Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Strokovni dogodki inštituta za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu

 

Strokovni dogodki inštituta za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu KON-CERT Maribor na sejmu AGRA 2014

KON-CERT, inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor, je na sejmu AGRA 2014 pripravil več strokovnih posvetov. V nadaljevanju navajamo njihove povzetke:

Certificiranje sledljivosti izvora lesa (PEFC)
Na 52. mednarodnem kmetijsko - živilskem sejmu v Gornji Radgoni je v nedeljo dne, 24.8.2014 potekalo predavanje o standardu sledljivosti lesa PEFC ST 2002:2013 (Chain of Custody). Predstavnik Inštituta KON-CERT Maribor je predstavil ključne zahteve standarda in poslušalcem tudi preko lastnih izkušenj približal postopke izvajanja sledljivosti izvora lesa.

Inštitut KON-CERT Maribor je akreditiran certifikacijski organ za področja: ekološko kmetijstvo in predelava, integrirana pridelava, zaščiteni kmetijski pridelki in trajnostno gospodarjenje z gozdovi PEFC. V letu 2014 želijo svojim strankam ponuditi novo storitev, ki omogoča izvajanje sledljivosti lesa od gozda do končnega proizvoda. Storitev bo namenjena trgovcem z lesom in predelovalcem, ki dobivajo les iz trajnostno gospodarjenih gozdov.
Sodelavec Inštituta, ki je strokovnjak s področja lesarstva in ima večletne izkušnje s področja predelave lesa in izvajanja sistema sledljivosti izvora lesa je udeležencem predstavil standard sledljivosti izvora lesa PEFC ST 2002:2013. Predstavitev je obogatil s praktičnimi primeri iz lastnih izkušenj, ki jih je pridobil z vzpostavljanjem sistema sledljivosti izvora lesa v svojem matičnem podjetju. Udeležencem je predstavil naslednje točke:

- namen izvajanja sledljivosti,
- izjeme oz. v katerih primerih izvajanje sledljivosti ni potrebno,
- načini preverjanja dobavitelja in posamezne dobave ter orodja, ki so dostopna v ta namen,
- sistem potrebne skrbnosti in minimalne zahteve,
- izdelava ocene tveganja (indikatorji in baze podatkov),
- upravljanje dobav z visokim tveganjem,
- metode za izvajanje sledljivosti (metoda fizičnega ločevanja in odstotkovna metoda),
- prodaja in označevanje,
- minimalne zahteve za sistem vodenja,
- zahteve, vezane na varnost in zdravje pri delu ter delavske pravice.

Shema kakovosti GLOBAL GAP za povečanje vaše konkurenčnosti
Za potrošnike in trgovce je certifikat Global G.A.P. dokazilo, da proizvod dosega sprejemljivo varnost za potrošnika. Global G.A.P. je globalno razširjen privatni standard za certificiranje postopkov pridelave kmetijskih pridelkov, ki so ga razvili večji trgovski centri zaradi vse večjih zahtev po oskrbi potrošnikov s kakovostno in zdravju prijazno hrano. Shema certificiranja po standardu Global G.A.P. je namenjena pridelovalcem, ki so vključeni v postopek certificiranja procesov integrirane pridelave, pridelovalcem in predelovalcem ekoloških pridelkov in živil ter pridelovalcem, ki pridelujejo na konvencionalen način. V preteklosti je bil ta standard poznan kot EUREPGAP, v letu 2009 pa se je preimenoval v Global G.A.P.
Standard služi pridelovalcem kot praktični priročnik za dobro kmetijsko prakso (G.A.P.- Good Agricultural Practice) po vsem svetu in varovanje postopkov pridelave pred različnimi tveganji. Proizvodnja pridelkov in certificiranje skladno s standardom Global G.A.P. vam bo tako zagotovila pridelovanje zdravstveno neoporečnih pridelkov in s tem vstop na prodajna mesta trgovskih verig.

Osnovni cilji pridelave v okviru standarda Global G.A.P. so:

 •  zagotavljanje varnosti hrane,
 •  ohranjanje zaupanja potrošnikov,
 •  zagotavljanje kakovostnega pridelka,
 •  varovanje postopkov pridelave pred različnimi tveganji,
 •  zmanjšanje neugodnih vplivov kmetijstva na okolje,
 •  čim manjša poraba in vnos fitofarmacevtskih sredstev,
 •  zagotavljanje odgovornega odnosa do živali,
 •  zagotavljanje skrbi za zaposlene v procesu kmetijske pridelave.

Z namenom zagotavljanja neodvisnosti lahko pridelovalci in organizacije pridelovalcev opravijo postopek certifikacije le pri organizacijah, ki so za to pooblaščene. Med njimi je tudi Inštitut KON-CERT Maribor, kjer skupina strokovnjakov izvaja storitev kontrole na območju celotne Slovenije, medtem ko certificiranja postopkov po standardu GlobalG.A.P. opravlja avstrijski certifikacijski organ »Lacon Institut«. Izvajanje kontrole po standardu Global G.A.P. se nanaša na dejavnost, ki ni vključena v obseg akreditirane dejavnosti Inštituta.

