Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Srečanje družinskih kmetij

 

Na sejmu AGRA potekalo srečanje družinskih kmetij

Na sejmu AGRA je na Dan družinskega kmetovanja, v nedeljo 24. 8. potekalo srečanje družinskih kmetij, ki ga je organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica v sodelovanju s Pomurskim sejmom in pod medijskim pokroviteljstvom Kmečkega glasa.
Leto 2014 je Organizacija združenih narodov razglasila za Mednarodno leto družine in družinskega kmetovanja. Cilj je ponovno postaviti družinsko kmetovanje v središče kmetijskih, okoljskih in socialnih politik nacionalnih načrtov. Mednarodnemu letu družinskega kmetovanja smo se pridružili tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Tako se je na pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in ob pomoči kmetijskih svetovalcev, danes na 52. mednarodnem sejmu AGRA, predstavilo sedem družin z različnih koncev Slovenije, in sicer kmetija Antona Perka iz Spodnje Velke pri Zgornji Velki, kmetija Jožka Koširja s Pristave pri Borovnici, kmetija Alberta Javornika iz Golavabuka pri Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kmetija Šenveter-Gundel iz Dražen Vrha pri Sveti Ani v Slovenskih goricah, kmetija Janka Jegliča iz Podbrezij pri Naklem, kmetija Danila Steyerja iz Plitvice pri Apačah in kmetija Celestina iz Zgornjih Vodal pri Tržišču.

