gorjanc, BF

c)  Informacijska podpora vodenju prehrane krav, doc. dr. Jože Verbič, KIS

d)  Pomembne točke v prehrani mlečnega goveda, prof.dr. Andrej Lavrenčič, BF Moderator: prof.dr. Emil Erjavec

Organizator: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

11.30 - 13.00 / maneža Revija posavskih konjev v vpregi

11.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.00 - 16.00 / dvorana 4

Posvet: Ekološko kmetijstvo v obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko v okviru projekta Bi oexperience

Tržne priložnosti za eko produkte v čezmejnem območju

Organizatorja: Razvojna agencija Sinergija in Center za zdravje in razvoj

12.00 - 13.00 / vinski hram

Predstavitev in pokušnja vin iz ekološko pridelanega grozdja Organizator: Pomurski sejem

12.30 - 14.30 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Rokodelske delavnice - lončarjenje z vretenom, KP Goričko

13.00 - 14.00 / vinski hram

Vodena pokušnja šampionskih vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2013 Organizator: Pomurski sejem

13.00 - 15.00 / dvorana 2

Okrogla miza: Učinkovito upravljanje s kmetijskimi zemljišči v državni lasti Organizator: Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS

13.00 - 13.45 / dvorana 3 Tiskovna konferenca Organizator: Vinska družba Slovenije

13.00 - 14.00 / dvorana 5

Strokovno predavanje: Oljkarstvo v Sloveniji - od skromnih začetkov do vrhunske kakovosti Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o sadjarstvu in drevesničarstvu ter sirarstvu

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Nova Gorica 13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS

Svetovanje o opravilih v vinogradu in priprava na trgatev ter predstavitev in pokušnja slovenskih klonov vinske trte Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Maribor

13.00 - 15.00 / maneža

Spretnostna vožnja s traktorjem (keglanje)

Organizator: Zveza slovenske podeželske mladine

13.30 / Hala A, GZS- Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Kosilo z novinarji: Pokušina slovenskih jedi s sadjem, ki jih bo pripravil priznan kuharski mojster (Jure Tomič, gostilna Debeluh)

13.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

14.00 - 16.00 / dvorana 3

Kako skozi preusmeritveno obdobje v ekološkem kmetijstvu? Organizator: Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru - IKC UM

14.00 - 16.00 / dvorana 5

Posvet: Izzivi podeželja

Organizator: Razvojna agencija Kozjansko

15.00 - 16.30 / dvorana 1

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona

15.00 - 16.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Okrogla miza: Nadzor nad hrano - je potrošnik lahko brez skrbi?

15.00 - 16.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

16.00 - 17.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

17.00 / ŠRC Gornja Radgona

Nogometna tekma Vinske reprezentance Slovenije

  SREDA, 28. avgust 2013

dan slovenskih zadružnikov | dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije | dan prašičerejcev | dan rejcev drobnice | dan avstrijske Štajerske

9.00 - 10.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Jutranja kava z ministrom

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS Svetovanje o obdavčitvah na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Kranj, KGZ Celje 9.00 - 19.00 / hala D4

Svetovanja s področja reje drobnice: Izbira pasme drobnice glede na intenzivnost reje in izbor plemenjaka; Svetovanje s področja prehrane mlečnih ovc in koz; Informacije glede zakonodaje s področja volne Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

9.00 - 10.45 / dvorana 2

Odprta seja sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, OE Murska Sobota, OE Maribor in OE Ptuj Organizatorji: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, OE Murska Sobota, OE Maribor in OE Ptuj

9.00 - 10.50 in 13:00 - 14:45 / dvorana 4

Posvet in okrogla miza: Uspešnost pri pridobivanju nepovratnih sredstev za nizkoenergijske sanacije in gradnje Možnosti in primeri dobre in slabe prakse Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK

9.00 - 19.00 / demonstracijski prostor - DP

Zetor Road show - preizkus delovanja traktorjev Zetor

Organizator: Gorenje GTI, d.o.o

10.00 - 11.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Okrogla miza: Kmetovanje na zavarovanih območjih

10.00 - 12.30 / dvorana 1

Podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije

Organizator: Zadružna zveza Slovenije

10.00 - 10.45 / dvorana 3

Tiskovna konferenca ob zaključku projekta SOBIO

Organizator: Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in Waldverband Steiermark 10.00 - 11.45 / dvorana 5

Posvet: Sinhronizacija odstavljanja in pripuščanje svinj Posvetu sledi podelitev priznanj najboljšim rejam

Organizatorji: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza združenj rejcev prašičev Slovenije

10.00 - 11.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

11.00 - 12.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

11.00 - 12.45 / dvorana 2

Predstavitev izračuna katastrskega dohodka (KD) glede na zakonske spremembe Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

11.00 - 12.45 / dvorana 3

Posvet: Od integrirane pridelave do GLOBAL G.A.P certifikata Organizator: Inštitut KON-CERT Maribor

11.00 - 12.45 / dvorana 4

Predstavitev skupne kmetijske politike 2014-2020

Organizatorja: Zveza društev rejcev drobnice in revija Drobnica, Kmetijska založba

11.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

12.00 - 13.00 / dvorana 5

Strokovno predavanje: Vodenje računovodstva na kmetiji, mag. Simona Hojak, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

