Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!

 

Izjemna kakovost mleka in mlačnih izdelkov na ocenjevanju v Gornji Radgoni

Ocenjevanje mlečnih izdelkovČeprav bo največja letošnja sejemska prireditev v Gornji Radgoni, 52. mednarodni sejem Agra na sporedu šele med 23. in 28. avgustom, se že v veliki meri vrstijo strokovna ocenjevanja različnih živilskih izdelkov. In tako sta izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič, ter predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, predstavila rezultate letošnjega, 28. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Predsednik ocenjevalne komisije je še posebej izpostavil, da število vzorcev na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v zadnjem obdobju narašča. To pa po njegovem mnenju dokazuje, da se mlekarska industrija pobira. Še posebej veseli, da industrija hrane na trg pošilja izjemne mlečne izdelke in mleko samo.

Torej pomembneje od same ekonomije je, da ne zanemarja vlaganj v razvoj kakovostnih izdelkov in se na ta način odziva konkurenčni ponudbi iz tujine. Pomemben premik se mu zdi tudi v tem, da radgonsko ocenjevanje postaja vse bolj ugledno in spoštovano pri tujih mlekarjih ter proizvajalcih mlečnih izdelkov. Na ocenjevanjih namreč sodelujejo vsi pomembnejši mlekarji iz soseščine. Ocenjevanje ima svoj odziv tudi v Nemčiji. Dr. Perko je ob rasti kakovosti tradicionalnih izdelkov izpostavil razvoj novih, pretežno iz stranskih produktov pri proizvodnji mlečnih izdelkov. V elitni druščini sedemnajstih šampionov so Pomurske mlekarne s petimi izdelki. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost so dobili tudi za štiri okuse pinjenca. Pinjenec je ob siru ementalcu dobil veliko zlato medaljo. Pinjenec je po oceni dr. Bogdana Perka vrhunski izdelek iz stranskega donedavnega zanemarjenega produkta mleka. Ob tehnološkem razvoju v velikih mlekarnah je dr. Perko izpostavil še en pomemben člen znotraj mlekarske ponudbe. Na ocenjevanjih je vse več malih proizvajalcev in ponudnikov mlečnih izdelkov na kmetijah. S širitvijo kakovostne ponudbe na tej ravni se ponudba mlečnih izdelkov širi in dosega raven, ko lahko vse skupine potrošnikov pridejo do kakovostnih izdelkov.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sicer sodelovalo 29 proizvajalcev z natanko 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Ocenila jih je, kot rečeno, strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije pa so bili Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo; Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. Teh., Biotehniški center Naklo; Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije, ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac, oba iz Agronomske fakultete Zagreb, Zavoda za mlekarstvo. Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Naslove šampion (trikrat zapovrstjo velika zlata medalja), so prejeli: ABC svježi krem sir classic; ABC svježi krem sir Mediteran (oba Belje d.d.); Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter; Mölltaler Almkäse 50 % Feet i. Tr. (oba Kärntnermilch Gen.m.b.H.); Piran Grand lešnik s čokoladnim prelivom; Kranjska gauda 45 % mm/ss 12 mesecev (oba Ljubljanske mlekarne, d.d.); Desert - jogurtova smetana s čokolado, 8 % m.m.; Desert - jogurt z vanilijo, 6 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Sirotka (Mlekarna Planika d.o.o.); Surovo maslo - Ljutomersko maslo; Surovo maslo - Slovensko čajno maslo; Mleko v prahu; Čokoladno mleko; UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. (vsi Pomurske mlekarne, d.d.); Mliječni puding čokolada; Mliječni puding vanilija; Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri (vsi Vindija d.d.). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih pinjencev iz Pomurskih mlekarn d.d. (za: Pinjenec – naravni, Pinjenec - bezeg limona, Pinjenec – višnja, Pinjenec – jagoda).
Prof. dr. Bogdan Perko je dejal: »Razveseljivo je, da število vzorcev na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Navdušujoče pa je dejstvo, da na ocenjevanju ne pomnim take palete kakovostnih izdelkov, kot smo jo imeli priložnost okusiti letos. Menim, da je to na eni strani dokaz za to, da je mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji. Na drugi strani pa je to potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu. S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, višanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe. Resnost gospodarske situacije in izjemna konkurenca sta se tokrat po mojem mnenju na ocenjevanju odrazili predvsem na pozitiven način. Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo zvišali njihovo kakovost. Zdi se, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu kot pa uvajajo novitete, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv".
Kljub temu splošnemu trendu pa so pridelovalci pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so npr. vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, kot so omenjeni pinjenci ali celo odlična čista sirotka... Posebno spoštovanje ocenjevanju pod okriljem sejma AGRA izkazujejo tudi tuji proizvajalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki. S svojo udeležbo izkazujejo zaupanje v eksterno, neodvisno potrjevanje kakovosti, ki jim je v Gornji Radgoni zagotovljeno. „Zaključim naj z mislijo, da je Pomurski sejem s svojo vztrajnostjo na nek način premagal tako recesijo kot tudi konkurenco elektronskih medijev in pri sejmih in spremljevalnih strokovnih dogodkih ustvaril pozitiven trend, ki se bo v prihodnosti zagotovo nadaljeval. In na tem mestu moram tudi letos pohvaliti celotno, že tradicionalno dobro organizacijo ocenjevanja. Vse od razpisa do pridobivanja in zbiranja vzorcev, tehnične podpore, logistike, do sestave vrhunske ekipe ocenjevalcev in njihovega dela je potekalo brezhibno. Največja nagrada za trud proizvajalcev, ocenjevalcev in Pomurskega sejma pa so zagotovo doseženi vrhunski rezultati, ob katerih bodo praznovali tudi potrošniki", je dodal prof. Perko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!