Da je povezanost družine na kmetiji zelo pomembna je v svojem pozdravu ob začetku srečanja izpostavil predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Direktor ČZD Kmečki glas Peter Zadel je kot medijski pokrovitelj dogodka poudaril pomen družinskih kmetij z vidika pridelave hrane, ohranjanje krajine in širše. Vesel je, da se pomena kmetijstva vedno bolj zaveda tudi slovenska politika in prav je, da se v času malodušja številnih, dobre zgodbe kmetij predstavi širši javnosti.
Prisotne kmetije sta pozdravili tudi direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič in državna sekretarka na MKO Tanja Strniša, ki je med drugim povedala, da je biti kmet ali delati v kmetijstvu najlepši poklic. Zaključila je z besedami: "Bodite ponosni, da ste kmetje. Želim, da tudi vaši otroci vztrajajo na kmetijah in so ponosni na to".
Člani kmetij so predstavili svoje vsakdanje delo, kakšne so zadolžitve posameznih članov družine, s čim se ukvarjajo v prostem času. Srečanje je bilo namenjeno predvsem druženju, zato se je vsaka družina predstavila tudi s kulturno točko in obiskovalcem pripravila degustacijo kulinaričnih dobrot.
Kot prvi so se predstavili člani družine Celestina iz Zgornjih Vodal pri Tržišču. "Pri nas nihče ni glavni, imamo skupni hišni svet in se uskladimo", je povedal Rudi Celestina, ki gospodari na turistični kmetiji, ki se razprostira na 45 hektarih zemljišč, od tega je 3,5 hektarov vinograda. Na kmetiji pa so zaposleni štirje člani družine. Nudijo degustacijo in prodajo različnih vrst vin ter možnost ogleda sodobne živinorejske kmetije. Ob vinski kleti imajo tudi gostinsko sobo za sprejem skupin. Kmetija leži v bližini Šmarjeških toplic in nudi številne čudovite sprehajalne poti.
Drugi so se na odru predstavili člani družine Jeglič, ki kmetujejo v Podbrezjah na Matjevčevi kmetiji, kjer gospodari že šesti rod Jegličev. Priimek Jeglič je v držinski kroniki zapisan že leta 1712, vedno v spremstvu imena, ki se začne s črko J. Upajo, da se bo tradicija nadaljevala tudi v sedmem rodu. Ukvarjajo se s sadjarstvom, sadje predelajo v likerje in žgane pijače ter ga sušijo. So tradicionalna družina z veliko otroki. Najstarejši Jure je študent kemtijstva in pomaga pri sprejemanju gostov v apartmajih. Trenutno nudijo 17 ležišč, ki jih najemajo izključno tuji gostje. Ukvarja se z rejo kokoši in sodeluje pri pobiranju sadja in ostalih delih na kmetiji. Petra je dijakinja ekonomske gimnazije. Njena zadolžitev je priprava steklenic za žganja in sokove ter pospravljanje apartmajev. Ukvarja pa se tudi s pisarniškim delom. Najmlajši Jaka je zadolžen za majhne živali. Skrbi za zajčke, kužke. Oba starša sta zaposlena na kmetiji.
Prava paša za oči so bili člani pojoče družinske kmetije Košir s Pristave pri Borovnici. Melita in Jožko imata kar 8 otrok, starih od 18 do dve leti: Klara, Kristina, Doroteja, Veronika, Matevž, Andreja, Primož in Janja. Na živinorejski kmetiji obdelujejo dobrih 73 hektarjev travnikov in pašnikov ter 30 hektarov gozda. Kmetija prehaja z roda v rod in je usmerjena v ekološko rejo krav dojilj. Veseli so, da uspešno sodelujejo na razpisih za sredstva pri gradnji hleva in nakupu kmetijske mehanizacije. Stari starši so žal že pokojni, otroci pa so vsakodnevno vključeni v delo in so pri delu na paši zelo hitri in uporabni ter nepogrešljivi pri gospodinjstvu in varovanju drug drugega. Melita je povedala, da pri njih velja, da žena podpira tri vogale hiše, mož pa četrtega. V prostem času radi zaigrajo in zapojejo skupaj ter sodelujejo pri različnih zborih. S svojim nastopom so navdušili in očarali.
Tudi člani družinske kmetije Perko so se predstavili z glasbo. Oba sinova sta glasbeno akrivna in Aleš je član vedno bolj popularne vokalne skupine IL DIVJI. Na predstavitvi je sodelovala tudi babica in pravijo, da je kmetovanje treh generacij veliko lažje. Aleš je končal prvi letnik ekonomske fakultete v Mariboru, Andrej pa jeseni prične s študijem na agronomije in pravi, da se zaveda, da je v kmetijstvu prihodnost. Oba se trudita modernizirati kmetijo in starši radi upoštevajo njune pobude. Drugače so tradicionalna kmetija, ki obdeluje okoli 30 hektarjev zemljišč, od tega sta dva hektarja vinogradov. Gre pa za tradicionalno kmetijo, ki živi le od kmetijstva. Gospodar kmetije je povedal, da so se že njihovi predniki ukvarjali z vinogradništvom, vendar so trte zaradi pritiskov države in usmeritev politike posekali. S soprogo sta trte postavila nazaj in vinograd ponovno obudila. Čas je pokazal, da sta se odločila pravilno, je pa zelo težko postaviti nazaj nekaj, kar je porušeno.
Prav vsi člani družinske kmetije Steyer z Apač radi poprimejo za inštrumente in nastane pravi mali orkester. V svoji predstavitvi so povedali, da kmetija ne nastane čez noč, traja generacije. Na njihovi kmetiji delajo tri generacije, ki jih poleg dela povezuje in sprošča tudi glasba. Obdelujejo 30 hektarjev zemljišč, od tega 16 hektarjev vinograda. Ponosni so na etnografski vrt, kjer so zbrali sorte trt, ki rastejo v Sloveniji in tudi na Hrvaškem. Zanimivost njihovega posestva je tako imenovani krščeni vinograd, ki je uresničitev ideje, kako s trto in vinom močneje povezati ljudi. Povabili so prijatelje in nekatere znane osebnosti, da posadijo svojo trto in postanejo njen boter. Kot botri trte so se zavezali, da jo bodo večkrat obiskovali, v jeseni pa potrgali njeno sladko grozdje. Gospodar kmetije Danilo je predstavil zgodovino kmetije in poudaril pomen študija v Ljubljani, tudi zato ker je tam spoznal svojo Magdo in si ustvaril družino, ki je temelj uspešne kmetije.
Vsestransko aktivni člani družinske kmetije Lešnik, kmetujejo na družini in otrokom prijazni ekološki turistični kmetiji nad Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Pravijo, da življenje na višinski kmetiji prinese veliko lepega. Družinska posebnost je ohranjanje tradicije, ljudskih običajev in ljudskih pesmi ter starih kmečkih iger iz lesa, družabnih iger in iger za urjenje logike. Na odru so se predstavili s citrami, petjem in igranjem na harmoniko. Njihova kmetija leži na nadmorski višini 700 metrov, s čudovitim razgledom na v dolino in bližnje hribe ter možnostjo za sprehode, izlete in tematske poti. Na dvorišču stoji več kot 300 let stara lipa, trije Lešnikovi otroci pa so še posebej ponosni na zbirko starih vrst lesa, ki so jo pripravili sami in šteje 44 različnih vrst.
Kot zadnji so se predstavili člani družinske izletniške kmetije Šenveter-Gundel s Svete Ane v Slovenskih goricah. Na kmetiji se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi in tako morajo za delo poprijeti člani vseh treh generacij. Pri nasvetih pomagajo stari starši, poleg tega ima vsak še posebne zadolžitve. Na kmetiji je zaposlena mama, oče hodi v službo, oba otroka študirata. Njihova največja nagrada je, da jih gostje pohvalijo.
Po prireditvi so predstavljene kmetije pripravile predstavitve in pogostitev za obiskovalce.
Kmetija ne nastane čez noč, gradijo jo generacije

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Srečanje družinskih kmetij