12.30 - 14.30 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Rokodelske delavnice - predenje s kolovratom, KP Goričko

13.00 - 15.00 / dvorana 1

Ali je nacionalna promocija hrane lahko uspešna slovenska zgodba? Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

13.00 - 15.00 / dvorana 2

Posvet: Lokalno uveljavljene sorte rastlin morajo ostati Predavateljica: doc. dr. Darja Kocjan Ačko Organizator: Ekosocialni forum Slovenije

13.00 / dvorana 3

Seminar: Kako poslovati s Slovaško republiko - sledi srečanje slovenskih in slovaških podjetij Organizator: Gospodarska zbornica Slovenije

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS Svetovanje o obdavčitvah na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Kranj, KGZ Celje

13.00 - 18.00 / ob maneži Kuhanje in degustacija bučne juhe Organizator: Društvo kmetic Ajda

13.30 - 15.00 / maneža

Revija drobnice s strokovnim komentarjem in prikaz striženja ovc Predstavitev dela pastirskih psov slovenske avtohtone pasme Kraški ovčar

Organizatorja: Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev

13.30 / demonstracijski prostor Demonstracija varnega dela z motorno žago Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

14.00 - 15.00 / vinski hram

Vino in mladi - pokušnja vin in pogovor z Vinsko kraljico Slovenije 2013 - Nežo Pavlič Organizator: Pomurski sejem

15.00 - 19.00 / dvorana 2 Posvet: Biodinamika danes in jutri Organizator: Zavod Demeter Slovenija

15.00 - 16.30 / dvorana 4 Posvet: Ekološko pašništvo

Organizatorja: Društvo za promocijo prleških ekoloških kmetij in Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

15.00 - 19.00 / dvorana 5

Srečanje ob 45. dnevu avstrijske in slovenske Štajerske - srečanje regij Slovenske Gorice in štajerski Vulkanland Organizator: Okrajno glavarstvo Jugovzhodne Štajerske

15.00 - 16.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Okrogla miza: Kmetijska zemljišča - temelj prehranske varnosti

15.00 - 17.00 / maneža

Podelitev certifikatov Nacionalne poklicne kvalifikacije in zaključek nagradne akcije »S kmetije za vas«

Organizatorja: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in ČZD Kmečki glas 17.00 / maneža

Zaključek nagradne akcije „Najtežja buča in najzanimivejša zbirka okrasnih buč" Organizatorja: Pomurski sejem in ČZD Kmečki glas

  ČETRTEK, 29. avgust 2013

dan kmetijsko-živilskega šolstva | dan naravnih parkov | dan Steyr traktorjev 9.00 - 10.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Čaj z državno sekretarko

9.00 - 11.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS Svetovanje o obdavčitvah na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Ljubljana

9.00 - 19.00 / demonstracijski prostor - DP

Zetor Road show - preizkus delovanja traktorjev Zetor

Organizator: Gorenje GTI, d.o.o

10.00 - 12.00 / Hala B, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Rokodelske delavnice - polstenje (filcanje), KP Goričko

10.00 - 12.00 / dvorana 1

Posvet: Brez vode ni pridelka: Kako izračunamo vodno bilanco kmetijskih rastlin in sledimo razvoju kmetijske suše?

Organizator: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ARSO 10.00 - 11.30 / dvorana 2

Okrogla miza: Medgeneracijski prenos znanj in izkušenj v podjetjih

Organizator: Alma Mater Europaea- Evropski center, Maribor, socialna gerontologija

Informacije: Maja Štager, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

10.00 - 12.00 / dvorana 4

Mednarodni posvet: Urejanje doline in mejne reke Kučnica v okviru projekta GreenNet Organizator: Javni zavod Krajinski park Goričko

10.00 / Hala C3, razstavni prostor Konzorcij biotehniških šol Slovenije Okrogla miza: Naravovarstvo - zeleni poklici za Slovenijo

10.00 - 11.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

11.00 - 13.00 / dvorana 5

Posvet: Kako pridelati zdravo zelenjavo iz lastnega semena Organizatorji: EC Svit, Društvo biodinamiki Pomurja in RA Sinergija

11.00 - 12.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

11.00 / hala D1

Strokovno voden ogled prašičerejske razstave Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

12.00 - 13.00 / dvorana 2

Strokovno predavanje: Socialno podjetništvo kot priložnost na podeželju Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

13.00 - 15.00 / dvorana 4

Posvet: Prleške vinske ceste - priložnosti skupne promocije vinskega turizma Prlekije Organizator: Ustanova akademika dr. Antona Trstenjaka

13.00 - 15.00 / Hala B, razstavni prostor KGZS Svetovanje o obdavčitvah na kmetiji

Organizator: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZ Ljubljana

13.00 / prireditveni prostor pred upravo 4. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

Organizator: Klub za ohranjanje tehnične kulturne dediščine in razvoj podeželja

13.00 - 14.00 / maneža Revija razstavljene goveje živine

14.00 - 15.00 / maneža Revija razstavljenih konjev

14.00 - 15.00 / vinski hram

Vino in mladi - pokušnja vin in pogovor z Vinsko kraljico Slovenije 2013 Organizator: Pomurski sejem

Organizator si pridržuje pravico do sprememb. Svež program dogajanja je objavljen na www.pomurski - sejem.si

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem 51. prerojenje mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra