Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!

 

Izjemna kakovost mleka in mlačnih izdelkov na ocenjevanju v Gornji Radgoni

Ocenjevanje mlečnih izdelkovČeprav bo največja letošnja sejemska prireditev v Gornji Radgoni, 52. mednarodni sejem Agra na sporedu šele med 23. in 28. avgustom, se že v veliki meri vrstijo strokovna ocenjevanja različnih živilskih izdelkov. In tako sta izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič, ter predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, predstavila rezultate letošnjega, 28. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Predsednik ocenjevalne komisije je še posebej izpostavil, da število vzorcev na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v zadnjem obdobju narašča. To pa po njegovem mnenju dokazuje, da se mlekarska industrija pobira. Še posebej veseli, da industrija hrane na trg pošilja izjemne mlečne izdelke in mleko samo.

Torej pomembneje od same ekonomije je, da ne zanemarja vlaganj v razvoj kakovostnih izdelkov in se na ta način odziva konkurenčni ponudbi iz tujine. Pomemben premik se mu zdi tudi v tem, da radgonsko ocenjevanje postaja vse bolj ugledno in spoštovano pri tujih mlekarjih ter proizvajalcih mlečnih izdelkov. Na ocenjevanjih namreč sodelujejo vsi pomembnejši mlekarji iz soseščine. Ocenjevanje ima svoj odziv tudi v Nemčiji. Dr. Perko je ob rasti kakovosti tradicionalnih izdelkov izpostavil razvoj novih, pretežno iz stranskih produktov pri proizvodnji mlečnih izdelkov. V elitni druščini sedemnajstih šampionov so Pomurske mlekarne s petimi izdelki. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost so dobili tudi za štiri okuse pinjenca. Pinjenec je ob siru ementalcu dobil veliko zlato medaljo. Pinjenec je po oceni dr. Bogdana Perka vrhunski izdelek iz stranskega donedavnega zanemarjenega produkta mleka. Ob tehnološkem razvoju v velikih mlekarnah je dr. Perko izpostavil še en pomemben člen znotraj mlekarske ponudbe. Na ocenjevanjih je vse več malih proizvajalcev in ponudnikov mlečnih izdelkov na kmetijah. S širitvijo kakovostne ponudbe na tej ravni se ponudba mlečnih izdelkov širi in dosega raven, ko lahko vse skupine potrošnikov pridejo do kakovostnih izdelkov.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sicer sodelovalo 29 proizvajalcev z natanko 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Ocenila jih je, kot rečeno, strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije pa so bili Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo; Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. Teh., Biotehniški center Naklo; Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije, ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac, oba iz Agronomske fakultete Zagreb, Zavoda za mlekarstvo. Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Naslove šampion (trikrat zapovrstjo velika zlata medalja), so prejeli: ABC svježi krem sir classic; ABC svježi krem sir Mediteran (oba Belje d.d.); Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter; Mölltaler Almkäse 50 % Feet i. Tr. (oba Kärntnermilch Gen.m.b.H.); Piran Grand lešnik s čokoladnim prelivom; Kranjska gauda 45 % mm/ss 12 mesecev (oba Ljubljanske mlekarne, d.d.); Desert - jogurtova smetana s čokolado, 8 % m.m.; Desert - jogurt z vanilijo, 6 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Sirotka (Mlekarna Planika d.o.o.); Surovo maslo - Ljutomersko maslo; Surovo maslo - Slovensko čajno maslo; Mleko v prahu; Čokoladno mleko; UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. (vsi Pomurske mlekarne, d.d.); Mliječni puding čokolada; Mliječni puding vanilija; Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri (vsi Vindija d.d.). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih pinjencev iz Pomurskih mlekarn d.d. (za: Pinjenec – naravni, Pinjenec - bezeg limona, Pinjenec – višnja, Pinjenec – jagoda).
Prof. dr. Bogdan Perko je dejal: »Razveseljivo je, da število vzorcev na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Navdušujoče pa je dejstvo, da na ocenjevanju ne pomnim take palete kakovostnih izdelkov, kot smo jo imeli priložnost okusiti letos. Menim, da je to na eni strani dokaz za to, da je mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji. Na drugi strani pa je to potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu. S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, višanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe. Resnost gospodarske situacije in izjemna konkurenca sta se tokrat po mojem mnenju na ocenjevanju odrazili predvsem na pozitiven način. Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo zvišali njihovo kakovost. Zdi se, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu kot pa uvajajo novitete, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv".
Kljub temu splošnemu trendu pa so pridelovalci pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so npr. vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, kot so omenjeni pinjenci ali celo odlična čista sirotka... Posebno spoštovanje ocenjevanju pod okriljem sejma AGRA izkazujejo tudi tuji proizvajalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki. S svojo udeležbo izkazujejo zaupanje v eksterno, neodvisno potrjevanje kakovosti, ki jim je v Gornji Radgoni zagotovljeno. „Zaključim naj z mislijo, da je Pomurski sejem s svojo vztrajnostjo na nek način premagal tako recesijo kot tudi konkurenco elektronskih medijev in pri sejmih in spremljevalnih strokovnih dogodkih ustvaril pozitiven trend, ki se bo v prihodnosti zagotovo nadaljeval. In na tem mestu moram tudi letos pohvaliti celotno, že tradicionalno dobro organizacijo ocenjevanja. Vse od razpisa do pridobivanja in zbiranja vzorcev, tehnične podpore, logistike, do sestave vrhunske ekipe ocenjevalcev in njihovega dela je potekalo brezhibno. Največja nagrada za trud proizvajalcev, ocenjevalcev in Pomurskega sejma pa so zagotovo doseženi vrhunski rezultati, ob katerih bodo praznovali tudi potrošniki", je dodal prof. Perko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!