Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!

 

Izjemna kakovost mleka in mlačnih izdelkov na ocenjevanju v Gornji Radgoni

Ocenjevanje mlečnih izdelkovČeprav bo največja letošnja sejemska prireditev v Gornji Radgoni, 52. mednarodni sejem Agra na sporedu šele med 23. in 28. avgustom, se že v veliki meri vrstijo strokovna ocenjevanja različnih živilskih izdelkov. In tako sta izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič, ter predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, predstavila rezultate letošnjega, 28. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Predsednik ocenjevalne komisije je še posebej izpostavil, da število vzorcev na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v zadnjem obdobju narašča. To pa po njegovem mnenju dokazuje, da se mlekarska industrija pobira. Še posebej veseli, da industrija hrane na trg pošilja izjemne mlečne izdelke in mleko samo.

Torej pomembneje od same ekonomije je, da ne zanemarja vlaganj v razvoj kakovostnih izdelkov in se na ta način odziva konkurenčni ponudbi iz tujine. Pomemben premik se mu zdi tudi v tem, da radgonsko ocenjevanje postaja vse bolj ugledno in spoštovano pri tujih mlekarjih ter proizvajalcih mlečnih izdelkov. Na ocenjevanjih namreč sodelujejo vsi pomembnejši mlekarji iz soseščine. Ocenjevanje ima svoj odziv tudi v Nemčiji. Dr. Perko je ob rasti kakovosti tradicionalnih izdelkov izpostavil razvoj novih, pretežno iz stranskih produktov pri proizvodnji mlečnih izdelkov. V elitni druščini sedemnajstih šampionov so Pomurske mlekarne s petimi izdelki. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost so dobili tudi za štiri okuse pinjenca. Pinjenec je ob siru ementalcu dobil veliko zlato medaljo. Pinjenec je po oceni dr. Bogdana Perka vrhunski izdelek iz stranskega donedavnega zanemarjenega produkta mleka. Ob tehnološkem razvoju v velikih mlekarnah je dr. Perko izpostavil še en pomemben člen znotraj mlekarske ponudbe. Na ocenjevanjih je vse več malih proizvajalcev in ponudnikov mlečnih izdelkov na kmetijah. S širitvijo kakovostne ponudbe na tej ravni se ponudba mlečnih izdelkov širi in dosega raven, ko lahko vse skupine potrošnikov pridejo do kakovostnih izdelkov.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sicer sodelovalo 29 proizvajalcev z natanko 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Ocenila jih je, kot rečeno, strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije pa so bili Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo; Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. Teh., Biotehniški center Naklo; Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije, ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac, oba iz Agronomske fakultete Zagreb, Zavoda za mlekarstvo. Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Naslove šampion (trikrat zapovrstjo velika zlata medalja), so prejeli: ABC svježi krem sir classic; ABC svježi krem sir Mediteran (oba Belje d.d.); Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter; Mölltaler Almkäse 50 % Feet i. Tr. (oba Kärntnermilch Gen.m.b.H.); Piran Grand lešnik s čokoladnim prelivom; Kranjska gauda 45 % mm/ss 12 mesecev (oba Ljubljanske mlekarne, d.d.); Desert - jogurtova smetana s čokolado, 8 % m.m.; Desert - jogurt z vanilijo, 6 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Sirotka (Mlekarna Planika d.o.o.); Surovo maslo - Ljutomersko maslo; Surovo maslo - Slovensko čajno maslo; Mleko v prahu; Čokoladno mleko; UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. (vsi Pomurske mlekarne, d.d.); Mliječni puding čokolada; Mliječni puding vanilija; Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri (vsi Vindija d.d.). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih pinjencev iz Pomurskih mlekarn d.d. (za: Pinjenec – naravni, Pinjenec - bezeg limona, Pinjenec – višnja, Pinjenec – jagoda).
Prof. dr. Bogdan Perko je dejal: »Razveseljivo je, da število vzorcev na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Navdušujoče pa je dejstvo, da na ocenjevanju ne pomnim take palete kakovostnih izdelkov, kot smo jo imeli priložnost okusiti letos. Menim, da je to na eni strani dokaz za to, da je mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji. Na drugi strani pa je to potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu. S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, višanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe. Resnost gospodarske situacije in izjemna konkurenca sta se tokrat po mojem mnenju na ocenjevanju odrazili predvsem na pozitiven način. Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo zvišali njihovo kakovost. Zdi se, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu kot pa uvajajo novitete, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv".
Kljub temu splošnemu trendu pa so pridelovalci pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so npr. vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, kot so omenjeni pinjenci ali celo odlična čista sirotka... Posebno spoštovanje ocenjevanju pod okriljem sejma AGRA izkazujejo tudi tuji proizvajalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki. S svojo udeležbo izkazujejo zaupanje v eksterno, neodvisno potrjevanje kakovosti, ki jim je v Gornji Radgoni zagotovljeno. „Zaključim naj z mislijo, da je Pomurski sejem s svojo vztrajnostjo na nek način premagal tako recesijo kot tudi konkurenco elektronskih medijev in pri sejmih in spremljevalnih strokovnih dogodkih ustvaril pozitiven trend, ki se bo v prihodnosti zagotovo nadaljeval. In na tem mestu moram tudi letos pohvaliti celotno, že tradicionalno dobro organizacijo ocenjevanja. Vse od razpisa do pridobivanja in zbiranja vzorcev, tehnične podpore, logistike, do sestave vrhunske ekipe ocenjevalcev in njihovega dela je potekalo brezhibno. Največja nagrada za trud proizvajalcev, ocenjevalcev in Pomurskega sejma pa so zagotovo doseženi vrhunski rezultati, ob katerih bodo praznovali tudi potrošniki", je dodal prof. Perko.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Pomurskim mlekarnam pet naslovov šampiona!