Celovita presoja kmetijskega gospodarstva
Standard Global G.A.P. v eni presoji združi vsa področja in proizvode, ki se pridelujejo na kmetijskem gospodarstvu:

rastlinska pridelava:

 •  sadje in zelenjava,
 •  poljščine,
 •  surova kava,
 •  čaj,
 •  cvetje in okrasne rastline,
 •  bombaž in ostalo,

živinoreja:

 •  govedo,
 •  drobnica,
 •  prašičereja,
 •  perutninarstvo,

vodne kulture:

 •  plavutonožci,
 •  mehkužci,
 •  raki,

ostalo:

 •  proizvodnja krmil,
 •  transport živali,
 •  proizvodnja sadilnega materiala.

Ali je ekološko kmetovanje PRAVA IDEJA za vas?
Potrošniki se vse bolj zavedajo prednosti ekološke pridelave, zato tudi povpraševanje po tovrstnih pridelkih narašča. Po uradnih podatkih se trg z ekološkimi živili letno poveča za približno 10 odstotkov. Pridelki iz ekološke pridelave so pridelki najvišje kakovosti, saj so pridelani na popolnoma naraven način, v sozvočju z naravo in človekom. Prav tako jih odlikuje višja vsebnost hranilnih snovi in poln, bogat okus.
Ekološka pridelava poteka v skladu z natančno določenimi strogimi predpisi in pod rednim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov ter pristojnega inšpektorata. Ekološko kmetovanje spoštuje in ohranja naravo ter uporablja samo naravne in naravi prijazne pridelovalne postopke ob upoštevanju naslednjih omejitev:

 •  Prepoved uporabe pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil ter antibiotikov v živinoreji.
 •  Omejitev uporabe živilskih dodatkov, pomožnih tehnoloških sredstev in drugih snovi.
 •  Obvezno široko kolobarjenje kot pogoj za učinkovito rabo krajevnih virov.
 •  Prepoved rabe gensko spremenjenih organizmov.
 •  Izkoriščanje prednosti lokalnih virov, denimo hlevskega gnoja za gnojilo ali na kmetiji pridelane krme.
 •  Reja živali poteka v sistemih živalim prijazne reje, z obilo gibanja na prostem in na osnovi ekološke krme.
 •  Izbira takšnih vrst rastlin in pasem živali, ki so odporne proti boleznim in prilagojene lokalnemu okolju.

Ekološko gojenje okrasnih rastlin uspešno tudi v Sloveniji
Določila zasebnega standarda Inštituta KON-CERT Maribor za ekološko gojenje okrasnih rastlin© temeljijo na osnovni evropski zakonodaji: Uredbi sveta (ES) št. 834/2007 o ekološki pridelavi in Uredbi komisije (ES) št. 889/2009 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe sveta (ES) št. 834/2007, dodane pa so specifične vsebine s področja ekološkega gojenja okrasnih rastlin, ki so povzete po ugotovitvah Inštituta FIBL, LVG Heidelberg in nemških ekoloških združenj.

Ekološke okrasne rastline so vzgojene:

 • pretežno iz ekoloških semen ali sadik in rastejo samo v zemlji
 • brez uporabe kemično-sintetičnih sredstev za varstvo rastlin,
 • brez uporabe lahko topnih mineralnih gnojil,
 • z uporabo organskih gnojil,
 • z uporabo biorazgradljivih materialov in recikliranjem plastičnih materialov, brez izčrpavanja in uničevanja vodnih virov,
 • z uporabo obnovljivih virov energije,
 • z uporabo vseh metod, da so rastline zdrave (kolobar, skrb za zemljo, odporni kultivarji, uporaba koristnih organizmov, predvsem v rastlinjakih).

Zakaj ekološko gojenje okrasnih rastlin?
Višja kakovost eko okrasnih rastlin se kaže na več načinov:

 • rastline so robustnejše in vitalne,
 • v substratih in posledično v rastlinah ni hormonov -zaviralcev rasti,
 • užitne dele okrasnih rastlin lahko brez strahu zaužijemo,
 • z ekološkim gojenjem okrasnih rastlin prispevamo k ohranjanju čistejšega okolja,
 • gospodarno porabljamo vire in prispevamo k bolj zdravemu delovnemu okolju.

Na osnovi zasebnega standarda Inštituta KON-CERT Maribor za ekološko gojenje okrasnih rastlin© lahko pridobite certifikat za vse enoletne in večletne cvetoče in zelene rastline na prostem ali v lončkih, rezano cvetje, okrasne grmovnice in okrasno drevje.

Kaj pridobite s certifikatom za ekološko gojenje okrasnih rastlin?

 • Večje zaupanje potrošnikov, ki iščejo ekološke okrasne rastline.
 • Zagotovilo potrošnikom, da gre za ekološko gojene okrasne rastline.
 • Večje zanimanje potrošnikov za vaše okrasne rastline.
 • Dopolnite in zaokrožite ponudbo vaše vrtnarije in ekološke kmetije.
Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Sejem Strokovni dogodki inštituta za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu