Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!

 

Izjemna kakovost mleka in mlačnih izdelkov na ocenjevanju v Gornji Radgoni

Ocenjevanje mlečnih izdelkovČeprav bo največja letošnja sejemska prireditev v Gornji Radgoni, 52. mednarodni sejem Agra na sporedu šele med 23. in 28. avgustom, se že v veliki meri vrstijo strokovna ocenjevanja različnih živilskih izdelkov. In tako sta izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič, ter predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, predstavila rezultate letošnjega, 28. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Predsednik ocenjevalne komisije je še posebej izpostavil, da število vzorcev na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v zadnjem obdobju narašča. To pa po njegovem mnenju dokazuje, da se mlekarska industrija pobira. Še posebej veseli, da industrija hrane na trg pošilja izjemne mlečne izdelke in mleko samo.

Torej pomembneje od same ekonomije je, da ne zanemarja vlaganj v razvoj kakovostnih izdelkov in se na ta način odziva konkurenčni ponudbi iz tujine. Pomemben premik se mu zdi tudi v tem, da radgonsko ocenjevanje postaja vse bolj ugledno in spoštovano pri tujih mlekarjih ter proizvajalcih mlečnih izdelkov. Na ocenjevanjih namreč sodelujejo vsi pomembnejši mlekarji iz soseščine. Ocenjevanje ima svoj odziv tudi v Nemčiji. Dr. Perko je ob rasti kakovosti tradicionalnih izdelkov izpostavil razvoj novih, pretežno iz stranskih produktov pri proizvodnji mlečnih izdelkov. V elitni druščini sedemnajstih šampionov so Pomurske mlekarne s petimi izdelki. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost so dobili tudi za štiri okuse pinjenca. Pinjenec je ob siru ementalcu dobil veliko zlato medaljo. Pinjenec je po oceni dr. Bogdana Perka vrhunski izdelek iz stranskega donedavnega zanemarjenega produkta mleka. Ob tehnološkem razvoju v velikih mlekarnah je dr. Perko izpostavil še en pomemben člen znotraj mlekarske ponudbe. Na ocenjevanjih je vse več malih proizvajalcev in ponudnikov mlečnih izdelkov na kmetijah. S širitvijo kakovostne ponudbe na tej ravni se ponudba mlečnih izdelkov širi in dosega raven, ko lahko vse skupine potrošnikov pridejo do kakovostnih izdelkov.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sicer sodelovalo 29 proizvajalcev z natanko 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Ocenila jih je, kot rečeno, strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije pa so bili Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo; Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. Teh., Biotehniški center Naklo; Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije, ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac, oba iz Agronomske fakultete Zagreb, Zavoda za mlekarstvo. Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Naslove šampion (trikrat zapovrstjo velika zlata medalja), so prejeli: ABC svježi krem sir classic; ABC svježi krem sir Mediteran (oba Belje d.d.); Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter; Mölltaler Almkäse 50 % Feet i. Tr. (oba Kärntnermilch Gen.m.b.H.); Piran Grand lešnik s čokoladnim prelivom; Kranjska gauda 45 % mm/ss 12 mesecev (oba Ljubljanske mlekarne, d.d.); Desert - jogurtova smetana s čokolado, 8 % m.m.; Desert - jogurt z vanilijo, 6 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Sirotka (Mlekarna Planika d.o.o.); Surovo maslo - Ljutomersko maslo; Surovo maslo - Slovensko čajno maslo; Mleko v prahu; Čokoladno mleko; UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. (vsi Pomurske mlekarne, d.d.); Mliječni puding čokolada; Mliječni puding vanilija; Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri (vsi Vindija d.d.). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih pinjencev iz Pomurskih mlekarn d.d. (za: Pinjenec – naravni, Pinjenec - bezeg limona, Pinjenec – višnja, Pinjenec – jagoda).
Prof. dr. Bogdan Perko je dejal: »Razveseljivo je, da število vzorcev na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Navdušujoče pa je dejstvo, da na ocenjevanju ne pomnim take palete kakovostnih izdelkov, kot smo jo imeli priložnost okusiti letos. Menim, da je to na eni strani dokaz za to, da je mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji. Na drugi strani pa je to potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu. S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, višanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe. Resnost gospodarske situacije in izjemna konkurenca sta se tokrat po mojem mnenju na ocenjevanju odrazili predvsem na pozitiven način. Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo zvišali njihovo kakovost. Zdi se, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu kot pa uvajajo novitete, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv".
Kljub temu splošnemu trendu pa so pridelovalci pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so npr. vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, kot so omenjeni pinjenci ali celo odlična čista sirotka... Posebno spoštovanje ocenjevanju pod okriljem sejma AGRA izkazujejo tudi tuji proizvajalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki. S svojo udeležbo izkazujejo zaupanje v eksterno, neodvisno potrjevanje kakovosti, ki jim je v Gornji Radgoni zagotovljeno. „Zaključim naj z mislijo, da je Pomurski sejem s svojo vztrajnostjo na nek način premagal tako recesijo kot tudi konkurenco elektronskih medijev in pri sejmih in spremljevalnih strokovnih dogodkih ustvaril pozitiven trend, ki se bo v prihodnosti zagotovo nadaljeval. In na tem mestu moram tudi letos pohvaliti celotno, že tradicionalno dobro organizacijo ocenjevanja. Vse od razpisa do pridobivanja in zbiranja vzorcev, tehnične podpore, logistike, do sestave vrhunske ekipe ocenjevalcev in njihovega dela je potekalo brezhibno. Največja nagrada za trud proizvajalcev, ocenjevalcev in Pomurskega sejma pa so zagotovo doseženi vrhunski rezultati, ob katerih bodo praznovali tudi potrošniki", je dodal prof. Perko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!